Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. dunja

dunja Популарен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    482
    Допаѓања:
    870
    Од напнатоста е тоа...сето тоа, од возбудениот нервен систем.Обиди се да попешачиш малку или најди на нет. јога вежби и практикувај ги секој ден...помага ќе видиш.И игноррр, само игноррр...излези некаде, прави нешто , не мисли на грлото,нана болка во градите, на трпнењето во рацете и нозете...се е од перферниот нервен систем .....ништо нема да ти стане, сосема си здрава.Биди храбра, преправај се дека не ти еништо, лажи се на крај краева ...знаеш една лага 100пати повторена станува вистина!!!! Здрав сум, здрава сум, здрава сум....Поздрав од срце Дуња

На Marija_Maci и hoex им се допаѓа ова.
  2. dunja

dunja Популарен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    482
    Допаѓања:
    870
    Аззуро не мисли на тоа, нели се договоривме.Ајде похрабро, смири се, нема да паднеш, нема...та колку пати падна до сега??????А? Колку пати?Ни еднаш.Значи само лоша мисла е тоа..ништо друго.позз

На Marija_Maci, silvija88 и azzurro им се допаѓа ова.
  3. silvija88

silvija88 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2013
    Пораки:
    125
    Допаѓања:
    184
    Nekoj gi spomna cigarite, jas pusam po edna kutija dnevno, i koga mi e loso i koga mi e dobro palam cigara, imam i takihardija posle cigarata pa sakam da ve prasam za vasi iskustva, dali pusite, kako vlijaat cigarite na anksioznota?

4. sandrice25

sandrice25 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 април 2015
    Пораки:
    155
    Допаѓања:
    172
    Loso vlijaat, I jas sum pusac samo ne pusam tolku mnogu. Koga osekjam deka ne sum so site ne palam cigara posto posle toa obavezno tahikardija I use poveke panicam.

На silvija88 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. natemila

natemila Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.533
    Допаѓања:
    8.444
    Душо јас ги откажав ради анксот. И од тогаш тахикарди имам само ако се изнервирам или возбудам . А претходно од цигарите секој ден. Ако можете откажувајтеееее.

На sandrice25, silvija88 и blueberry93 им се допаѓа ова.
  6. Среќа

Среќа Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2015
    Пораки:
    505
    Допаѓања:
    2.568
    Убаво што се грижиш за другарка ти ама пробај да и помогнеш со тоа што ќе се запишете заедно на пиалтес, јога, зумба или било каква физичка активност. А тоа што и се случува така може и е некој потиснат страв. Нека проба со Neuroforte Healthaid ама баш од оваа фирмане од други замени, знам многу што се задоволни. Ама некогаш ако е посериозно не помага ни тоа. И ако сакаш прати ми ЛП ќе ти дадам број од еден доктор па види што ќе направиш. Инаку тоа што ме загрижува е моментот со чувството дека ќе се онесвести или моментот пред колапс.

На dunja му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Loco992

Loco992 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2015
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    25
    Луѓе, една работа што сфатив е дека треба само да ја прифатите анксиозноста како дел од вас..само кога ќе ја прифатите тогаш ќе ја надминете...не значи дека ако ја прифатите готово цел живот ви завршил..можеби звучи контрапродуктивно, меѓутоа тоа е лекот...се сеќавам некој спомна дека ги ставил симптомите на игнор..на некој начин тоа е прифаќање..доколку работите нешто и осетите како ви надоаѓа тоа чуство..продолжете си со работата и не се замарајте..бидете трпеливи, колку и да надоаѓа не се борете со неа...анксиозноста е всушност ескалиран стрес/вознемиреност...вашата реакција на симптомите ја прави многу појака отколку што е..медитирајте, вежбајте, правете јога и не се замарајте..поздрав

На dunja, perla24, Cleonika и 3 други им се допаѓа ова.
  8. perla24

perla24 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2015
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    191
    Mene ne mi vlijaat,mada ne palam kojznae kolku.Pak se e do mislite :)

На Cleonika му/ѝ се допаѓа ова.
  9. silvija88

silvija88 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2013
    Пораки:
    125
    Допаѓања:
    184
    Mnogu ovde preporacuvate da se vezba joga. Jas vezbam skoro sekoj den i posle toa se custvuvam mnogu opusteno. Megutoa dodeka vezbam mi se tresat race, noze, celoto telo. Dali vie vezbate i dali i vas vi se ima sluceno nesto slicno? Pozz, vi posakuvam se najubavo :)

10. Marija_Maci

Marija_Maci Активен член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    21
    I jas imav golema nestabilnost vo glavata koga anksioznosta mi beshe najizrazena,taa nestabilnost ja custvuvav celo vreme,mislev deka imam vrtoglavici napraviv sekakvi ispituvanja nemashe nisto,na prvata sesija sto ja imav so psihijatarot I kazav deka imam vrtoglavici a ona mi odgovori deka nemam vrtoglavici deka toa e nestabilnost predizvikana od anksioznosta I vo pravo beshe,kako ke custvuvash znaci na podobruvanje taka ke ti se vrakja stabilnosta,znam deka nervira ama za sega prifati ja takvata sostojba,kje bide podobro

Последна измена: 8 декември 2015
    На bubic.k му/ѝ се допаѓа ова.
  11. azzurro

azzurro Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2015
    Пораки:
    127
    Допаѓања:
    851
    bukvalno istoto i so mene se deshava se shto nabroa i jas posetuvam psihijatar i mi reche deka taa nestabilnost kje ischezne samo treba vreme i jas napraviv sekakvi ispituvanja se beshe ok a i plus mi rekoja deka imam silno izrazena anksioznost.Sepak fala na odgovorot i pozz.

На bumbaroska му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Merlin_Monroe

Merlin_Monroe Активен член

Се зачлени на:
    29 октомври 2015
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    143
    daa isto e i kaj mene najverojatno e normalno :)

13. natemila

natemila Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.533
    Допаѓања:
    8.444
    Се......се поминува па и ова. Поминува со позитивни мисли, позитивни луѓе, со љубовввв. Да дааа. Сакајте некогооо и заборавете на анксот. Фокусирајте се на убавините на животот. На малите убави нешта што го топлат срцето. Игнорирајте се што ви создава напнатост, лажни пријателства, негативни луѓе. Убавината на животот е сега и овде. Една прегратка, една топла шоља чај со вистински пријатели, дури и едно магливо утроо засладено со позитивна мисла е лек

На Cleonika, blueberry93, Be-yO-nCe и 6 други им се допаѓа ова.
  14. Loco992

Loco992 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2015
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    25
    Мене ми се има случено, ама само во одредени пози, кога давам напор...незнам дали цело време ти се случува, ама знај дека во јога најбитно нешто е дишењето, не се толку битни позите...гледај да дишеш длабоко и да се фокусираш повеќе на усогласувањето на дишењето со вежбите..можеби доколку си почетник и даваш дополнителен напор, затоа ти се случува тоа..

На Merlin_Monroe, silvija88 и natemila им се допаѓа ова.
  15. silvija88

silvija88 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2013
    Пораки:
    125
    Допаѓања:
    184
    Ne sum pocetnik vezbav porano, no dolgo vreme imav pauzirano. Fala na sovetite, vo pravo si sigurno e zaradi nepravilno disenje, a jas i cigari mnogu pusam, tesko mi e disenjeto, mozebi seto toa stvara tenzija. Pozz

На Merlin_Monroe, Loco992 и hoex им се допаѓа ова.
  16. strelkata

strelkata Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2012
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    769
    А го пиете ли чајот од маточина? Една пријателка која имаше анксиозност ми кажа дека чајот е чудо.

17. bumbaroska

bumbaroska Истакнат член

Се зачлени на:
    14 ноември 2010
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    392
    Ako imas nizok pritisok nego pijaj has pijav I mi bese loso mi se snizuvase pritisokot posle toa procitav deka matocinata bila za visok pritisokot

18. strelkata

strelkata Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2012
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    769
    Не е за мене туку за дечко ми прашувам а успут и така да се информирам или да помогнам на некој овде :) како и да е ке видиме како ќе делува,секој организам си е различен

19. silvija88

silvija88 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2013
    Пораки:
    125
    Допаѓања:
    184
    Luge kako ste denes? Jas moram da priznam prilicno depresivno, vremeto i vozduhot nadvor me ubivaat.

20. hoex

hoex Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2015
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    189
    Денес мнoгу зaспaнo, времетo тмурнo вo глaвaвa кaкo некoј притисoк, нoзете сечење едвaј чекaв дoмa дa се врaтaм дa си легнaм и се некoи црни мисли сaмo мaлку дa успaничaм или пoмислaм нa тaквo нештo oдмa дoaѓaaт пaнични нaпaди. Амa не дoзвoлувaм дa ме кoнтрoлирaaт нaпaдите. Ќе пoминaт и пoсле сум кaкo нoв...