Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. bumbaroska

bumbaroska Истакнат член

Се зачлени на:
    14 ноември 2010
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    392
    Fala dunja tvoite soveti sekogas se dobrodojdeni I mi pomagaat

На dunja му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Merlin_Monroe

Merlin_Monroe Активен член

Се зачлени на:
    29 октомври 2015
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    143
    Јас пишав пост на 856 страна но никој не ми одговори,можеби не сте го виделе но еве пак ке пишам ѕирнете,и да кажам дека веќе два ипол месеци пијам ад и сеуште имам напади и немам храброст да излезам сама од дома..кажете ми мислење дали не ми делуваат ад или ... А се трудам и сама но некако нема некоја промена..

3. Viki693

Viki693 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    584
    Некој искуство со др. Александар Марцикич и психотерапијата која тој ја применува?
    Merilin sto piesh i kolku mg? Kaj koj lekar odish? za 2.5 mes. treba da ima efekt veke no nekogash na nekoi im treba i podolgo vreme...

На Merlin_Monroe му/ѝ се допаѓа ова.
  4. perla24

perla24 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2015
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    191
    Koga velis se trudam,na so mislis?

5. natemila

natemila Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.533
    Допаѓања:
    8.444
    Да се согласувам со прашањето на Перла....кога велиш се трудам на што мислиш? Излегуваш ли сама? Кога ке искочиш ако те фати страв продолжуваш да пешачиш или се вракаш дома? Паники можеш за жал да имаш и после 8 месеци пиење ад, многу е важно да го убедиш мозокот дека делуваат само ако и ти им помагаш.

На dunja и perla24 им се допаѓа ова.
  6. natemila

natemila Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.533
    Допаѓања:
    8.444
    Морам да ви се пофалам и тука дека почнувам на работа од 1 јануар, прва работа ми е ова. До лани и да имав понуди ги одбивав, сега без да размислам ја прифатив. Денеска требаше да одам од 12 и сабајле си спијам, но тие ми вртат во 10 и ми викаат за еден саат тука биди. Очекував да ме фати паника затоа што насабајле ми е секогаш нај лошо и ми треба време да се расонам, да доручкувам ( секогаш мислам дека ако не сум јадена ке се онесвестам ) и да искочам. Но сабајле на брзина се нашминкав и низ врата право на работа. Ми рекоа 1 саат, ама ја останав цела смена. Од таму си дојдов во 16 цасот уморна, но во 17 имав собиранка со мајки од школо така да само каснав, се преоблеков и трк на кафе. Изненадена сум од сама себе. Сега си облеков пижами, си сварив чајче и седнав да ви пишам. Друштво не можам да ви објаснам колку бев лошо, секогаш викав на никој не му е како мене, јас ке завршам во лудница, јас еве умирам и што уште не. Ама еве ме без ниедно апче 3 години, освен некад некое пола демитринче или дијазепам од 2. Сите можете но како што рече дуња.... ВРЕМЕ. Денес ако не успеам, уутре ке успеам. Јас еве се понудувам за секаква помош. Не сум скрос како дуња излезена од состојбава, но сум 99%. Имајте добра ноќ.

На Среќа, dunja, deskarada и 12 други им се допаѓа ова.
  7. HoneyStrong

HoneyStrong Активен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2015
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    58
    Мораш и сама да се бодриш како што би рекла Дуња. Соочи се со нападите ,диши длабоко и игнорирај ги. Малку е можеби смешно ама кога ќе ме фати напад почнав да се дерам сама на себе . Пред некој ден одев вобанка да подигнам пари. Во автобус ме фати паничен напад дека парите ќе ги нема ќе ми ги повлечат не се пратени како што треба . Срцев удар на шалтер ќе добиев и сама почнав да си се дерам во себе додека чекав ред и се беше во ред. Сами си го создаваме хаосот во глава и стравовите. И мора да се бориме против нив. Излегувај,шетај , седни на кафе слушај музика и мисли позитивно. Кога ќе те фати анкс и сл само диши длабоко и игнорирај. Застани пред огледало и викај си јас можам и ќе го победам ова.
    Земи ја книгата од Лујза Хеј Како да го излечите својот живот и себе. Има убави вежби и мисли. Поздрав

На dunja и Merlin_Monroe им се допаѓа ова.
  8. strelkata

strelkata Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2012
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    769
    Ако има некој што го пратиле да лежи во воена болница на испитувања и снимање на магнетна резонанца да ми каже колку е паметно тоа да се направи?

9. Merlin_Monroe

Се зачлени на:
    29 октомври 2015
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    143
    @Viki693 @perla24 @natemila
    Вики пијам зепира од 10 мг.
    Перла и натемила,вежбам дома јога и слично,учам,се трудам да ги игнорирам негативните мисли,неколку пати ми успеало да спречам напад,едно време медитирав,се убедувам дека ништо не ми е,фала богу не плачам како порано секој ден,пробувам сама одам до дуќан и малку подалеку,се осеќам чудно но сепак продолжувам,но да излезам сама или со другарка во кафич без мајка ми немам храброст,дури и кога сум со мајками ја има таа напнатост и страв,веќе мислам дека никогаш нема да бидам опуштена како порано и да излегувам без да мислам на вакви глупости што ми се вртат во глава :(

10. natemila

natemila Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.533
    Допаѓања:
    8.444
    ке можеееш, иста бев, без мама не се ни бањљв ако не седеше до мене. Ама полека полека чекор по чекор. Еднаш нема да успееш, ке одиш пак и се такаааа. Верувај дека еден ден ова ке биде минатооо.

На Sun &moon и Merlin_Monroe им се допаѓа ова.
  11. Merlin_Monroe

Се зачлени на:
    29 октомври 2015
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    143
    @natemila
    Те молам кажи ми како брше прв пат кога излезе сама?

12. natemila

natemila Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.533
    Допаѓања:
    8.444
    Ми беше тешко, ми се лошеше, се гушев, осекав дека сакам да истррчам дома, и си дојддов дома разочарана што не бев похрабра да останам. Но следниот пат пак излегов, па со мака останував до крај каде и да сме и така полека полека стравот и напнатостаа изчезнуваат. Морашшшш, значи морашшш да се обидуваш и обидуваш се додека не успееш. За било што и било когаа можеш и порака да ми пишеш.

На Cleonika, presiosaP и Merlin_Monroe им се допаѓа ова.
  13. starstar

starstar Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2015
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    69
    Благодарна сум што не сум толку исплашена како некои тука, секој ден се возам во преполни автобуси,шетам и се обидувам колку можам да ги игнорирам симптомите ама се нервирам зошто штом почнува да се стемнува јас станувам анксиозна како да имам страв од ноќта а знам дека не ми е ништо :( голем неппријател ми е ноќва хаха и сакам да кажам дека излегувам често одам по кафичи но навечер ми е посебно тешко и само во дискотека не можам да отидам ..

На natemila му/ѝ се допаѓа ова.
  14. azzurro

azzurro Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2015
    Пораки:
    127
    Допаѓања:
    851
    ja osekjam nekakov strav vo mene deka kje mi se sluchi neshto nekoja napnatost pogotovo koga sum sam doma a nadvor mi e strav da izlezem zatoa shto imam nekoja nestabilnost ve molim kazete mi dali se ova simptomi na anksioznost.

15. perla24

perla24 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2015
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    191
    @azzurro jas razbiram deka ti e tesko ama nisto nema da postignes so toa sto ke se pises tuka a ne rabotis na sebe.Jas znaes kakva nestabilnost osekjav, mislev deka zemjava me golta ama duri ne pocnav i pokraj se da prodolzam bev ista kako tebe... Sega e podobro,sekako ne e najdobro no podobro e od sto bese ako trgnam od toa deka mi bese strav do prodavnica da otidam...

На deskarada, Cleonika и Inkaaa им се допаѓа ова.
  16. bumbaroska

bumbaroska Истакнат член

Се зачлени на:
    14 ноември 2010
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    392
    Jas pak paniccni napadi nemam ama nekoj strav imam vo mene se si mislam deka imam nesto na gradata I nesto me boli I pecka pod miska

17. Valencia

Valencia Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2015
    Пораки:
    510
    Допаѓања:
    610
    Бев на разговори со педагог и психијатар... ми констатираа анксиозност.

Многу лошо се чувствувам, немам желба за живот, немам желба за ништо. Ниту сакам да излегувам, ни да се забавувам НИШТО. Како црн облак да виси над мене. Не сакам да излегувам од соба, сакам да бидам сама ама се гушам, ѕидовите ме притискаат. Најтрагично од се е тоа што имам само 15 години а се чувтвувам бескорисно, едноставно нема смисла моето постоење. Се обидувам да си помогнам ама не иде. Ми дадоа терапија, ама навистина не ми помага.

Ве молам кажете што да правам, повеќе вака не оди.

18. Merlin_Monroe

Се зачлени на:
    29 октомври 2015
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    143
    Вака кога читам што си пишувала највероватно си на почеток сега и ништо не ти е јасно затоа така се осеќаш,и мене ми беше така но полека полека се запознаваш со ситуацијава и се појасно ќе ти биде и ќе научиш што е што и како треба,не се откажувај,тешко е знам,сите сме прошле низ тоа но најпрво мораш сама себе да се убедиш и дека ова е само еден период кој поминува,а колку долго ќе трае тоа зависи од тебе,и колку бргу ќе сватиш и ќе почнеш да се бориш,за да го надминеш ова.. Позз и не заборавај не си сама

На Valencia му/ѝ се допаѓа ова.
  19. natemila

natemila Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.533
    Допаѓања:
    8.444
    Седни еден ден сама дома и размисли што до сега те правеше среќна, што те исполнуваше. Овие години се најубавите години и несмееш вака да зборуваш. Прави се што си правела, на почетокот макар и со сила. А да се чуствуваш бескорисно и и да кажеш дека твоето постоење нема смисла во никој случај несмееш.

На Cleonika и Valencia им се допаѓа ова.
  20. Prijatelot

Prijatelot Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2015
    Пораки:
    2.321
    Допаѓања:
    2.779
    Mili lugje chustvuvam potreba da pushtam pomosh.
    Dokolku imate 60tina minuti od zhivotot posveteno na vasheto zdravje vi preporachuvam da go izgledate ova video i da pravite toa shto pravi doktorot. Se oblozhuvam deka kje ima efekt!
    Praktikuvajkji gi ovie nekoi ednostavni tehniki mislam deka kje ja pobedite anksioznosta.

На blueberry93 и Cleonika им се допаѓа ова.