Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. stelaohrid

stelaohrid Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2015
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    232
    Долниот е нервниот на нервна база обично тој се крева

2. pajton

pajton Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2016
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    103
    па тој ми е нормален 80 некогаш и понизок

3. Elaria

Elaria Активен член

Се зачлени на:
    20 декември 2015
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    182
    Генерички тој лек е по состав escitalopram кој влијае на ЦНС и едно од можните несакани дејства е хипертензијата. Во секој случај консултирај се со лекарот, немој на своја рака да менуваш дозирање и терапија.

4. pajton

pajton Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2016
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    103
    Не не за тоа и побарав помош од лекар мислев дека имам висок притисок ама носев и холтер ама сигурно ми се крева од анксиозноста

5. stelaohrid

stelaohrid Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2015
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    232
    Кога мериш си возбуден и моментално ти се крева си мислиш кој знае колку ке е ете холтерот те следел 24 саати тој покажува точно

6. pajton

pajton Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2016
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    103
    Да да :)

7. Elaria

Elaria Активен член

Се зачлени на:
    20 декември 2015
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    182
    Те сфаќам, но како едно од несаканите дејства на лекот е наведено баш тоа дека предизвикува покачен крвен притисок, затоа и ти реков да се консултираш со лекар. И да е од самата анксиозност, сепак лекарот би требало да ти препише/корегира терапија. Ти измери го притисокот како што ти реков, неколку дена по ред веднаш по станување пред било каква активност. Ако станува збор за вистинска хипертензија тоа ќе се покаже. Што и да е, сепак извести го лекарот. И не прифаќај одговор- тоа ти е од стрес и сл., доктори се, мора да ја откријат причината.
    Сега прочитав дека конкретно помислата дека ќе мериш притисок ти го качува притисокот :D Е тогаш не знам што да додадам освен тоа да се релаксираш, немој да се оптеретуваш со тоа какви ќе бидат резултатите. На крајот на краиштата па и не мора беспотребно да го мериш притисокот цело време. :)

На pajton и blueberry93 им се допаѓа ова.
  8. elisabeta

elisabeta Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2012
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    7.539
    искрено помагаат овие работи што ги прави девојкава,јас да се пријавам дека почнав пред еден месец да плетам вакви нараквици дури му сплетив на сите блиски брачеди роднини ги подарив .Да кажам за нова година убаво си поминав пиев ракија една чаша после пиво ,несум за пофалба :D, живеам како да не сум анксиозна затоа што ја прифатив состојбаа како дел од мене ,пијам половина АД иако треба цела таблета јебига ,зошто да пијам цела кога се живее со пола а можи и без таа пола .Се случуваат стресови трагедии во мојот живот како во секој друг тоа е истрпив ,повторно стресови и ке има можеби уште ,спремна сум да поднесам се тоа е дел од животот.Како и да е животот ке се живее со стравот се скарав ,нели кога ке го пуштиш стравот почнува животот , од активности вежбам јога повеке стојам на глава отколку на нозе :D се дружам ,правам креативни работи гледам времето да ми биде исполнето .И за крај ние немаме проблем со состојбата ние имаме проблем со мислите а мислите се избор никогаш не заборавајте дека ние избираме што ке мислиме како што ке мислиме така ке ни биде животот .Поздрав и среќни празници :hug::*

Последна измена: 5 јануари 2016
    На Delfina1977, Marija_Maci, mal.ecka и 9 други им се допаѓа ова.
  9. Inkaaa

Inkaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2015
    Пораки:
    99
    Допаѓања:
    143
    Јас имам фобија од мерење притисок и при првото мерење секогаш ми е покачен, обично 140/80 или 150/90, ама при второ мерење најчесто се стабилизира. И јас често пати завршував на итна и докторите ми викас да не се замарам со вакви работи. Самата помисла дека ќе мериш го покачува притисокот малце, посебно ако имаш одвратност кон тоа. Избегнувај да го мериш, не мисли едноставно на него,од паника притисокот нормално е да биде покачен. Ако се е во ред со резултатите, нема потреба од загриженост, притисокот секако варира во текот на денот, на секој му се случува тоа. :) Позз.

На Elaria и Cleonika им се допаѓа ова.
  10. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.403
    Допаѓања:
    126.789
    Сакам да кажам дека вчера добив,значи пмс беше во прашање и покрај другото..овај месец ептем изразен..лошо поминав,депресијата ме нападна.Дома кај моите се тоа лесно го пребродував ептем ми беше исполнет домот,повеќе членови,повесело...тука ми е така стишено,тмурно и неможам да се изборам најдобро.Добрата страна е што одам на работа оа така полесно ми е.Одамна се немав почувствувано вака,наутро повраќав,немам апетит сеуште ама се трудам да јадам по малку.Се ќе се среди навикнати сме ние....мора по малку и да си покукаме!!! Ве гушкам.

На deskarada, stelaohrid и Be-yO-nCe им се допаѓа ова.
  11. pajton

pajton Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2016
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    103
    Е да сега и со две еспреса ми е 135/80 :)

12. stelaohrid

stelaohrid Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2015
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    232
    Шуќур шо има некој за да му кукаме, јас моиве ги мрднав ама мора да ми излези некако

На mal.ecka и Elaria им се допаѓа ова.
  13. pajton

pajton Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2016
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    103
    Дајте некое искуство некој како ја баталил Елицеата мислам како ја намалувал дозата до целосно откажување дали пиевте некои од овија на билна база што се таблети,чаеви,нус појави :)

14. stelaohrid

stelaohrid Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2015
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    232
    Пет дена по цело две недели по пола десет дена на секој втор ден и толку ама ако мислиш дека не ти треба веке и консултирај се со доктор симптомите знаат да се вратат ако прекиниш рано

На Elaria му/ѝ се допаѓа ова.
  15. pajton

pajton Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2016
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    103
    3 месеца сум на 10 мг навечер незнам какви ке са симптомите кога ке ги намалам ама секако сакам да ги баталам а да имам закажано за во понеделник па ке видиме што ке каже

16. stelaohrid

stelaohrid Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2015
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    232
    Би требало да пиеш барем 6 месеци од кога ке се осетиш подобро ама ти си знаеш

17. hoex

hoex Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2015
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    189
    Sreken praznik dragi prijateli. Neka ni dade ovaa godina mnogu zdravje, srekja, izobilstvo od pozitivni misli, pari, harmonija. Anksioznota ne ja osekjam ovie denovi ima po nekoj simptom ama ne mu obrnuvam vnimanie.

На Cleonika, mal.ecka, Marija_Maci и 3 други им се допаѓа ова.
  18. HoneyStrong

HoneyStrong Активен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2015
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    58
    Sreken praznik prijateli mir I sloga zdravje ljubov I sreka na site :*

На Cleonika, pajton и stelaohrid им се допаѓа ова.
  19. pajton

pajton Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2016
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    103
    Ви се има ле случено да се укочувате во друштво како да ти се парализира главата и ви се заматува видот

20. hoex

hoex Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2015
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    189
    Daaa sekogas mi e taka, ama veruvaj stom gi ottrgnes mislite sto ni go jadat umot nema da cuvstvuvas nisto od toa

На pajton му/ѝ се допаѓа ова.