Jas imam nekoi macnini vo zeludnikot momentalno i mi se povrakja moze li da e od stres ? Maka mi e neznam so da praam
Како знаете кога е анксиозноста, а кога имате вистински симптоми? На пример еве јас неколку дена осеќам како да ми е укочена левата рака, можам да ја мрдам, не ме боли, ама пак некое неубаво чувство како да не е моја или како да ја стегам постојано.. не знам дали ме разбирате.. А исто во грбот имам болки, ме масираше мајка ми и се осеќа дека сум здрвена. И заборавив да кажам ова во раката не го осеќам цело време туку неколку пати во денот, и не секој ден.
Само да не обрнуваш внимание на било кој и каков симптом. Не е лесно ама со тек на време ке се навикнешшш.
Imam napisano post vo vrska kako da se pomine ankcioznost jas uste rabotam na sebe ama mi e podobro od porano . Procitaj vo nekoe od predhodnute postovi pisav mnogu ke vi pimogne . Safari duha -ana bucevic
Здраво, се надевам ќе ме примите во клубот,пред шест месеци доживеав голем стрес, на моја блиска личност и беше дијагностициран рак.. Поминав пеколни четири месеци во целата голгота што следуваше, се помина но последици огромни, прво ми се случуваше да мислам дека ќе се онесвестам кога бев излезен, потоа поради нередовно јадење во минатиот период си направив проблем со здравјето, цело време црни мисли, сите болести ги "прележав" сите симптоми за болести и докторски толкувања ги прочитав.. Вчера завршив во ургентен центар на инфузија.. Престанав да излегувам, бидејќи секое излегување ми станува голем стрес, грутка во грло, мисла дека ќе се онесвестам...
На сите на почетокот ни било така,јас од дома не излегував,немав желба за ништо се додека не се освестив и решив дека не сакам анксиозноста да ја има контролата во мојот живот. Ние сме тие што си ги контролираме мислите и животот. Мислам дека никој повеќе од мене немал страв од онесвестување,страв ми беше од една до друга соба да отидам за да не се онесвестам. Знаеш зошто мислиш дека ќе се онесвестиш и знаеш дека НЕМА да се случи тоа. Затоа стегни заби и почни малку по малку да излегуваш,научи да се опуштиш немој никако да мислиш постојано на тоа. Кога ќе ти дојде некоја лоша мисла разговарај со некого,гледај смешни видеа,филмови,играј игри.. Со тек на време ќе научиш се да контролираш.
http://www.srecica.com/2008/09/anksioznost/ Многу убаво е објаснето како стравот влијае на телото и како настануваат реакциите и симптомите кои ги чувствуваме.
Не се секирaј сo рaкaтa и мене ми е истo. Некoгaш не сaмo рaкaтa туку и нoгaтa не јa oсеќaм, немaм бoлкa мoже некoе мaлo трнење oд време нa време. Прoбaј дa не мислиш нa тoa декa кoлку пoвеќе ги мислиме симптoмите тoлку пoбрзo тие дoaѓaaт у ние oдмa пaничиме. Гледaј oдмa игнoр нa тoa дa стaвиш ќе видиш декa немa дa oсеќaш ништo.
Подолго време се мачам со оваа глупава анксиозност. И како да ја немаме? Притисок од сите страни, рокови од сите страни, се помалку вистински пријателства, нервози еден куп. И сите ми викаат млада си, живеј си го животот што му се секираш. Е како бе луѓе да не се секирам? Испитни рокови, голем притисок да се положи, ова плаќај - она плаќај,, другарките се тука само да се пожалат. Има толку негативна енергија во целиов град - намуртени лица кај и да отидеш. Сега дури и е чудно да се насмееш гласно, те гледаат под око, па и по некој вампир ќе се прекрсти и ќе промрчи, пошто нели "срамота е да се смееш на глас". Страшно е сега да се пушти музика навечер, комшии лупаат, се дерат, кој не воспитал вака...па и полиција на врата ќе ти заѕвони. Епа не може веќе вака. Ме исцицавте! Физички, психички, материјално.. на секој можен начин. Ама ако, јас пак се борам со ова, го контролирам, не дозволувам да ме обземе анксиозноста. Ќе се смеам, ќе се радувам и сите препреки што постојат ќе ги поминам. Се е во нашата глава! Драги мои, тргнете ги телефоните од раце, излезете, пешачете, смејте се, радувајте се, ЖИВЕЈТЕ (не преживувајте). НИКОГАШ НЕ СЕ ОТКАЖУВАЈТЕ. Ви посакувам убава ноќ!
zdravo lugje kako ste? sakam da vi kazam deka eve 2 den po red mi e mnogu podobro,resiv da ne se predavam i da odam do kraj i znam i veruvam deka kje ja pobedam anksioznosta.... Sakam da vi kazam da ne se predavate i deka knigata mokjta na potsvesta mnogu pomaga nisto nema da izgubite ako ja procitate ako pa ne vi se cita sostavete si recenica kako na pr.Jas sum zdrava,silna,mokjna ja pobediv anksioznosta i se e zavrseno.Povtoruvajte go ova pred spienje i koga kje stanete bidejki potsvesta togas e najsilna,povtoruvajte gi i vo tekot na denot kolku pati mislite deka vi e dovolno i koga ke ve obzeme negativna misla povtorno povtorete go povekje pati i ke vidite ke bide podobro Zavisi sega potsvesta kaj nekoj moze za 1 den,za 1 nedela,za 1 mesec da go prifati kazuvanjeto ama ke go prifati koga togas samo povtoruvajte pozz NEVER GIVE UP!!!
Овде има убаво објаснето за се паничните напади и превенција со дишење. http://www.panic-attacks.co.uk/course/6-other-techniques-for-getting-rid-of-panic-attacks/
Posle dolgo vreme vcera me fati po intenziven panicen napad... Mislam deka sekoj pat mi se po intenzivni ama od pred eden mesec koga isto imav intenziven napad na panika mislam deka vekje uspevam da gi kontroliram kolku i da se intenzivni napadite. Bev na fax so majka mi i trebase da kupam nekoj list odma do faxot. Samo sto izlegov od kola se custvuvav kako nestabilno i kako da ne go osekjam teloto kako moe,glavata kako zasemetena mi bese i kako da mi se vrtese nesto vnatre vo glavata i ne gledav bas najdobro,cisto.Mislev deka mi se vrti no vsusnost i kako da ne mi se vrtese,neznam kako da objasnam. Kako sto gi pravev cekorite se poveke i poveke me obzemase nekoj strav no si rekov ke prodolzam ne se predavam lesno.Vlegovme vo objektot kade sto trebase da kupam nekoj list i mene mi bese se poloso i poloso,i rekov na majkami deka mi e maka da izlezeme nadvor,no sepak kako potsvesta da mi velese: Znaes deka ne ti e nisto i nema da ti bide,i da se onesvestis golemo cudo ee sto ne prezivea pa i toa,ne e tolku strasno kako sto go zamisluvas, ne si sama site ke ti pomognat sto i da se desi. A kako nekoj drug pamet da mi vika : sega ke se onesvestis,sega ke se onesvestis,ti se vrti,pogledni ubavo,ti se vrti.. Sednav na edna klupa se napiv heleks i si rekov sto se desi neka se desi.. Pocna da mi se povrakja ama se vozdrzav,i si rekov: Ete gledas ti se povrakja od strav ne e nisto drugo,stravot e,no kako moze od strav da se custvuvam vaka grozno??! Dobro tuka e sto e,takva sum kakva sum,ke bide podobro,mora da izdrzam, ako trebalo da mi se slucuva ova se na mene dobro prifakjam,nervozna sum i luta zosto mora ova bas mene da mi se slucuva no ima i mnogu drugi ne sum samo jas,na site niv im e kako na mene, nemoze se da bide sovrseno. Se smiriv malku vlegov na fax so majka mi i si rekov: nema da mislam veke na toa sto se sluci pred malku,pomina,fokusiraj se na idninata. I taka se sutkav niz fax da zavrsam rabota,tuka okapav dva saati,potoa bev vo city mall si jadev,si piev kafe, i uste drugi raboti zavrsiv,uste 3-4 saati ostanav, i se vrativ doma.Cel den posle me bolese glavata od sto bev napnata no tuka e sto e,denes e nov den i prodolzuvam da se boram! Ova go pisuvam sekako da si olesnam na dusickata da se iskazam a i da procitaat mnogu deka ne se sami i kako da se snajdat vo vakvi situacii. Ne mu potkleknuvajte na stravot,toa e samo iluzija sto ni se slucuva,eden den se ke bide kako porano se nadevam. Pozdrav !
LEK ZA ANKSIOZNOST, A NEKAD I NAPADE PANIKE Ljudi, ja sam 25 godina patio od anksioznosti i ove godine sam resio problem. Nasli su mi "Pyrrole Disorder". Uvek sam imao povisen bilirubin, a sad su nasli i povisen (HPL) hydroxyhemopyrrolin-2-one. To je znak slabijeg rada jetre pri reciklazi crvenih krvnih zrnaca. Problem je sto HPL vezuje za sebe Cink i Vitamin B6, pa kad izmokrite ovaj toksin izgubite i Cink i Vitamin B6. To vremenom dovodi do manjka vitamina B6 i Cinka koji su kljucni za rad nerava i pravljenje GABA, Serotonina, Dopamina i ostalih amino kiselina u mozgu i nervima. Tako da zbog hronicnog nedostatka GABA amino kiseline, nervi ne mogu da stopiraju signale i nastaje stalna uznemirenost. Lecenje je povecanje unosa Cinka i Vitamina B6. Kompletan tretman ukljucuje i Unos Aktivnog Vitamina B6 (P5P), vitamina C, D i E, i Magnezijuma. Uz to se dodaje i Mangan, jer je posledica same terapije gubitak Mangana. Terapija traje 3 meseca, jer se nervi vrlo sporo regenerisu, kad upadnete u nedostatak vitamina B6 i Cinka. Evo vec cetiri meseca uzimam vitamine i sve je super. S obzirom da sam se patio 25 godina i da su anti depresivi sve slabije delovali ovo je za mene fenomenalno. Prema studijama 80% anksioznosti i depresije su sbog ovoga. Neki to imaju hronicno a neki upadnu u ovo stanje i kad se izlece bude im skroz dobro. Oni koji imaju genetski problem sa radom jetre kao ja ce morati stalno da uzimaju vise Cinka i Vitamina B6. Kao privremenu pomoc dok vitamin B6 i Cink ne pocnu da deluju mozete da uzimate GABA amino kiselinu direktno i to ce vam dosta olaksati tegobe. Takodje moze da se uzima i manja kolicina l-triptofana za bolje raspolozenje, ali nedostatak GABA amino kiseline je uzrok anksioznosti. Oralinim unosenjem mozete da olaksate simptome. GABA amino kiselina ne prodire u nerve, zbog barijere izmedju nerava i ostatka tela, ali moze da ublazi bolove i nelagodnost, jer ce nervni zavrsetci manje okidati kad uzmete GABA amino kiselinu pa ce samim tim biti i manje bola. Da bi se izlecili morate da unosite dovoljno Cinka i Vitamina B6 da bi nervi sami poceli da prave GABA. Pozdrav Valjda ovo nekom pomogne. Pozdrav
Se zapocna 2 dekemvri 2015 so silna bolka vo gradite......nemam dijabetes, pritisokot super, extra EKG, krvta mi e vo red, uste treba da proveram hormoni....tiroidata......mesec i pol sum ni na nebo ni na zemja. Jas sum anksiozna so privremeni napadi na panika i momenti na depresija.....toa mi go kaza doktorkata. Na nikoj zivotot ne mu e sovrsen, site nie sme homo sapiensi so problemi i grizi. Mene mi prepisaa Helex 3/1 10 dena, a za ponatamu ke vidime. Sakam da prasam dali nekoj ima iskustvo so ovaj lek Helex od 0'25 mg. Momentalno se cuvstvuvam mnogu loso, ama ne se predavam.....igram igri, se zanimavam so nesto po doma......Strav mi e da izlezam sama na ulica, me tera da placam, sega placam duri pisuvam, ama ke se priberam. Decki izdrzete i hrabro!