Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. smatka

smatka Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2012
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    57
    Ubavo e fitnes sekoi den sum , ama vo momentot dodeka vezbam mislam ke mi se slosi ke se onesvestam :D odposle e poubavoto :D

2. Sun &moon

Sun &moon Истакнат член

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    105
  3. mukimemedi

mukimemedi Активен член

Се зачлени на:
    9 март 2016
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    50
    Zdravo do site vas gledam denes ste aktivini. Jas posledno vreme se plasam od krven pritisok i 2 nedeli veke sekoj den proveriv po 2 -3 pati na den super mi bese osven denes nakaj 15h mi rece maticniot 150 110 ama nisto strasno zemi nesho shweps. Napiv i posle toa ne mi pomina stravot i aj vo drzavna.tamu 170/110 i mi dadoda diazapam i nesho za pritisok. Pak nisto imav takikardija 120 (od strav sigurno) i tie doktorite me panicea povise mi kaza ajde hitno na kardiolog idi. Ja nemozev da cekam u drzavna brat mi me prati vo sistina..tamu isto visok pritisok 150/110 posle toa me smirija mi zborea ubavo..dobri doktori znat kako da se odnesuvat i za 30min mi se smimni 130/80. I srceto pocna ok da cuka 80. Da ve prasam vas od iskustvo ve molam kazete mi dali moze od strav i panika da se kaci pritisok od ednas? Zosto se cudev na sekoi 2min razlicno i kacen..i da vi kazam pravo pred da mi merat ja se plasev se tresev deka mi e pokacen i taka dodeka se smiriv otide vo normala. Odgovorete mi:/

4. mukimemedi

mukimemedi Активен член

Се зачлени на:
    9 март 2016
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    50
    Zdravo do site vas gledam denes ste aktivini. Jas posledno vreme se plasam od krven pritisok i 2 nedeli veke sekoj den proveriv po 2 -3 pati na den super mi bese osven denes nakaj 15h mi rece maticniot 150 110 ama nisto strasno zemi nesho shweps. Napiv i posle toa ne mi pomina stravot i aj vo drzavna.tamu 170/110 i mi dadoda diazapam i nesho za pritisok. Pak nisto imav takikardija 120 (od strav sigurno) i tie doktorite me panicea povise mi kaza ajde hitno na kardiolog idi. Ja nemozev da cekam u drzavna brat mi me prati vo sistina..tamu isto visok pritisok 150/110 posle toa me smirija mi zborea ubavo..dobri doktori znat kako da se odnesuvat i za 30min mi se smimni 130/80. I srceto pocna ok da cuka 80. Da ve prasam vas od iskustvo ve molam kazete mi dali moze od strav i panika da se kaci pritisok od ednas? Zosto se cudev na sekoi 2min razlicno i kacen..i da vi kazam pravo pred da mi merat ja se plasev se tresev deka mi e pokacen i taka dodeka se smiriv otide vo normala. Odgovorete mi:/

5. Inkaaa

Inkaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2015
    Пораки:
    99
    Допаѓања:
    143
    So istiov problem se soocuvav skoro dve godini, opsednatost so pritisok mi bese dobro utro i dobra nokj :) Mnogu pati zavrsuvav vaka kako tebe vo bolnica za bez potreba. Pritisokot ti se kacuva od toa sto postojano si opsednat so taa misla, imas strav od vrednostite i se uzastuvas uste pred vreme da ne go vidis visok. Ako imas stvarno nema da varira na sekoe merenje, tuku ke pokazuva konstantna vrednost se dodeka ne zemes preventiva. Moj sovet ne go meri i ne misli postojano na nego, mnogu losa e ovaa opsesija, poludev od nea. Sega go nemam mereno eve skoro 3 meseca, a iskreno ne osekam i nekoja potreba, na kraj kraeva kolku e-tolku e. :) Zaboravi na aparatot i ne trcaj za sekoja sitnica na lekar, taka samo poveke ja zasiluvas anksioznosta i se ubeduvas vo nesto sto ne postoi. Pozdrav. :)

6. mukimemedi

mukimemedi Активен член

Се зачлени на:
    9 март 2016
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    50
    KOLKU mi olesni samo. Veruvam sea deka mozebi i od toa e. Zosto oa pocnav da mislam eve edna bolest kaj mene se pojavi mlad 22 godini so visok krven pritisok ne ide. :/ sekogas idev imi bese ok 120/80 i vcera isto. Ama samo denes koa mi kaza 150/110 poludev i samo se kacuvase.

На Sun &moon му/ѝ се допаѓа ова.
  7. LUCI 99

LUCI 99 Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2015
    Пораки:
    931
    Допаѓања:
    2.837
    Ko ke mi tekni kolku ubavi raboti ima vo zivotot a nie na sto ja trosime energijata . Znaci imame izbor sto da mislime da si izbereme misla I pak gluposti ke izbereme da mislime I aj sega recete deka sami ne si pravime vaka da ni bide

На Inkaaa, Mimaxs и veren им се допаѓа ова.
  8. Inkaaa

Inkaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2015
    Пораки:
    99
    Допаѓања:
    143
    I jas imam 22 god i i sekogas pomisluvav Boze zarem e mozno da imam pritisok tolku mlada. Koga ke go zemev aparatot merev 15 min pritisok, ne mozev da se odlucam kolku mi e :D Doma mislev deka ne me sfakaat seriozno, ama vo pravo bile. :) Ne se sekiraj, pritisokot kaj sekoj se pokacuva od vozbuda i strav, pa plus ako dodases i strav od pritisok, ne se iznenaduvaj ako go vidis mnogu visok. Ne se opsednuvaj i ne go misli, normalen ti e koga ne go mislis veruvaj :) Imaj ubav den.

9. mukimemedi

mukimemedi Активен член

Се зачлени на:
    9 март 2016
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    50
    Bev kaj maticnata sea i se smiriv mi kaza deka mi e 125/75 i mi rece nemora da pies apcinja za pritisok koi ti gi napisale vo sistina. Nemas problemi so pritisok..dojdi ke ti go meram ja ali nikako koa si pod strav samo smiren koa ke bides. Inace fala vi mnogu od vasa strana
    Pozz ubav den

На Inkaaa му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Mimaxs

Mimaxs Активен член

Се зачлени на:
    11 март 2016
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    11
    Едно прашање можат ли исто време да се пијат, Фамосан и Спазмекс.

11. Winter Lady

Winter Lady Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Добро бе ти секој ден ќе одиш да ти го мерат притисокот.
    Купи апарат човече.Ќе те отпише матичната ако досаѓаш секојдневно.
    Не си го стресирај животот без врска.
    Малку оптимист биди, удар може да добиеме и да умреме на место.
    Ако го мислиме тоа секојдневно, кај ни е есапот.

На LUCI 99 и sugarlips им се допаѓа ова.
  12. sugarlips

sugarlips Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јуни 2014
    Пораки:
    672
    Допаѓања:
    761
    :rofl:
    Купи апарат човече.Ќе те отпише матичната ако досаѓаш секојдневно.
    Си се изнасмеав сама на глас :D

Инаку да не забегувам од темата,баш сега ги читам тие симптомите и не,не сум аксиозна,немам ни пола симптоми од тоа,ниту сум била во некој таков период.:D

13. Winter Lady

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Епа нели е така ма ?
    Како е тоа да одиш секој ден.
    Он ептен има страв.
    И подобро што не си осетила ниеден симптом.
    Недај боже да те фати таков период, ќе го видиш ѓаВолот во црни пижами :!:

На sugarlips му/ѝ се допаѓа ова.
  14. mukimemedi

mukimemedi Активен член

Се зачлени на:
    9 март 2016
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    50
    Nemora da se obrakas na ovoj nacin. Inace sum pominal sekakov strav i eve sea ovoj so pritisokot mi vleze u glava. Ke dojde vreme ke se smiram i i od ova. Ama dobra doktorka mi e maticnata ne e kako tebe

На Sun &moon му/ѝ се допаѓа ова.
  15. mukimemedi

mukimemedi Активен член

Се зачлени на:
    9 март 2016
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    50
    Inace kupiv digitalen 3000den. Ednas pokazuva 130/80 posle 2min 160/100 aj kao da ne poludis

16. Winter Lady

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Ти кажав си го оптеретуваш мозокот со притисокот и затоа ти се качува.Од паника.
    Провери насабајле и навечер да видиш колку ти е разликата, или 2 дена по ред.
    И да понекогаш знам да бидам лоша, фала на комплиментот :D на тие комплименти најмногу се радувам :makeup:
    Мене би ми било срам да одам секој ден.

17. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    Ослободете се од стресот и анксиозноста: 4 супер јадења кои ќе ве релаксираат

Ако сте под стрес или сте анксиозни, понекогаш ви изгледа дека никако не можете да се смирите и ја барате утехата во храната.

Но, кога посегнувате по сладоледот или чоколадото како издувен вентил, пробајте да јадете храна која навистина може да ви помогне да го опуштите мозокот.

Постојат минерали и витамини кои поттикнуваат испуштање на „среќни невротрансмитери“ кои се наоѓаат во најсекојдневната храна.

Ова се дел од нив:

1. Овес

Овесот е одлична „грицка“ за пред спиење, бидејќи високото ниво на триптофан предизвикува чувство на смиреност, а мелатонинот помага да заспиете. За да ги направиме нештата уште поубави, овесот има висок процент на Б6 и магнезиум , правејќи го да биде храна која смирува. Додадете ленено семе за омега 3 и ете цела порција смиреност.

2. Чиа семе

Тоа е одлично за релаксирање од стрес и тие имаат повеќе триптофан во една порција отколку што има една цела мисирка. И плус, чиа семето е полно со магнезиум.

3. Лосос

Ова моќна супер храна е одлична за справување со анксиозност и депресија. Лососот е богат со омега 3 масни киселини, особено високо ниво на Б витамини, полно со магнезиум и има мало количество триптофан.

4. Ракчиња и школки

Школките се пребогати со триптофан, а ракчињата со омега 3 масни киселини. Треба нешто повеќе да кажеме?

Се надевам малку бар ви помогнав :*

На SAMIRA и Winter Lady им се допаѓа ова.
  18. mukimemedi

mukimemedi Активен член

Се зачлени на:
    9 март 2016
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    50
    A be me znae doktorkata tolku me saka mi dal i nejzin broj na viber si dopisuvame. Inace eve pak bev na dezurna kaj nea 120/90 i mi kaza toj digitalniot da go frlam zosto ne cini. Inace dobra si samo na anksiozni luge ne im zboruvaj vaka :/ :D

19. ivana.0909

ivana.0909 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    443
    Допаѓања:
    228
    Ти благодарам многу јас сум одамна на форумов и имам доста постирано... со терапија сум исто така одааамна значи некаде од 2009 год.прво пиев асентра па зепира сега пароксетин...има моменти кога сум подобра но ова време секоја година симптомите се враќаат:( еве утре треба на кафе да одам јас сум целата потресена како на месечината да се качувам:) не знам некоја вознемиреност немир неубаво чувство...сепак ти благодарам на поддршката секако добредојдена особено кај нас анксиозните мн ни значи:) голем поздрав до тебе

На Scorpio87 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. ivana.0909

ivana.0909 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    443
    Допаѓања:
    228
    Може малку ќе забегам со темава но ме интересира дали откако сте анксиозни сте пиеле алкохол? Или пиете? Не за друго планирам да се очукам хахахах...
    Шала:D
    Чисто онака ме интересира Како ви дејствува :)