e bas te razbiram jas go imam istiot prb ama so decko mi... misli deka imam drug zatoa sto ne sakam da odime nikade nisto ne mi se pravi
Здраво. Ја следам темава подолго време . Не патам од анксиозност ( како мала имав слични мисли како вашите, па дури и тикови , но самата си велев дека тоа е глупост и дека ништо нема да ми се случи, па ми поминаа. Интересно што ги имав само во периодите на несоцијализација ). Не сакам да звучам како да ви солам памет, ниту пак имам намера - само вие си знаете како ви е. Имам едно прашање - постојано пишувате за лековите кои ги пиете. Но дали имате психолошка помош? Дали посетувате психолог или психијатар? Дали ги знаете корените на вашата состојба, за подобро да се сносите со неа ? И мислам дека темава ја носите во погрешен правец, ако сакате да си помагате меѓу себе. Мене ми е тешко кога ги читам вашиве мислења, па не можам да замислам како ви е на вас со цела оваа негативност? Зашто не биде ова тема каде ќе кажувате позитивни искуства, ќе постирате искуства од други луѓе и блогови, полна со позитивни мисли од книги и позитивна музика? Или пак направете нова тема ,, Поддршка за оние кои се справуваат со анксиозност,, ?
Знам дека е тешко но и јас мислам дека треба да бидеме малце по позитивни еве ќе почнам од мене неколку совети од лице кое ја има надминато анксиозност.Се надевам дека на повеќето ќе му служат како помош и се извинува доколку некој се вознемири од подолу напишаните совети Преводот го правев од англиски се надевам дека го преведив тоа што сака да го објасни писателот 1. Ова нема никаква врска со твоето срце, притисок .мозок,... нема ништо 2. Ова не е ништо друго освен анксиозност.Факт бр1 ништо не е сменето со тебе твоето срце е во ред и сеуште се грижиш за ништо факт бр 2 можеби ова нема да ти се допадне но доколку ова со срцето ти помине ти ќе се префрлиш на нешто друго на некој друг симптом заради тоа што ова не е ништо освен твојата анксиозност. 3 Тоа си ти кој го прави сето ова, ти си тој што нон стоп се проверува како се чуствува,сето ова ти е исплата за тоа што го правиш. 4.Исто така ти ќе бидеш што ќе го поминеш т.е поправиш ова,ниедно апче нема да ти помогне,бидејќи ако апчето ти помогне ќе почнеш да се убедуваш дека тоа е поради апчињата ќе почнеш да се грижиш што ќе биде кога ќе престанеш со апчињата. 5.Ако сакаш ова да застане тогаш одлучи се и ЗАСТАНИ.Знам дека не е толку едноставно и лесно но зарем тоа што си го правиш сега е лесно? 6.Храни го огнот и ќе биде поголем, но натури го со вода и тој ќе почне да згаснува..Што од ова правиш ти? 7.Можеби е тешко да се решиш од сето ова сам, можеби е добро да побараш од некој помош и подршка што ќе те тера да се соочиш со ситуациите од кои се плашиш.Дали било помош од сопругот или од некој близок пријател направете план и дејстувајте бидејќи план без акција е само план! 8.Ти можеш да го надминеш ова!Ти си тој, никој освен тебе неможе да го реши ова.Ти си еден “Зависник” од анксиозност како и секоја друга завист и навика само ти можеш да одлучиш кога да престанеш! 9.Не ги зборовите Што ако и Но ако се случи ова...Одлучи се да престанеш,земи ја контролата врз својот живот бидејќи анксиозноста ќе продолже да те контролира. 10.Немаш никаква болест престани да се уверуваш во спротивното.
ја отворив темата дека моментално беше актуелна и се зачитав еве нешто поврзано со тоа што го објаснува Мехмет http://tocka.com.mk/3/157563/crnite-plombi-se-opasni-eve-zosto-treba-da-gi-izvadite
Било како и да се вика темата само вие разбирате како е... Затоа сме си и поддршка,се жалиме се фалиме. Камо сите да се исчистиме од темава,да не треба воопшто! А ќе помини,што не поминало па ова.Нема лош живот,денови се лоши... Ајде јас со малку позитива,иако за сега врвам еден од потешките периоди..
Zaprimetiv deka pri komunikacija so luge me faka napad panika , I otrkriv I zosto , koga praam muaet so nekoja licnost pogotovo so nekoja sto poretko se gledam ili prv pat se gledam se si mislam da ne ispadnam glupava vo muabetot da ne zgresam nesto se analiziram dodeka zboruvam po nekogas I se kocam ne mozam da ja dozavrsam recenicata kako da ne mi teknuva kako da ja prodolzam, ova sega mi e najgolem problem inaku letoto mi godi nemam depresija nekako povedra I poaktivna sum ama so komunikacijava katastrova pomagajte
Зошто постојат овие состојби бе дечки? Мака ми е кога ве гледам дека пишувате, и се растажувам кога гледам низ што се минувате, и јас со вас. Би сакала да отворам еден ден советувалиште за вакви како нас, за да си се собираме, искажуваме, бодриме..Мислам дека ќе станеме најдобри пријатели и на крај ќе се излечиме. Дајте да донираме пари да си изградиме една ваква установа.
Денеска враќајќи се од работа, започна да ми се замаглува видот на левото око и да ми се појавува како некоја тенка линија која трепери, а неколку минути после тоа како левата страна на левото око да ми се затемни и не гледав ништо на таа страна. Ме фати паника, почнаа да ми се тресат и рацете и нозете. Ме измија со вода, пиев шеќер со вода и се стабилизирав, си гледав најнормално.притисокот ми беше нормален. Што мислите, можно ли е да е ова анксиозност или пак станува збор за нешто друго? Да правам ли дополнителни испитувања, затоа што се изначитав еден куп работи за мозочен удар и за мултиплекс склероза и сега не можам да заспијам. Инаку и минатата година бев анксиозна па успеав некако да се средам.
Nemora ustanova mozi nekoja prostorija ili sala vo koja ke se sobirame kako na cas vo odeedeno vreme a I eden psiholog ni treba koj ke ne vodi taka grupno ke si gi kAzime site makite jas koga ke dojdam na red da kazam ke me preskoknite zosto uste prviot zbor koga ke go kazam ke me fati srcebienje
Nisto da ne provervas istoto mi se sluci I mene pred nekoj mesec kako da negledav na ednata strana I kako svetla linija da mi trepkase po 15 min pomina toa e Eden vid napad panika koe samo poninuva se sto treba da pravis vo momentot e da ne krevas panika I da cekas da mine
Офф, не знаеш колку ми олесна, баш така чувствував, како да не гледам на едната страна и линија некоја ми трепереше..и сето тоа ми траеше од 10-15 мин. А цело време мислев дека во секој момент ќе се онесвестам. Како и да а, утре морам да одам да испитам крв, па ќе поразговарам и за ова со матичната. Како се справуваш ти со паничните напади?
Pa kako ke se spravuvam se nauciv nekako da ne panicam za vreme na panicen napad ednostavno ostanuvas smirena kolku da e tezok panicniot napad I cekas da pomine znaci ne se boram so nego kako porano ostavam da pomine I nekako se spravuvam , porano mnogu poveke panicev za vreme na panicen napad I si pravev drug posle I svativ ustvari sama si pravam si gi prodolzuvam napadite, ostavi da pominat ostani smirena nema beganje ili izleguvanje od prostorijata kade sto ke te fati ,ednostavno se soocuvas
Фала ти многу на помошта, јас искрено се надевам дека ова со видот е само симптом на анксиозност и дека не е нешто пострашно, се изначитав еден куп работи на интернет како може да е тоа симптом за најава на мозочен удар и искрено страв ми е многу. Ајде заедно сме посилни, ќе научиме како да се справуваме со овие напади па се до нивно целосно исчезнување. Фала ти многу уште еднаш.
Ме гуши проклето да е.Неможам да заспијам. Немам сила веќе. Незнам што со себе.Се упропастив месецов, нон стоп глава ме боли.Ми трпне.Ми иде да се убијам. Милион црни мисли, никогаш ли нема да престанат ?
Душо не си сама,верувај дека има уште многу како нас што се обидуваат да заспијат. Мене срцево ми спие, а ми е страв да заспијам поради случката денес. Како што викаш ти милион црни мисли. Јас те тешам тебе а иста сум како тебе. Ајде направи си некое чајче за смирување, напиј се и ќе заспиеш. Ова е нешто што мора да го поминеме и нема откажување, мора да мислиме позитивно. Тука сум ако ти треба нешто
Спремам испит а катастрофа сум,главата мислам дека ќе ми експлодира од болки,црните мисли се присутни како и обично,па и уште си плачам без врска..УЖАС !!
Зошто бе мора баш ние зошто ? Кога останувам сама се измачувам во буквална смисла на зборот. Мислите секогаш се тука тонам и само тонам. Незнам како ќе издржам неделава само стресови. Џабе позитивност на крај на ден се срушувам. Колку пати срцево ми спиело, а не сум можела око да склопам. Проклета нека сум. Фала ти за утехата, многу