Joga definitvno mora da pomogne. Nesum od Skopje, znam deka tamu ima mnogu joga skoli. Joga relaksacijata i tehnikite za disenje definitivno ke ti pomognat.
Dragi feminki. I na drug forum cum cital za anksioznost, ama tuka sum zaprepasten kolku mnogu od vas go imaat toj problem. Jas licno go nemam toj problem, ama bi sakal da kazam zbor, dva. Definitivno korenite se mnogu dlaboki, ama sakam da ukazam na nedostatokot na adrenalin, t.e zivost vo vasiot zivot. Zaludno e da se primaat seratoniski i adrenalinski apcinja. Pod adrenalin ja mislam na ZIVOST, da pravite nesto sto vistinski ve vozbuduva, sto go pali oganot na zivotot vo vas. So ozbir na toa sto imate problem od nadvoresni guzvi jas bi ve zamolil da probate da se potkreneto doma koga ste sami so edno mnogu ednostavna sekojdnevna stvar. - So slusanje muzika. Da, ama ne bilo kakva muzika pustena tivko. Tuku pustete si ja vasata omilena muzika koja ve potkrenuva, koja bude adrenalin vo vas, od koja se custvuvate zivi. Pustete glasno, stanete i zamislete si kako da ste vo diskoteka ili bilo kaj. Prepustete se potpolno na muzikata, ripajte skokajte, igrajte, pejte, vikajte glasno. Pravite taka edno pola saat. Znaci celata finta e: Naterajte se sebe da bidite zivi, zivahni. Morate da se naterata nekako. Toa definitvno ke ve zivne. I taka so zivost so sebe vednas izlezete nadvor vo nekoja guzva, shoping, prosetka i koga ke se vratite pak doma videte dali ima razlika. Kako vtoro eve vi link od joga relaksacija. Posle dobra adrenalinska aktivnost opustete se dlaboko. So tek na vreme rastroeniot um koj sozdava panika ke se smiri. Postelete na podot prostirka, legnete na grb:
Boldot. Toj sto go nema problemot ne moze da kazuva soveti. Znaci smaceno mi e od popuvanje i prodavanje teorii.
Ne se nikakvi teorii, tuku nacin na koj jas se spravuvam so svoite vnatresni slabosti koga sekojdnevjeto ke me butne. Koga kazav licno nemam anksioznost toa ne znaci deka zivotot mi e med i mleko, tuku deka malce polesno se spravuvam i nemam rastrojstva. Ama od dno na dusata ZNAM deka se ova e povrzano so nedostatok na samodoverba, vnatresen mir, nepoznavanje na sebe si.....
Иста сум последниве 5 месеци, од последнитњ денови не паметам баш се. Ибаку десната рака ми се тресеше синоќа, сега пак почна мислам цело тело ми се тресеше. аман веќе аман само стрес
Непознавање на себе си ? Ај не трескај, самодоверба јас ја имам па пак ме дрма. Не е се поврзано со самодоверба. Кај секој е различно. И што кога ќе пуштам музика ќе ме опушти, ќе ми даде адреналин ? Не секогаш адреналинот помага. Мене кога ми е тешко јас тогаш на музика ама не ни помислувам, не пак да изигравам мајмун по дома да денсам. Може некого го опушта мене не. Мене нозете ми се сечат во некои моменти не да станам да играм
Ми пречи толку гласна музика во последно. Доста со таа музика веќе Какви прозори имаш што се тресат толку хаха Уживај во журкањето, не си анкс ама немаш самодоверба така ?
Ne kakvi prozorci, tuku kakvo Stereo pojacalo i zvucki imam? Ne se koj znae kakvi ama basovite dovolno jaki da gi tresat prozorcite Inace site ja gubime samodoverbata koga zapadneme vo misli i samo se prasuvame "sto ako, dali mozam, sto ke bide itd. Treba pomalku da tupeme, poveke da bideme aktivni.
Е ај пофали се какви де. Или прозорите не ти ги бива штом од МАЛКУ се тресат или басот не ти го бива штом не ги тресат зидовите тогаш ништо не праеш. И за последната реченица не се слагам и ај да не се расправам не ја тупи ти Оние што не осетиле на своја КОЖА не знаат
И мене ми се случува некогаш ова вака...Сигурно е анкс...Мене пак ми е чудно кога ќе излезам сум како во сон...Инаку и јас се наоѓам пред ПМС и мене тогаш ми е најизразена...
E sea za zidovite nema potreba zemjotres da pravime. Dosta e prozorcite da se tresat Inace za anksionost jas poznavam dete koe so pomos na joga uspealo da nadmine. I toa prilicna zaebana mu bila, go dozivuval svetot kako da ne e realen.
За сите што имаат ваква мака, само психијатар, колку повеќе се воздржуваш потешко ќе биде, И не значи дека психијатарот одма ке даде седативи.
Немал анксиознот а совети дава. Ова е исто ко да немаш дете, а да им солиш памет на некои родители... Или да немаш појма од музика ама да им кажуваш на музичарите по кои ноти да свират Кога ќе ги фатат напади на паника или кога им е претерано тешко, мислиш до музика му е дојдено на некој? Фала за одвоеното време ете ќе ги имаат во предвид твоите совети... П. С. Погоре некоја девојка имаше пишано дека куќата и се поплавила, дека оди по роднини да спие, не може дома да си прибере и најјакиот совет што и беше даден: Па седни гледај филм Па да, нека го земе лаптопт и на сред вода во дневна нека седне и нека си гледа филм...
Ama ste cudni vie zenite, posebno anksioznite. Se bukvalno sfakjate. Poentata e covek da otrkie koi se pricinite za rastrojstvata sto gi ima. Ne ja sfakjajte muzikata bukvalno, tuku toa sto saka da se kaze. A dali nekoja od vas vezbala joga me interesira? Ama ne samo probuvanje od nedela, dve ili mesec dena. Tuku podolg period. Ne ste svesni kolku covek moze da stane stabilen so pomos na joga tehnikite, vistinski da nauci kako da se stabilizira. Nemora da e joga. Vo Skopje imalo i nekoi drugi tehniki za rabota na sebe koi pomagale. Seta poenta e soocuvanje so sebe, sopcuvajne so soptvenite emocii, stravovi, paniki, misli. Ne e bas taka kako so mislite deka neznam kakov e problem zatoa sto nemam rastrojstvo. I te kako ja poznavam coveckata psiha kako funkcionira od rabora na sebe. A psihijatrite sto znaat? Osven povrsni teorii koi sekogas zavrsuvaat so apovi. Licno poznavam lugje koi se kljukaat so apovi so godini i toa gi pravi uste poveke nestabilni, poveke panicni. Zatoa sakam da dadam sovet. Samo ne mi e jasno ako nekoi od vas ne ja zanima da proba nesto ne mora odma cinicni komentarite da pisuvate. Mozebi nekomu ke mu se dopadne ova sto go pisuvam. Koga citam vakvi temi socustvitelen sum i zatoa pisuvam.
@JollyGirl Да, јас бев таа која и предложи да гледа филм, малку подоцна откако претходно и пратив приватна порака во сандачето. Очигледно е дека не си го прочитала целиот пост, или не си го разбрала. Бидејќи твојот коментар е крајно дрзок и арогатен, иако не сум директно посочена во него. Размисли малку, што требаше да ја советувам!? Плачи, треси се во поплавената куќа? Ама не, вие за да се направите паметни сте во состојба се` да пишете. Инаку, јас бар се обидов да и дадам некаков совет, кој на кратко би и ги пренасочил мислите од ситуацијата. Пред се бидејќи и јас минувам низ слични проблеми, и за разлика од голем дел овде кои кога ќе пишеш овде и се пожалиш дека имаш некој симптом врзан со анксиозноста, не се ни обидуваат да те утешат. А филм може да се гледа и кај роднините, за твоја информација. Знам дека не е време за расправии, особено не на една олку деликатна тема, но не можев да се воздржам. Фала, пријатно.
Драги мои, нема дефиниција, нема посебен начин, едноставно потребно време, верба во себе, верба во Бог, добар пдихијатар и точна терапија...4 години се борам, најпрво имав страшна анксиозност и панични напади, тоа ме доведе до депресија, а анксиозноста е смешен поим во споредба со депресијата, тоа е страшна состојба, не посакувм на никој ама баш на никој да го осети тоа чуство. Веќе 2 години а можи и повеќе сум под терапија, не осеќам ништо од анкс и депресија веќе доооолго време.... единствено што ми преостанува е да ја прекинам терапијата која е на минимум веќе добри 9 месеци. Девојчина бидете упорни, верувајте во себе, ова не е болест, ова е состојба кој се надминува!!! ❤️
А и заборавив да прокоментирам за терапијата, и јас бев една од тие кои беа против седативи и антидепресиви и се што е хемија арно АМА кога јас драги мои паднав во депресија немаше бегање од аповите, ако продолжев без терапија незнам што ќе ми се случеше, а и не сакам ни да помислам... не велам и не мислам дека тие ме излечија но мислам дека многу ми помогнаа!