Антидепресиви

Дискусија во 'Психологија' започната од lileee, 27 јуни 2011.

1. zuica 37

zuica 37 Нов член

Се зачлени на:
    11 август 2015
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Zdravo
    Moze li nekoj da mi kaze dali ima iskustvo so zanfexa antidepresivo imaat li nus pojavi i posle kolku vreme pocnaa da vi deluvaat.

2. alekk

alekk Активен член

Се зачлени на:
    11 мај 2014
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Здраво користев елицеа 6 месеци веке 2 месеца не ја користам и многу ми помогна ама ми се јави друг проблем намалено либидо што би можело да помогне дали имате некакво искуство во врска со ова?

3. Pucanka

Pucanka Активен член

Се зачлени на:
    30 јули 2015
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    74
    Јас пијам елицеа и мене нешто не ми одговарАаат!!!

4. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.052
    Допаѓања:
    52.522
    Нормално е да се случи, не само со елицеата, со сите антидепресиви од тој тип.
    Тоа е најчестиот несакан ефект.

Ќе се среди, штом не ги пиеш веќе организмот ќе ти се врати во нормала.

На Pucanka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. skinnylove

skinnylove Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    463
    Ооо, ја колку сум ги пиела тие, со месеци сум се труела со нив а ништо не ми помагаа. Од дете, од 12 години ме носеа по психијатри, да ви кажам колку сум сменила, психопатка ќе ме направите гарант. Бев чудно дете и да, мене ми дијагностицираа биполарно растојство на 12 години. Веќе годинa моја нога кај психијатар не е стапнала, и од тогаш има многу подобрување кај мене. И не се "лечам" веќе, само имам залиха на мал број лекови кои ми притребуваат од време на време. Како "поболна" да ме правеле со сите тие лекови и со сето тоа што ми ја полнеле главата. Лекови пијам многу ретко, во случај на паничен напад или кога ептен веќе сум заглавила во депресивна епизода. Научив да се контролирам, бидејќи порано имав навика да земам апчиња без потреба, бидејќи нашите "добри" психијатри мислеа дека што повеќе, толку подобро, оти нели дете, и ајде ќе му помине, ништо не му е, а мене тоа во потсвест ми беше влегло тоа "Земи ги овие апчиња и ќе ти биде подобро" и бев зависна од повеќе видови апчиња. Се запишав фармација, баш поради оваа причина. И како растам, сваќам дека лековите, колку се добри, толку и се лоши. Исто така сваќам дека сум изгубила многу време кај овие луѓе кои се нарекуваат психијатри и дека и телото и разумот ми го труеле за без везе. Јас сум си сама себе психијатар и така е најдобро.

Не знам дали ми е за овде постот ама ајде, да сме живи и здрави :D

Последна измена: 17 август 2015
    На Sanja16, izabela.nik, Слава на Бога и 2 други им се допаѓа ова.
  6. kostadinka24

kostadinka24 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    290
    Nekoj ima idkustvo so zanfeksa????????

На Евгениј на му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Be-yO-nCe

Be-yO-nCe Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    1.428
    Допаѓања:
    6.954
    Да не знаете некој дали може да ми доцни менс од нагло прекинување на асентрата и хелексот?
    Да не сум напраила некој дисбаланс во организмот..

8. Sivata

Sivata Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2015
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    1
    Ima li nekoj pieno Escitalopram mi gi prepisa psihijatarot poradi toa sto se cuvstvuvam bezvolno,a heleksot gi pijam veke mesec dena nemirot mi go namaluvaat ali zelbata nikako da mi se zgolemi. Se mislam dali da gi pocnam ovir antidepresivi ve molam pisete mi ako ste imale nekakvo iskustvo

9. silmarion

silmarion Активен член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    2
    jas imam dosta iskustvo so antidepresivi, mnogu vreme trebase dodeka najdoa koj antidepresiv mene mi odgovara, heleksot e dobar za nekoi ludje na drugi ne deluva takov e slucajot i so noviot antipdresiv koj ti go prepisa lekarot. Moras da go pijes barem mesec dena za da lekarot vidi kakov e negoviot efekt vrz tvojot organizam kako reagiras na nego. jas smeniv tri antidepresivi dodeka ja najdovme so lekarot dobitnata kombinacija. od edniot ne mi teknuva kako se vika me pretvori za dva meseci vo zombi ne samo sto ne mi pomogna tuku mnogu mi odmogna. Po moe zatoa lekarot ti isfrla heleks dava nov antidepresiv za koj smeta deka kaj tebe ce ima efekt. Problemot so site takvi lekovi e sto ona sto im prija na nekoi pacienti na drugi ne deluva. Moj sovet, ati ce odlucis kako ti smestas deka e najdobro pij go noviot antidepresiv mesec-dva i ce vidis dali ti pomaga ili odmaga dali ti prija ili ne. Ako ne deluva ce ti dade nekoj drug dodeka ne go pronajde onoj koj tebe ti prija. moras da imas trpenie...bez mesec dena nemoze da se vidi nekoj od antidepresivite dali deluva ili ne... pozdrav

10. silmarion

silmarion Активен член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    2
    prasaj go tvojot ginekolog kolku jas znam nebi trebalo da ima nikakvo vlijanie na lekovite vrz menstrualniot ciklus odi ili kaj psihijatarot ili kaj ginekolog ne se misli voopsto tie ce ti kazat najtocno

11. silmarion

silmarion Активен член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    2

P.S. pak jas obavezno pocni gi novite antidepresivi mozebi e toj tvojata dobitna kombinacija

12. silmarion

silmarion Активен член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    2
    Jas sum so godini bolna otkako znam za sebe i sum pod psihijatriska kontrola i edno znam nema pienje lekovi koj sto saka ...samo vo dogovor so psihijatarot. Jas taka si pijev lekovi po svoe so godini z ada na kraj zavrsam vo bolnica na pzihijatrija i mi trebase posle cela godina da se kolku tolku oporavam tolku jak nerven slom dobiv...zatoa sega pijam samo ona sto ce mi go kaze psihijatarot i vo odza koja toj ce ja prepise. A ti kako sakas! Samo treba da znaes i bides svesen/svesna kolkava e opasnosta od svoevolno zimanje na ovie lekovi i samo-lekuvanje. so godini taka se lekuvav i sega sum na deredje a da bev pametna i uste po prviot problem ne otidev kaj psihijatar nemase da mi se slucuvase i seuste slucuva ona sto sega go dobiv ..ne posakuvam nikomu taka nesto. Pominav niz pekol ..ne pominuvaj i ti baraj pomos od psihijatar i ne zimaj svoevolno apcinja po preporaka na bilo koj sem lekar

13. silmarion

silmarion Активен член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    2
    Jas imam poseteno povece psihijatri i privatni i drzavni dodeka ne go mnajdov onoj koj mi odgovara. Ako si vo moznost da dodjdes vo Skopje zakazi kaj mojot psihijatar jas sum od nego prezadovolna me spasi od dnoto koe go doprev bev vo mnogu mnogu losa sostojba tlku losa sto soprugot me oblekuvase, banjase presoblekuvase kako bebe skroz odlepiv..lezev i vo bolnica. Mojot psihijatar e vo vojna bolnic avoo Skopje i se vika d-r Petre Risteski...neznam do kaj ce stignes da nebese toj ..verojatno ce se ubiev .... probaj da otides kaj nego sigurna sum deka ce ti pomogner kako i na mene no ce moras tosno da pijes lekovi koi ce ti gi dava i ce treba vreme ( mene mi trebase dve godini) mza da te stabilizira i ja iznevilira dozata na lekovi. Sega odam ednas mesecno i sekogas gi pijam istite lekovi no dozite mi gi zgolemuva ili namaluva vo zavisnost od toa kako su i kakvi simptomi imam
    pozdrav
    baraj strucna pomos

14. silmarion

silmarion Активен член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    2
    P.S. greski pravam pri kucanjeto zatoa sto seuste ne sum celosno zdrava ...imam problem so pisuvanjeto od vreme na vreme

15. Sivata

Sivata Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2015
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    1

16. Sivata

Sivata Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2015
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    1
    Ne mi go prekinaat heleksot tuku doktorkata mi prepisa i escitalopram plus da pijam za da go ubrzame procesot da mi se vrati voljata, bidejki kon sve sum ramnodusna. Pisete mi nekoe iskustvo ako ima nekoj pieno escitalopram

17. MarchelineAmaru

MarchelineAmaru Популарен член

Се зачлени на:
    7 јули 2010
    Пораки:
    2.261
    Допаѓања:
    1.347
    Jas imam pieno, odlichni bea, barem I mene I na site shto gi znam shto piele I'm se pogodija.

На principessa123 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Sivata

Sivata Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2015
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    1
    Moze podetalno da mi opjasnis kolku vreme gi piese i kako deluvaa, koga gi prekina kako se cuvstvuvase itn

19. silmarion

silmarion Активен член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    2
    P.S. Asentra i heleks ne se lekovi koi se prekinuvaat naglo postepeno im se namaluva dozata ...nikogas nemoj takvi lekovi da prekinuvas spored svoe viduvanje bez da konsultiras lekara

20. silmarion

silmarion Активен член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    2
    za lekot neznam nemam so nego iskustvo, no za ramnoduznost sum majstor mozam da doktoriram na tema gledanje ramnodusno vo edna tocka na sidot