Година дена пијам Венлафаксин. Последен пат во аптека ги немаше под тоа име, па ми дадоа на Алкалоид, заборавив како се викаа... Ми кажаа дека состојките се исти, ама јас некако не моќжам да се помирам. Уште неколку апчиња имам од нив и едвај чекам да се вратам на Венлафакс. Не знам дали е до психа или е можно стварно да има некаква разлика? Знае ли некој? Имено, се чувствувам екстра нервозно и анксиозно, нешто што го контролирав до пред да почнам да ги пијам овие „новиве'.
По препорака на лекарката,ја намалв дозата на паротексин. Но,овие денови чувствувам вртоглавица,трнење на екстремитетите главоболка...дали телото се привикнува или е од променливото време
поголема е веројатноста да е од вемето, доста е променливо и влијае на анкс. и депрсија....штом знаеш од што ти се симптомите не се вознемирувај и не размислувај на тоа колкава доза пиеш....
Здраво, ако има некој со искуство во психијатрија и психофарматици нека ме контактира, ми треба совет во врска со дечко ми. Фала.
Мајка ми е во депресија. Постојано вели дека не мисли ништо позитивно, дека од се и страв па дури и да оди на работа. Како терапија и препишаа демитрин и флунисан. Дали има некој искуство со ваква терапија ? Помош !!
Искуство со velafax XL или Занфекса? И дали го има некој пиено заедно со друг анитдепресив? Оти мене од еден ми намалуваат АД-Цитрам, а овој новиов ми го воведува. И многу ми е страв да не ми се случи нешто
Освен што спиев по 2ч ,како заклана откако ќе го испиев ,др.никаков несакан ефект немаше.Ги пиев по потреба (тешка несоница и мн.стресен период беше),1-2 пати у недела ,некои 2-3месеца ,по препорака на матична.
Zdravo Angie, jas sum nova na forumov i sakav da vidam razlicni iskustva...najprvo imav ocd go nadminav i sega imam anksioznost, strav paniki i piev zalasta...po tri meseci...i gi prekinuvav deka edinstven efekt imase samo dobivanje na kilaza...sega ke idam na psihijatar ama ne sum sigurna deka sakam da pocnam da pijam nesto, sakam sama da se izboram so problemot...
Одговорот е да си го тргнеш од глава тоа дека "ја трујат" и да не се правите лекари кога не сте. Што одговор бараш на форум, на лекар се бара ваков одговор
Аклонилот е понова генерација на седативи лекови за анксиозност и во зависност симптомие од дозата и долготрајноста на користењето може но и не мора да предизвика зависност. Обично прв пат ги даваат за краток период (обично 1 месец) и после тоа се оди на контрола да се видат ефектите од терапијата.
Не. Има многу исти апчиња под различно име. Зепира, елицеа се исти, од антибиотици амоксиклав, панклав, се исти. Си правиш страв со сила. Убедена си дека се различни и затоа си нервозна. Аптеките не смеат да продаваат антидепресиви без рецепта. Така да ако не се истите апчиња аптеката ти дала антидепресив за кој ти немаш рецепта, и како ќе се покрие аптеката? Сами на себе не си прават штета аптеките, не се секирај.
Елицеа и Зепира содржат иста активна компонента но содржат различни помошни супстанци за да можат да се регистрираат како посебен лек за продажба. Некогаш проблемот "лежи" токму во помошните супстанци и заради нив не се добива очекуваниот ефект. Затоа секогаш барајте лек кој што ви е испробан и не земајте замени ( освен ако не е дефицитарен тој период).