Антидепресиви

Дискусија во 'Психологија' започната од lileee, 27 јуни 2011.

1. Anksa

Anksa Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    167
    Допаѓања:
    104
    Дали некој од вас на почетокот на користење на АД имал зголемени опсесивни мисли од кои никако не може да се ослободи и немир од кој неможеш на ништо да се сосредоточиш и дали ова со тек на време со АД ке се среди

2. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.086
    Допаѓања:
    14.867
    Какви халуцинации од елицеа имаше?:o

3. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.086
    Допаѓања:
    14.867
    Јас кога ги пиев пред 4 години не ги памтам баш нешто големи нус ефектите, моите идеа на работа морав да седам сама дома, а и сега исто ќе биде, малце се исплашив кога ве прочитав:D

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  4. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.068
    Допаѓања:
    173.705
    Абе гледај секој е различен али најчесто нус ефектите се во почетните две- три недели шо прај да ти е полошо баш ради нив и се случва некој и убо да помини, камо секогаш така да е аххаха. И зато е то "мора да е полошо пред да е подобро" шо важи за антидепресиви. Ама па од после ко ќе е убо, е салам убо така да период е. ^^ И зато повторвам, нека не ве тргаат нус ефектите од пиење првите недели оти то е најчеста грешка од страна на пациенти. Мора да е така, за жал.

Зато и реков мора поддршка да те надгледва, да ти збора, ако ти се приплачи да има со кој. Другар ми со ад почнуваше ко бевме со полициски и ептен криво ми е дека само онлајн можев поддршка да му сум али во секој случај не беше сам.

На WildMk, Nightwish11, Aronika и 2 други им се допаѓа ова.
  5. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.404
    Па халуцинации во смисла гледаш работи што не постојат. Ама краткотрајно беше. Повеќе ме нервираа ,,brain zaps", незнам на македонски како се викаат, струење низ мозокот.

6. Anksa

Anksa Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    167
    Допаѓања:
    104
    Јас кога бев на сероксат првиот пат ми требаа 2 месеци да почнат да делуваат дури и три месеци користев антипсихотик заласта половинка навечер ама после тоа ептен супер ми беше како нова бев

7. Aronika

Aronika Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    26
    Не се плаши, не би требало да ти дадат полоши почетни симптоми од првиот пат, веќе ти се познати ефектите. Дури кога ми ги препишаа ми рекоа дека се најслабите ад доста нови и дека нема да имам никакви лоши ефекти од искуства со пациенти но ете мене многу лошо ми влијаеа дали не ми одговараа дали и самото мое опкружување и ситуација, не знам, битно не беше ни малку пријатно.

Дали има некој стручен тука да знае откако ќе се прекине ад колку време останува во мозокот? Во смисла го прекинав 10 дена па пак сум на него дали процестот ќе биде ко од старт да го почнувам или уште има доволно количини во телото за да почне побргу да делува?

8. Anksa

Anksa Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    167
    Допаѓања:
    104
    Не сум стручно лице но од искуство ти кажувам дека нема да биде како од почеток бидејки лекот иако не го пиеш се уште не ти е исчистен од организмот

На Aronika му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Bojana890

Bojana890 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2019
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    252

Колку време му треба да се "исчисти"?

10. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.802
    Допаѓања:
    97.154
    На секој лек му е потребно различно време. Треба зз конкретниот лек да се информираш

На Bojana890 и Anksa им се допаѓа ова.
  11. Anksa

Anksa Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    167
    Допаѓања:
    104
    Зависи од лекот конкретно за сероксат до 2 месеци

На Bojana890 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Bojana890

Bojana890 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2019
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    252
    Во ред, ете да кажеме 2 месеци.
    И после тоа што?
    Мозокот е "научен" така да функционира, или се враќа постепено на старо?

13. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.802
    Допаѓања:
    97.154
    Затоа се препорачува и психотерапија заедно со лекови. Да пробаш да ги решиш проблемите за и без антидепресиви да си океј. Некои и одкако ќе прекинат се во ред, некои се враќаат на старо. Или со лекови ќе постигнеш резултати, пример не си јадела, со лекови ти се вратил апетит, јадеш, зголемуваш килажа, го променуваш односот кон храната и кога ќе ги прекинеш може пак да продолжиш да си океј. Или антидепресивите ти дале сила и си најдуваш други начини, на пример нутритивна исхрана, вежбање, и кога ќе ги прекинеш пак ќе си ја контролираш депресијата и анксиозноста преку други начини. Ама исто така не значи дека некој може да ти гарантира дека нема да ти се врати. Затоа се намалуваат постепено, не наеднаш.

На WildMk, Anksa и Bojana890 им се допаѓа ова.
  14. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.086
    Допаѓања:
    14.867
    Ако си ги вратиш старите лоши навики како мене, после една година без терапија пак ќе се вратам на антидепресиви валјда(facepalm)

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Anksa

Anksa Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    167
    Допаѓања:
    104
    Мора да ја задржиме самодовербста
    Зависи од нас како се однесуваме ако не научиме да работиме на себе за да го намалиме стресот и не научиме како да справиме во случај на паничен напад или анксиозност тогаш секогаш и после неколку години можеме да се ввратиме на старо затоа е битно и после оставањето на лековите извесно време да бидеме во контакт со психолог и психијатар кои можат да помогнат да не се вратиме назад лично јас дозволив стресот да ме врати назад не знаев како да се справам во моментот до него

На Bojana890 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. poi

poi Популарен член

Се зачлени на:
    6 октомври 2019
    Пораки:
    1.195
    Допаѓања:
    2.397
    Една недела пијам АД. Еве 2-3 дена сум премногу исцрпена, не ми се станува од кревет. Премногу ми се спие, но не можам да заспијам. Осеќам болка во зглобовите, особено во нозете. Јасно ми е дека е од АД и дека вака ќе биде неколку недели со несакани ефекти, но дали има некој начин барем малку да се спасам од ова? Да имам барем малку сила нешто да правам, да не замине така времето. Можеби нешто чај или витамини...

17. Anksa

Anksa Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    167
    Допаѓања:
    104
    Обично даваат и некој друг лек од типот на хелекс за малку да ти ја намали маката да те подигнат а за да не ти се спие мораш многу течности да внесуваш и да пешачиш

На Bojana890 и poi им се допаѓа ова.
  18. Aronika

Aronika Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    26
    Биди среќна ако поминуваш само со овие негативни ефекти, значи добро ги прифаќаш. Можеш некој анксиолитик во комбинација како што кажа Анкса, за да можеш да заспиеш, обично ги комбинираат со сите АД на почеток.

На poi и Anksa им се допаѓа ова.
  19. poi

poi Популарен член

Се зачлени на:
    6 октомври 2019
    Пораки:
    1.195
    Допаѓања:
    2.397
    Фала ви дечки :l: Пијам и мелатонин, бидејќи имав мака и со спиењето. Ќе пробам да пијам повеќе течности, особено вода.

На eliesaab, Anksa и Aronika им се допаѓа ова.
  20. Mitrebapomos675

Mitrebapomos675 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    Zdravo sakam da prasam i da mi pomognete ako mozete piam seroxat veke 2 godini po edno apce na den i sakam sega da gi prekinam i pocnav da piam po pola apce veke gi piam 2 nedeli po pola apce sega za sega ne custvuvam nisto megjutoa imam premnogu strav da ne mi se vrati istata situacija deneska pocustvuvav kako nelagodnost kako nesigurnost vo nozete megjuto mislam deka mi e se od toa sto sum opteretena i voedno mi e strav dali ima nekoj iskustvo i kako mu bilo poslw ostavanjeto na seroxsatot i kako gi ostavil ??????