Devojki kako se spravuvate so namaluvanje na terapija so Asentra? Pijam 6 i pol meseci, 1 mesec piev po 1/2 i sega sum skoro 2 nedeli otprilika na 1/4, no imam ispitna sesija i nekako imam custvo kako da nemam koncentracija i kako da ne mozam da zapamtam toa sto go ucam... Koga probuvam da se fokusiram, samo glavobolki dobivam. Iskustvo i sovet?
Здраво, јас пиев асентра долго 2ипол години меѓутоа без редовни контроли при крајот, сама прескокнував дози некои денови и на крајот ги прекинав сама не памтам да имав некои негативни ефекти, меѓутоа консултирај се со доктор. Кај секого различно. Инаку можеби од стрес да се чувствуваш вака да не е по рзано со асентрата? Колку испити имаш, дали се обемни, дали ти се условни? Можеби тоа што е поклопено откажување од лекот и испитната да дава сомнеж. Пробај спиј доволно, витамини, течности, вода, релаксирај се пред учење
Stres imam mnogu zosto e preobemen, usno se polaga, i plus mi e posleden pred diplomska... Kje se konsultiram sekako so doktorkata, jas preskoknuvam po nekoj den da pijam ama kje prodolzam redovno po 1/4.
Јас мислам дека тоа има влијание, кога бев 2 -3 испити пред крај се ми идеа мисли дека нема да ги положам никогаш. Смирено и среќно
Девојки здраво. Може ли да ми кажетр како сте се чуствувале при покачување доза? Конкретно асентра од 100 на 125 мг?
stavete botox ,ne mora na lice bilo kade na teloto i ke vi podobri raspolozenieto za depresija definitivno deluvalo a verojatno i za anksioznot ozbilno ova citav ima istrazuvanje
Јас пијам терапија и сум пушач.Нема врска едно со друго. Не сум покачила доза,али од она што имам читано има период на навикнување.Како кога почнуваш да пиеш терапија,исто е и кога се менува доза без разлика дали се намалува или зголемува.
Здраво Од 7 ми јули бев на терапија со Занфекса прво имав доза од 225 мг потоа ми ја намали на 175 мг со терапија си бев супер дури и нама лувањето добро го поднесов се до 25 Декември кога добив позитивен тест на Covid 19 и покачени д димери во крвта заради кои ми беше ординиран лекот xarelto од 15 мг . Овој лек е за разредување во крвта и во никој случај не се пие во комбинација со било кој антидепресив.Заради сериозноста на бројката на д димери треба да бидат помали од 500 јас имав 2130 нагло ја оставив Занфексата на 10 дена освен главоболка и како струја во главата се беше во ред ни трага од анксиозност и депресија се до вчера кога нагло почна да ми се тресе телото напади на плачење депресија мисли до плафон...терапијата со xarelto ми заврши и докторката ме врати на 2×75 занфекса и хелекс по потреба ...Ве молам за совет и искуство дали ова ќе биде исто на почетокот како кога ја навикнував занфексата бидејќи ми беше многу тешко 3 месеци и требаше да почне да делува...Се извинувам на долгиот пост...Поздрав
@FreeToGo елицеата најчесто е во комбинација со хелексот, но не верувам дека некој аналгетик ќе ти ја намали главоболката (бидејќи имам пробано и не помага). Ако имаш некои додатни несакани ефекти (што кај мене лошо се одрази елицеата со пречесто крварење на нос итн.) менувај ја елицеата како антидепресив (но и намалувањето на дозата оди тешко т.е главоболките се неизбежни). Некои велат дека треба трпение и време, но не значи дека кај секого ќе има позитивен ефект. Консултирај се со стручно лице.
Многу се здебелив од Депрозелот (пароксетин) па се мислам да се вратам на Елицеа? Знам дека состојките не се исти. Што мислите вие?
Мораш да се консултираш со психијатарот. На своја рака не ти препорачувам. И јас се здебелив од пароксетинот многу, две недели сум без терапија апетитот уште на ниво..
И од елицеата се дебелее доста така да со што се осеќаш подобро тоа пиј. Јас од Елицеата се здебелив 12 кг и тоа наеднаш.