Od fluoksetino se slabee mn, as sum 4 meseci veke na antidepresivi ista sum videjki imam brz metabolizam.
Под оригинал се мисли на оригинатор, т.е кој прв го "измислил" и почнал да го произведува лекот. Точно и кажала докторката, Seroxat е оригинатор.
Јас пијам од август и немам никакви нус појави! Пиј многу течности и најбитно никако сам, со друштво на прошетка во парк, на планина, со домашните комедии гледај и тоа е друже, време треба за да помине.
Јас пиев вентор, за друга потреба, си ја повредив ногата, во исто време кога пиев елицеа, немав проблем Ве молам за искуство, 6 месеци сум со Елицеа, која е динамиката за постепено намалување и колку време е процесот на целосно исклучување како терапија? Јас пиев Елицеа од 10 мг и во исто време и Харелто од 10 мг и немав проблем, консултирав психијатар и ми рече може, е сега ова дека не одат во комбинација ми е ново!
Здраво Би сакала да прашам дали некој од вас користел Цитрам таблети,јас ги користам веќе 6 ти месец,па треба да одам на контрола кај невропсихијатар.Ме интересира дали некој користел и во бременост,бидејќи планирам бременост,но се плашам ако сум без терапија да не ми се вратат проблемите со анксиозноста
Има антидепресиви што се користат во бременост, докторот најдобро ќе ти каже кои се соодветни за тебе.
Mojot genikolog, Ivanovski od Sistina, ne preporacuva antidepresivi vo bremenost, posebno ne vo period na embriogeneza, odnosno prvi tri meseci, posle mislam moze!
Сигурно дека за време бременост пресудно ќе биде мислењето на гинекологот кој исто има познавање од таа облас што треба а што би му штетело на плодот.
Jas sum doktor, a i golem patalec so bremenost i depresija i vi preporacuvam da si slusate ginekolog koga ste bremeni. Vo Svajcarija kade sto rabotam, na primer, Elicea gi davaat vo bremenost, ali ne bi preporacala vo prvi tri meseci. Od iskustvo najveke kazuvam, ali najdobro i ginekolog i psihijatar da se konsultiraat!
Пресудно може да биде мислењето на психијатар пошто гинекологот не ни може да препише психијатриски лекови и затоа постојат разни специјализации, за да можеш за конкретен проблем да се обратиш кај конкретен специјалист. Па сигурно ќе се консултираат, сигурно не планира членката на своја рака да се лекува. Ти како доктор зарем не знаеш дека зависи од индивидуалниот случај, како може да и кажеш на членката без ништо да знаеш за нејзе дека во првите 3 месеци не треба да се пијат? Милиони жени на антидепресиви раѓаат здрави и прави бебиња и депресијата не мора да е пречка за една жена да стане мајка. Се зема се во обѕир, предности, недостатоци, намалување на терапија, давање на антидепресив кој е најбезбеден во бременост и ќе се истераат 9 месеци. Ниту Ивановски може да каже со сигурност дека не треба да се пијат, пред да ја разгледа конкретната ситуација на пациентката, ниту било кој друг. Докторите не даваат терапија врз основа на една реченица, ти треба да го знаеш тоа ако си доктор.
Не може да е пресудно мислењето на психијатар доколку има ризик по плодот. Тоа само доколку е загрозен животот на мајката заради таквата дијагноза е случај со што би дошло можеби и до прекин на истата.
Jas kazuvam kako doktor, a i poveke od iskustvo. Ako se proceni deka mora da pie, kaj nas vo Svajcarija izjava ke si potpises deka gi prifakjas rizicite so taa terapija. Btw ne planiram da se dokazuvam kolku imam poznavanje, a najmalku da se raspravam! Tuka nie samo si gi kazuvame iskustvata i ne sme vo uloga na doktori, sekoj sam si odluvuva sto i kako ke postapi!
Епа и јас тоа викам, не сме тука во улога на доктори затоа нема потреба да потенцираш дека си доктор. И јас од искуство споделувам дека нема потреба да се обесхрабрува членката уште не почната, медицината напреднала доволно за да може жена со депресија да се оствари како мајка, а бебето да биде здраво затоа што многу пати тоа се случило и не е ништо невозможно.
А дали случајно има некоја членка што била бремена и неопходно било да користи антидепресиви.Ако има ве молам споделете искуство
Здраво, разговарај со гинеколози, психијатри, сигурно постои начин, не си единствена со ваква ситуација што се сретнува. Не сум комплетно сигурна, но мислам дека постојат антидепресиви кои се користат во бременост, па и за време на лактација. Разговарај еве како што викаат некои членови ако не може во први 3 месеци сигурно има начин како то ад а се изведе. Со среќа и не губи надеж, за се има решение пиши или побарај во темата анксиозност, таму мислам пишуваа за оваа тематика
Здраво на сите. Почнав да пијам Елицеа во комбинација со Хелекс пред 4 дена и осеќам дека имам многу изгубено апетит и на килажа, додека пак во упатствата читам дека нормална нус појава е добивање на апетит. Дали некој имал исто искуство?