Антидепресиви

Дискусија во 'Психологија' започната од lileee, 27 јуни 2011.

1. steela.honey

steela.honey Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    1.660
    Јас почнав со елицеа 15 мг па дојдов на 10мг, тие некако не ми пријаа па ги заменивме со зепира од 10мг , година ипол ги пијам подобрувањето е постепено , инаку и јас насабајле ги пијам не знам зашо ти ги дале навечер да ги пиеш...

На AngIv му/ѝ се допаѓа ова.
  2. violetblue

violetblue Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    1.846
    Допаѓања:
    5.598
    Zepira и Елицеа е исто. Ист состав есциталопрам само елицеата ги произведува крка, зепирата алкалоид. Елицеа нема од 15 мг, само од 5,10и20, зепира има и од 15мг. Така да ништо не ти промениле освен јачината на дозата.

На Blondie715 и steela.honey им се допаѓа ова.
  3. AngIv

AngIv Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    828
    Допаѓања:
    9.239
    Со Зепира 5мг почнав пред 11 дена, 5 дена пиев по пола, после по едно на ден. Е сега циклусот ми касне 3 дена, (инаку имам редовен циклус), дали е можно да ми влијае лекот нешто на циклусот, се сомневам дека станува збор за бременост иако имаме заштитен однос ама пак мисла ми е.

4. violetblue

violetblue Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    1.846
    Допаѓања:
    5.598
    Така се почнува со сите антидепресиви, додека се навикне организамот на нив. Можно е да ти доцни поради нив, голема промена е за телото кога почнуваш да ги пиеш. Али штом ти доцни направи тест за секој случај да се исклучи можна бременост, точно ќе ти покаже тестот како и да е.

На WildMk и AngIv им се допаѓа ова.
  5. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.088
    Допаѓања:
    6.677
    Luge dali imate namaleno libido, jas vo poslednite meseci nemozam da imam nikako sex kolku i da mi se dopaga tipov, a koga masturbiram mi e okej, nekako ne custvuvam ni ljubov i strast kon nekoja licnost kako pred da pijam ad, mnogu brzo se odljubiv i izgubiv strast, kako sama da mi e bolje, dali vi se desava ova?

На Karpos 4 и steela.honey им се допаѓа ова.
  6. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Mozno e, mene Eliceata pak obratno od tebe, mi predizvika 2 pati vo mesec da mi ide. Proveriv hormoni, se vo red, ispadna deka e od Eliceata. I ne znam kako, posle samood sebe se sredi, vajda koga se navikna organizmot na lekot. Ama mozes i test da napravis za sigurnost :P

7. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Podobruvanjeto e postepeno, kaj mene konkretno po 2 meseca. Jas gi pijam 8 meseci do 15mg stasav, ali sega namaluvam bidejki planiram bremenost. Jas gi pijam sabajle, taka mi kaza doktorot. Posledici nekoi nemam, osven sto dva meseca po 2 pati vo mesec imav ciklus, a hormonite mi se vo red. Taka da ako treba da se pijat da si gi pies, moze samo da ti pomognat.

8. Limpan

Limpan Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2020
    Пораки:
    1.149
    Допаѓања:
    3.727
    Може да ми кажете некои антидепресиви,за подобро чуство?

9. SugarHoney

SugarHoney Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2019
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    1.462
    Сушена мувоморка. Тое е отровна но не и смртоносна печурка. Од таа причина не се користи сирова. Мене многу ми помогна еден период кога немав воља за ништо, буквално за ништо.
    Ако не е нож но коска пробај да си ги средиш мислите, да се смириш, да се дистанцираш од она што ти создава стрес и слично. Немој веднаш на лекови и хемија бидејќи тоа повеќе проблеми ќе ти создаде отколку што ќе ти помогне..

На Limpan му/ѝ се допаѓа ова.
  10. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.404
    Тоа треба да добиеш препорака од психијатар. Истите не се препишуваат ако имаш акутни епизоди на тага, туку кај хронични манифестации на депресија, анксиозност, биполарност. Во секој случај не се препишуваат доколку немаш соодветна дијагноза.
    Друго, еден антидепресив делува добро кај еден човек, лошо кај друг. Дозата исто така има влијание.

На Limpan му/ѝ се допаѓа ова.
  11. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.088
    Допаѓања:
    6.677
    Nema vrska lekovite za depresija pomagaat i odrzuvaat kako i lekovi za pritisok ili srce, se e opasno vo golemi dozi, opasno e poveke ako trpete i nepobarate pomos, toj stres da e postojan toa e loso, lekot kako lek ne e los ako e vo dobra doza ako se prima na vreme.

На ancenche, steela.honey, AngIv и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.088
    Допаѓања:
    6.677
    Mene mi pomogna kalikstata ama ovie lekovi imaj na um deka ne deluvaat vednas zavisi do licnosta mozebi ke deluva posle 2 nedeli a moze posle 3 4 meseci ili poveke zavisi i kolku se sobirala taa anksioznost i depresija..Ako se zbirala so godini, na lekot ke mu treba poveke vreme da deluva sepak treba da se bide uporen i da se veruva vo farmacijata. I pravi razlika primer od sedativi do antidepresivi, sedativi se heleks, lorsilan, diazepam tie odma go eliminiraat stresot i samo stresot vo toj moment i traat 12 casa a antidepresivot lece depresija koja e tretirana kako bolest.

На ancenche, AngIv и Limpan им се допаѓа ова.
  13. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.726
    Допаѓања:
    10.241
    Никако на своја рака, тие не се играчка. Би ти препорачал една сесија кај добар препорачан психолог, а потоа на психијатар и ако има потреба, психијатарот ќе ти одреди точно кои анти депресиви, колкава доза и колкав период т.е. терапија.

Не е секогаш лошото чувство од хемиска природа. Пандемијава, изолацијата, социјалната дистанца, полициските часови, осаменоста, паднатата еконимија, гледањето вести итн сите не погодува, некого повеќе, некого помалце. Некои работи можат да се средат и со добри зрели одлуки, подобро планирање на времето, енергијата, опкружувањето, добра исхрана, добар сон, добар одмор итн.

На eliesaab, Anie93, Guns N` Roses и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. AngIv

AngIv Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    828
    Допаѓања:
    9.239
    Од лично искуство, посета на психолог или психијатар и спрема дијагнозата ке ти даде соодветна терапија. Секако антидепредивите не одат без рецепта. Никаква мувоморка, никави отровни перчурки! На своја рака ништо!
    Лекот не може да ти направи повеке штета ако се дозира правилно.
    Јас пијам Деметрин веке месеципол и Зепира околу 15 дена,почнав веке да ги чуствувам ефектите на лекот и се чуствувам многу по добро од Деметринот, за Зепира-та мислам треба уште некој период да помине за да почне да ми делува.
    Колку депримирачко мислење, немам коментар. (facepalm)

На hellocity, steela.honey и Guns N` Roses им се допаѓа ова.
  15. SugarHoney

Се зачлени на:
    20 август 2019
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    1.462
    А колку е само примитивно да учиш некој да се кљука со лекови иако голема е веројатноста дека проблемот кој го има може да се реши и со разговор со психијатар, одредени совети и слично.

16. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.086
    Допаѓања:
    14.866
    Па во ниедна реченица членката не кажа или не тера некој да пие лекови и аман еднаш засекогаш, секоја хемикалија е отров и лек се зависи од дозата.
    најдобар совет доби другата членка, да посети психолог, да разговара со стручно лице!

На Angie1432 и Guns N` Roses им се допаѓа ова.
  17. AngIv

AngIv Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    828
    Допаѓања:
    9.239
    Никој никого не учи да се кљука со лекови! Ако прочита убаво пишав да посети психолог/психијатар и тој да одлучи дали треба или не треба лекови.

Еве јас пијам антидепресив и што треба да мислам од тоа што ти го имаш напишано, дека џабе го пијам тој лек и наместо да ми помогне, тој уште повеке проблеми ке ми создаде? Дали си свесна оваа како ке и влијае на некоја почуствителна личност кога ке го прочита?
    Баш од вакви мислења и муабети луге кои што имаат препишано антидепресиви не ги пијат редовно или воопшто, оти прочитале некаде немој со хемији, пробај тоа пробај оваа. И така проблемот се зголемува, и одложува,а секое не навремено решавање на истиот носи поголеми последици.

Сите ние знаеме дека тоа е до нашиот ум, нашите мисли, повеке да се дружиме, пешачеме, уживаме во некое наше хоби, да избегнуваме лоши, негативни мисли/луѓе, добра исхрана амаа... и знаејки го сето тоа некогаш не оди, па затоа мора да бараме друго решение.

И од кај знаеш членката во каква состојба е па да пишуваш дека е голема веројатноста проблемот да се реши само со разговор, да не и влезе во кожа случајно?

Последна измена: 10 април 2021
    На violetblue, eliesaab и Guns N` Roses им се допаѓа ова.
  18. Limpan

Limpan Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2020
    Пораки:
    1.149
    Допаѓања:
    3.727
    Пријатели ви благодарам на сите за советите.
    Нема потреба од расправии:hug:

19. SugarHoney

Се зачлени на:
    20 август 2019
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    1.462
    А ти дали си свесен или свесна дека тоа што ти го пиша како ќе и влијае? Можеби нејзиниот проблем е поради ситуацијава која не снајде па си пати од депресија поради тоа. Можеби и е потребен разговор, дружба, топлина, прошетка. А вие одма лекови. Баш од вакви мислења се ослонуваат на лекови наместо на решавање на проблемите кои ги имаат.
    И не велам за твоја ситуација туку пример кажувам. Тоа ти што пиеш не ме интересира. Само реков дека немора одма со лекови. МОЖЕБИ проблемот кој таа го има може да се реши со резговор и слично. Никаде никому не реков да прекине да пие апчиња или слично. Немој ја крива да испаднам за товјот проблем.

20. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.875
    Допаѓања:
    16.801
    Прво се оди на психијатар. Во зависност од симптоматологијата кај пациентот психијатарот проценува дали треба да се препише терапија со антидепресиви или пак е доволна психотерапија. Некогаш може да се оди и со лекови на природна база, па ако не помогнат по одреден период се преминува со антидепресиви. Тоа е работа на психијатарот тој да процени како ќе се лекува пациентот во зависност од неговата клиничка слика.

На Angie1432, AngIv и SugarHoney им се допаѓа ова.