Да, пример да те фаќа дремка, зголемена нервоза, зголемен или намален апетит... До максимум 10 дена треба да трае. Важно е да не е наеднаш зголемувањето, туку пополека. Сигурно психијатарот ти објаснил. Доколку нус појавите траат повеќе дена, консултирај се со психијатарот.
Пијам сероксат од 20 месец дена. Сега ми зголеми на 30 и од вчера почнав да пијам. Ама така чувствувам немир и како ми се сечат нозете. Инаку ми ги зголеми бидејќи имам мн трпки во рацете.
Имате ли оставено еден ден да не пиете тој ден да пиете алкохол, лето е журки а вие апчиња ги пијам со месеци неможам ни капка на излегувањата да не пијам.
Можеш да се напиеш едно пиво или чаша две вино, едно мохито пример.Не треба да претераш до пијанчење и да не пиеш жесток алкохол како вотка, коњак.. Прочитав пиеш хелекс, само хелексот не го пиј таа вечер, антидепресивите можеш. Јас пијам само занфекса и слободно си пијам едно мало вино на излегување. Пиво исто слободно си пијам или коктел.
Ne, jas sega proveruvav hormoni, super mi se, osven anti tpo mi e vo vis, ama toa od covid vakcinata mi e mislam, iako nikoj ne moze da mi potvrdi. Elicea piev 8 meseci, vekke nekolku meseci ne sum na AD i proveriv hormoni, super mi se. Jas proveruvav fsh, lh, tsh, prolaktin, insulin, anti tpo. Ne znam koi te interesiraat, ali generalno ne vlijaat na hormoni
Мене сакаше психијатарот спремен да ми дај.. Најдов еден многу подобар и по негова иницијатива пробав со Анафранил.. Никогаш во животот не ми било подобро. Трицикличен антидепресив постар и одамна неупотребуван.. Страшно беше за навикнување на почеток ама помина.. Според мене вреди да се проба пред да се дадат антипсихотици.
Исто.. Окп и анксиозност. Ортаков во Систина, сепак немој на своја рака, оди зборнете докторот е злато.
Кога ќе прашам лекар - вели дека не е тоа, дека е до мене, до навиката. Имено, кога нема да се напијам таблета (занфекса, во случајов), дали оти не ми е препишана за да си земам ново кутивче, дали оти, не знам, сум заборавил - мене ми се врти. Јас како да тонам во земја. Исто, сега ми ја намалија терапијата, наместо од 150, пијам од 75. Дали е нормално што ми се врти и, некако... Не ми е океј, ко да сум зависен.
Луѓе одете на контроли. Нема добри и лоши антидепресиви. Кај секој организам различни лекови делуваат. Исто како кај главоболката кај некој делува аналгин, кај друг кафетин, ибупрофен итн. Пример ако процениле дека ви треба додатен лек, значи ви треба.Ако не сакате да го земате подобро сменете го психијатарот зошто не му верувате него и на неговите совети. Пред се треба да имате доверба во тој што ве лечи.
Искуство со Депрозел (пароксетин)? Пиев Елицеа 10 мг повеќе од година време без ефект. Сега ми ја заменија со пароксетинот ако имс некој пиено (депрозел, сероксат) да каже искуство? Исто и на килажа како влијаат бидејќи од Елицеата качив многу?
Вчера ми беше многу тешко, ме гушеше нешто и како камен да имав на градите. Мајка ми ме примети ми вика што си пребледела толку ајде да одиме на лекар. Излегов истрчав два круга колку да ми помине тешкото. Ме изнервира ситница што другарка ми ми стаила сеен на порака кога и пишав дека ми е претешко, потоа таа се извини и зборувавме ми даваше совети како да се извлечам од ова. Ја разбирам на одмор е со дечко и цело време шетаат некаде и нема пристап стално до интернет, и барем се интересира за моето дравје. Но муабетот ми беше дека никогаш до сега не сум била таква, бледа, почуствував студенило по лицето, и како камен да имав на градите не можев да дишам. Дали на некој му се има случено ова одкако оставил антидепресиви? И секоја ситница да го погодува.
Дали ке ми прават проблем за антидепресивите сакам да полага возачки испит? Да не е забрането за луѓе со ф дијагноза панични напади?
Не знаев каде да го поставам прашањево па мислев дека овде е најсоодветно. Имам голема количина на останати лекарства (дијазепам, мендилекс, хелекс) кои не сакам да ги фрлам, меѓутоа не сакам ниту да ги дадам на некого затоа што сепак станува збор за силни лекарства кои можат да бидат злоупотребени. Дали можеби знаете некоја установа каде би можела да ги дадам, или пак во некоја аптека каде што би ги земале?