Антидепресиви

Дискусија во 'Психологија' започната од lileee, 27 јуни 2011.

1. poi

poi Популарен член

Се зачлени на:
    6 октомври 2019
    Пораки:
    1.195
    Допаѓања:
    2.397
    Да

Едит: На пример, да пијам 2 или 3 асентра, ако ми е препорачано 1. Знам дека ете на пример ако ги испијам сега 15-20 апчиња ќе си има последици, ама што ако ги пијам така една недела по повеќе?

2. _feminka_

_feminka_ Активен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2021
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    46
    ^ Консултирај се со психијатар, никако на своја рака.

Последна измена: 9 март 2022
    На poi му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Kako be da pies poveke tableti?! Zosto? Mislis taka pobrzo ke se upravis? Naprotiv, ke zaglavis. Klucno pravilo pri doziranje e mnogu postepeno zgolemuvanje na dozata so AD, naednas ni kacuvanje, ni simnuvanje, ni prekinjvanje. Toa ni pod razno, ima mnogu mozni kontraindikacii. Zakazi si kaj psihijatarot sesija ako mislis deka ti treba pogolema doza, sam na svoja raka so AD nikako
    Jas pocnav so 5mg, pa 7.5mg, pa posle nekoj mesec 10 mg Elicea. Piev 8 meseci, posle postepeno na dve nedeli namaluvav so dozite, pa nedelno, pa dnevno i gi ostaviv pred godina dena. Ali postepeno i so doktor

Последна измена: 9 март 2022
    На Wanna.be.mum, sweet-cherry, Dashing:) и 3 други им се допаѓа ова.
  4. Milaa111

Milaa111 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    47
    Искуство со таблетите Зепира дали се зголемува телесната тежина?

5. Rincee

Rincee Активен член

Се зачлени на:
    15 август 2021
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    111
    Zdravo.
    Moja prijatelka pie podolgo vreme tegretol. Iskustvo nekoj so tie tableti da spodeli i kolku se efikasni? I imaat odredeno bipolarnost.

6. Dashing:)

Dashing:) Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    1.829
    Допаѓања:
    2.564
    И мене истото ми го кажаа дека се постепено ќе правиме. Јас еднаш кога пиев елицеа земав 2 од 10. После кога кажав што сум направила ме искараа убаво. Ама дента ми беше страшно лошо. Некогаш си мислиме ако ја зголемиме дозата ефекот ќе биде побрз. Али ова не е ко ни една друга болест и нема играње со мозокот. Едно време ги прекинав лековите на своја рака зашто многу ме здебелија и за тоа се жалев на форумов и почна да ми тежи главата, а од елицеата имав зуење. Така ми кажа една членка и да игнорирам тоа. Но после продолжив повторно зашто беа страшни паничните напади. Јас ламалот го воведував полека и психијатарот ми рече да не ти текнало да си играш вака со овие апчиња.

Според твојот коментар ти си оздравела и си ги прекинала. Зашто некои пишуваат да се навикнеме на состојбава?Малце почнав да се плашам. Читам секакви мислења на форумов и си правам ствари на своја рака :worried:

7. Medicalover

Medicalover Активен член

Се зачлени на:
    7 март 2022
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    34
    Дали има некој што му намалиле доза со тек на време? И дали воопшто некој успеал да ги прекине засекогаш, се си мислам зависност ми направија, се плашам да сум и без нив ама и не сакам да сум секогаш со нив?
    3 години веќе како ги пијам, во последно време подобра сум многу, ми се средија некои ситуации во животот што ме доведоа во состојбата да ми требаат антидепресиви, но терапијата уште иста ми е. Секако дека психијатарот ќе процени, но прашувам за искуства, се прашувам некогаш ќе успеам ли да функционирам и без нив.

8. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.519
    Допаѓања:
    38.731
    Што пиеш?
    Јас пиев пароксетин 2 години, прво ми намали психијатарот на половинка неколку месеци, па кратко четвртина, па ги прекинав пред една година целосно. На почеток имав некои физички симптоми издржливи, бев почесто со панични напади и пиев хелекс, ама се навикнав. Сега немам неколку месеци ни за смирување нешто пиено, единствено што почесто одам на психолог ко ќе ми е лошо.
    Консултирај се со психијатарот, ќе ти намалува соодветно штом се чувствуваш подобро.

На Medicalover му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Medicalover

Medicalover Активен член

Се зачлени на:
    7 март 2022
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    34
    Елицеа од 10мг пијам моментално.

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  10. SallyFinklestein

SallyFinklestein Истакнат член

Се зачлени на:
    10 април 2016
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    6
    Пиев елицеа и нагло ги прекинав пред 2 недели. Сега имам вртоглавици и зуење во ушите. Не знам што да правам, а психијатарот моментално не е слободен и треба да чекам една недела. Што би можела да направам додека чекам за психијатаров? Дали да почнам од почеток со почетна доза од 5 mg?
    Инаку лани пиев од јануари до август, психијатарот постепено ми ја намалуваше дозата и ако ми е подобро ми рече скроз да ги прекинам, и така направив. Сега околу Нова Година повторно почнав да имам панични напади секоја вечер па на моја рака ги земав, најлошата одлука и не си земав за сериозно редовно да ги пијам. Стварно сум многу неодговорна признавам:sweat:

11. violetblue

violetblue Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    1.846
    Допаѓања:
    5.598
    Мислам дека не ти е од нив што поминале 2 недели. Несакани дејства од прекинување се јавуваат веднаш. Вртоглавица и зуење може да имаш и од низок притисок.

12. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.278
    Може и по 2 недели да имаш нус-појави.
    Се акумулираат во организмот антидепресивите и полека се ослободуваат со време.

Колку што им треба време да почнат да делуваат (од прилика 3-4 недели), толку им треба и to wear off.

На sweet-cherry и violetblue им се допаѓа ова.
  13. Dashing:)

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    1.829
    Допаѓања:
    2.564
    Од елицеата е зуењето и вртоглавицата. Јас ги зимав и затоа знам. Ама ништо не прави и не се замарај, поминува.
    Иначе обиди се со дијазепам да ги смириш паничните напади. Немој на своја рака да си играш со лековите. Јас се имам зезнато.

На WildMk и violetblue им се допаѓа ова.
  14. SallyFinklestein

SallyFinklestein Истакнат член

Се зачлени на:
    10 април 2016
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    6
    Ви благодарам на сите за одговорите :inlove:
    Утре ќе правам крвна слика, случајно да не ми е слаба крвта, ма да не верувам дека е тоа бидејќи и порано некои периоди бев слабокрвна и не ми било до волку лошо. Проблемот е што имам многу обврски околу факултетот и ова ме уназадува.

15. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Jas ne primam AD veke skoro godina dena i sum dobra. Jas mislam za da zazdravev treba da si ja najdes pricinata koja te dovela vo takva sostojba. A toa e so razgovor. Isto pomaga mnogu sport i koncentriranje na drugi nesto, na rabota na primer, mora da imas zanimacija za da ne ti zabeguva mozokot koga imas slobodno vreme.

16. Dashing:)

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    1.829
    Допаѓања:
    2.564
    Јас ја знам причината, но ништо не се смени со тоа.Не секогаш имам сила за некаква занимација. Понекогаш само спијам. Еве периодов сум по океј па земав да учам.

На Matotheja му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Toa sto “samo spies” e problem, a ako ja znaes pricinata ne gledam poenta zosto da stradas, jas bez razmisluvanje presekov, me kostase nov zivot skroz od pocetok; ali vredi!
    Moras da se promenis od koren za da uspees. Jas ke ti kazam se preseliv vo druga drzava, rabotam skroz druga rabota, imam nova okolina i se iscezna od depresijata, no treba vreme i volja za golemi promeni

На Sandra91 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Dashing:)

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    1.829
    Допаѓања:
    2.564
    И на друга планета да отидам џабе е за мене. Ако имаш време за муабет пиши ми во лп.

19. AuroraB

AuroraB Нов член

Се зачлени на:
    25 март 2022
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Zdravo,ve molam za sovet pomos ili da spodelite vase iskustvo, osekam postporodilna depresija, dali znaete koi tableti za smiruvanje se dozvoleni da se zemaat po potreba bidejki dojam,ke vi bidam mnogu blagodarna

20. violetblue

violetblue Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    1.846
    Допаѓања:
    5.598
    Мора психијатар да ти препише, не на своја рака особено не штом доиш. Лекарот согласно прегледот ќе ти препише, никако на своја рака.