Немав нус појави, но не ми помогнаа. Само полошо ми беше... Имам некаде по темиве пишувано. Не ми текнува на името, но знам уште нешто земав по потреба и се' така додека не си го оцрнав животот (мислам се разбираме). Потоа како од нула да почнав со терапија и новите лекарства навистина ми помогнаа.
Викаат дека може да има влијание врз репродуктивен систем. Јас искусувам некои промени во менструацијата како резултат на Сертралин (Асентра). Али ништо страшно освен доцнење и помала обилност. Ај, барем поарно ми е на мозок.
Есциталопрам кај мажи појавува сексуална дисфункција, како и кај скоро сите антидепресиви и може да влијае општо на либидото и кај мажи и кај жени. За ова секако од искуство зборувам. А што се однесува до позитивно влијанието може истата генерика да се замени со друг бренд и така да се проба разлика.
Escitalopram ima li nekoj pieno i kako go prifatil jas veke pijam dve nedeli od 5mg i sega 10 dena od 10mg no ne mi e dobro voopsto mu rekov na doktoror,treba vreme dq deluva a jas od den na den se mi e poloso,dali ima nekoj iskustvo so ovoj lek.
Треба време за сите или може да се промени со друга генерика. И препорачливо е посебно додека се накачува дозата да се пие седатив од типот на алпразолам односно хелекс за да се нивелира состојбата.
Лекови за смирување може да се пијат во различни дози три пати на ден значи насабајле попладне и навечер и Хелекс е многу подобар лек во комбинација со антидепресиви.
Zdravo devojki, pijam Zanfexa povekje od 1 godina i pred nekoe vreme napraviv analiza na hormoni, iskoci deka Tiroidnata zlezda ne mi funkcionira normalno. Osobeno zacuduvacki fakt beshe shto TSH mi beshe vo granici na normala a T4 namaleno za 10%. Nitu eden doktor ne znaese da mi kaze shto mi se slucuva za na kraj da pocnam samata da baram po internet i da sfatam deka ovoj antidepresiv vlijae na disbalans na tiroidnata zlezda. Dali nekoj ima vakvo iskustvo so Zanfexa. PS: Moram pod itno da gi otkazam antidepresivite a pretshko mi e i ne znam kolku vreme traat nuspojavite od prekinuvanjeto na istite.
Не смееш да ги откажуваш сама, одеднаш. Појди на психијатар, ќе ти препише друга терапија, па полека ќе ја намалуваш дозата од занфексата, за да потоа почнеш со друг антидепресив. Со внимателно откажување и намалување на дозата речиси и да нема нус појави или ќе траат неколку дена.
Јас почнав да ги откажувам Асентра, почнаа да ми се јавуваат многу језиви несакани ефекти после скоро две години пиење ( склоност кон крварење, алергија од сонце, вртоглавици ). Некој да не имал слично искуство? Зборев со психијатарот, ама они се многу лабави у тој поглед, како да не слушнале за несакани ефекти, како паднати од Марс - "Ааааа не тоа не е можно, не ти е од апчињата", а буквално пишува на самите апчиња дека предизвикуваат мал милион несакани ефекти и тоа баш она што јас го имав, како по книга.
Blagodaram za odgovorot violetblue. No isto kako i MandyLane i jas go imam istiot problem so psihijatarot. T.e. Koga mu kazuvam kakvi nesakani efekti mi se pojavuvaat (na primer nenormalno potenje vo tekot na spienjeto) mnogu labavo go sfakja toa i mi vika navodno toa bilo emocionalno praznenje . Strav mi e da mu kazam za ova so tiroidnata zasto ke mi rece deka sum hipohondrik i deka ne treba da istrazuvam na internet... Mozebi treba da go smenam psihijatarot .
Искрено, не знам дали во Мк има стручни до тој степен да се замараат за несакани ефекти. Само ќе ти ги смени со други и толку, без да навлезе подлабоко во проблемот. Ама мораш да се консултираш сепак, има шема и план на откажување, јас сум медицинско лице и затоа на своја рака решив да ги откажувам, инаку е тешко.
Нуспојави ќе имаат сите само ќе зависи какви симптоми ќе појавуваат и дали ќе смета. Има опција на пример истото генеричко име да се замени со друг бренд на пример место Асентра да се бара Золофт. На извештајот стои генеричко име не производител. И тука може да има разлика во осетот кај сите различно.
Сите антидепресиви имаат нус појави. Јас на пример од Елицеа имав кошмари и зголемен апетит, ама позитивните ефекти ги надвладеаа негативните па си трпев.
Zdravo ... pocnav pred nekoj den so zepira pa ke vidime ...perimenopauza e kaj mene i razvod kako pricina... pocnav so pola zepira od 5 mg pa ke prodolzam so 5 mg
Сакам да ви кажам дека 5 години скоро сум на есциталопрам(зепира) некој месец измеѓу бев на флуоксетин. Сега морам изгледа друго да користам но не сакам да станам друга особа, не сакам на сила да се смеам не сакам да ги правам сите тие работи некако ми се згадија тие антидепресиви. А приметувам дека во Македонија има, недоволно искусни лекари кои само сакаат да го "накљукаат" пациентот со лекови и толку завршиле работи го спасиле денот...