Антидепресиви

Дискусија во 'Психологија' започната од lileee, 27 јуни 2011.

1. Tinsy

Tinsy Нов член

Се зачлени на:
    14 јуни 2023
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    2
    Дали некој има искуство со флуоксетин и како ви делуваше? Зборував со неколку личности што го пиеле и ми кажаа дека многу ослабеле, дали и а вистина во ова?

2. The.E.T.

The.E.T. Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2023
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    94
    Ја искрено ко робот се осеќав не знам дали месец дена го пиев еднаш страшно повраќав и да помалку јадев многу... После тоа правев пауза три месеци и хаос дојде на глава страшно на никој не би го дал тој лек

3. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.535
    Допаѓања:
    9.756
    Истите почнав да ги пијам од пред скоро 2 недели. Од колку мг пиеш зепирА? И дали ти текнува дали на почеток кога ги почна имаше нус појави, како ветоглсвица гадење и сл.? После колку време почнаа да делуваат како што треба?

4. The.E.T.

The.E.T. Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2023
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    94
    Pa ne nisto ne osekjav posle 1 mesec deluvaa

5. MandyLane

MandyLane Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2011
    Пораки:
    3.838
    Допаѓања:
    25.745
    Имате многу погрешна слика за антидепресиви. Тие не ве прават нешто што не сте, напротив, вие не сте вистински без нив. Како? Епа, од медицински/хемиски аспект на депресивни/анксиозни луѓе им фали серотонин ( невротрансмитер, "хормон на среќа" ). Антидепресивите само ги регулираат тие хормони, односно ги доведуваат во ред и во количина која ја имаат "нормалните" луѓе.
    Механизмот им е тој. Не ве дрогираат, баш напротив, отрезнуваат и го разбиструваат умот и психата.

На BlackNight, poi, violetblue и 3 други им се допаѓа ова.
  6. FreeToGo

FreeToGo Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2014
    Пораки:
    1.200
    Допаѓања:
    1.739
    Луѓе, како се снаоѓате со зголемен апетит?
    Пред 2 месеца ми заврши терапијата со Елицеа, меѓутоа уште чувствувам многу глад и тоа конкретно за нездрави работи (чоколади). Пробав разни диети, искрено напорни ми се, константно треба да готвам и никогаш не сум најаден.

7. contact us

contact us Нов член

Се зачлени на:
    18 февруари 2023
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    4
    После 6 години со борба со анксиозност,панични и депресија сакам да почнам да пијам антидепресиви. Првите 2 годими одев константно на разговор кај др.Ангелина и нсвистина многу ми помогна. Откако прекинав имав период ок од година,година ипол и потпа пак почна истата агонија. Кога сакав да продолжам на разговор ми кажаа од ПЗУ Калинка фека др Ангелинс не работи таму повеќе и така почна мојата потрага по друг доктор. Одев на различни места и не бев задоволна. Крајната опција ми беше др.Хаџи Ангелковски и тој ми предложи да почнам со Елицеа. Почнав и кога требаше да ми препише пак бидејќи ја испив за месец негде препишаната доза, човекот исчезна, дали отиде на одмор, навистина не знам. Нагло ги прекинав и имав многу несакани последици, хорор ми беше. Пак помина година ипол, некако терав не знам ни јас како и ради х причини се влошуваше состојбата. Не излегувам од дома нжбез кока кола, одам само по "сигурен пат", избегнувам луѓе и места. Ужас. Пробав кај една друга млада девојка и беше навистина катастрофа. Сакам деновиве да го побарам пак Ангелковски бидејќи многу тешко се наоѓа човек што одговара. И дефинитивно би сакала да почнам со антидепресив бидејќи минува времето а јас само повеќе се затворам. Извинете на долгиот пост, се надевам ќе разберете. Ако имате предлог за добср психијатар, техники, предлог и искуства со антидепресив би ми било драго.

8. contact us

contact us Нов член

Се зачлени на:
    18 февруари 2023
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    4
    Извинете и на печатните грешки,сега гледам дека ги има многу.

9. Flier

Flier Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2022
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    323
    @contact us За терапијата треба прво дијагноза не се знае што навистина би имала и за самата дијагноза да биде поточна треба следење не само од прва иако повеќето ќе ти кажат одма треба добро иследување зашто во психијатријата еден куп на дијагнози имаат исти симптоми. После тоа се пробуваат различни лекови и дози и ова исто од прва ако е искусен докторот и сака да помогне ќе следи не само од првиот пат да препише лекови туку важно овде е иследувањето што бара време. Тоа значи менување на лекови и дози зависно од реакцијата и нуспојавите исто така. Инаку мислам дека тоа со затварањето ти е индикација дека мораш да побараш помош посебно ако не е минлива работа односно ти трае подолго време. А за совет за доктор јас можам да речам од клиника за психијатрија има неколку добри докторки што се оди со упат од матичен доктор.

На contact us и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  10. contact us

contact us Нов член

Се зачлени на:
    18 февруари 2023
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    4
    Сѐ согласувам. Меѓутоа за државно се чека многу и не се следи баш ситуацијата како што би требало во мојот случај. Првиот пат кога имав панични одев на државно со упат и чекав по месец ипол за термин. Инаку и јас би сакала таму,ем поефтино ем знам дека има добри доктори.

На Flier му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Flier

Flier Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2022
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    323
    Тогаш пробај да одиш во некоја приватна ординација што работи со фонд знам дека има неколку и гледај повеќе пати да одиш во месецот за да те следат на почетокот тоа ти е многу важно, тоа е што можам да ти речам.

На contact us му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Евгениј на

Евгениј на Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2022
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    14
    Ништо посебно

13. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.175
    Допаѓања:
    16.403
    Азоларот 1/4 ми ми го дадоа навечер за допаминот, лпк помага во расположение и ги контрорирал мислите.
    Јас не почнав да ги пием пошто ми е страв.
    А плачам секој ден и не ми е добро

14. Flier

Flier Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2022
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    323
    Стравот не ти е од лековите стравот шета тој ќе се фати за друго ако не се лековите и така нема да ти се поправи ситуацијата, треба да ги земаш сите дози што ти се дадени и дури после да се види ако не ти е подобро треба да се накачат инаку без лековите не можеш да имаш подобрување.

15. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.715
    Допаѓања:
    8.927
    Менди незнам мила до кај си со ова,ама јас од Парокстетинот живнав.
    Асентрата незнам ,не ми помогнаа многу.

16. MandyLane

MandyLane Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2011
    Пораки:
    3.838
    Допаѓања:
    25.745
    Мене асентра супер ми беа, скроз ме вратија во живот, ама морав да ги прекинам зашто почна да ми се појавуваат многу несакани ефекти физички, пример склона бев кон крварење, ми пукаа капилари неконтролирано и добив алергија на сонце.
    Ги прекинав и ми се повлече се ова. Ама и психички без нив сум ок. Сега за сега. :D

17. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.715
    Допаѓања:
    8.927
    Блазе си ти,јас сеуште не сум спремна да ги оставам. :sweat:

На MandyLane му/ѝ се допаѓа ова.
  18. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.175
    Допаѓања:
    16.403
    По се изгледа Азолар ми прави толку кризи паники и плачки и тоа 1/4 навечер
    Сабалје кога ќе станам сум за нигде.
    Не знам дали е нормално?!

Лорислан ми рече докторката да го заменам со 2мг дијазепам, ама тој воопшто не ми помага.

Некој со искуство?

Занфекса 37,5 мг ми е покачена на 50мг
    Лорсилан пола од 2,5 заменет со Дијазепам од 2мг
    Азолар, што ми е ново апче, 1/4 од 10 мг, навечер.

19. Flier

Flier Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2022
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    323
    Треба да прочиташ дека Арипипразол се дава во дози до 30 мг во еден ден.
    1/4 од 10 е 2,5 мг и тоа не е никаква доза за делување. Сите антипсихотици во толку ниски дози џабе се земаат.
    А Хелексот е најквалитетен лек на нашиот пазар како седатив.

20. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.175
    Допаѓања:
    16.403
    Може да делува негативно што има врска дека е 1/4?

Нов лек за организмот е