Антидепресиви

Дискусија во 'Психологија' започната од lileee, 27 јуни 2011.

1. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.088
    Допаѓања:
    6.677
    Мене ме дигна во живот

На BlackNight му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.535
    Допаѓања:
    9.753
    Според тебе дијазепамот има слабо дејство?

За кој АД станува збор?

Последна измена од модератор: 24 декември 2023
  3. Marymay

Marymay Активен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2023
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    240
    Зависи од намената, пациентот и дијагнозата. Споредбено е послаб да, ама доволен за лесни депресии и анкциозности, сега за некој потешки дијагнози психози, шизофрении можеби ќе биде слаб. Дека постојат многу појаки седативи од него постојат ,ама се си има своја намена кога и како да се користи.
    Плус тоа што на еден му е добро или јако/слабо, на друг ќе има други ефекти кога се работи за вакви лекови, бидејќи различни реагираме на нив.

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Flier

Flier Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2022
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    323
    Да според мене не е класичен седатив за анксиозни состојби како алпразоламот или лоразепамот што го спомнав првиот е хелекс.
    Пример денес дијазепам се дава за болки во грб за хронични проблеми со црева за вртоглавици и слично што генерално секаде се препишува и се дава скоро и без контрола бидејќи како што се знае се произведува домашно и лесна е набавката дури се сомневам и во самите суровини.

На eliesaab и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  5. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.535
    Допаѓања:
    9.753
    Па во ред, и самата анксиозност знае да даде симптоми на главоболка, вртоглавица, проблем со цревата и сл. Мислам дека не слулајно се дава на анксиозно личности. Мене лично добро ми делува и ме смирува.

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Flier

Flier Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2022
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    323
    Ако пиеш и од антидепресивите продолжи долго да го земаш чим добро ти влијае бидејќи има еден вид на комплементарен ефект и ако е во некоја средна доза не мораш да го прекинеш ова го знам од искуство со лоразепам и хелекс.

7. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.535
    Допаѓања:
    9.753
    Вие што пиете Елицеа, пијам од 10мг после 1 месец од пиење ми беше подобро, почнав да јадам и успавав да се справам психички со ова чудовиште.
    Се здебелив 5кг имав апетит и се останато мн подобро, пред недела-две, после 7 месеци пиење на Елицеа, јас почнав да неам апетит, не знам како да кажам како да не осеќам глад, а ако седнам да јадам си јадам, не знам дали тоа може да се случи од АД или е некој период? Дали имал некој искуство, ве молам за одговор зошто мислам дека умирам готово...

8. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.175
    Допаѓања:
    16.397
    Јас пијам ад, не е. Тој ад.
    И постојано сум гладна, јадам и пак сум гладна.
    И сакам да се фрлам на диета.

9. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.535
    Допаѓања:
    9.753
    Јас така бев од овој АД на почеток а сега вака ми е, дали од ад дали од друго не знам.

10. Ivana:)

Ivana:) Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2022
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    3
    Ми треба помош!!! Дали можи некој (отворен за разговор) да ми пиши во приватна порака?

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  11. SandStorm

SandStorm Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2020
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    193
    Vie sto ste ostavile elicea ili drug antidepresiv kako odnovo ste se socijalizirale i energetski ste se obnovile?

12. Алекс К

Алекс К Нов член

Се зачлени на:
    30 јануари 2024
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    12
    Јас не би препорачала да се пијат антидепресиви, пробајте со нешто друго да го надминете својот проблем. Антидепресивот доживотно ќе го пиете затоа што без него, без разлика колку долго го земаш сепак нема да ти помине ако не го пиеш. Позз

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Flier

Flier Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2022
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    323
    Лекови може да се пијат за цел живот како лекови за крвен притисок или дијабетес нема некоја табу тема во земање на антидепресиви што и тоа како помагаат.

На GirlLove и violetblue им се допаѓа ова.
  14. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    14.495
    Елицеата е најлош антидепресив според мене зашто дупло повеќе те втурнува долу. Баш ми е мило за одлуката.

Кога ја оставав имав поддршка и затоа ми беше лесно. Но пробај да обновиш за почеток роднински врски (братучед/ка) и почни да излегуваш (дури и сама) на настани, пешачење и сл. И секоја лоша мисла се победува, само биди доследна на одлуката.

Едит: ако ти треба разговор во процесот на откажување, слободно пиши ми.

15. sweet-cherry

sweet-cherry Форумски идол

Се зачлени на:
    28 јануари 2011
    Пораки:
    3.664
    Допаѓања:
    29.415
    Една година сум без антидепресиви, до есенва бев океј, од ноември некаде енергетски почнав многу да паѓам. Немам енергија сабајле да станам, ако станам рано морам да преспијам во текот на денот, едвај наоѓам сила да функционирам за ствари што морам да ги извршам. Некои денови ми е малку подобро, ама повеќето денови мака мачам со ниска енергија и воља. Се плашам дека е релапс, а не сакам пак да се вратам на апчиња. Може да и до тоа да ми е и ниска хормонската терапија бидејќи немам тироида. И не знам дали да барам разговор со психијатар, знам дека одма ќе биде да се вратам на апчиња...

На SnowWhite8 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. violetblue

violetblue Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    1.846
    Допаѓања:
    5.598
    Види прво и со ендокринолог за тироидната. Можеш да земеш некој додаток во исхраната на пример нешто со жен шен, гуарана ( ако немаш проблеми со висок притисок) или триптофан, 5хтп нешто такво.

На sweet-cherry му/ѝ се допаѓа ова.
  17. flower_88

flower_88 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2019
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    31
    Da se nadopolnam 5htp i jas piev ama mi rekoa deka ne se pie mnogu vreme posebno od solgar tie so gi piev so direkno se laci serotonin vo mozokot ne bilo okey i deka vo zemjite od evropska unija e zabranet a kaj nas go ima mislam uste

18. Flier

Flier Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2022
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    323
    Нема никаква врска ова се продава секаде легално убаво е секогаш самиот да истражи отколку од други да чуе кога веќе прашуваш сепак никаков природен анксиолитик и депресив не може да ја замени хемијата во апчиња која освен посилно има и подолго дејство.

19. AtaraxGirl

AtaraxGirl Активен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2024
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    1
    Здраво. Денес бев на прихијатар прв пат во животот. Анкциозност со повремени панични напади 5-6 напади на 7-8 месеци. Ми препиша елицеа и хелекс. Некако сум загрижена за антидепресивите. Читам дека мн дебелеат. Нервозна сум да, но има месеци кпга сум сосема ок... хелекс имам пиено, ама оваа елицеата некако... штознам на два ума сум

20. flower_88

flower_88 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2019
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    31
    Piev mnogu godini dobar ad e samo treba vreme da deluva i se pocnuva so heleks posle go ostsvas heleksot pozzdekoe dobro