Зависи од намената, пациентот и дијагнозата. Споредбено е послаб да, ама доволен за лесни депресии и анкциозности, сега за некој потешки дијагнози психози, шизофрении можеби ќе биде слаб. Дека постојат многу појаки седативи од него постојат ,ама се си има своја намена кога и како да се користи. Плус тоа што на еден му е добро или јако/слабо, на друг ќе има други ефекти кога се работи за вакви лекови, бидејќи различни реагираме на нив.
Да според мене не е класичен седатив за анксиозни состојби како алпразоламот или лоразепамот што го спомнав првиот е хелекс. Пример денес дијазепам се дава за болки во грб за хронични проблеми со црева за вртоглавици и слично што генерално секаде се препишува и се дава скоро и без контрола бидејќи како што се знае се произведува домашно и лесна е набавката дури се сомневам и во самите суровини.
Па во ред, и самата анксиозност знае да даде симптоми на главоболка, вртоглавица, проблем со цревата и сл. Мислам дека не слулајно се дава на анксиозно личности. Мене лично добро ми делува и ме смирува.
Ако пиеш и од антидепресивите продолжи долго да го земаш чим добро ти влијае бидејќи има еден вид на комплементарен ефект и ако е во некоја средна доза не мораш да го прекинеш ова го знам од искуство со лоразепам и хелекс.
Вие што пиете Елицеа, пијам од 10мг после 1 месец од пиење ми беше подобро, почнав да јадам и успавав да се справам психички со ова чудовиште. Се здебелив 5кг имав апетит и се останато мн подобро, пред недела-две, после 7 месеци пиење на Елицеа, јас почнав да неам апетит, не знам како да кажам како да не осеќам глад, а ако седнам да јадам си јадам, не знам дали тоа може да се случи од АД или е некој период? Дали имал некој искуство, ве молам за одговор зошто мислам дека умирам готово...
Јас пијам ад, не е. Тој ад. И постојано сум гладна, јадам и пак сум гладна. И сакам да се фрлам на диета.
Vie sto ste ostavile elicea ili drug antidepresiv kako odnovo ste se socijalizirale i energetski ste se obnovile?
Јас не би препорачала да се пијат антидепресиви, пробајте со нешто друго да го надминете својот проблем. Антидепресивот доживотно ќе го пиете затоа што без него, без разлика колку долго го земаш сепак нема да ти помине ако не го пиеш. Позз
Лекови може да се пијат за цел живот како лекови за крвен притисок или дијабетес нема некоја табу тема во земање на антидепресиви што и тоа како помагаат.
Елицеата е најлош антидепресив според мене зашто дупло повеќе те втурнува долу. Баш ми е мило за одлуката. Кога ја оставав имав поддршка и затоа ми беше лесно. Но пробај да обновиш за почеток роднински врски (братучед/ка) и почни да излегуваш (дури и сама) на настани, пешачење и сл. И секоја лоша мисла се победува, само биди доследна на одлуката. Едит: ако ти треба разговор во процесот на откажување, слободно пиши ми.
Една година сум без антидепресиви, до есенва бев океј, од ноември некаде енергетски почнав многу да паѓам. Немам енергија сабајле да станам, ако станам рано морам да преспијам во текот на денот, едвај наоѓам сила да функционирам за ствари што морам да ги извршам. Некои денови ми е малку подобро, ама повеќето денови мака мачам со ниска енергија и воља. Се плашам дека е релапс, а не сакам пак да се вратам на апчиња. Може да и до тоа да ми е и ниска хормонската терапија бидејќи немам тироида. И не знам дали да барам разговор со психијатар, знам дека одма ќе биде да се вратам на апчиња...
Види прво и со ендокринолог за тироидната. Можеш да земеш некој додаток во исхраната на пример нешто со жен шен, гуарана ( ако немаш проблеми со висок притисок) или триптофан, 5хтп нешто такво.
Da se nadopolnam 5htp i jas piev ama mi rekoa deka ne se pie mnogu vreme posebno od solgar tie so gi piev so direkno se laci serotonin vo mozokot ne bilo okey i deka vo zemjite od evropska unija e zabranet a kaj nas go ima mislam uste
Нема никаква врска ова се продава секаде легално убаво е секогаш самиот да истражи отколку од други да чуе кога веќе прашуваш сепак никаков природен анксиолитик и депресив не може да ја замени хемијата во апчиња која освен посилно има и подолго дејство.
Здраво. Денес бев на прихијатар прв пат во животот. Анкциозност со повремени панични напади 5-6 напади на 7-8 месеци. Ми препиша елицеа и хелекс. Некако сум загрижена за антидепресивите. Читам дека мн дебелеат. Нервозна сум да, но има месеци кпга сум сосема ок... хелекс имам пиено, ама оваа елицеата некако... штознам на два ума сум
Piev mnogu godini dobar ad e samo treba vreme da deluva i se pocnuva so heleks posle go ostsvas heleksot pozzdekoe dobro