На кратко, се користат за различни пореметувања и влијаат врз различни рецептори во мозокот со различни типови на дејство. Групите се обемни, па што и општо да зборуваме тука, многу многу нема да се разбереме. Обично анти-психотиците се и посилни во дејството. Јас имав привилегија да пијам рисперидон едно време, и периодот по намалување на дозата ми беше ептен лош (многу голема потреба за спиење). А антидепресивите, зависи, ССРИ-с се сератонински, Трицикличните се делат на 4 групи, итн. Најубаво лек по лек да си ги прочиташ што и како прават.
Антипсихотици према мене ги даваат за нарушена перцепција за реалноста. Антидепресиви кога паѓаш во депресија, намалено чувство на среќа. Си имаат дефиниции може да пребараш шо значи конкретно лекот.
Ќе добиеш не се секирај. Јас го исфрлив скроз тој. Прво заласта ми дадоа, па кога видоа дека сум поправена од нив ми сменија во респиредон. Ама бетер искочи. Може скоро пола година ги пиев. И лицето ми отече од нив. Ако можеш исфрли ги скроз. После хандол ми даваа, а тие се во иста група со респиредонот. Исти лекови се и пак исто. И нив ги исфрлив. Сега сум на лепонекс. Викаат за анскз ама чудно ми е зашто се антипсихотици. Тоа баш прашував.
Ако има присутно психоза во анксиозноста, да, во спротивно даваат антидепресиви за анксиозност и анксиолитици.
Веројатно и психоза имам. Ама сигурна сум дека иам анксз зашто добивам панични напади. Раце ми се тресат. А нарушена перцепција на реалноста имам. И ме фаќа страв и панични и рацете ми се тресат. Некогаш и нозе ми се тресат. Знае да ми се стемни од оваа реалност.
Види, важно е која е првичната дијагноза. Зошто анксиозноста како симптом е присутна во многу психијатриски заболувања и психози.
Zdravo decki. Od damna nemam pisuvano ovde, no I am back again Do sega bev na zanfexa xr 75mg, no posledno vreme unazad 2m uopste ne se osekjam ubavo, bez energija, bez volja panicam bez potreba, sekoj mal stres jas go zamisluvam kako kraj na svet pa doktorkata odluci da mi ja smeni terapijata so Taita 30mg 10 dena, pa posle od 60mg da prodolzam. Dali nekoj clen ima iskustvo so ovie AD?
Venlafaxine го пијам јас/Занфекса. Исто така, како што кажа ти, од 75мг по 2 на ден. И јас се чувствувам слично како тебе, а го пијам баш од одамна. За Таита првпат слушам, баш сега ќе прогуглам. И јас скоро треба да одам на контрола, па да прашам =)
Aj pomos Mi dadoa Elicea za nervozni creva Poso mi e na nervna baza. Ne sum piela dosea antidepresiv i mi e strav da ne stanam ko bilka. Zemav samo pola apce ( pisuva prvite 7 dena po 1/2 posle celo) moze da go prekinam? da pijam b6 ili neurobion
Е баш антидепресиви НЕ СМЕЕШ ДА ПРЕКИНЕШ НА СВОЈА РАКА НИКАКО. Дали си за хемија или не ќе ти каже стручен доктор. Психијатар а и секако психотерапија напоредно. А Елицеа прв пат слушам да дале за нервозни црева. Како шо знам тие се даваат за анксиозност, депресија и сл.
Штом си ги почнала не ги прекинувај на своја рака никако.Нема шала со антидепресиви и психотици. Треба да се консултираш со психијатарот.