Антидепресиви

Дискусија во 'Психологија' започната од lileee, 27 јуни 2011.

1. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    7.921
    Тоа што ти има препишано и колку ти има, треба да ги пиеш.
    Психијатарот контролира дали ти ќе створиш зависност или не.

2. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    7.921
    Дали треба посилен лек или не, одредува само психијатар. Зависи од пациентот, зависи од симптомите, зависи од несаканите ефекти. Ти бидејќи не си психијатар, не треба да советуваш нешто во кое не си стручен.

На simoncelicius му/ѝ се допаѓа ова.
  3. pross

pross Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    211
    Допаѓања:
    111
    На кој начин лоша реакција? на SSRI општо или?

4. Mentalna85

Mentalna85 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    1.142
    Веројатно да, на ссри. На ниедни немам добро реагирано. Затоа на трициклични ме префрли да пробаме ама еве страв ми е да пробам.

5. pross

pross Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    211
    Допаѓања:
    111
    Mirtazapine е тетрацикличен, не трицикличен, не знам, можеби треба да пробаш ако така те советувале.

На simoncelicius и Mentalna85 им се допаѓа ова.
  6. Mentalna85

Mentalna85 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    1.142
    Ne znaev deka e toa.
    Ti veke go zemas?

7. pross

pross Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    211
    Допаѓања:
    111
    Не, пошто си пивукцам алкохол, онака умерено, па не ми се остава, никогаш не сум пробал претходно ништо слично, а препишано ми е скоро ..

8. Mentalna85

Mentalna85 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    1.142
    Проблем со спиење да не имаш?
    За спиење биле добри чув

9. Flier

Flier Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2022
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    323
    Пиши ми слободно

10. pross

pross Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    211
    Допаѓања:
    111
    Па да, многу размислување околу работата и кариерата, правење планови, итн..итн, делува секако, и доведува до потешко заспивање, или недоволно спиење, па ми рекоа дека овие имаат седативно дејство и ми препорачаа по пола таблета Mirtazapine пред спиење, а ако се пие подолго од месец дена, започнува да делува и врз серотонинот...

11. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    782
    Допаѓања:
    942
    Imam probano mirzatipen,tie se za nesonica antidepresiv,se pie samo navecer,po cetvrtina ili pomalku i odma zaspivas ,vlijae i na raspolozenie sabajle se osekas pozitivno i raspolozeno i go davaat i za depresivni epizodi i plus so kombinacija nautro na klasicen A,D.

На Mentalna85 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Macedonian leo

Macedonian leo Нов член

Се зачлени на:
    14 февруари 2025
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1
    Nekoj kontak od dr.mome?

13. Neptun's fog

Neptun's fog Активен член

Се зачлени на:
    10 декември 2024
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    18
    Луѓе, дали мелатонин прави некоја интеракција со антидепресиви?
    Читам дека го зголемува серотонинот и може да предизвика сер.шок.
    Сношти се напив четврт Лунерба а денес сакам да почнам со Зепира повторно. Зепира се напив само едно четврт минатата недела и престанав зашто се исплашив од еден несакан ефект ноќта ама од друга страна веќе не се издржува ова и сакам пак да почнам.
    Да се напијам денес или да почекам до утре ради мелатонинот од синоќа?

14. behappy111

behappy111 Активен член

Се зачлени на:
    4 декември 2023
    Пораки:
    242
    Допаѓања:
    140
    Zdravo na site , imam bebence 6 meseci i treba da pijam Sertraline 50mg na den , dali moze da go dojam .. Inace sme na kombinirana ishrana si jade i kasicki , samo nejkam da go odbijam , mislam deka uste povekje ke opadnam psihicki bidejki mnogu sme povrzani .. Se otepav od placenje , ve molam za sovet .. Blagodaram na site

15. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.453
    Допаѓања:
    138.784
    психијатар треба да ти каже. Не му кажа дека доиш?

16. pross

pross Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    211
    Допаѓања:
    111
    Моментално си пивуцкам по неколку чашички Antique Pelinkovac преку ден, најдобар хербален ликер којшто некогаш сум го пробал, не сум пиел нешто подобро, а треба да почнам со Мirtazapine половина таблета пред спиење, но сеуште не сум почнал .. Дали може да се комбинира и тоа и тоа, да го оставам сосема па да почнам со Мirtazapine, или? Секој совет е добредојден.. Благодарам

На Mentalna85 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. behappy111

behappy111 Активен член

Се зачлени на:
    4 декември 2023
    Пораки:
    242
    Допаѓања:
    140
    • Пишувај кирилица
    Mu kazav sekako , bezbedni bile se posovetuvav so doktori od gore..

18. Hope 28

Hope 28 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    153
    Допаѓања:
    106
    • Пишувај кирилица
    Jas doev so sertraline ne se sekiraj. Mene mi e za bremenost Dali moze bremenost so niv?

19. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.175
    Допаѓања:
    16.394
    Дали некој користел антидепресиви со кортикостероид?
    Ја прашав док, ми рече ок е. Ама ми е стрљв, читам на интернет, да не ми се случи нешто

20. Вереничка

Вереничка Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2016
    Пораки:
    1.131
    Допаѓања:
    1.710
    Здраво, да ве замолам за малку помош оние кои имаат за жал искуство и се разбираат повеќе. :hug:

Поради стресна состојба( загуба, шок) ми беше даден деметрин. Прв пат искуство. Во деновите претходно испив два пати хелекс кој некако јак ми беше, ме успиваше ама и некако чудно чувство(може беше и од ситуацијата) и испив 2-3 пати диазепам кој и друг пат сум го пиела во некои стресни ситуации инцидентно. Меѓутоа после посета на психијатар ми беше препишан деметрин, демек како полесен дека кратко ќе ми треба( по мое убедување дека не сакам нешто јако и сл и според увид од др) Беше "ок" недела две, ама всушност јас се држев. Од деметрин ништо не почувствував, диазепам барем ме смирува, баш седативно, накај дремка. Е сега, дали предолго го пијам(два месеци), дури мислам дека од него ми е полошо... Имам страшна анксиозност и панични напади, мислев дека брзо ќе се средам, ама не било така. За жал. Секако дека треба да одам на доктор/психијатар за консултација или промена на терапија. Ама додека истражувам тука кој е најдобар(не сум задоволна кај што бев, постар доктор од ординација Психеа, нема ни име потпис негов на извештајот) додека најдам термин, сакам да прашам, можам ли да го прекинам деметрин? Денеска не се напив. Претходните денови во два наврати една доза заменив со диазепам кој веднаш ме смири. Денеска не се напив сабајле, немам намера ни вечерва. Дали ќе има негативни последици? Да се напијам диазепам како замена? Да продолжам и од утре така? Во меѓувреме бев на разговор кај психотерапевт и ќе одам пак. Дали може да го прекинам деметринот и да пијам по потреба диазепам додека отидам на психијатар? Немам поим што е точно деметрин, тука прочитав го комбинирате со АД, па зар тој не е? Значи ништо, џабе го пиев, не што не помогна мислам и полошо ми беше. Еве денеска не пиев и ок сум.
    Патем, предлог за добар психијатар од искуство? Благодарам :l:

Последна измена: 9 март 2025