1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Антидепресиви

Дискусија во 'Психологија' започната од lileee, 27 јуни 2011.

1. _Bloom_

_Bloom_ Нов член

Се зачлени на:
    29 јуни 2026
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    3
    Здраво на сите.
    Би сакала да ве прашам дали некој има искуство со антидепресив Пароксетин?

2. Dignidad

Dignidad Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2022
    Пораки:
    243
    Допаѓања:
    1.175
    Што те интересира?

3. _Bloom_

_Bloom_ Нов член

Се зачлени на:
    29 јуни 2026
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    3

Неодамна почнав со Пароксетин, а претходно користев Флунисан. Ме интересираат искуства од луѓе што го пиеле: по колку време почна да делува, какви несакани ефекти имаа на почетокот и дали им помогна за анксиозноста/депресијата.

4. Moon&me

Moon&me Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2026
    Пораки:
    83
    Допаѓања:
    641
    Зошто не се консултира со лекар пред тоа? На своја рака не се прекинуваат такви лекови!

На Alizée10 и GirlLove им се допаѓа ова.
  5. Alizée10

Alizée10 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 февруари 2024
    Пораки:
    420
    Допаѓања:
    534
    Не сум ги прекинала. Велам не ги пијам бидејќи немав потреба. Тој ми ги е препишал по потреба. Сега повторно почнав да ги пијам. Не можам без лекови.

6. *unstoppable*

*unstoppable* Нов член

Се зачлени на:
    5 јули 2026
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    Здраво. Дали некој има искуство со лекот Bupropion? Ако може да споделите би Ви бил благодарен.

7. Girlllll99

Girlllll99 Нов член

Се зачлени на:
    6 мај 2026
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    4
    Buproprion go nema vo makedonija, kako i sekoj ad razlicno deluva kaj site zavisi sto simptomi imas

8. Girlllll99

Girlllll99 Нов член

Се зачлени на:
    6 мај 2026
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    4
    Buproprion go nema vo makedonija, kako i sekoj ad razlicno deluva kaj site zavisi sto simptomi imas

На *unstoppable* му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Aleks1234

Aleks1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2015
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    99
    Koj e onaka dobar lek za silna ankcioznost precenje od se od sitnici vreva i napnatost .. ?

10. Dignidad

Dignidad Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2022
    Пораки:
    243
    Допаѓања:
    1.175
    Јас го користев и мене ме смируваше, супер бев се до одреден перуод кога веќе не ми делуваше. Несакани ефекти ноќно потење и качување на телесна тежина.

11. *unstoppable*

*unstoppable* Нов член

Се зачлени на:
    5 јули 2026
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    Ти благодарам на одговорот :). Јас имам мешовита анксиозност со депресија, долго време земам есциталопрам. Е сега повеќе од 6-7 месеци чувствувам отсуство на енергија, немање мотивација, емоционална отапеност. Читав дека бупропионот помагал во таа насока. Па ме интересира каде во соседниве држави го има, и дали може да се набави со рецепт од психијатарот каде што идам, или покомплексна е процедурата со оглед на тоа што се работи за психотропен лек...

12. Girlllll99

Girlllll99 Нов член

Се зачлени на:
    6 мај 2026
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    4
    Sigurno moze prasaj najdobro psihijatar kako odi procedurata, dali si probal so venlafaxine toa e snri razlicna grupa od ssris mene dosta mi pomogna go prekinav pa sega kje treba pak da go pocnam

13. *unstoppable*

*unstoppable* Нов член

Се зачлени на:
    5 јули 2026
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    Немам искуство со венлафаксин.... патем, бев пред два дена на контрола, и со психијатарот не наидувам на конструктивен разговор, можеби е во право, не знам.. го форсира цело време есциталопрамот кај мене, сега ми покачи на максимална доза (20 мг). Се вртиме во круг, ќе ми намали, па пак максимална доза, пак ќе намали, тоа ми создава страв и збунетост. А за бупропионот претпоставуваш, нејќе ни да го дискутира :). Како и да е, можеби ќе барам второ мислење. А на тебе, ти посакувам најповолен терапевтски одговор :))

14. Girlllll99

Girlllll99 Нов член

Се зачлени на:
    6 мај 2026
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    4
    Pobaraj si vtoro mislenje obavezno venlafaksinot ti go spomnav zosto deluva i na noradrenalinot, delot odgovoren za volja, motivacija slicni simptomi imame samo so kaj mene anksioznosta se smiri so momentalnava terapija, ti posakuvam sto pobrzo da go resis oroblemot zosto znam kolku e frustriracki se ova….

15. pross

pross Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    387
    Допаѓања:
    225
    какво е твоето искуство со елицејата, јас треба да почнам со 5 мг, првите чувства, првата недела, дали треба скроз да се исклучи алкохол?

16. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    7.216
    Допаѓања:
    18.331
    Луѓе, не прашувајте тука, читајте на упатството и дирек јавете се кај док.

Секој е со различен симптом

17. pross

pross Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    387
    Допаѓања:
    225
    дали може да ти станат ладни стапалата?

18. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    22.312
    Допаѓања:
    141.490
    да не ти е од климата?

19. *unstoppable*

*unstoppable* Нов член

Се зачлени на:
    5 јули 2026
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    Јас кога почнав да ја пијам елицеата (исто така започнав со 5 мг) уште првата недела мислам дека се преродив хахаха. Обично велат околу 3-6 недели се потребни за да се почувствува ефектот на лекот... јас го почувствував уште од првата недела. Значајно намалување на немирот, анксиозноста, нервозата... само првите три дена имав мала мачнина и потешко заспивав, после тоа исчезнаа. Во однос на алкохол, не сум сигурен, ама мислам дека е единствениот антидепресив за кој што е дозволено да се испие и по некоја чашка :). Не јас лично не сум љубител на алкохол, ама во друшво знам да се напијам 1-2 чашки, тоа ми е дозволено од психијатарот и немам никакви проблеми. Ако сте договорени со психијатарот за лекување со медикаменти, те охрабрувам да отпочнеш со терапијата. Со среќа :)

20. *unstoppable*

*unstoppable* Нов член

Се зачлени на:
    5 јули 2026
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    Да да, работам на тоа што побрзо да закажам консултативен преглед со друг психијатар. Фрустрирачки и исцрпувачки скроз, се чувствувам несфатено, недоволно разбрано.. се надевам ќе се реши ова. Ти благодарам за советите :)