Неодамна почнав со Пароксетин, а претходно користев Флунисан. Ме интересираат искуства од луѓе што го пиеле: по колку време почна да делува, какви несакани ефекти имаа на почетокот и дали им помогна за анксиозноста/депресијата.
Не сум ги прекинала. Велам не ги пијам бидејќи немав потреба. Тој ми ги е препишал по потреба. Сега повторно почнав да ги пијам. Не можам без лекови.
Јас го користев и мене ме смируваше, супер бев се до одреден перуод кога веќе не ми делуваше. Несакани ефекти ноќно потење и качување на телесна тежина.
Ти благодарам на одговорот . Јас имам мешовита анксиозност со депресија, долго време земам есциталопрам. Е сега повеќе од 6-7 месеци чувствувам отсуство на енергија, немање мотивација, емоционална отапеност. Читав дека бупропионот помагал во таа насока. Па ме интересира каде во соседниве држави го има, и дали може да се набави со рецепт од психијатарот каде што идам, или покомплексна е процедурата со оглед на тоа што се работи за психотропен лек...
Sigurno moze prasaj najdobro psihijatar kako odi procedurata, dali si probal so venlafaxine toa e snri razlicna grupa od ssris mene dosta mi pomogna go prekinav pa sega kje treba pak da go pocnam
Немам искуство со венлафаксин.... патем, бев пред два дена на контрола, и со психијатарот не наидувам на конструктивен разговор, можеби е во право, не знам.. го форсира цело време есциталопрамот кај мене, сега ми покачи на максимална доза (20 мг). Се вртиме во круг, ќе ми намали, па пак максимална доза, пак ќе намали, тоа ми создава страв и збунетост. А за бупропионот претпоставуваш, нејќе ни да го дискутира . Како и да е, можеби ќе барам второ мислење. А на тебе, ти посакувам најповолен терапевтски одговор )
Pobaraj si vtoro mislenje obavezno venlafaksinot ti go spomnav zosto deluva i na noradrenalinot, delot odgovoren za volja, motivacija slicni simptomi imame samo so kaj mene anksioznosta se smiri so momentalnava terapija, ti posakuvam sto pobrzo da go resis oroblemot zosto znam kolku e frustriracki se ova….
какво е твоето искуство со елицејата, јас треба да почнам со 5 мг, првите чувства, првата недела, дали треба скроз да се исклучи алкохол?
Луѓе, не прашувајте тука, читајте на упатството и дирек јавете се кај док. Секој е со различен симптом
Јас кога почнав да ја пијам елицеата (исто така започнав со 5 мг) уште првата недела мислам дека се преродив хахаха. Обично велат околу 3-6 недели се потребни за да се почувствува ефектот на лекот... јас го почувствував уште од првата недела. Значајно намалување на немирот, анксиозноста, нервозата... само првите три дена имав мала мачнина и потешко заспивав, после тоа исчезнаа. Во однос на алкохол, не сум сигурен, ама мислам дека е единствениот антидепресив за кој што е дозволено да се испие и по некоја чашка . Не јас лично не сум љубител на алкохол, ама во друшво знам да се напијам 1-2 чашки, тоа ми е дозволено од психијатарот и немам никакви проблеми. Ако сте договорени со психијатарот за лекување со медикаменти, те охрабрувам да отпочнеш со терапијата. Со среќа
Да да, работам на тоа што побрзо да закажам консултативен преглед со друг психијатар. Фрустрирачки и исцрпувачки скроз, се чувствувам несфатено, недоволно разбрано.. се надевам ќе се реши ова. Ти благодарам за советите