Istoto i mene me interesira jas sum so Dulsevia 60 mg godina i pol i mozam da kazam mnogu mi pomogna ama se zdebeliv mnogu i zatoa sakam da prasam kako nekoj uspeal da gi ostava se plasam da ne mi se vrati poranesnata sostojba so panicni napadi anksioza i depresija?
Koj pie zanfexa 37.5mg ? Dali minimalnata doza pojavuva nus simptomi na pocetok,iaku odreden period od zivotot sum ja piela ?
Мене ништо не ми помогна. Ветар во магла. Еве година и неколку месеци веќе, сеуште анксиозен до немајкаде. Последна сесија добив и 2 недели хелекс по 0.25 почеток и крај на ден, и пак ништо. Ќе ме ослободеле/ќе ме опуштеле, ќе ме направеле ваков-таков жими газов. @LiliBoz на која доза си ако не е тајна? На 5 е по океј, на 10 кај мене беше мртво, анестезија.
Секој антидепресив го има тој ефект што го викас доле,зависи само од дозата.За лош ефект го рачунаат такихардии,висок или низок пртисок,зголемен апетит,што може да предизвика качување на шекер.Не постои таков лек без нус ефекти,не мора психијатриски.Еднаш порано го земав не поради анксиозност толку ,туку сакав намалено либидо.Инаку помога за психијатриски болести.
Ако смеам да прашам, зошто би сакала намерно намалено либидо? Апетит не, ама либидо, осетливост, аноргазмија, се тоа одма го осетив, а придобивки никаде.
Razgovaraj si so lekarot da ti promeni nekoj drug antidepresanten lek. Objasni mu deka ednostavno ne ti pomaga, dzabe go pies. Jas se soociv so istata situacija. Piev escitalopram godina ipol i na pocetok top mi deluvase, epten me smiri. Potoa, vekje gi ziveev samo negovite nus efekti, a ne i benefiti. Lekarot kade sto odev bese dosta sueten, Bog pa jas, ne sakashe da smeni nikakov lek. Zatoa jas go smeniv lekarot, toj mi promeni terapija, i sega povtorno se se vrakja vo normala
Разговарав, добив совет како демек треба време за да делува, дрн-дрн, излегувај повеќе во гужви, а анксиозноста си бучит. Излегувам џабе. Не гледам подобрување никаде. Овај е како еден од подобрите со најмалку нус ефекти.
Sekoj so svoeto iskustvo. Na primer, jas koga pocnav da pijam escitalopram, za 2 dena bev bubacka hahahahha, tolku smiren ne bev koj znae kolku vreme. Epten brzo pocna da mi deluva. Imav i jas kako tebe isti nus efekti, najcestite neli, ama jas poinaku razmisluvav. Prioritet mi bese da se smiram psiholoski, da ne stradam vo taa anskioznost kako dotogas. Inaku zavisi za koi nus efekti govorime, za seriozni nus efekti ako govorime, toa e odlika na postarite antidepresantni lekovi. Ponovive imaat nesakani efekti vo nasoka na namaleno libido, debeleenje, suva usta, oci - zivoto nezagrozuvaciki, ama seto toa zavisi od dozata. Taka da, ne se plasi, slicni se nesakanite efekti kaj site ponovi antidepresivi, bitno e ti da bides podobar, pa koj znae, so tek na vreme mozebi povekje nema da imas potreba od lek. Site na toa se nadevame, neli
Не верувам тоа бидејќи откако (ако) ја погодат дозата, доживотно ќе ја тераш. Не знам, јас подепресивен (читај понервозен) станав бидејќи очекував некоја магична промена а уствари истото ми е. Бев околу 6-7 месеци на 10mg, па намалив на 5 бидејќи ми рече докторот дека нус ефектите ќе се намалат, ама не осеќам ни од една ни од друга доза нешто различно. Освем што на 10mg осетив emotional bluntness, анксиозноста беше можеби намалена, ама се останато беше исто намалено, ако не и дупло. Се некако рамно ми беше. Не сум задоволен воопшто. Чисто од радозналост пробав, и сега сеуште сум на нив со лажна надеж и од страв (the irony) дека анксиозноста ќе се зголеми. Освем анксиозноста, препишан ми беше лекот бидејќи многу црно-бело сум гледал на работите, многу негативно. No shit. Не знам како тоа антидепресив ќе ми го среди ама ајде.
Да се разбира,супер ми беше либидо намалено,стрес намален,маж во странство да спечали пари ,јас со деца и на работа.Килажата не ми ја покачи,дури и диета можев да терам ,симанав 3/4 кг,што ми беа вишок.Ме разбра сега зошто барав А.Д.,и отворено му кажав на психијатар дека ми требаат за таа нус појава,ми даде АСЕНТРА 50 ,најлат антидепресив и во бременост го пијат некои,и елицеа 10 е полесен.После 7/8 месеци ги прекинав или помалку,лесно и по шема од доктор.
Apsolutna nevistina Dejan. Jas ne znam od kade crpis informacii za tvoite uveruvanja, ama anksioznosta/ depresijata ne e isto sto i pokacen krven pritisok, sekerna bolest, bipolarno rastrojstvo i slicno. Anksioznosta i depresijata uspesno se lekuvaat i mozat celosno da se izlekuvaat! Ti treba soodveten lek, vo soodvetna doza, vo dovolno vreme i sto e najvazno - adekvatna psihoterapija koja sto ke ja sproveduva psihijatrarot ili nekoj psiholog. Jas skroz te razbiram deka nemozes da gledas na pozitivno vo zivotot i gubis nadez, ama veruvaj, se sreduva, potrebno e ova gore sto ti go napisav i ti licno da pruzas pomalku otpor. Antidepresivot sto go zemas verojatno e okej, ama verojatno nikogas ne bil vo adekvatna doza zasto ti imas pruzano otpor zaradi nus efektot na namaleno libido i anorgasmia. Strpi se nekolku meseci, ne e kraj na svetot ako ti e namaleno libidoto i imas anorgasmia, da se zalekuvash, da bides podobar, pa ponatamu kje se diskutira za isklucuvanje na lekot od terapija, a so toa ke si se vrati i seksualnata funkcija.
Ти се врати либидото? И општо до останатите го имам истово прашање. Бидејќи го прочитав ова и страв ме фати некако: LINK
Елицеа за сѐ го препишуваат, веројатно дека делува на сѐ… јас имав brain zaps на почетокот, а општо вака либидо од хипер стана нула што искрено не ми ни пречи, секако сум сама. Исто и мене ми е сѐ рамно, ама подобро така отколку да чувствувам премногу.