Антидепресиви

Дискусија во 'Психологија' започната од lileee, 27 јуни 2011.

1. elisabeta

elisabeta Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2012
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    7.540
    Почни со физичка активност и медитација ,а за вамексот пробај ,мене не ми помогна затоаѓто имав преголема анксиозност

На Bohemian_Abroad му/ѝ се допаѓа ова.
  2. bperov

bperov Активен член

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    45
    За тоа се викат антидепресиви нели. Инаку ако некој има подолг временски период на депресија, па макар и со помала интензивност(не е само клиничната депресија, депресија) ако не се третира (било како) може да се развие во појака форма. Пука е и финтата што разликата од обична тага и негативно мислење со депресијата е нејасна поради специфичноста на секој човек, па секој треба да си се познава самиот себе прво па после да очекува дека ако отиде на психијатар ќе му ги прочитаат мислите и ќе му најдат лек.
    Јас не сум ни за ни против. Пијам ад и ми помогнаа. Ми помогнаа да се смирам и да почнам да работам на себе, ма колку и да ми е тешко, но тоа е еден начин.

3. elisabeta

elisabeta Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2012
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    7.540
    и јас еве пијам АД некаде 8 месеци поради депресија проследена од прејака анксиозност мислев дека со депресијата ке се справам сама како со анксиозноста но небеше така морав да побарам стручна помош ,депресијата е страшна состојба ,е сега покрај АД треба физичка активност не само да се чека од антидепресивите и секако поздрава исхрана

На bperov му/ѝ се допаѓа ова.
  4. bperov

bperov Активен член

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    45
    Да излезот е накаде тука, штом сме почнале значи сакаме да живееме и да уживаме. АД ти даваат само стартна позиција а резултатот зависи од нас. Ок е да паднеме, да се исплашиме, се да ни нема смисла и цел, но ке знаеме дека тоа не сме ние туку депресијата и пак да почнеме одново.
    Некогаш и сум благодарен за депресијата, зошто ми дава воља да се борам а не само да чекам да помине денот, месецот, годината...

На elisabeta му/ѝ се допаѓа ова.
  5. MarchelineAmaru

MarchelineAmaru Популарен член

Се зачлени на:
    7 јули 2010
    Пораки:
    2.261
    Допаѓања:
    1.347
    Gi prekinav pred nekoe vreme,radi bremenost,ama kako idi se polosho i polosho mi e. Mi idat i suicidalni idei,duri i si pravam planovi da se ubijam otkako ke go rodam bebevo...Barem neshto da ostavam zad sebe...Mizerna sum,znam...

6. tina.stavrevska

tina.stavrevska Нов член

Се зачлени на:
    18 мај 2015
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    26
    Jas pijam Zepira, ama nekako slabi mi se. Koi se taka pojaki? Inaku imam bipolarno rastrojstvo :)

7. lejlla

lejlla Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2013
    Пораки:
    995
    Допаѓања:
    2.383
    Zeno pisi kako si? Najgolemiot strav momentalno mi e bas toj, sto ke se desi koga ke treba da ostanam bremena i koga ke go ostavam antidepresivot....inaku pijam samo elicea 5mg. A ti pod itno na psihijatar i razgovor, pa ako treba ke se vratis na antidepresivot samo neka pominat prvite tri meseci, pozz

8. Lotus-14

Lotus-14 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2014
    Пораки:
    372
    Допаѓања:
    664
    Мислам дека решение за некој проблеми не се само антидепресивите. Може треба да се сменат некој навики во животот, дополнителни активности не би биле на одмет така човек ќе има помалце време за размислување и паѓање во депресија. Ствараат завист според мене, не сум имала некое лично искуство за да глумам стручњак...

9. lejlla

lejlla Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2013
    Пораки:
    995
    Допаѓања:
    2.383

На crimson и Lotus-14 им се допаѓа ова.
  10. Lotus-14

Lotus-14 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2014
    Пораки:
    372
    Допаѓања:
    664
    Доколку се поткрепа препорачана од стручно лице и се единствено чаре за човек да е среќен и задоволен од својот живот, земајте и фурајте даље. Несакав никого да омаловажам и навредам. Може само кажувам мислење базирано на мое лично искуство, но незначи дека е тоа најисправно за сите. Јас и се ограничувам, бидејќи не би можела да се искажам на стручњак зошто го сметам за човек кој е отрпнат да се соживува со туѓи причи и ги анализира до ладна глава. Не барам сите да се сложат и слично, без фурање ова е само мое мислење.

На lejlla му/ѝ се допаѓа ова.
  11. angel.cee

angel.cee Активен член

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    4
    Decapitated.Hanna znam deka e star postot no ako procitas te molam da mi odgovoris dali kosmarite ti traea i otkako gi prekina antidepresivite?pozdrav

12. mala aleks

mala aleks Нов член

Се зачлени на:
    29 јуни 2015
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Zdravo .sakav da go kazam i moeto iskustvo.znaci zivejam vo stranstvo pred nekolku vreme pocna da mi se slosuva da me gusi pa me pece celo telo i glava .napraviv razni kontroli i na kraj rekoa deka e depresija ama nekoja si fizicka depresija sto taka se manefestirala .sekoj den e pekol .doktorite veruvajte i tuka ne se nisto posebno ne gi interesiras ni najmalku.mi prepisaa AD veke okolu dve nedeli gi primam i sostojbata e ista.sakav da prasam dali imal nekoj vakvo iskustvo .depresija fizicka vi blagodaram

13. lejlla

lejlla Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2013
    Пораки:
    995
    Допаѓања:
    2.383
    Jас искрено првпат слушам за физичка депресија, кој други сиптоми ги имаш освен гушењето? Инаку за што и да станува збор рано е за да осетиш подобрување од антидепресивот, барем уште една недела треба да го пиеш па да ти се навикне организмот и да бидеш подобра

14. mala aleks

mala aleks Нов член

Се зачлени на:
    29 јуни 2015
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Simtomite se.trpnrnje na levata raka se do prstite potocno celata leva strana grbot i od napred .pecenje na celo telo i glavata necisto gledanje znaci matno glefanje umor pospanost i nemanje na apetit.za nepolni 20dena oslabmav 10 kila.mi prepisaa sertralina tableti i rivotril kapki

15. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.052
    Допаѓања:
    52.522
    Направи некои други испитувања?
    Ова не звучи добро, не сакам да те плашам ама мислам дека треба да смениш доктор.

16. mala aleks

mala aleks Нов член

Се зачлени на:
    29 јуни 2015
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Nema vekr so ne napraviv se e vo red.slucajno na forumot otidov vo ancioznost i gi najdov mnogu luge so istite simptomi.e sega neznam dali lecenjeto e isto.

17. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.052
    Допаѓања:
    52.522
    И магнетна резонанца?
    Лечењето е индивидуално ама обично препишуваат антидепресиви, да.

18. mala aleks

mala aleks Нов член

Се зачлени на:
    29 јуни 2015
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    da i magnetna rezonanca pravev se e vo red.

19. silmarion

silmarion Активен член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    2
    Odi na eden tretman bar kaj psiholog moze da pomogne edinstveno problem e da najdes psiholog koj tebe ce ti odgovara..mora da postoi fluid i doverba ponedju pacijentot i psihologot..jas smeniv nekolku psihologa dodeka ne ja najdov pravata osoba. Psihologot razgovara ti pomaga da go resisi problemot, psihijatarot e povece nasocen kon toa da ti opredeli soodvetna terapija a ne da pravi mnogu muabet so tebe, cel sat kolku sto trae tretman kaj psiholog

20. silmarion

silmarion Активен член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    2
    Nemav anksioznost no imav mnogu poseriozni psihicki problemi kombinacijata dobar psihijatar koj glavno e zadolzen da ti dade lekarstva i dobar psiholog kaj koj imav tretmani razgovor od sat vreme pomognaa, i dene denes koga se custvuvam mnogu loso odam na psiholog. psihijatar ili psiholoh i pacijent se kako decko i devoojka treaba da ti se pogodat jas smeniv nekolku i psihojatri dodeka ne najdov onok koj mene mi odgovara , psihologot go najdov od prva.