Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Астрономија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Captain-Omni, 22 октомври 2015.

1. Briar Rose

Briar Rose Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2016
    Пораки:
    2.387
    Допаѓања:
    13.683
    Big Sheets of Water Ice Lie Just Beneath the Surface of Mars
    For the first time, high-resolution images show the three-dimensional structure of massive ice deposits on Mars. This photo by the HiRISE camera aboard NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter shows a detailed subsection of an icy scarp on the Red Planet in enhanced color.

Sizable deposits of water ice lurk just beneath the surface in some regions of Mars, a new study reports.
    The newfound sheets appear to contain distinct layers, suggesting that studying them could shed considerable light on the Red Planet's climate history, researchers said. And the ice is buried by just a few feet of Martian dirt in places, meaning it might be accessible to future crewed missions.

"I'm not familiar with resource-extraction technology, but this may be information that's useful to people who are," study lead author Colin Dundas, of the U.S. Geological Survey's Astrogeology Science Center in Flagstaff, Arizona, told Space.com.

Dundas and his colleagues analyzed photos captured over the years by the High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) camera aboard NASA's Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). They identified eight locations where erosion had exposed apparent glaciers, some of which extend 330 feet (100 meters) or more into the Red Planet's subsurface.

These sites are steep, pole-facing slopes in Mars' midlatitudes, between about 55 and 60 degrees both north and south of the equator. The ice-harboring areas sport few craters, suggesting they're quite young, geologically speaking, the researchers said.

Interestingly, scientists think that Mars' obliquity — the tilt of the planet's axis relative to the plane of its orbit — has shifted a fair bit over the past few million years, varying between about 15 and 35 degrees, Dundas said. (The Red Planet's obliquity is currently about 25 degrees; Earth's is 23.5 degrees.)

This high-resolution HiRISE image shows an icy scarp on Mars in the context of a broader area.
    Credit: NASA/JPL/University of Arizona/USGS

"There've been suggestions that, when there's high obliquity, the poles get heated a lot — they're tilted over and pointed more at the sun, and so that redistributes ice toward the midlatitudes," Dundas said. "So, what we may be seeing is evidence of that having happened in the past."

Researchers already knew that Mars harbors subsurface water ice, and lots of it. For example, MRO's ground-penetrating Shallow Radar instrument recently found a buried ice layer that covers more ground than the state of New Mexico. (NASA's Phoenix lander also dug up some ice near the Martian north pole in 2008, but it's unclear if that stuff is part of a big sheet.)

But the newly analyzed HiRISE data give researchers more detailed looks at such deposits, Dundas said.

"The take-home message is, these are nice exposures that teach us about the 3D structure of the ice, including that the ice sheets begin shallowly, and also that there are fine layers," he said.

На rolulika, Joi, theowndemon и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Briar Rose

Се зачлени на:
    1 октомври 2016
    Пораки:
    2.387
    Допаѓања:
    13.683
    Apollo 17 Astronaut Laments Size of Moon Rock at Trump Signing Ceremony

Ivanka Trump, adviser to President Donald Trump, examines a moon-rock sample collected in 1972 by Apollo 17 astronaut Jack Schmitt (left). Photo was taken on Dec. 11, 2017, in the White House, just after Trump signed Space Policy Directive 1, which directs to NASA to return people to the moon.
    Credit: NASA/Aubrey Gemignani

NASA brought a small piece of the moon to the Dec. 11 White House signing ceremony for Space Policy Directive 1, which instructs NASA to send astronauts back to the moon, and then on to Mars (but gives no details about timelines or budgets).

And that piece was very small indeed, stressed Apollo 17 astronaut Harrison "Jack" Schmitt, who bagged its parent sample — a 17.7-lb. (8 kilograms) rock known as 70215 — on the lunar surface back in December 1972. [Apollo 17: NASA's Last Apollo Moon Landing in Pictures]

"I'm explaining in this picture how big that sample was, compared to the [fragment] that we had to show the president," Schmitt said Wednesday (Jan. 10) at the Lunar Science for Landed Missions Workshop, which was held here at NASA's Ames Research Center.

"This picture" is a photo from the signing ceremony that shows Schmitt and Ivanka Trump, President Donald Trump's daughter and adviser, examining the fragment, which was sealed in a clear container the size of a pickle jar.

"And that's a lesson, Jim — we should've had a bigger rock," Schmitt said with a laugh, addressing NASA Planetary Science chief Jim Green, who was also in attendance at the workshop Wednesday. The comment elicited hearty laughter from the audience, which was composed of scientists, engineers and entrepreneurs interested in sending spacecraft to the lunar surface.

Schmitt added that Ivanka Trump wasn't just feigning fascination with the moon rock for the cameras: "Ivanka was very interested in that."

The moon rock known as Lunar Sample 70215 was collected by Apollo 17 astronauts in 1972. The sample weighs 14 grams, and was sliced off a parent rock that originally weighed 8,110 grams.
    Credit: NASA

The workshop crowd gave Schmitt — who has a doctorate in geology, and is the only trained scientist among the 12 Apollo moonwalkers — a standing ovation before his talk here Wednesday, which detailed the Apollo 17 sample-collecting efforts on the moon's surface in December 1972.

His experiences, and those of his Apollo colleagues, could help guide the development of future moon missions, be they robotic or crewed. For example, Schmitt stressed that drilling into the lunar surface — which several future resource-prospecting craft aim to do — is a difficult task.

The Apollo 13, 15, 16 and 17 missions carried rotary percussion drills that allowed astronauts to place heat probes up to 10 feet (3 meters) below the lunar surface and collect samples from a similar depth. These drills worked well going in, but pulling them out of the ground was tough, Schmitt said.

"I think what happens is, the larger fragments rotate into the flutes, and, since it's incompressible down there, you can't move that fragment out of the way without an extraordinary amount of effort," he said. "On Apollo 15, Dave Scott actually wrenched his shoulder doing it."

"We've got to think about that," Schmitt added. "Anybody who's thinking about drilling on the moon — I don't think we have those issues settled yet."

NASA astronauts brought a total of 842 lbs. (382 kg) of lunar material back to Earth from 1969 to 1972 over the course of the six Apollo landed missions. Schmitt and his Apollo 17 crewmate Gene Cernan collected more than any other team — 243.7 lbs. (110.5 kg), according to NASA officials.

На Joi, Црна Ружа и +++ им се допаѓа ова.
  3. Bender Rodriguez

Bender Rodriguez The lovable rascal

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.781
    @Briar Rose, Брајар, све супер ова со текстовите - интересни и нови информации - меѓутоа, не ја сфаќам поентата на копирање на цели текстови на англиски.

Ако е текстот во изворен облик, доволен е само линк. А уште подобро би било текстовите да бидат твои авторски дела, на македонски јазик.

Сепак, не сите знаат доволно англиски за да ги разберат. И сепак, Фемина е македонски форум. :)

На Mishela, Briar Rose и crimson им се допаѓа ова.
  4. Briar Rose

Се зачлени на:
    1 октомври 2016
    Пораки:
    2.387
    Допаѓања:
    13.683
    Пишувам критики и авторски дела поврзани со астрономија, особено од астрономски новости, ама се што пишувам е на англиски јазик и понекогаш ми е тешко да преведам на македонски, си мислам дека ќе погрешам или ќе напишам некој смешен збор ... Но можам да се обидам.

Ги објавувам текстовите за да се напишат мислења и дискусија поврзани со новоста.

Секако, знам дека Фемина сепак е македонски форум и сум доста свесна дека англискиот јазик не ви е мајчин јазик.

Не претпоставував дека ова би било некој особено голем проблем, но како што кажав, во иднина ќе се обидам дел од моите критики да ги напишам овде преведени на македонски. :)

На rolulika и Bender Rodriguez им се допаѓа ова.
  5. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.002
    Допаѓања:
    51.835
    Ова погоре се твои авторски текстови?

На Bender Rodriguez му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Briar Rose

Се зачлени на:
    1 октомври 2016
    Пораки:
    2.387
    Допаѓања:
    13.683
    Пишувам одделни критики за астрономските новости, иако се повеќе поврзани со регулирање на вселената.

Доколку се интересирате, можам да се обидам да преведам дел од трудовите од англиски на македонски и да ги напишам овде за да се развие дискусија. :)

7. Bender Rodriguez

Bender Rodriguez The lovable rascal

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.781
    Текст, само како линк или како копи-пејст на цела статија во која било тема најчесто не поттикнува никаква дискусија - ако не се стави во некаков контекст, не се постави некое прашање или не се даде сопствено мислење за истото.

Најчесто во темите на форумов на кои има пракса на постирање целосно преземени текстови нема никаква дискусија - се’ се сведува на Ctrl+C и Ctrl+V и лајкови за истото - а не би сакал и оваа тема да ја најде таква судбина. :)

У однос на јазикот, не верувам дека на повеќето би им било проблем и да читаат на англиски - ама еве ја на пример, кога сакам да читам астрономски теми на англиски, тоа ќе го направам на милион други места - кои не се Фемина. :D

А кога веќе пишувам тука, се трудам да биде и на македонски и што поедноставно објаснето - за да може било кој што ќе ја отвори темава и ќе се заинтересира да сфати за што се работи и можеби да научи нешто ново.

У секој случај, те охрабрувам да се обидеш да преведеш некои од твоите лични дела на тема Астрономија и да ги споделиш со нас на темава. :)

На Someonespecial, crimson, +++ и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Briar Rose

Се зачлени на:
    1 октомври 2016
    Пораки:
    2.387
    Допаѓања:
    13.683
    Раната орбита на Месечината ?

Ова претставува прашање за кое и порано сум пишувала и сум размислувала.
    Сметам дека е мошне интересно и се обидов да преведам на мкд јазик од она кое го имам во моите белешки...

Раната месечина била 4 радиуси оддалечена од Земјата по формирањето / големото влијание (3 се минимум без да се распарчат преку гравитација, а 5 да бидат максимум што ќе се прошират).

Сега е 60 Radii, движејќи се на околу 1KM во секунда, па според ова претпоставувам дека тоа би било побрзо по влијанието на Земјата.

Главната причина за ова било приливите триења од океанот на Земјат кој "туркале" напред, и со кое
    го префрлило импулсот на движење, а со тоа и околу 3CM годишно.

Сепак, порано сум прочитала и една теорија дека наклонетоста на Земјата била до 60 степени и тоа, исто така, резултирало со рано и брзо движење надвор од месечината рано во неговото постоење. (Matija Cuk)

Месечината ќе продолжи да се движи се додека тој аголен импулс не се пренесе до точката каде што Земјата и Месечината се "приливно заклучени".

Веројатно, орбитата на Месечината рано во нејзиното постоење била побрза поради оваа пократка орбита, иако не сум многу сигурна за проектираната вистинска брзина.

Па, претпоставувам дека моето вистинско прашање овде би било:

Кога планетата Земја не би ја имала оваа "наклонетост" рано на таа гравитациска интеракција со месечината во голема мера коригирана (на сметка на месечината што прави големо и брзо отскокнување), дали "приливното заклучување" на земјата до месечината веќе се случило?

Ако месечината би била, да речеме, 15 пати поблиска ( не ја знам брзината која ја имала порано, па не можам да го пресметам "месецот"), дали би било можно денот/месецот на Земја веќе да бил "приливно заклучен" на нешто поблиску за она што ни го знаеме како 24 часа?

Дека месечината ќе орбитира толку блиску, што месецот би бил многу поблиску до она што на нас ни е познато како ден тогаш, во иднина, нашиот "ден" ќе биде поблизу до она што мислиме за еден месец?

Знам дека Земјата ротирала побрзо пред ударот, можеби 6-часовна ротација веднаш по тоа (и најверојатно порано, барем претпоставувам).

Ако Земјата ротирала 24 часа (како што го знаеме) ама пред судирот и месечината била многу, многу поблиску , и ова "наклонетост" не би била вклучена, колку брзо може да се одреди Денот / месецот на Земјата / Месечината.

Би сакала да дознаам дали после судирот Thea" , Земјата и Месечината можеле да најдат многу порана и пократка комбинација или варијација на "ден / месец" ...

Еден од фактите што ми помага овде е што, очигледно, плимата би била многу поголема, полоша, како и дека месечината би изгледала многу поголема на ноќното небо.

Ако претпоставам дека месечината е формирана на 1/10-ти од сегашното просечно растојание, тоа значи 2 x 3.14 x 38.500 (вистински е 385.000) КМ е 241.780 КМ.

Во сегашните 1.022 КМ во секунда (повторно, претпоставувам дека би било побрзо тогаш кога брзината на Месечината е побавна, како што се движи), тоа би значело 65.7154 часа долг месец?

Ако ја дуплирам брзината, добивам месец кој е долг 33 часа.

Кога Земјата тогаш би ротирала побавно и влијанието од судирот би го забавило тоа за малку, дали месечината сеуште би останала на место на 6 радиуси?

Преземено

9. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.323
    Допаѓања:
    29.020
    :D

20180707_001444.png

На Bender Rodriguez, Briar Rose и EvAngelos им се допаѓа ова.
  10. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.691
    Допаѓања:
    10.122
    Еј ги најдов твоите белешки како пост на еден друг форум :)
    https://www.scienceforums.net/topic/104168-early-moons-orbit-question/

Како? Ти го читам текстот и приметив чудни Google Translate конструкции на реченици. Ама ај си викам ќе продолжам, можеби така се изразуваш. И кога стигнав до она дека Месечината е оддалечена од Земјата на 60 Radii (60 радиуси), си реков е ова мора да е Google Translate :) Ставив една реченица на гугл и одма излезе во првиот пост.

На Briar Rose му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Briar Rose

Се зачлени на:
    1 октомври 2016
    Пораки:
    2.387
    Допаѓања:
    13.683
    @EvAngelos

Јас и од претходно и сега сум постојано во разговори и во соработка со лица кои или се научници или научни аматери (бидејќи и самата сум млад научник) и додека на англискиот форум имав профил и разговарав со членот за ова сепак, тој го објави прашањето како свое.
    Освен тоа, повеќе подолго време не сум во контакт со членот заради обврски.

Бидејќи и јас сакав тоа прашање да го поставам овде, за да поттикнам разговор базиран и врз мои идеи, сметав дека е подобро што тоа прашање е од негов профил поради тоа што имам повеќе информации за мене и мојата работа (трудови) на англискиот форум за физика, па не сакав да ризикувам да ми се открие идентитетот.

Кога видов нотификација од тебе на оваа тема помислив дека имаш одговор поврзано со прашањето, а не за моите дамнешни, минати разговори.
    Еве моментално соработувам со познат руски физичар и филозоф, чие име нема да го напишам бидејќи немам негово одобрение за тоа и не сакам да ја нарушувам неговата анонимност, па бидејќи научниот труд се уште не е готов, секако нема ништо и за тоа да објавувам.

Барем сега ми е јасно зошто Sherlock Holmes го имаш на аватар... :)

На Someonespecial и DAngel им се допаѓа ова.
  12. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.691
    Допаѓања:
    10.122
    Ахам, значи ти уствари на приватна порака си му го пишала мислењето, ама тој го објавил јавно, па сега ти си го преведе своето мислење :) И тоа дека „ Месечината е оддалечена 60 radii од Земјата“ си го преведе со „60 radii“, а не „60 радиуси“? :)

A by the way; кое е твоето корисничко име на тој форум? Штом си комуницирала со членот, сигурно имаш и ти профил таму? Дали можеш да не поздравиш јавно на тој форум нас од македонската фемина? :)

Какви сте тоа вие „строго анонимни“ научници со „строго анонимни“ трудови? Да не изработувате илегално нуклеарни бомби, па од CIA ве бараат? :^)
    A што ако си некоја wanna be scientist па не филма тука сите со научни трудови, контакти со научници итн. само колку да се наметне како научен авторитет на форумов?
    Сори ама нешто ми е сумјиво мене тука :^)

На Lella му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Briar Rose

Се зачлени на:
    1 октомври 2016
    Пораки:
    2.387
    Допаѓања:
    13.683
    @EvAngelos hold your horses... :)

Јас сепак во државава сум дошла да студирам и нормално дека не го знам перфектно мак јазик како тебе, особено кога станува збор за стручни научни термини туку се трудам што понормално да зборувам, макар и со помош на Google translate, колку смешно тоа и да звучи.

Затоа главно пишувам за наука на англиски јазик, а по потреба и на македонски, иако на англиски како мајчин јазик ми е полесно да се изразувам.
    Плус сметам дека е побогат во поглед на зборови отколку македонскиот.

Повеќето од научните трудови се само мои, а не во соработка со други и затоа само моето име е наведено. Се трудам да го заштитам и мојот идентитет и идентитетот на моите соработници. Не можам да објавувам без нивна претходна согласност.

Зошто би имала некој научен авторитет на форумов? Сите членови овде се еднакви, вклучувајќи ме и мене и тебе.
    Научен авторитет можеби имам само на презентациите и конференциите во кои презентирам некоја нова теорија или труд.

Овој форум е анонимен и обиди се да разбереш дека јас немам намера да ризикувам да го откријам мојот идентитет (како име и презиме) само затоа што ти имаш сомнежи. Тоа е лично твој проблем, а не мој.

Претпоставувам да бев верник и да зборував по твои убедувања и верувања, можеби би се однесувал поинаку кон мене и би имал малку почит...

На DAngel и Someonespecial им се допаѓа ова.
  14. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.691
    Допаѓања:
    10.122
    Срцка, да беше христијанка јас ќе се однесував исто кон тебе, како што се однесувам и критички кон многу христијани овде на форумов и никогаш не сум бил пристрасен и да бранам некој само затоа што е мој соверник. Впрочем затоа имам и многу непријатели од христијаните овде на форумов :) Едноставно ако нешто е невистина, го посочувам, го демантирам, го аргументирам најдобро што можам. Како што кажав, не барам пријатели на форумов, туку аргументирани дискусии.
    Тебе те почитувам, пријателка си ми, ама приметив сомнежи за плагијат и реагирав. Непристрасно.

15. Briar Rose

Се зачлени на:
    1 октомври 2016
    Пораки:
    2.387
    Допаѓања:
    13.683
    Тоа е така бидејќи сепак ви е грижа за туѓото мислење, што кај мене не е случајот. Сум пораснала во општетсво и менталитет многу различен од македонскиот и тешко е да се навикнам во одредени ситуации.
    Понекогаш едноставно посакувам да се качам на авион и да побегнам од овде.

Искрено, иако сме различни во поглед на гледишта, јас те почитувам и отсекогаш сум те почитувала.
    И разбирам дека немам апсолутно никаква причина да те мразам. :)

На DAngel и EvAngelos им се допаѓа ова.
  16. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.468
    Допаѓања:
    8.566
  17. Briar Rose

Се зачлени на:
    1 октомври 2016
    Пораки:
    2.387
    Допаѓања:
    13.683

На theowndemon, Someonespecial, orevokrsacka и 3 други им се допаѓа ова.
  18. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Ако послужи времето претставници од Скопското астрономско друштво ќе бидат присутни со телескопи на плоштад.
    Освен затемнувањето на месечината, и Марс ќе се наоѓа во опозиција (во иста линија со Земјата и Сонцето) и ќе биде најблиску во последните 15 години. За жал, на Марс моментално има песочни бури, па тешко дека нешто од неговата површина ќе биде видливо.

На theowndemon, Someonespecial, orevokrsacka и 2 други им се допаѓа ова.
  19. honest girl

honest girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2015
    Пораки:
    446
    Допаѓања:
    1.654
    Screenshot_20180730-133132.jpg
    1600 x 10 bilioni km :whew:

На Someonespecial и Briar Rose им се допаѓа ова.
  20. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.691
    Допаѓања:
    10.122
    Вечер во 21ч во кафе бар Ли (кај млечен) во Капиштец (Скопје) ќе има пренос во живо од 6-минутното пробивање на сондата InSight низ 128 километри дебелата атмосфера на Марс! Се разбира нема да има видео пренос од слетувањето, туку интерпретација на НАСА од сигналите што сондата ќе ги испраќа кон Земјата. Еден саат (20ч) пред тоа ќе има кратко предавање за мисијата.

https://www.facebook.com/events/736882276679968

На Ginger^ му/ѝ се допаѓа ова.