1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Атером на лице - запушена лојна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lina2013, 21 април 2020.

1. Lina2013

Lina2013 Нов член

Се зачлени на:
    21 април 2020
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Zdravo !Pred nekolku meseci mi se pojavi na obrazot izrastok.Probav na priroden nacin da go nadminam problemot ama ne uspeav.Otidov na Plastika napravija incizija i mi dadoa antibiotik.Po eden mesec bev na kontrola,mi rekoa treba da se smiri,ogranici pa hirurski da se otstrani.Posle mesec dena bev povtorno na kontrola,mi rekoa deka uste e rano da otidsm za mesec dena.Vo toj period se pojavi nov izrastok pod ovoj so pogolema golemina.Zaradi aktuelnata situacija otidov vo privatna klinika i mi rekoa mora hirurski da se izvadat i dvete bidejki se povrzani.Dali imal nekoj slicno iskustvo?

2. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.815
    Jas imam momentalno e vo miruvanje.
    Pred 1god mi pukna i mi napravi golem problem zasto mi bese na celoto gore skros do kosata.
    Mi se slea otok na celo lice na levata strana.ne mozev da gledam ne mozev da odam ni na rabota sto uzasno me zivcirase.
    Bev na klinika i mi go iscisti samo gorbiot del,mi dadoa antibiotici i apcinja za bolka 3 dena so temperaturA od vnatreaniot otok i gnoj nemozev da stanam.
    Otokot mi spadna duri posle 1 nedela,ako ne spadnese posle 2 kontrola mi rekoa deka ke mora da go pravat vednas zaradi opasnost od sepsa.
    Za sreka se smiri no od nisto nesto si napraviv iakreno.ne mi se ni zabelezuvase bese isto kako kozata i ne bese ispapceno nagore,mi se pojavi malo crvenilo i toa go pyknav,nareden den veke imav problem golem.
    Moj sovet ti e da go izvadis hirurski se dodeka ne se vospalilo.
    Znam deka te nervira i ne ti e prijatno da go gledas no samo taka nema da si napravis problem.
    So sreka

3. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.392
    Татко ми имаше позади десното уво големо топче.Му се имаше запушено лојна жлезда (од цигарите мислам беше).
    Буквално со години му стоеше и не знам пред колку години точно отиде на Пластична (као и да се вика ама на Клинички отиде) и му го тргнаа.
    Рече дека не го болело, само многу било незгодно местото дека ептен под увото му беше и било комплицирано ако зезнат нешто можеше вилицата да му се укочи.
    Сеа после неколку години нема лузна само се гледа бела линија од страна на лицето кај што го сечеле.
    Има и од левата страна (баш кај бакембардата) исто такво само помалечко, и цела година вика дека ќе иде ама никако да отиде...
    Оди после коронава.Ќе ти стават анестезија нема ништо да осетиш.После тоа можеби маалце ќе боли.Знам татко ми лежеле на пластична после операцијата некои 3-4 дена за секој случај.
    Он задоволен беше од докторот ептен.
    Гуд лак, тргај ги и не се плаши.
    Баба ми на 70 год две големи топчиња на главата буквално што ѝ стоеа тргна, евр гајле нема сеа.

4. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.815
    Ne pretstavuvaat problem se dodeka ne se vospalat i na glavata nazad imam edno,duri nemam ni kosa na nego,uzasno mi e koga ke se vospali nemozam ni da lezam na glava,ama ne sum bila za nego.
    Gi zanemaruvam se duri ne napravam belja:puke:

5. Opeth1986

Opeth1986 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2018
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    58
    И мене пред неколку месеци ми се појави на образот, тогаш пиев антибиотик и се повлече...еве сега пак ми се воспали истото...боли на допир...изгледа ќе мора да се вади. Дали некој има оперативно искуство?

6. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.392
    Јас пишував два поста погоре за татко ми.
    Извади го не боли.
    Може малце да те боли кога ќе пушти анестезијата.

7. Opeth1986

Opeth1986 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2018
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    58
    Не се плашам од болката...ме загрижува дали останува лоша видлива лузна? Сепак на лице ми е...

8. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.392
    Останува.
    Татко ми имаше позади десното уво ама скроз горе.И го сечеа надолж и има уште лузна до кај jawlinot негде.
    Али он се оперираше пред поише од 5 години.Може има нови методи да не остане лузна.
    Ама не му е многу видлива, сега личи моментално на брчка :rofl:
    Со текот на времето ќе заресне.
    Имаш креми за лузни има и некои дерматолошки третмани.
    Најбитно е да го извадиш, не смееш да го чуваш може проблем да напраи.
    Боље лузна него поголем проблем :hug:

9. Opeth1986

Opeth1986 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2018
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    58
    Па да...и мала лузна да е, не може да изгледа полошо од ова што е сега..

10. Opeth1986

Opeth1986 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2018
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    58
    IMG_20200530_194456.jpg IMG_20200530_194456.jpg

11. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.392
  12. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.815
    Ne na obrazot i e.
    Odi sredi si go so vreme, jas 2 nedeli lezev zaradi toa cudoviste koga mi pukna vnatresno.(pisano e preth da ne se povtoruvam).

13. Opeth1986

Opeth1986 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2018
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    58
    IMG_20200530_202406.jpg Еве го, сега поубаво се гледа...

14. Lina2013

Lina2013 Нов член

Се зачлени на:
    21 април 2020
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Jas piev antibiotik,ama nemav nikakvo podobruvanje,sega dermatolog mi dade Dermavate da mackam i imam golemo podobruvanje,ama sepak postoi.Inaku za luzna ke ima,taka mi kazaa i vo Drzavna i vo privatna klinika.Ako e do 8 mm se vadi laserski i e bez luzna ,ama moeto e golemina na orev,sega malku e podnamaleno,ama si stoi.Inaku go vadat i odma te pustaat doma,taka mi objasnija.A luznata ke si stoi ,so tek na vreme bledee,ama ke si stoi ako e pogolema od 8mm.

15. Opeth1986

Opeth1986 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2018
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    58
    Лузна ако има, можеме понатака ласерски да ја третираме....Порано го занемарував ама сега сфаќам дека мора да се вади...2012 вадев на капакот на окото, ама мало беше и лузната не ми се познава...Ко шо гледав за ова...не изгледаат страшно лузните...хммм

16. Bobi❤️Meli

Bobi❤️Meli Нов член

Се зачлени на:
    8 јуни 2021
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Edno prasanje ako moze ,.Se raboti za zenska osoba ima cista na glava vo predelot nad oko i slepoocnica..Tri pati ja odstranuvaat hirurski i pak se vraka cistata, veke ne znae sto da pravi ..Na analiza pikaza deka se raboti za Epidermalna cista...I sto mi e najcudno ,ne dobiva terapija pred operacija koga cistata e vospalena ,tuku ja operiraat pa potoa terapija,sto mislam deka ne e toa ispravno ...Mislenje vase ako moze i preporaka nekoja ..