Афта - лекување

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by koritsaki, Mar 1, 2010.

1. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

За да не излезат , б-комплекс само помагаат :!: А ако веке излегле , кафе , прополис во последно време мене кафето ми е лекот :)

2. Dazzle

Dazzle Истакнат член

Цел живот се мачам со нив.
    Најчесто излегуваат поради намален имунитет. Мене почнаа да ми се појавуваат уште како бебе, од татко ми сум си ги наследила...
    Најмногу ми помага чај од жалфија и плакнење на устата со хидроген од 3%.

rose60 likes this.
  3. Waka-waka

Waka-waka Популарен член

За афти лек што најбрзо и најмногу помага е прополис. Едно-две нанесувања и афтата ќе ја нема.

rose60 likes this.
  4. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

за афта ако сакате одма да ви помине ставете дватри пати во денот шведска горчливка со тампончиња за чистење на уши и одма поминува, проверено,само кога ќе ставите многу пече ама поминува загарантирано :!: шведската горчливка ја има во аптеките

5. ilipili

ilipili Популарен член

И јас од време на време имам проблем со афти во устата и ептен болат,дури и повеќе од забоболка.Мене ми препорачаа да се мачкам со кантарионово масло кое што стварно е ефикасно.Ја намалува болката постепено,но за 3 дена ни А од афтата нема.Така да препорачувам таков масло,а може и прополис малку да се стави.

6. elanor

elanor Популарен член

Проблемот со афти најдобро го решава Legased. Го има во прдавници за стоматолошка опрема. Е сега малку е поскапичок - околу 1300/1500 денари. Ама е една од најдобрите инвестиции. Се капнува по една капка и по второто капнување нема трага од афтата. Мене прополисот воопшто не ми помага, цело шишенце можам да го истурам и пак за џабе. Имало случај каде такво воспаление на непца да има што забите скоро да не се гледаат, после 7 дена капнување Legased ни трага ни глас од проблемот.
    Мислам дека е од Швајцарија и станува збор за бленд од зилион тревки и формула која повеќе од 100 години не е променета.
    Поздрав!

7. Lovy1

Lovy1 Популарен член

Секогаш си имам вакви нешта во устата :devil:
    Ама тоа е.. Поради нечистотии такви ствари, и заради протези ми се правеа (сега не)
    Јас си оставам сами да поминат.. :)

8. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Ретко ми се појавуваат, ама со прополис брзо се лекува.

9. Emilia.Attias

Emilia.Attias Популарен член

Порано имав афти и ги прскав со една кафеава течност не се сеќавам баш како се викаше и веднаш ми поминаа и од тогаш си немам проблем со афтите. :)

10. gingerchild

gingerchild Популарен член

На сестра ми како помала и се појавуваа, мајка ми ја прснуваше со проафтол и плакнеше уста со прополис мислам. И се повлекуваа од тоа. :)

11. elenaleni79

elenaleni79 Истакнат член

Подолг период страдав од скоро постојани афти. Мојот стоматолог ми препишуваше се и сешто, и сеуште страдав. Бев на постдипломски студии во Виена, по препорака на фармацефт земав од аптека ORALMEDIC, револуционерен продукт,кој ме ослободи од болката засекогаш само со едно нанесување.
    За моја среќа го најдов во поголемите аптеки во Скопје и сум среќна да го препорачам.

Attached Files:

Veki4kaa likes this.
  12. elenaleni79

elenaleni79 Истакнат член

Подолг период страдав од скоро постојани афти. Мојот стоматолог ми препишуваше се и сешто, и сеуште страдав. Бев на постдипломски студии во Виена, по препорака на фармацефт земав од аптека ORALMEDIC, револуционерен продукт,кој ме ослободи од болката засекогаш само со едно нанесување. За моја среќа го најдов во поголемите аптеки во Скопје и сум среќна да го препорачам.

Attached Files:

Agrona likes this.
  13. ColoursOfTheRainbow

ColoursOfTheRainbow Популарен член

Многу често имам афти и со многу лекови пробав ама пак имам. Татко ми го праша стоматологот од што толку често имам афти и докторката рече дека тие се појавуваат кога ќе ти падне имунитетот и дека ќе си траат 7 дена.

14. HappyOne

HappyOne Истакнат член

Мене редовно ми испаѓаат афти кога ќе се разболам, што е случај и сега во моментов. Во четвртокот закачив настинка со температури и кашлици и оп одма испаднаа 3. Секогаш им ставам метиленско и ми поминуваат, ама две од новиве се на ептен незгодно место.И двете ми се поткачуваа на забите и сега се поврзани во масивна и страшна афта. Го прочитав ова со кафето и веднаш ќе го пробам, него сакав да ве прашам дали ако отидам на заболекар може он некако да ми помогне? Или нема чаре за чудовиштево? :(

15. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Лелее и мене ми излезе, и не! не бива и небива, пробав со кафе, со сода, со паста, со метиленско плаво, и џабе е, мора да помине недела дена и сама да изчезне :@ ги мразам, нема погадно нешто од нив! :tmi:

16. Lovy1

Lovy1 Популарен член

Ми се појавуваат многу афти од протезите најчесто.
    Не користам ништо, за 4,5 дена и ги нема :)

17. poenta

poenta Форумски идол

Често ми излегуваат афти во внатрешната страна на долната уста.Ги лекувам со капки прополис.Процедурата трае 4-5 дена

18. lepa.milena

lepa.milena Истакнат член

За афта решението е ПРОАФТОЛ, го има во секоја аптека. Знам по тоа што татко ми е стоматолог :) Ако не се наоѓа проафтол, или пак прополис, со растворена сода бикарбона. Но со Проафтол е најдобро.

mamita likes this.
  19. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Обично ми се јавуваат кога сум многу болна и имам слаб имунитет.
    Само со прополис и многу це-витамин ги лечам :)

20. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Последно нешто што чув е дека, капките Нистатин мн помагале за афти