Па прво смирено. Јас така добив коментар, разбуди ја да си играме, дома ќе спие. Бебе од 2 месеци, што ќе игра?! Оро?! Не сум избувлива по природа, па само реков едвај заспа нека отспие. Логични одговори(на нелогични барања), смирено. Среќа па разбрана е, си има моменти, не дека не, ама некад и од пусти мерак и е на мојава. Пробај со убаво прво, не ќути, ама не ни викај. Смирено речи, не ја љуљај така, се плаши. Следмо ако не сфаќа, маж ти ќе и каже. Е трето, ако не ја бива, викај слободно.
Јас би отворила уста, па среќа да не стапне никад. Мое дете да видам така да го третира, па и мајка ми да е, има од метар далечина да го гледа само
Немам свое дете односно очекувам прво така да искуствата се од она што досега сум го видела како се однесуваат и едните и другите баба и дедо. За свекрвата од ова што го гледам како се однесува со другото внуче веќе имам трауми како би оставила дете. Џабе е сето кажување и насоки, бидејќи го прави тоа што и е замислено. Имавме ситуација каде на 23+ степени во соба, го облекува внучето со 3 слоеви облека и плус дебело ќебе за спиење затоа што надвор е ладно, среќа родителите реагираа веднаш. За храна без разлика дали ќе и спремиш или ќе и дадеш листа што да јади детето, таа му дава и плус тоа што си замислила. Немам видено да седни да му прочита или раскажува приказна на дете и слични работи. Свекорот е друга приказна. За него чување на внучето е да го "чести" со неколку чоколада затоа што тогаш најмногу се смеело детето и радосно било со часови. За моите родители немале прилика долгорочно да чуваат дете, па да видам како би се однесувале. Рано е да кажам ама мислам и со едните и другите ќе имаме многу недоразбирања во однос на краткорочно или секојдневно чување на дете.
Читајќи ги темите, многу членки пишуваат дека бабите и дедовците не се должни да ги чуваат внуците, дека си имале свој живот, ама па друга членка што пиша дека золвата и го оставила внучето 2 месеци на бабата, а бабата не се замарала, туку вујната, и тоа и сметало на вујната, дека сепак се работи за два месеци, не за две недели, ја нападнаа. А и сите тие членки пишуваат како израснале кај баба и дедо. На темата, бабите и дедовците се да ги причуваат децата ако мајката треба да заврши некои работи (2-3 саати), одат на некоја свадба или прослава, но не и да го чуваат внучето 24/7, и тие си имаат свој живот, некои се болни и не можат.
Јас само ке кажам денешните баби и дедовци, не се исти со нашите. Зошто, бидејќи работат во приватни фирми, каде нема разбирање за возраста, трети смени и сл. И на крај кога доаѓа време за да чуваат внуци и да уживаат во пензијата, тие се истрошени, болни и преморени од животот. Има и исчкучоци, ама моето ппкружување е такво.
А замисли ова што гледам во мојата околина денешните баби многу повеќе чуваат внуци отколку на времето. Каде од работа намачени па и внуци чуваат. И младите пак незадоволни.
Моите баба и дедо, не носеа на одмор, голем дел од времето го минувавме заедно. Моите родители се со 100 болести, иако само што отишле во пензија. Мајка ми до пред еден месњџ работеше 3та смена и едвај ја издржуваше. Земаат минимална пензија, и повеќе се тие за гледање, одколку фа чекам децата да ги чуваат.
Да точно, порано одеа во пензија само со стаж и баба ми станала пензионерка на 48 год и живееше уште 30.год во пензија. Во денешно време како дојде ќе умираат луѓево на работа до стари години.
Јас па во моја околина баш обратно гледам. Во ред тоа намачени, да, точно, ама место да сакаат да уживаат на старост пример да шетаат, да читаат книги, ма да се излежаваат бре, они уште се лутат ако родители носат деца во градинка и ги буквално осудуваат баби или дедовци што решиле да си живеат живот, а не да седат дома и чекаат внуците да им посветат, да не им е досадно. Јас бев таа. тежок период жими се. Ама битно еве веќе 2 години слушам како баба си го чувала, способна била она. Од 2 месеци, 2 недели не го причува.
Бабите не се должни да чуваат внуци, ама затоа вујните се. И воопшто не било трошок тоа. Ќе му купиш на детето сладолед и пуканки, и решен проблем.
Кај мене и двете баби не помагаат, они одмагаат. Мајка ми околу децата нема појма. Измислува приказни демек модерна баба. (Учи го да фаќа шише адаптирано да пие ) За свекрва не коментирам тука, во други теми ме читате
Моите деца имаат една баба. А тоа е свекрва ми. Ништо не помага. Еден период се жалев во темата за свекрвите. И сфатив дека сум будала. Еднаш ги чуваше децава и никогаш повеќе. Таа е тотално неспособна. Не знае да си игра со деца, да им раскаже приказна... Ништо не знае поврзано со деца. А и не ме чуди. Таа сопствените деца не ги чувала. Сами се чувале. Ако и ги оставам децава да ги чува, она ќе ги остави гладни, голи, боси, валкани... Може и по скали да и паднат, а да не забележи. Не се замара.
Или просто едноставно едвај израснале дете сакаат малце раат да бидат без обврски и да шетаат. Јас оставав дете кај свекрва иако викав не му давајте сок,благо,бонбони она како од едно уво да влего од др да излегло и стигна до тој степен да не го гледа и после следи абе ве нема да дојдете, нека седи ќе го учуваме ние нека не оди во градинка. Нека, нема потреба да го чувате. Сега сум со две сама се малтретирам ама бар за такви работи раат сум.
Се согласувам, и јас првите пати кога го оставав со едната баба, таа не можеше да го дочува 40 минути (а и' оставав преслечено, најадено и заспано бебе), затоа што не знае таа на бебето да му наметни расположение, туку тоа неа ја контролира. Ако почне да плачи таа се паничи и го прашува зошто плачи, очекува да седи мирно без да го занимава. Зборуваме за жена што има изгледано три деца. Ама со повеќе оставања и точни инструкции се навикнаа. Гледам кога и' го оставам да биде гладно и пред спиење за да бидам порает. Ако треба занимација го носам кај другата баба, а таму и гладно да е знаат да го лажат и занимаваат без проблеми. Инаку, мислам дека за сите е здраво да ги оставаме децата (се разбира, ако бабите и дедовците сакаат и можат, а и не на долг период). Ем ќе ги развесели и размрда старите, ем ние ќе си направиме нешто само за нас, а не да бидеме цело време врзани за детето па после да му наметнеме фрустрации. Се надевам дека нема по некој месец/година да пишувам во групава дека не ги оставам децата никаде од непочит на инструкции во однос на храна/игра/телевизор и сл.
Па ваљда ќе нема да имате конфликти и понатаму, иако мора да знаете дека во принцип бабите и дедовците ги размазуваат децата зошто се послаби на нив (отколку што биле на своите деца). Едноставно друга им е улогата во животот на внучето од онаа во животот на нивното дете. Првата баба по ова што го пиша очигледно е поплашлива. Прво некои работи се забораваат, се излегува од штосот кога не си чувал бебе со децении. Второ, одговорноста како родител и како баба/дедо не е иста. Не му е родител, не му ги формира првично таа навиките и не го чува секојдневно, не е во тек со се, а од друга страна сака да му е добро на детето кај неа и да сте и вие задоволни и спокојни...и веројатно од тука и стравот и паниката. Затоа кога успешно ќе се снајдат, заслужуваат и некој вид на пофалба или потврда дека добро се снашле, макар и да не било на истиот начин како што ние како родители би постапиле во истата ситуација. За негативното истотака ќе си кажеш. А најдобриот начин како ќе биде искажано ќе го прилагодиш според тоа како мислиш дека треба, дали без бурни емоции и лутење или да не звучи како наредба, туку како информација и сл. Ако комуницирате нормално и имате толеранција едни кон други, се ќе биде во ред.
Da go spodelam moeto iskustvo.Kaj mene svekrva mi I za prvoto dete a sega I vtoro e segoas tuka za se.Cuvanje,ranenje,igranje,I sl a majka mi Kako da ne mi e majka.Koga ke dojde a retko doaga(majka mi) si sedi jade I pisi cigari.Vo mometov sum so 7 mesecno Bebe doma I 10 godisna kerka.Mi se place od taga kolku NEMA merak da mi pomogne I da igrа so decata
Тогаш викни ја да ти зачисти/зготви/испазари нешто, а ти одмори се и посвети им време на децата. Џабе, ако е насила децата ќе знаат и нема да имаат близок однос со неа, а вака нека помогне и одмали со секојдневните обврски поврзани со домот.
Дури и ако и' речеш? Пример: "не можам да постигнам се', те молам дојди на кафе и помогни ми да исчистам?", или: "те молам донеси ручек, не можам да стигнам".