Мојот дерматолог ми кажа ако се случи да поткачам бемка да ја мачкам 1 недела 2х дневно со белогент маст за да не се прави инфекција. Маста е околу 140ден ама прашајте лекар дали смее да се користи
Дали меланомот може да се шири по целото тело, на грб на нозе и раменици кои навидум изгледаат како бемки?
Zdravo feminki se nadevam deka ke mi pomognite... Imam bemka ispaknata na grbot i temno kafeava skoro crna e po boja, ima golemina kolky eden nokt. Ovaa bemka ja imam od koga sum bila mala. Godinava bev na odmor i ja zastituvav kako i sekoja god. ... ja mackav so mleko 50faktor I ja ostavav cel da bidi pokrihana... No denes koga si dojdov zabelezav kako malce da e podsusena nema smenato boja, ni oblik, ne me boli... samo me plasi toa sto e kako suva... sekako ke odam na doktor no dokolku nekoja zenska se soocila so vakvo nesto neka spodeli iskustvo. Izvinete na dolgiot post no premnogu se isplasiv
Ja vidov temata i jas samo da vi kazam deka imam nekolku bemki niz teloto i ne mi smetat gi pazam samo letno vreme.no ednata bemka ja imav kaj liceto i mi smeni za kratok period boja pa bev na pregled kaj Dr Pesic vo drzavna mi rece izvadi ja na dermoskop ne pokazuva nisto strasno i eve ja otstraniv i sega cekam rezultat od biopsija inace na plasticna hirurgija drzavna ja izvadiv kaj Dr.Marija Mijalkovska mlada .Toa sto me cudi e sto dr.rece jas ova ja vadam kako beningno,pa trebase da i kazam malku poubavo da vadi za sekoj slucaj da stigne pozitiven rezultatot pazete kaj koj Dr.odite izvinete za dolgiot post ✌
Ovaa bemka mi e od raganje na grbot veke dva dena me boli mestoto me stega a i na dopir e meka dali ima potreba za lekar
Да се цитирам , после сево ова на истото место почна повторно еве сега да ми расте нова бемка Дали е сериозно ? Не можам да одам на лекар сега бидејки со кризава со коронава примаат само итни случаеви ... Те советувам да одиш на лекар но проблемот е сега што не зезна сите коронава
@Justicija да не ти е брадавица, а не бемка? Брадавиците се горат со азот, бемките се отстрануваат и се испитуваат после.
Би ти рекла да одиш на доктор . Точно сега со коронава е зезнато малку , ама не е нормално да те боли , така да мислам дека може со приоритет да направиш биопсија ( мислам вака се викаше тоа , ти вадат мал дел или течност од израстокот и се носи на испитување ) . Вујко ми и мајка ми имаа израстоци на лицето ( на вујко ми му беше зад увото , меѓутоа му беше иста боја како и лицето , на мајка ми над веѓата кафеава бемка ) . На мајка ми тука во Тетово и ја отстранија , по направениот резултат , кој излезе дека не е ништо сериозно . Кај вујко ми беше покомплицирано , па му го отстранија на максилофацијална хирургија во Скопје . Не паметам кај кој доктор беше , ама супер поминал , само пофални зборови имаше вујко ми за докторот .
Бемка ми беше/ми е , ја горат и со течен азот , не се разбирам многу во оваа проблематика кажувам што ми кажа тогаш докторот сега незнам што да правам уплашена сум
А не ја испитаа каков тип е пред да ја гори? Не се плаши, јави се кај матична утре и прашај што да правиш, пушти слика ако можеш, ако има потреба ќе те закажи негде. Може да не била целосно отстранета, и јас не се разбирам. Мислев да не е брадавица зошто мене во бременоста на стомакот сама ми се откачи една мала, па сега пак ми порасна.
Дали има некоја промена во големина или во боја ? ДА не ја имаш зафатено со алишта или некако случајно ? Доколку имаш приватен дерматолог во градот појди. Ќе го видам, ќе го сликаат таму ќе видат одблиску скроз. А шо пиша членка за биопсија да не се согласуваш, тоа можи повеќе да направи бетар отколку арно.
Dali nekoj imal iskustvo so bela bubulica na ispaknata bemka? Jasno e deka e klasicna bubulica, vcera mi se pojavi, a deneska e pogolema i e ispolneta so onoa gnojce belo sto go stiskame. No bidejki e bemka ne se osmeluvam da go stiskam, ke pocekam samo da istece. Imal li nekoj slicno iskustvo? Da dodadam, bemkata e na prepon, mesto kade sto cesto mi izleguvaat bubulici od depilacija.
pocekaj, ke pomine. sum imala jas, ne e strasno. (4 bemki imam vadeno znam deka mozolce na bemka ne e opasno)
Здраво на сите..ако некој знае за овој бем или незнам што може да е кај вратот е... да ми каже ве молам
Дали ова е страшно нешто или не? Се скина малце, нема крв и не боли, од доктор пред некое време е кажано дека не е страшна таа бенка и нема потреба од отстранување. Сега со ситуацијава треба да закажиш прво, но до тогаш да не ми е во мисла ако некој знае нека каже. Фала ви