Биполарно растројство

Дискусија во 'Психологија' започната од Hayley, 9 октомври 2012.

1. Scott Weiland

Scott Weiland Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2018
    Пораки:
    2.948
    Допаѓања:
    12.534
    Освен терапевти немам зборувано со некој друг што проаѓа низ ова па не знаев, на некој начин ми е полесно сега што знам дека е нормална појава. Јас исто од тоа доба, но фул 110% од негде 18-19 кога почнав со појака доза па ми требаа 2-3 години да ја усовршиме и лекот и дозата. Дијагнозата ми е тип 2, ултра рапидно цикличен, и исто така маничната ми е проблем за контролирање. Многу е лесно низи на одлуки со кои што ке си го уништиш животот да донесеш, се додека мислиш дека си некој деми-бог со натпросечна интелигенција.

Деновиве маничните епизоди продуктивно ги користам и сум претпазлив кога сум во тој модус, но депресивните се пролонгиран очај.

Како што рече, се бориш секој ден, се будиш отвараш очи и мораш да си кажеш :Одиме.

На Mentalna85, theowndemon и macencef им се допаѓа ова.
  2. macunka

macunka Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2012
    Пораки:
    265
    Допаѓања:
    204
    Тука тешко, но го има во Косово, Приштина и во Грција во аптеки даваат.

На Scott Weiland му/ѝ се допаѓа ова.
  3. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.668
    Допаѓања:
    39.933
    Го има и тука во аптеките од скоро како Lithocen.
    @Rino Прашај ако можат да ти го нарачат од веледрогериите

На macunka и Scott Weiland им се допаѓа ова.
  4. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.170
    Mene srekni te fazi mi se haos, ne mozam da gi kontroliram. Seuste. Zatoa se sto mozi da me dovedi do haj svest izbegavam.posebno vleguva je vo vrska - toa mi e problem. Srekata Odi vo na gorna faza i cao pamet. Zatoa odluciv da ne vlegvam vo vrska poveke. The end. Mozi e podobro vaka. I se preopteretiv so rabota, bar nemam vreme koga da kriziram. Poarno da sum blago depresivna otkolku presrekna.

На MediaRes му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Anettta

Anettta Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2022
    Пораки:
    178
    Допаѓања:
    140
    Ги прочитав сите мислења во оваа тема бидејќи веќе една година и повеќе се мачам јас и фамилијата на мојот дечко поради неговото однесување и мислења. Четири ипол години сум во врска со него. Првите три години што да ви кажам прекрасен човек, не знаеше да навреди, знаеше што сака. Потоа наеднаш се промени почна да ги напаѓа вербално сите околу него, да вреѓа, да не е среќен, се му пречи како зборуваш, како погледнуваш. Еве веќе година бараме лек беше кај 2 психолози, пиеше антидепресиви, се лечи со струи и нема ништо ефект. Веќе три месеци еден ден ќе ме напаѓа, вреѓа, ми вели крај е со нас, после три дена се извинува сака да сме како во првите години, после два дена пак се расправа и не знаеме што да правиме. Еве мајка му и она е загрижена не знае каде да бара лек бидејќи и самите не знаеме што му е

На Mateica му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Anettta

Anettta Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2022
    Пораки:
    178
    Допаѓања:
    140
    Не е некој тежок депресивец да седи дома и да не го интересира ништо. Туку едноставно си ги менува мислењата и не знае што зборува на моменти се исклучува. Посебно мене ме напаѓа

7. Flier

Flier Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2022
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    323
    Кој има дадено лекови само доктор специјалист треба правилно да препише а за тоа треба прво иследување и дијагноза.
    По ова што кажуваш треба да се упати на психијатрија

8. Anettta

Anettta Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2022
    Пораки:
    178
    Допаѓања:
    140

Тој живее во Германија и таму беше на психолог кој што му ги препиша апчињата. Ама не му делуваа баш најдобро немаше енергија, сакаше само да лежи, да спие и ги остави бидејќи се чувствуваше полошо.

9. Flier

Flier Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2022
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    323
    Кај нас лекови препишуваат доктори специјалисти психијатри такада треба да го види доктор или да биде однесен во присуство

10. natash.a

natash.a Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2011
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    179
    Имате ли искуство кој доктор е најдобар за лекување на биполарно растројство и во која клиника

11. Moonlight08

Moonlight08 Нов член

Се зачлени на:
    27 февруари 2023
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Да прашам, касно се вклучувам но колку обично траат депресивните епозоди?

12. Moonlight08

Moonlight08 Нов член

Се зачлени на:
    27 февруари 2023
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Дали некој на кому му е дијагностицирано биполарно р е со терапија на ламотриџине и какви се искуствата?

13. Mentalna85

Mentalna85 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    528
    Допаѓања:
    1.144
    На мојот бивш партнер многу често, затоа што си потпиваше некоја чашка алкохол речиси секој ден со терапијата (Депакине, Заласта и Рисперидон) има биполарно 1 со психотична епизода зад себе, неверојатно е интелигентен, зборува илјада јазици, многу е продуктивен и полн со себе, и многу ми е жал што има многу тврдоглав карактер и воопшто не се грижи за своето здравје.
    И покрај медикаментите беше нон стоп импулсивен и со исто таква брзина пресече и со мене после 4 год заеднички живот за глупост.

П.С Антидепресивите се малку и од повеќе зезнати за ова растројство зашто го поттикнуваат серотонинот, а со него и маничната епизода.
    Дури во депресивна епизода ако не е толку тешка, добар психијатар размислува за антидепресиви кај биполарно зашто многу лесно можат и депресијата да ја пренасочат во манија, и затоа обично се одлучуваат за старо школо антипсихотици дури и за депресивна епизода само со цел да се избегне манија како њус појава од АД.

На eliesaab и Scott Weiland им се допаѓа ова.
  14. Flier

Flier Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2022
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    323
    Во ниски дози антипсихотиците делуваат како седативи и самото име не значи дека се даваат само за психотични состојби и шизофренија туку и тоа како правилно треба да се препишуваат и за депресија и депресија со психоза и за биполарно или за психози без симптоми на халуцинации.
    Најиделана терапија за ова по тоа што сум видел е заедно со добра комбинација со антидепресиви и земање на подолги време.

На Mentalna85 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    7.921
    Ако се земаат подолго време антипсихотици, посебно од прва генерација, често даваат екстрапирамидални симптоми.

16. Scott Weiland

Scott Weiland Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2018
    Пораки:
    2.948
    Допаѓања:
    12.534
    Интересно ниеден психијатар не ме предупредил, пијам секојдневно 15 години сега се прашувам има ли не сакани ефекти а да не сум свесен за тоа.

На Just.do.it му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Just.do.it

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    7.921
    Зависи каква терапија земаш и дали земаш и друга терапија покрај антипсихотичната.
    Но, се знае дека антипсихотици од првата генерација даваат екстрапирамидални симптоми.
    Претпоставувам штом не си забележал, значи дека и не се присутни и секако ако биле, ќе забележел психијатарот. Тоа се симптоми кои не може да се скријат.

На eliesaab и Scott Weiland им се допаѓа ова.
  18. Flier

Flier Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2022
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    323
    Да инаку во комбинација со антидепресивите се навистина чудо ефикасни секако зависи од дозите кај сите различно. Добро ги знам оланзапинот и рисперидонот исто и арипипразолот многу олеснуваат кај депресии и агресија од типот на манија и опсесивно растројство. Понатака сите овие лекови сите делуваат на хормоните во мозокот и на нивните врски ама кај сите различно делува..

19. Just.do.it

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    7.921
    Прво, тие не се хормони, туку невротрансмитери.
    Второ, не само овие лекови, туку сите лекови влијаат на невротрансмитерите во мозокот (зависно од лекот кој се зема на тој невротрансмитер влијае).
    Трето, ако кај некои пациенти една терапија се покажала одлична, не значи дека кај друг пациент истата терапија ќе биде одлична.

На Mentalna85 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Flier

Flier Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2022
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    323
    Допаминот на пример, девојче, се вели дека е хормон на среќа. Инаку да сите лекови не само што делуваат различно кај сите туку и дозите делуваат различно како и комбинациите со што друго се дава.