За помалку од 2 месеци ми завршува боледувањето. Како оди постапката за да отворам боледување веднаш од следниот ден? Дали за слаба крвна слика матичната може да ми отвори боледување или треба друга сериозна дијагноза? Дали дирекно матичната одредува колку месеци, недели би било боледувањето или те праќа на комисија, па оди месец за месец? Некоја која скоро отварала нека ми ја пише целосната постапка
Мислам дека и со дијагноза анемија можеш да отвориш боледување, но не знам колку временски може да се продолжува. Најверојатно за секое наредно ќе треба исто крвна слика а и контрола од специјалист и конзилијарно. Најубаво прашај ја матичната ќе ви објасни. Инаку од прв ден отвара матичниот 2 недели и пред да завршат тие 2 недели се оди на првостепена комисија со извештај од конзилијарно и тие ти одобруваат уште најмногу еден месец и ти кажуваат следниот пат што треба да доставиш.
Првиот пат кога се оди на комисија нели се оди само со извештај од специјалист, а за следни продолжувања конзилијарно. Ќе треба да одам прв пат ма комисија за недела дена не ми рече матичниот ништо за конзилијарно? И дали кога одите на комисија носите и дете или само административно гледа документи комисијата?
Мене ми кажа матичната дека конзилијарно ќе ми бараат и тоа носев. Прашај пак за сигурно. Носиш само документи. Ако си од Скопје провери си која буква си да знаеш кога да одиш во Букурешт.
На неделно ниво го менуваат распоредот? И колку дена пред истекот на боледувањето одите на комисија? 2-3 дена порано ок е? И дали одма даваат одговор?
Распоредот мислам дека е на неделно ниво. Можеш и 2-3 дена порано, можеш и последниот ден, веднаш добиваш одговор. Само ако е многу гужва спремај се за чекање.
Јави се во Букурешт ќе ти кажат. Секогаш така добивам информација. Но мислам дека 2 и 4 група би требало да се попладне, 1 и 3 од сабајле.
Здраво мајки. Молам споделете ваше искуство. Имено до декември користев 60дена боледување кое ми го продолжуваа само со извештај од специјалист, а во декември прв пат продолжив со конзилијарно мислење и извештај од спец. Конзилијарното ми е со важност 2м, они нели ми продолжија само 30д. Сега во јануари можам да им го однесам истото конзилијарно и истиот извештај од спец, или треба да вадам нови?