1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Болна менструација

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од lili1, 15 јануари 2010.

1. DojaCat

DojaCat Истакнат член

Се зачлени на:
    22 мај 2020
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    870
    Никогаш не сум имала огромни проблеми со менструални болки но некогаш знае да се фати 3-4 месеци по ред НЕПОДНОСЛИВО да боли. Тогаш пијам спасмекс форте и магнезиум директ, брзо смирува. Никогаш не сум пиела аналгини или ибупрофени за вакви болки.

На Seli20 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Seli20

Seli20 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    654
    Допаѓања:
    454
    Магнезиум како пиете, таблети ли се тоа или раствор? Сакам да пробам, гледам повеќе членки имаат пишано.

3. DojaCat

DojaCat Истакнат член

Се зачлени на:
    22 мај 2020
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    870
    Јас пијам Magnevital Direct. Прашок е, го ставаш на јазик додека не се растопи и после го голташ. Доколку ти смета вкусот или пак не можеш убаво да голтнеш можеш слободно две-три голтки вода да се напиеш. Една кесичка за една употреба ти е 10 ден. по аптекиве. Секој ден си го пијам но во комбинација со спасмекс форте holy grail ми е за менструални болки.

На Seli20 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Tinka1234

Tinka1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2020
    Пораки:
    575
    Допаѓања:
    759
    Девојки.
    Прејаки менструални болки имам.
    Особено сега после спонтаниот. И омака имав а сега уште поболно. Кажувајте лек? Нема цела ноќ да заспијам од болка а ми е страв да одм сега на болница заради ситуацијава.

5. Different7

Different7 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2016
    Пораки:
    293
    Допаѓања:
    474
    Пиеше лекови до сега?

6. Tinka1234

Tinka1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2020
    Пораки:
    575
    Допаѓања:
    759
    Незнам што немам пиено веке. Ама ништо не помага.

7. macor24

macor24 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2017
    Пораки:
    928
    Допаѓања:
    2.406
    Неможев данајдам друга тема па ајде тука да пишам некој што има искуство вака пиев апчиња едни за алергија пред да ми дојде испив само 4 од тие и сега еве сеуште нема ништо односи сум немала дали може да е од тие апчињата или не

8. tetoviranta

tetoviranta Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2018
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    1.337
    Девојки да ве замолам за совет. Порано имав прилично болни менструации но ги издржував на нога, тренирав, пешачев бев мн активна и издржував без апчиња. Се породив лани во мај и од тогаш имав прелесни менструации, не ни приметував дека имам добиено. Но, во фебруари годинава ми беше дијагностициран канцер на ендоцервикс и со длабока конизација ми го отсранија цервиксот и дел од каналот. Првото добивање ми беше океј. Од второто па навака имам ненормални болки. Почнуваат околу 12 часа одкако ќе добијам и траат 2 дена. Особено ме боли пределот околу левиот јајник. На гениколог се беше океј шред еден месец, сега кога ќе ми заврши ќе одам пак на контрола.
    Јас што два пати родив без анестезија и глас не пуштив, сега на земја се виткам од болка и плачам како мало дете. Пијам Налгесин и Дијазепам и малку ме смируваат, но краткотрајно е дејството. Сама сум скоро цел ден со 13 месечно дете кое бара грижа и внимание, а јас не можам да се поместам од болка. Исто приметувам дека кога мирувам се смируваат болките, но малку акп се поместам одма почнуваат. Денес ми препорачаа да видам дали има уште по аптеки Баралгин. Дали има некој искуство со овие апчиња? Или што друго би ми препорачале?
    Се извинувам за долгово мислење, но морав да си ја искажам маката.

На Nightwish11 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.090
    Кафетин менструал,топло шише со вода кога лежиш меѓу нозе.

На Nightwish11 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.462
    Допаѓања:
    12.346
    Ефридол мене ми помага исто за големи менструални болки.
    Кафетин менструал ми ги смирува менструалните болки ама пак желудникот ме боли од нив.
    Ефект нема ако престане едно да те боли за сметка на друго како кај мене.
    Така да Ефридол само.

11. tetoviranta

Се зачлени на:
    18 октомври 2018
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    1.337
    Не ми помага Кафетин Менструал, пробав. Единствено комбинацијава Налгесин со Дијазепам малку ме смирува. Му пишав на мм Спазмекс да ми земе после, да видам дали ќе ги смири грчевите. Инаку ставив бебешко термофорче минатиот месец не смени нешто мн, ќе пробам баш сега пак. Фала ти
    @нина122 ќе пробам со ефридол. Мене Кафртинот не ми помага воопшто. Фала ти

12. Gi.ir.ll192

Gi.ir.ll192 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2019
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    756
    Освен со некои апчиња пробај со перниче кои е наменето за бебиња, вријат и можат потоа два пати да се употребат со едно вриење ( со притистање на паричките што се во нив), мислам дека топлината од перничето ќе те смири. Перничето можеш да го побараш во сите аптеки и е околу 500ден и навистина е корисно за сите, без разлика на годините.

Сега видов дека веќе си користела...

Последна измена од модератор: 25 јуни 2020
    На tetoviranta му/ѝ се допаѓа ова.
  13. jok

jok Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2012
    Пораки:
    931
    Допаѓања:
    903
    Супер е Баралгинот за болни менструации. Јас ги имам пиено. Но све си мислам дека веќе не ги произведуваат.

На tetoviranta му/ѝ се допаѓа ова.
  14. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.462
    Допаѓања:
    12.346
    Само не го користи многу долго и често.
    Иако е ефтин 10 денари е и помага не пиј повеќе од 2 кесички во размер од 24 часа.
    Може да почнеш да дткаш ако испиеш повеќе како несакана појава но ако го користиш правилно нема да дојде до тоа.

15. tetoviranta

Се зачлени на:
    18 октомври 2018
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    1.337
    Баш ќе праша после мм во аптека и ќе пишам тука дали ги произвезуваат уште.

Морам да најдам некое решение, вака не можам да функционирам. Буквално легнувам на земја во фетус позиција и не можам да се поместам. Докторите мислат дека матката уште се опоравува од операцијата, а бидејки имав и дисфункционално крварење од матката по биопсијата, најверојатно од самиот стрес на организмот хормоните ми се спобудалени и прават јаки контракции. Викаат дека со тек на време ќе се среди, требало време матката се врати во нормала и да научи да функционира со промените. Се наевам дека е така, пошто вака не можам да живеам нормално.
    @нина122 не го знаев ова, фала за информацијата. Ќе внимавам. Мене болките ми почнуваат околу 12 часа одкако ќе добијам и траат околу 24ч, после ми е како ништо да не било. Ама тие 24 часа поминувам низ пекол. Така да мислам дека ако ми помага со 1-2 ќесички би завршила работа.

16. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.905
    Допаѓања:
    81.175
    @tetoviranta а си пробала ли да пиеш Бруфен од 600мг и магнезиум?

Јас порано пиев Кетонал, но лошо ми влијае на желудникот, ми направи проблеми па гинекологот ми препорача комбинација од Бруфен и магнезиум и ми напомена да внесувам повеќе калиум затоа што бил добар за овој проблем.
    Јади банани, богати се со калиум.

Мене цел живот само вториот ден ми е многу, многу лошо, потоа си функционирам најнормално.
    Кога имам подносливи болки, пијам Бруфен од 400мг, ако се осетам дека ќе ме фаќа ептен јако, пијам од 600мг.
    Во аптека ми кажаа дека можам да пијам максимум 4 таблети од 400гр во 24ч, па кога болките се појаки ги комбинирам некако за да не ја пречекорам дозата.
    Магнезиумот многу смирува грчеви, пиј си по една кесичка кога ќе почувствуваш дека те фаќаат болки, би требало да ти помогне.

На Tinka1234 и Kimberly11 им се допаѓа ова.
  17. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.676
    Допаѓања:
    25.237
    Смирува добро бруфенот? Да не ми е лошо на желудникот ако пробам? Јас менструал само пијам

18. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.905
    Допаѓања:
    81.175
    Мене ми е ептен добар, ама избегнувам да пијам каква било таблета на скроз гладно.
    Овој го купувам.
    Кафетин менструал воопшто не ми делува, слаб ми е (мислам дека одговара на бруфен од само 200мг а тоа ми е малку) и одамна ги отпишав, не ми се добри.

19. Tinka1234

Tinka1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2020
    Пораки:
    575
    Допаѓања:
    759
    Мене ништо не ми помага. Се е испробано ама тоа е.

На Mishela му/ѝ се допаѓа ова.
  20. tetoviranta

Се зачлени на:
    18 октомври 2018
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    1.337
    Хмм сум пробала со Ибупрофен или како и да се викаа оние на табла што се продаваат, ама нз колкава е концентрацијата, немам моментално за да видам.
    Магнезиум внесувам редовно преку суплименти ама можда би ми било паметно да зголемам доза. Само ме плаши тоа што имам зачестена столица кога добивам, да не ми направи дијареа.