Бордерлајнот е според мене убедливо најлошото психолошко нарушување на личноста и доста комплексно и несфатливо во одредени периоди од животот.Имам двајца познаници, едниот многу близок другар, другиот постар пријател кои се дијагностицирани со бордерлајн, просто неверојатно е како нарушувањето им го зацрнува животот секојдневно со лоши одлуки кои се темелат на емоции и импулсивност, делузии и попатно депресија. Постариот познаник низ текот на времето се има стабилизирано (нарушувањето го има преку 40 години), можеби затоа што редовно и прописно ја пие терапијата, плус има добри познавања од областа на фармацијата. Од друга страна другар ми кој е моја генерација, си има доста сериозни проблеми сеопшто, најчесто со носење на лоши, нерационални одлуки и дејствија.Истотака и физичкото здравје му е доста нарушено последните неколку години. Да не пишувам реферати пошто има многу што да се каже на оваа тема, само добри познавања од областа на психологијата, психијатријата и човековиот ум може да биде спасот на оние кои се дијагностицирани од оваа болест.Одењето на психијатар само делумно ќе ја залечи раната.Вистинскиот спас е во едукацијата. Сега за сега толку од мене, ако има некој додатно прашање, нека повели.
Какви лекови пие за бордерлајн? Или пие за пропратна депресија? Познавам личност со бордерлајн која не е на никаква терапија, веројатно тоа зависи и од интензитетот на симптомите.
Ги има спомнувано лековите неколку пати ама искрено не ми текнува во моментов.Знам дека пие антипсихотици, антидепресиви и уште некоја категорија на лекови. Секоја ден без пропуштање.