Бојадисување на косата

Дискусија во 'Коса' започната од magic, 23 декември 2009.

1. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.427
    9ка максимум за плава коса. Не ти испадна жолта со 12ка?

2. momomo

momomo Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2012
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    41
    Леле мила многу убаво ми испадна бојата но косава мислам ми попаѓа, суваа пепел

Ми ја уништија

Последна измена од модератор: 9 јануари 2021
  3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.841
    Допаѓања:
    202.901

Изгорена ти е, затоа ти попаѓала. А бе како им дозволи со 12% хидроген?

На tinka-mace, Ketchup и koritsaki им се допаѓа ова.
  4. momomo

momomo Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2012
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    41
    Јас од кај да знам отпосле прашав

5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.841
    Допаѓања:
    202.901
    Верувам. Сега ништо, освен кратка фризура...да се отстрани колку може оштетеното, да чекаш да порасне нова коса и ум за другпат, да прашаш прво.
    Ако не е тајна, каде беше? Чисто за инфо да знаеме каде да не одиме.

6. AndyRad

AndyRad Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    437
    So 12% se dobiva posvetla nijansa, a obicno 6% se koristi za bilo koja farba za da se dobie orginalnata nijansa, boja na farbata. Ne e loso vo samata farba da stavite malku ricinusovo maslo, da si zemete ampuli. Ili zimajte omega 3 kapsuli. Ne e kriva frizerkata, niti hidrogenot. Ako imate crna ili temnokafena i obicna kafena boja na kosa a sakate plava, togas mora so 12% hidrogen da dobe zolta pa da vi stavi violetov sampon. Ako stavi od 6 ili9% ke dobiete portokalova.

7. kolovoz

kolovoz Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    6.262
    Да ама треба да ти каже или да ти препорача постепено осветлување до бараната нијанса. Мораш да знаеш што да очекуваш и кои се последиците.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.427
    Ако има темно кафена коса и стави плава фарба со 6ка хидроген ќе фати некоја нијанса посветло. Ако стави фарба и 12ка, ќе фати скроз портокалово.
    За да фати скроз плава од темно кафена треба бланш, а не фарба.

На ~Allure~ му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.152
    Допаѓања:
    81.660
    Јас знам дека за да се добие убава руса без жолтила никако не се става 12% хидроген зашто тој ќе направи белја и ќе извлече токму жолти тонови.
    Ни кај природно светла не се става 12ка, ни кај темна.
    За темната да се осветли друга е постапката, како што веќе кажал @Ketchup, некаде нема поента да се осветлува со фарба директно, па или се оди постепено со фарба или веднаш со бланш.
    Фризерката и те како си има одговорност, ако косата не била спремна да го издржи третманот, не требало да бои. Или, требало да даде некое побезболно решение.

На 1209, ~Allure~, LejlaD и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. 54321

54321 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    151
    Допаѓања:
    450
    Сакам да ја сменам црната боја. Фризерката ми предложи да направи прамени со бланш, но ме предупреди дека ќе бидат портокалови или во најдобар случај црвенкасти. Ми предложи после тоа да ја исфарба со кафеава и така постепено да ја отстрани црната. Прашањето ми е по колку време после бланшот се фарба, не сакам да шетам шарена и портокалова...

11. ana-sweet

ana-sweet Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    2.389
    Допаѓања:
    2.653
    Ја имате негде видено фарбата Evolution број 3? Ми треба ептен темна кафена а само 4ка ја имам видено од тие нијанси, 1 е скроз црна а не сакам таква

12. AndyRad

AndyRad Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    437
    Po blansiranje mozes odma da se farbas. Taka pravat ako sakas celata glava da bide plava, prvo blansh pa farba. Mozes da se satiras so farba isto taka bez da koristis blans. Jas iskreno nesakam blans bidejki kosata mi e prirodno suva pa si pravam prameni so posvetla farba i super izleguva i ne mi se krsi kosata

Koeistenje blans ja gori kosata, toa mu e ulogata na blansot. Hidrogenot e pojacuvac na farbata, toj osvetluva. Site sto sakaat od crni i smegi da bidat plavi togas ke dobijat portokalovo zolta boja so blansiranje i posle toa se farba kosata so plava farba i se stava 6 ili 9 hidrogen za da se dobie priblizna boja na posakuvanata. 12 hidrogen mozes da koristis ako sakas epten da ja osvetli bojata=zolto. Poiskusnite frizeri koristat 12% no isto taka ako naneses na mokra glava ke mu dojde 9 ili 6%. Se zavisi od kvalitetot na vlaknoto i prirodniot pigment. Nekoj moze ednas da se isfarba i da mu padne kosata a nekoj moze cel zivot so plava kosa da se farba, da se satira redovno i nisto da ne mu e. Moj sovet e ako imas posuva kosa, ocekuvaj da se iskube satiranoto. Duri i mozes tvojata prirodna boja na kosa da si ja satiras samo so hidrogen i da ja osvetlis taka. I toa imam probano, izgleda kako od sonceto osvetlena. No sepak farba e najdobro spored mene ako si svetla smega, ako ne samo blans mu e majkata

Mi
    Mislam deka site znaeme denes sto e sto. Postepeno neznam kako ke izgleda ako samata saka plava da stane, a toa ne e mozno bez blans. Postepeno e samo farbanje i na kraj pak blans ke ti stavat. Znaci prasanjeto e dali sakas da se farbas so druga boja pa da se satiras i da te farbaat ili sakas direktno na blans i farba. Toa postepeno e ako ti e strav. Rizik postoi sekogas ako ne si ja znaes kosata. Frizerite sepak ne se vidoviti i pokraj toa sto imaat iskustvo pak upleskuvaat na nekoj.

Zaboraviv da kazam deka isto taka mozes da si kupis otstranyvac na farba ColorB4 nesto taka se vikase kosta 700 ili 800 denari i ke ti ja izvadi celata farba na kosata i ke mozes da si ja isfarbas kosata vo koja boja ti saka dustat i toa na bezbeden nacin koj nema da ti ja unisti kosata kako blansot. Jas toa go imam probano milion pati do sega i sum bila vo site boi do sega blagodarejki na toa. Se prodava online ili vo dm ili vo parfimerija aleksandar kozmetiks.. ti odluci sto ke ti se sluci

Последна измена од модератор: 9 јануари 2021
    На koritsaki и 54321 им се допаѓа ова.
  13. 54321

54321 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    151
    Допаѓања:
    450
    AndyRed благодарам за исцрпниот одговор. Ќе размислам за сите опции.

14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.841
    Допаѓања:
    202.901
    Едно прашање до поискусните. Да не знаете колку % хидроген има во развивачот на боја што иде со фарбите?
    Пошто претпоследниот пат кога се фарбав црвена, многу темна нијанса зедов и сега косата ми е бордо црвена, а сакам светло црвена, не морков, не бакарна, туку светло црвена.
    Ме премисливте за Color B4, сега барам чаре. Се фарбав и со посветла нијанса, само коренот ми е посветло црвена боја, другото си е бордо. Тоа не го сакам. Дали ако земам светло црвена фарба со 6% млечен хидроген (од ДМ пример), значи не со хидрогенот од пакувањето, има шанси да добијам нијанса каква што сакам? Секако на фризер ќе одам, ама да прашам вака дали може да направам дома и да биде успешно. На фризер може бланш ќе ми стави, а не сакам.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  15. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Секаде различно, некои го пишуваат. А тоа што го сакаш, нема да го постигнеш така, не може

16. AndyRad

AndyRad Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    437
    Crvenite se najteski boi na nijansiranje. Moj sovet e da probas so zdrobeni C vitamin tableti (ako imas blender, super) da gi promesas vo malku sampon i nanesi SAMO na toj del kade sto sakas da ja trgnes bojata. Tamu kade sto si ja stavila, ke ti osvetli i mozno e da ja trgne bojata, pa da mozes celata da se ofarbas na raat. Temno crvenite se boi koi mozat da ti ostavat kako pojas i ke se gleda kako sto raste kosata do kade bilo namackano so temna crvena. Ne ti preporacuvam hidrogen, toa samo ke ti ja izgori kosata i nema da smeni na podobro. Probaj so c vitamini vo malku sampon neka posedi 60min so kesa na toplo i mienje, pa posle mozes da se farbas, ama ocekuvaj da imas takov pojas so temna i svetla crvena, ke bide posuptilno i ke nema da si ja ostetis kosata.
    Vo farbite koi se prodavaat doagaat so 6% hidrogen. Color b4 ke ti ja izvadi celata farba no sepak toj temen pojas ke ostane, osven ako frizerkata na toa mesto ne stavi posvetla farba a na ostatokot od kosata potemna i taka ke se izednaci.

На Izaabella му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.427
    @Annath, мислам дека 6% оди со црвените фарби. Јас мислам 9% ако сакаш да го извадиш потемното

18. ~Allure~

~Allure~ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2019
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    560
    Со % на хидроген што ќе се користи со бланшот не се темпира само јачината туку времето колку треба да седи косата со бланш за да осветли. Можеш и 3% хидроген да користиш ама ако го оставиш саат и повеќе ќе ја осветли косата. 12% ќе ја испука цела сила за кратко време 15 до 30 мин и после ќе ти исчури косата. Светлината може и вака и така да се постигне само фризерот проценува колку време ќе му треба да нанесе фолии, колку косата може да истрпи итн итн. А фарба не се користи за осветлување туку за фарбање, само што ради хидрогенот освелува да тука си во право. Ама хидрогенот во комбинација со бланш го активира бланшот кој е мн појак и да има разорна моќ, го брише пигментот на косата.. исто како кога ќе ставите варакина на алишта хаха. Искусен фризер итекако треба да знае како и што да користи и дали ќе требаат повеќе сесии или треба да те предупреди ако смета дека нешто косата нема да ти издржи. Ако ти дојдеш со црна фарбана и им кажеш сакам сребрена да ми е треба да се објасни што е реално што не е и ако треба постепено да се прави да се задржи интегритетот на косата, а лош фризер ќе ти бапне 12ка и ќе ти ја изгори косата без да ти објасни.

Последна измена: 13 јануари 2021
    На LejlaD, koritsaki, Mishela и 2 други им се допаѓа ова.
  19. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.893
    Допаѓања:
    45.233
    @Annath јас пробував лани со витамин Ц, успеав да ја осветлам црната коса со 3 третмани вакви, ми доби кафеава нијанса и полесно падна бојата, сега ми е природната боја.
    Јас сакам да прашам дали има начин да добијам ваква боја на коса, без бланш, не нијансирана, само темно кафената нијанса горе, ако се фарбам дома( не знам со каква нијанса, може плаво ќе ја осветли:/)?
    Screenshot_20210113-141711.jpg

Косата сега ми е ваква, не фарбана.
    IMG_20210113_142120.jpg
    На сонце имам црвен сјај надолу, с коренот ми има светло кафеав сјај.

На Ketchup и Annath им се допаѓа ова.
  20. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.427
    Мене фарбана со 3ка, две нијанси посветла од црна, вака ми испадна со ептен плава фарба и 12ка хидроген. Ако не ти е фарбана, ваква нијанса лесно ќе добиеш со фарба. Веројатно со некоја плава нијанса и 6ка хидроген, бидејќи со 9ка веќе медова доаѓа.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.