значи да посвоиш тие исто како роди ме мајко и фрли ме на буниште оти е нели исто како да си родил свое а да згрижиш би требало да е да го најдеш на улица и да го прибереш.
Сум го обрала јас Марчи. Али идам даље на своја рака. Се разбираме. Позз Дечкото збореше за посвојување поради неможност да се има деца.
Те цитирав зашто ти ја цитираше членката која само теоретски го изедначи посвојување со згрижување, или грижа за дете. Не е убо вака. Поззз
За да чуваме куче Морав да ти одговорам , бидејќи се пронајдов во групата на луѓе кои не сакаме да имаме деца во нашиот живот. На крајот на денот пак ќе си останете сами. На 18 години секако тие деца го напуштаат домот и си тераат свој живот, кариера, посебен смештај, се делат од родителите. За на крај да ги пратат тие родители во старечки домови. Врти сучи, си го чувал тоа дете и пак на крајот сам со парнерот. ( додека смртта не ве раздели ) Такви времиња се дојдени, не сакаат да живеат млади и стари генерации во иста куќа , стави ги на страна тие од африканските племиња и тие со традиционално општество. Инаку @marchi-cool , немам баш ништо против тие како тебе што се брак оти одлучиле да имаат деца. Имајте си , ваша одлука , ваши обврски , ваш живот. Само не е во ред што не нападна нас останатите
Пошто нели смислата на бракот е да испородиш деца, инаку зошто би била у брак Ми се повраќа од некои мислења
@marchi-cool а зошто ти е брак за да родиш деца? Можеш и без брак да родиш деца. Ако толку се сакате, живејте заедно и родете си деца и не стапувајте во брак. Или за комшиите да не речат вонбрачно е детето. Знаеш дека ти си од тие комшии? Од тие комшии што носот го пикаат кај што не им е местото?
Марчи ти е "посебен" лик. Според неа треба да си ненормален ако на 40+ помислиш да раѓаш деца. Се знае. 25-30 г е периодот за потомство. Ако не бидне, тури му пепел
Мојта баба, т.е свекрва ми на 24 год го родила првото дете "Модерна" била она уште тоа време Па и малкууу помлад маж има земено
Секакви ги има. Според една познаничка животот без деца не ни имал смисла и тие што немале деца забегувале на постари години. И некје ни да чуе за деца без брак, вели дека попрво би умрела отколку да се разведе. А бај д веј наставничка е, не е некоја необразована баш. Забегувале бе!!!
Абе во ред е, некому да му е смислата на животот да биде родител. Не е во ред, кога очекува сите останати да мислат ко него. Исто како што е во ред, некому да не му се битни деца за да се оствари себе си. Не е во ред, кога очекува сите останати да мислат како него. Кој како си сака нека си прај и нека не им кажува на другите како да живеат. Уште помалку, да ги навредува, дискриминира, омаловажува. И за секое човечко однесување ова важи! Се додека не штети некому, не е наша работа!
Јас не сум го напуштила домот на родителите на 18 години. До 25 живеев со нив на ист кат замисли. Мажена сум и одам кај мајка ми често ( татко ми почина) и спијам кога сакам таму. И мм останувал на спиење исто. Таа може да се потпре на мене секогаш. Се слушаме по десет пати во денот. И така.
Кога ќе видам како некои коментираат дека посвојувањето било згрижување,а брак смисол за деца доаѓам до заклучок дека не ми се дебатира. Џабе ќе се објаснувам кога ништо нема да смени.
Мислам дека секој нормален родител би го поддржал своето дете доколку има можности и сака да се исели , да се образува во друга земја, порано да си започне свој живот.Децата не се привезоци на родителите па да ги раѓаат само за да бидат постојано покрај нив и не верувам дека главна цел на еден родител е токму таа. А кај нас да бидеме реални, и покрај тоа генерално многу од децата си остануваат поврзани со родителите, се слушаат, се гледаат и после нивното "осамостојување" , што според мене е многу подобро отколку целосно да се одвојат и да се слушаат еднаш годишно. Ама секако, колку луѓе толку различни карактери, секој си има свои причини дали ќе остане без деца, дали ќе има деца и нема мешање во вакви интимни одлуки, особено не од луѓе кои поим немаат зошто некој одлучил да го направи тоа .
Значи убаво си прочитај што си пишала и почни со твојата реченица КАЈ НАС.... А за кај мене, препрочитај го пак мојот пост ако не си ме разбрала. Пак ќе речам, не е во ред некој да ме критикува мене зошто не си го гледам животот со деца. Ама тоа е, некои луѓе цел живот си го пикаат носот во туѓи животи.
Имале или не деца, бракот е олеснувач за многу процедури. Почитувам брак. И нема врска со деца. Бракот е заедница меѓу маж и жена, не маж, жена, деца, баби, мајки, девери.... А децата... кога ги немаш, не знаеш колку си ги сакал. Јас бев онака... ако има дете океј, ако не пак океј... иако повеќе сакав од љубопитство да видам како е. А откако ја имам... се што сум имала у животот е само трошка... никогаш не сум сакала ништо толку многу, нити сум се грижела, ниту сам дала од себе за друг толку... Живото има друга димензија, а и поинаку ги гледаш сите... а телото го сфаќаш како машина за раѓање, не како секс објект или божество само како создадено за деца. МИслам дека тие што мислат дека не сакаат деца, кога би добиле, би се каеле за помислата. И стварно би сакала сите да имаат деца, за да ја видат другата страна на животот.
Na mm pred mnogu godini mu kazale deka nema da ima deca imal navodno mrzlivi spermatozoidi, nie bevme momce i devojka togas... I da nemavme deca ( a vprocem.l imame 3),nikogas ne bi go ostavila i nikogas ne bi bila taa sto ke go potsetuva deka zaradi nego nemame deca. Cesto mu se smeam,neka porasne malovo i za raka da mu gi odneses na doktorot sto ti go kaza toa. Za Prvoto dete se obiduvavme 1godina..(stravot mu se glledase vo ocite na sekoj test). 2 dete 6 meseci...i tretoto od prva. Ljubovta e dvigatel i na nepodviznite raboti,ima momenti koga se ti e preku glava i se prasuvas dali za ova si se borel x godini,no brakot povrzanosta svesnosta za ljubovta pocitta podrskata sto ja imas niz godinite,ne se naplaka na nieden nacin! Ma i mi idat denovi da go frlam od prozor,a i toj mene...nooo guskanjeto e tuka zamena za se ostanato! Ednostavno toa se racete koi te drzat,vo dobro i vo loso. Mozebi stereotipno tradicionalno staromodno kako sakate ete taka e.. Ne gi obvinuvam tie sto istoto ne go sakaat,podobro da ne stanat roditeli ako toa ne go sakaat,zasto deteto ne bi bilo nikogas srekno i ispolneto. No poznavam primeri kade toa mislenje se promenilo koga ja pronasle svojata vtora polovina,svojata sigurnost i idnina. Decata se blagoslov i treba da gi pocituvame nivnite bitija,duri i klonovite nemozat da bidat isti,ne mozeme sovrsenstvo da barame vo nesovrsen svet...zatoa sekoj si go zivee zivotot taka kako sto smeta deka ke bide sreken.