Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Брак без деца

Дискусија во 'Брак' започната од femina90, 22 април 2010.

1. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.832
    Допаѓања:
    13.419
    Доискажи се убаво. Не те сфаќам.

2. Mona Sax

Mona Sax Активен член

Се зачлени на:
    10 мај 2020
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    33
    Јас подржувам брак без деца, па и ако не сакаат да имат деца што па мора да стапуваат во брак можат и така да си живеат ако се сакаат.

На SummerGirl и marchi-cool им се допаѓа ова.
  3. *Amethyst*

*Amethyst* Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2016
    Пораки:
    1.779
    Допаѓања:
    9.932
    Па брак само ради деца ли се склопува?
    |(

На CharmedGirl и Annora им се допаѓа ова.
  4. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.057
    Допаѓања:
    36.097
    Јас склопив брак заради децата.

На Lence2020 и Lady Maria им се допаѓа ова.
  5. flawless_

flawless_ Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2020
    Пораки:
    623
    Допаѓања:
    2.018
    2020, а сè уште постојат луѓе кои не се толку open-minded за живеење во вонбрачна заедница без деца, а не па со деца. И истите тие ќе судат и озборуваат секогаш, но зависи до човекот колку ќе му влијае тоа и според тоа одлучува. Секој има избор дали сака да има дете или не, доколку двајцата се согласуваат за одлуката нема потреба некој од страна да се меша.

На Annath, S.W.A.G и Lady Maria им се допаѓа ова.
  6. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.057
    Допаѓања:
    36.097
    А зошто да не? Имам комшии кои долги години се во брак и немаат деца. Кај нив друга е причината. И не секој сака да има деца. Да немавме деца немаше ни да се омажам. Јас сум ЗА живеење во вонбрачна заедница.

На flawless_ му/ѝ се допаѓа ова.
  7. flawless_

flawless_ Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2020
    Пораки:
    623
    Допаѓања:
    2.018
    Не знам дали не ме сфати или само дополнуваш :lol:
    Баш затоа викам дека доколку партнерите донесат заедничка одлука за било што од тоа погоре (живеење во вонбрачна заеедница или да имаат/немаат деца) нема потреба никој од страна да се меша.
    Ама за жал, многу луѓе со заостанати сфаќања не мислат така и си продолжуваат со озборувања :rofl:

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  8. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.057
    Допаѓања:
    36.097
    Кај нас е многу чудно ако партнерите немаат деца во брак. А дали тие што ги гледаат попреку се запрашале дека можеби не можат да имаат деца? Дека можеби приоритет им е нешто друго? А да не зборам за вонбрачното живеење. (facepalm)

9. flawless_

flawless_ Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2020
    Пораки:
    623
    Допаѓања:
    2.018
    Уште полошо е прашањето "А кога планирате бебе?" а тие се влечат по болници...Некои се прости и не знаат нешто попаметно да прашаат. И додека е така, многу луѓе ќе си патат. А стварно ги има многу колку и да негираме. Мора да се најде барем по еден таков. :worried:

10. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.057
    Допаѓања:
    36.097
    Такво ни е општеството, за жал. Чудно е брак без деца. Чудно е вонбрачното живеење. Не знам што не е чудно? :?:

Јас дури и кога останав бремена сакав да не се венчам. Маж ми одма се спротивстави. Срамота било што ќе речат луѓето. Се додека се замараме со другите, нема да не биде.

Во однос на темава.....треба да се разговара за ова пред брак. Да се кажат приоритетите. Ако едниот сака да се оствари како родител, а другиот сака да брка кариера, се е јасно.

На mira.mira, CharmedGirl и flawless_ им се допаѓа ова.
  11. flawless_

flawless_ Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2020
    Пораки:
    623
    Допаѓања:
    2.018
    И јас мислам од почеток да се потенцира кој што планира, бидејќи не е хумано да присилуваш некој да прави нешто што не сака или да биде во врска во која нема да биде исполнет.

12. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.057
    Допаѓања:
    36.097
    Добро би било во темава да се изјаснат оние што се во ваков брак. Дали се соочуваат со осуди од околината?

13. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.159
    Допаѓања:
    168.924
    Во "каков" брак?
    Во "таков" без деца?

Еве јас сум 4 год во брак , немаме деца. Не сум се соочила со никакви предрасуди.
    Никој не ме прашува дали сум без деца од што Не сакаме или Не можеме.

На tina2018, *Amethyst*, andrejko82 и 3 други им се допаѓа ова.
  14. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.034
    Па дури и болдирана вмро дефиницијата за брак. Инаку бракот е форма на заедница помеѓу луѓе со права и обврски исто така и кон нивните деца доколку ги имаат. Во зависност од културата имаш заедница на две или повеќе особи, возраст и сексуална определба.

Бракот како брак е е форма на здружување и делување налик трговско друштво со неограничена одговорност.

Брак без деца, со деца ти е исто од аспект на брак само што се зголемуваат одговорностите.

Брак без деца како што е поставена темата и марчи како што ја сфатила ти е за муабет во округ на селска чешма сите со стомни во рака, без електрификација на свеќа во темното.

На S.W.A.G, m.i.g, Lolipop23 и 7 други им се допаѓа ова.
  15. teaiva

teaiva Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    524
    Знам многу парови без деца ,кои.опстојуваат долги години и се посрекни од другите.Љубовта им е јака,си угодуваат еден на друг,заедно се сегде.За жал проблемите во бракот најчесто се раѓаат со децата.

На Wallker му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    10.910
    Допаѓања:
    132.769
    Болдирана е дефиниција од Законот за семејството.

17. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.000
    Допаѓања:
    14.400
    Херера ќе те цитирам на сегменти.
    за да останете на крајот од денот сами не мора да сте во брак. И јас на крајот од денот сум останувала сама па не сум била во брак. Сум живеела одреден период со дечкото па супер беше. Па ете не сме биле во брак.
    прво децата на 18 години не се делат од родителите туку се осамостјуваат. Децата не се разделуваат од родителите.

Тоа за одење во старачки дом не си далеку од точното. За тоа е се индивидуално. Има секакви случаи. Според мене јас еве со болна мајка веќе 12 години па ни јас ни сестра ми ни татко ми не сме помислиле да ја однесеме во старачки дом каде можеби таму ќе биде соодветно згрижена со медицински лица. Ама не,болна здрава нејзе местото и е тука.

Од друга страна па ако се одлучите за да живеете без деца све то ке у реду ама оти па да стапувате во брак? И без брак можете да си живеете заедно. (Ова општо,не е прашање потенцирано за тебе).
    како што може да се роди деца и без да се биде во брак оти да не се може да се живее заедно со партнерот без да се биде во брак?
    па и да се нема деца не мора да си во брак за да живееш со некој. 1
    не дискутираме за твојот живот, дискутираме за начинот кој сте го избрале. Од еден начин излагаат многу можности има многу солуции. Никој никого не осудува,секој за себе си одлучува многу нормално. Само ете мене лично ми е некако тој начин ми е ептен безвезе. А не дека не е нормално.

На ElenaOfRivendell му/ѝ се допаѓа ова.
  18. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.502
    Допаѓања:
    166.042
    Бракот е добар за средвање на други односи, имот, финансии јада- јада не е створен само за деца праење туку напротив многу брачни привилегии има. Значи не мора да се има дете за да се стапи во брак. Крај краева ако некој реши да нема деца, не знам зошто џебот на некој друг го чеша. Избор е. Бракот е меѓу партнерите, а дете можи и пред брак и во брак да се има. Не е условено да мора да е во брак. Така да вие кои не сакате деца - океј е да не сакате. Вие кои сакате деца - имајте ги, океј е да сакате. Вие кои ви сметаат туѓи животи кои не се слика прилика на вашите - shut the fuck up секој има право да си среди својот живот како сака, не само вие.

На CharmedGirl, Peperutce1115 и *Amethyst* им се допаѓа ова.
  19. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.034
    На Северна Македонија.

20. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Една од појаките глупости што ги имам сретнато ма форумов. :rofl:

На mira.mira, mssuniquee, tina2018 и 5 други им се допаѓа ова.