Твоето губење желба е заради рутината во која сте западнале. Доволно долго сте заедно за да почне тоа да ви се случува. НО, морам да те предупредам дека таа монотонија е некој вид на илузија. Човекот е тука крај тебе секој ден, достапен ти е, толку веќе ти е познат и истражен што го знаеш и како диши. Си мислиш дека нема нешто ново и возбудливо кај него, се е прочитано. А оној што го не го познаваш доволно (како што самата го опиша) остава простор да фантазираш и да си замислуваш каков е. Она што не е докрај откриено е попривлечно, делува возбудливо итн. А дали е таков, тоа е голем знак прашалник. Таму кај што има доста непознати, некои може да се и негативни а не само позитивни. Преиспитај се што е негова реална особина а што е само твоја лична проекција, очекување и фантазија? Проблемот е само што може да се впуштиш во врска со него па кога ќе почнеш да го запознаваш не само што може да не ти одговара на очекувањата може да е и полош во некој аспект и од претходниот. Сум видела такви многу примери, бегале од лошо, нашле полошо. Тогаш обично овие луѓе сфаќаат што изгубиле ама може и да е предоцна. Реалноста е дека никој не е даден таков каков што е еднаш засекогаш, никогаш не можеш да предвидиш какви ќе бидат луѓето во иднина, во некоја друга ситуација што животот ќе ја донесе. Луѓето не се никогаш онакви како што си ги замислуваме, обично се само делумно такви. А второ и не се статични, дур си сфатила една работа за нив, во некој поглед се смениле, пораснале или уназадиле, а со нив се менуваат и нивните врските и односи. И вашата ќе се менува низ годините, и или ќе се прилагодите заедно на промените или не. Искрено 6 години не се малку ама не се воопшто многу за со некој што си одбрала да бидеш цел живот. Уствари тек сте на почеток. Пробај да излезете од рутина, предложи му нешто ново, прашај го што би сакал тој да проба и пробајте. Велиш секогаш на сексот му претходи договарање, па пробај нека е некогаш и без договарање. Можеби и него ќе му одговара промена.
Имав некоја инфекција во бременоста, четврти месец бев. Ми се скрати цервиксот и докторот забрани секс. Потоа кога повторно ни дозволија, немавме затоа што се плашевме. Да ме праша некој од што поим немам. И двајцата ќе умревме за секс, ама не.. Рековме ај откако ќе се породам. Откако се породив првите месеци бевме и двајцата преморени, немаше енергија во нас. Потоа маж ми иницираше неколку пати ама јас немав желба и немавме. Потоа јас имав желба, маж ми имаше други здравствени проблеми. Пак ништо од секс. Скоро година ипол немавме односи. Ама после тоа кога почнавме да надокнадувамеее
Bas se raduvam koga ke procitam nesto vakvo ljubovno I umno .. Povekevo ovde bi se razvedile ako godina I pol bi nemale seks , ne mislejki na promenite kako neminovna pojava kaj sekoj od nas.. Ako ima ljubov i zrela komunikacija seksot sekogas se vraka.. Go snemuva I se vraka, kako Sto nisto ne e postojano isto I normativno na svetot. Cestitki za se' sto ste pominale.
Seksot ne e fizioloska potreba i od taa perspektiva brak bez seks e vozmozhen no samo kaj luge sto se duhovno sozreani. Vo nekoi religii postojat parovi sto apsiniraaat narocno od seks kako del od duhovnata praksa odvujuvanje na egoto od senzualnite zadovolstva. Seksot gledano od filozofska i metafizicka priroda e najgolema distrakcija na duhot i eden vid na prepreka sto covekot kako duhovno bitie go drzi zakovan vo fizickiot univerzum i vo mnogu religii osobeno istocnite se smeta kako niska strast sto covek treba da ja nadmine ako saka da dostigne povisoko nivo na postoenje
Будизмот учи дека сензуалното уживање и желба воопшто, и сексуалното задоволство особено, се пречки за просветлување и инфериорни во однос на духовната исполнетост и смиреност на духот Иако сексот е нормален дел од лаичкиот живот, Буда генерално имал лошо мислење за него. Тој го отфрли како „селска работа“ (гама дама, D.I,4), т.е. толку едноставно, нерафинирано и профано. Тој сфатил дека зголемената желба за задоволување на сетилата (камачанда) предизвикува физички и ментален немир и дека тоа го одвлекува нашето внимание од духовните аспирации и ја попречува медитацијата. Тој ги охрабри своите посериозни лаици да го ограничат своето сексуално однесување или да усвојат целибат
Da gledano od materijalen i hedonisticki poriv da se zadovolat strastite od duhoven aspekt ne Rado bi ama tamu ne se diskutiraat vakvi temi pretezno se debatira za sosem drugi raboti
Ti postirav pogore budisticko glediste a istiot stav go delat site religii vklucitelno i hristijanstvoto osobeno koga se posti ne se apstinira samo od hrana od zivotinsko poteklo se apstinira i od seks samo vo Hristijanstvoto na toa se gleda kako predanost kon bog a vo istocnite religii razvoj na svesta na povisoko nivo. Batali grcki bogovi i slicni gluposti gledaj main stream religiite kakvo stanoviste imaat
Добро нормално, коа постиш и од секс се откажуваш, и од пцовки, лоши мисли, не е само храната. Него за тие денови живееш скромно
Само кога и двете материјалното (физичкото) и духовното се еднакво застапени човек достигнува еден вид хармонија. Ако некој е асексуален, има пониско либидо или од други убедувања сака да апстинира тоа е негово право, ама да ми тресеш тука глупости како оние од Ватикан колку сексот е низок и поган и како ја расипува душата, за на крај да прават гадотии со деца и животни , ти се молам , не сме од вчера. Секое телесно задоволство помеѓу сексуални возрасни луѓе е еднакво возвишено и прекрасно како и духовното кое е свесно зашто живее во телото. Без тело духовното не постои и обратно. Двете друже мој се потребни, а ти прави си што сакаш само без убедувања те молам.
Na nekolku temi sum provociran so istiov muabet koga ke iskazam nekoj stav i rasmisluvanje sto ne mu se dopagja nekomu. Imam kazano i ke kazam pak jas ne baram devojka sto e hiperseksualna i cel zivot i se vrti okolu seks i animalni potrebi ako nekogas imam devojka toa ke bide nekoja so isto nivo na svest i poimanje na nestata kako mene ako ne bolje sam nego vo losha vrska ili brak
Знаеш дека при секс се лачи серотонин. И тие шо немаат редовно секс се тажни? Сакаш да си тажен? моеш у целибат да влезеш лол
Serotonin se laci i preku fizicka aktivnost a tie sto se nasoceni kon duhoven zivot praktikuvaat i meditacija i borecki vestini i taka ja kanaliziraat energijata
И што ќе направиш со источниве философии? Да не измисли лек за сите видови карциноми? Што даде Ти повеќе на човештвото за разлика од оние сексуалните? Знаеш колку доктори што токму сега во моментов се прават партали од е*ење утре ќе станат и ќе оперираат и спасат животи?