Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Брат и сестра во врска со сестра и брат

Дискусија во 'Врски' започната од Калина1234, 29 јули 2015.

1. mime87

mime87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2010
    Пораки:
    3.956
    Допаѓања:
    6.949
    За мене апсурдно инцесоидно од моја гледна точка и неприфатливо...
    Кое венчавање бе која црква кое општество,ова е едноставно не прифатливо од морална гледна точка,безразлика колку да звучам конзервативно не ми е гајле искрено од самата помисла ми се гади,зарем не останаја во градот други мажи и жени? КАТАСТРОФА...

Последна измена: 30 јули 2015
    На Priroden, srcence1607, PaLaVa и 2 други им се допаѓа ова.
  2. imelda

imelda Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    1.622
    Допаѓања:
    10.349
    Не знам за вас, ама мене ме јаде некоја параноја од вакви спектакулар(!) спектакулар(!) спектакуларни нови теми на нови членови :shake:

Пак кога ќе видам зборови како голема/вистинска љубов како се расфрлаат наоколу како конфети, ах љубов, ах љубов, љубов ли е голема, инает ли е поголем проследен со сестринско/братско ривалство? Некој не сакал да дели играчки...

За волја на муабетот, сум чула и јас на времето (еве ја бабата, станувајте деца не седете на циментот :rofl:) како двајца браќа близнаци се земале со две сестри близначки. Сум чула, не сум видела, не познавам такви, ама муабетот кога се зборел меѓу жени не бил од осудувачки тон, туку напротив, дури како па во ред си е тоа. Нешто како копи пејст изгледа, како близнак ти е како пола човек, огледало имиџ, нешто така, не знам. За разлика пак нешто како девет сестри за девет браќа од друга страна општествено би било во ред само доколку си остане во приказна или песна. А колку некој сака/може да живее како ауткаст во тоа општество, тој може сам колку толку да си процени за себе, ама никој друг не може да му каже како ќе му е.

Не коментирам цркви и закони. Јас не крадам оти така пишува во заповедите или оти ќе одговарам кривично. Освен водење од цркви, џамии и џандари, за да некој сам себе си расуди дали што прави е во ред а што не, како прво за себе оти со себе мора да живее, за такви одлуки за помош на располагање има за некој што ќе речат комшиите, за друг како каже мама така ќе биде, за трет церебрална активност, за четврт како се изгласа на фемина итн...

На Priroden, tessie, Doozy и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.383
    Допаѓања:
    17.588
    Ги измешавте работиве.
    Калина не прашува дали е исправно во смисла дали да го направат тоа, во смисла дека се нема случено.
    Работата е веќе направена, врските се тука, луѓето свесно влегле во нив. Сега прашањето е само дали е тоа морално исправно, нормално, изводливо...
    Ако земеме да анализираме од психолошки апспект уште поголема каша ќе направиме, бидејќи тоа е тука, направено е.
    Единствено решение е или двата пара да функционираат најнормално или двата пара да раскинат, бидејќи ако раскине само еден пар тогаш другиот пар секогаш ќе го обвинува оној пар кој останал.

Мене малку ми е чудно тоа што @Калина1234 цело време како да кажува- па мораше ли баш сега да се фатат, па мораше ли баш они, од сите други неа ја најде, од сите други она него му се залепи за да не остане немажена плус имал стан, пари итн... Па добро девојче, вака го правиш брат ти неспособен сам да одлучи. Која возраст е брат ти, помал ли е од тебе, мутав ли е паметен ли е? Со што размислувал кога се фатил со сестрата на твојот дечко, со кое главче? Дали му било само за секс, дали сериозно е заљубен, дали си седнала ти сериозно да разговараш со него на оваа тема. Дали дечко ти седнал да разговара со сестра му на оваа тема? Има многу неодговорени прашања а кои ние не ги знаеме.

Врските ви се како во шпанска серија во која беше нормално и тројца браќа да оженат три сестри. Но животот не е шпанска сапуница, во сапуниците се случуваат чудни нешта, слепи прогледуваат, инвалиди проодуваат, дознава дека дечко и и е братучед или брат, евентуално татко... така да треба да се држиме до реалноста...

Ти имаш многу неодговорени прашања и многу нерасчистени работи.
    Од твојот начин на претставување на ситуацијата, ми изгледа дека тука не е се вистинско, наивно, цврсто. Нешто тука фали. Фали меѓусебна доверба, разговор за проблемите, решавање на истите.

Дали ти некогаш од околу си му спомнала на брат ти дека на неговата девојка му е за парите?
    А можеби и сестра му мисли дека тебе ти е за парите или куќата на брат и, не си помислила на тоа?

Ако врските ви се навистина цврсти, можат да успеат.
    Но со ваков старт (со одбивање на девојката на брат ти од страна на мајка ти, само зашто не е природно и дека вие први сте почнале), не одите напред.
    Ти уште сега се бунтуваш како само ти да имаш право на врска и брак. Твоите реагираат на ситуацијата, ти си изреволтирана од притисокот на твоите. Но каде е брат ти во ситуацијава, што мисли он, дали размислил со своја глава, нека ја стави на тест дали и е за парите. Нека и каже дека станот му бил под хипотека и дека банката му го земала или нешто слично, да види како ќе реагира.
    Проблемот вие треба да си го решите.

Овде не станува збор дали е нормално, морално, исправно, туку станува збор за тоа дали љубовта е вистинска во двата случаи, дали врските се стабилни и некористољубиви.
    Најмал проблем ви е тоа дали е морално или не. Луѓето оговараат и без причина, не се грижи многу за тоа. Грижи се за тоа дали тоа е човекот со кој сакаш да го поминеш целиот живот. А брат ти нека се загрижи дали таа е жената со која сака да го помине неговиот живот.
    Ако успеете да дојдете до вистинскиот одговор, сите препреки се поминати. (останува уште да ги ликвидирате твоите-се шалам, малку црн хумор)

@mime87
    зошто мешаш инцест кај што не му е местото? Малку ја претера :lol:

На cresa-jagoda, kjukli, kukla21 и 5 други им се допаѓа ова.
  4. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.192
    Kako trgnale kje treba da baraat azil vo Amerika da se spasat od ovaa makedonshtina. Nema tamu striko-vujko, samo uncle i taka deteto nema da bide zbuneto :hai:

На cresa-jagoda, kjukli и exoticgirl им се допаѓа ова.
  5. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.449
    Допаѓања:
    38.482
    На мајка ми прв братучед е 20 години во брак со прва братучетка на татко ми. Не е исто, ама од страна на роднинските врски исто доаѓа и вујко и тетин, т.е. вујна и тетка. И имало шеги за тоа ама никогаш не било проблем, ниту на некој од семејството му сметало.
    Крвно сродство нема, а нема ни закон против тоа, а и црковно може да се добие дозвола. Според мене не е проблем ни морално, ако немате други проблеми нема зошто некои од вас да ја прекинат врската.

На sjdgo му/ѝ се допаѓа ова.
  6. mime87

mime87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2010
    Пораки:
    3.956
    Допаѓања:
    6.949
    @Abeja Знам дека во буквална смисла оваја врска не е инцес,но мене искрено толку ми е гадно што од МОЈА ГЛЕДНА ТОЧКА ми дава такво морбидно чуство незнам како да се издразам...
    Како можам братот на мојот дечко да го гледам со такви очи?мислам толку ми е надвор од секој морал, без разлика дали сме тука или на крај на свет во друго општество за мене е апсурдно и никогаш немам слушнато за ваква врска...Луѓе сме можиме да згрешиме да имаме некои сексуални нагоди спрема некој кој е забрането да бидиме иако тука во крвно сродство можеби не е,но сепак тоа се роднински врски на кој се гледа со почит,и мајкому стара можиме секој нагод да го контролираме и да се вратиме во нормала па не сме животни на крајот на краиштата,има врски во семејствата кои се свети и треба да се почитуват...

На MilaP му/ѝ се допаѓа ова.
  7. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.146
    Celosno se soglasuvam so lilit i mime87 ova e daleku od prifatliva situacija.
    Ne mi e jasno kade ti i tvoite ja gledate tuka krivicata na brat ti,postojano zbores za devojkata a vo brat ti ne najde krivec,nego nekoj so sila go natera da bide so nea?
    Zamisli ti ke se omazis za decko ti a tie raskinuvaat ili obratno,kolku samo nezgodni momenti ke ima vo vaseto semejstvo,uste na pocetok ova ne odi i vistinskiot zivot nemojte da go mesate so spanski serii ova e realnost.

A ako veke se resete deka ne vi smeta i vasata ljubov e pogolema od se moze da si napravete dvojna svadba na eden trosok... Ah taa ljubov (facepalm)

8. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.449
    Допаѓања:
    38.482
    @mime87 како да го гледа братот на дечкото? Станува збор за нејзиниот брат кој е во врска со неговата сестра.

На kukla21 и sjdgo им се допаѓа ова.
  9. mime87

mime87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2010
    Пораки:
    3.956
    Допаѓања:
    6.949
    @kristina.k Тоа го напишав во буквална смисла како пример за мене...
    Еве мојот симпатија има сестра и сега се запознават со братми,со кој памет братми можи неа да ја гледа на таков сексуален начин?или јас на таков начин да го гледам братму на женската на братми?боже сачувај само едно здраво пријатно и како си ТОЛКУ,без разлика дали е врската сериозна или не сепак мора да се има НЕКАКВИ ГРАНИЦИ...

10. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.449
    Допаѓања:
    38.482
    Па затоа и нема многу вакви случаи, ама не можат сите и секогаш да се контролираат ако ете се развијат некои чувства.

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  11. mime87

mime87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2010
    Пораки:
    3.956
    Допаѓања:
    6.949
    ^Па тогаш секој ќе прави тоа што сака со кој сака и како сака, и што ќе се случи со едно општество?ќе настани хаос нормално,затоа има норми и вредности итн.кои треба да се почитуваат некои ни се допаѓат некои не но сепак имаме обврска да ги почитуваме...Верувам дека секој од нас тука некогаш се борел со некои чуства во себе и не му било лесно,затоа не планирам овие а ги оправдам ниту ваква врска да ја одобрам или да ја сметам за нормална извинете за мене ете не е...

На sakajteme му/ѝ се допаѓа ова.
  12. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Ама го претеравте.

На Doozy, Mishela, Lady Phoenix и 5 други им се допаѓа ова.
  13. <3 pleza4e <3

<3 pleza4e <3 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    3.442
    Законот дозволува, црквата не дозволува, народот во секоја ситуација ќе најде мана.8-|

Мене лично од самата помисла ми иде некое шубе чувство,:x јас не оправдувам вакви работи, од толку луѓе во светов баш мора ли една фамилија да се испомеша на секој можен начин?
    Не збориме за братучеди туку за брат-сестра односи:worried:

Али ако вистински се сакаат-нека им е со среќа:tmi::x...нема што да се каже од страна:whew:
    Ќе бидете малку повеќе од што треба оговарани и покажувани со прст...и тоа е:worried:

На srcence1607 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    Каде што има љубов ќе има и пречки. Па јас не гледам никаков проблем. Сега твоите го гледаат тоа како проблем, а не ги врзува крвно.Незнам што е проблемот, ако живеете за другите никад нема да бидете среќни.

На Night Rider и kukla21 им се допаѓа ова.
  15. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.746
    Допаѓања:
    14.422
    Mime87 ја направи работата бетер од инцес...
    Лично, не гледам нешто страшно во ситуацијата, а и многу битно дали утре ден децата ке ја викаат тето или вујно. Црквата ( по мои сознанија) нема негативен став кон овие бракови.
    Иако, мислам дека конфликтот во семејството во конкретната ситуација на Калина има подлабоки причини. Се ми изгледа дека не ја сакаат сестрата за снаа поради нешто друго, а ова дека се од исто семејство со дечко и доаѓа како одличен изговор... Но, тоа е мое мислење и извини ако грешам

Последна измена: 30 јули 2015
    На Strumka22 и kukla21 им се допаѓа ова.
  16. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.892
    Допаѓања:
    11.288
    Мене би ми сметало и тоа многу и воопшто не ми е нормална ситуацијата...

Само Калина ти вината ја бараш во сестрата на дечко ти, а брат ти го третираш како да е човек без разум и моќ за одлучување. Сериозно ви се испречиле во врската и те како има важност дека вие сте си биле пар а сега се се измешало.
    Хипотетичка ситуација, брат ми да тргне со сестрата на дечко ми, ма има лом да го направам, тој неа би требало да ја гледа како потенцијална родина во фамилијата а не партнерка, а па и дечко ми ако го подржува и него истото ќе го снајде.:fubar:

Не знам зошто не си разговарала со брат ти уште кога тргнале, дали воопшто те праша? Што вели тој на целава ситуација, за сериозно ли е? Дури и да е за ладење е крајно безобразно оти тоа ќе створи крајно непријатна ситуација во вашите идни фамилијани односи и собири..

Сите вие што велите дека не е важно кој пар прв започнал врска, замислете си дека имате долгогодишна сериозна врска и нели нормално ги запознавате и вашите најблиски со неговите најблиски и одеднаш оп, братот со идната золва. Мене лично тоа би ми било нож во грб и не толку од сестрата на дечкото ами од сопствениот брат.

Последна измена: 31 јули 2015
    На Priroden, kukla21, srcence1607 и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Addy

Addy Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2015
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    194
    Мене ова сето ми е некако не сфатливо.
    Едноставно глупаво ми е да имам вујна која ми е тетка или пак вујко кој ми е тетин8-|
    Иако црквата ова го прифака јас имам негативен став околу ова.

18. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Дека не е исправно, не би можел никој да каже.
    Не е крвна врска за да има пречки.
    Од друга страна многу е глупава роднинската врска на сегашните и идни членови на семејството. Золвата - снаа а братот - зет за золва:?: Дупли сватови а и братот и сестрата ќе испаднат и нешто друго^_^
    На децата истата жена би им била и тетка и вујна:whew: Како ли би ја викале? И тетин и вујко:worried: Ќе треба да викаат „Еј ти!„ Стварно зезната ситуација.
    А што толкава потреба од толкави сплетки?

19. Asparagus

Asparagus Популарен член

Се зачлени на:
    21 мај 2013
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    8.166
    Od kade znaesh deka dechko ti ne e so tebe samo zatoa shto si nashol prilika so pari?

I kako toa sestra mu se fatila svesno so brat ti? Zoshto ne razmsluvash deka brat ti se fatil svesno so nea iako znael deka e sestra na dechko ti kako da nema drugi zhenski na ovoj svet? I zoshto ne mu kazha ushte od start na brat ti deka toa ti prechi?

I da, mislam deka kje imash problemi so nea ponatamu, ne zatoa shto e so brat ti tuku zatoa shto ochigledno ja mrazish i nea i roditelite na dechko ti.

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  20. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.390
    Ваква случка е ретка...и замислете само сестрата на дечко и да ја види темава, одма ќе знае дека за нивната ситуација се работи :D
    :punch: