Не мила, да не се разбереме погрешно. Јас не мислам дека ќе ми рече, туку може да ме наведе да помислам на такво нешто. Овие се чувствителни теми. Мене психијатар пред неколку години така лошо ме има зезнато, што еве и ден денес не можам да се опоравам. Ајде ќе пишам иако е јавен форум. Од 2001 год, по убиството на другар ми, јас не можев да спијам во темнина и ден денес е тоа така. Пред неколку год бев на психијатар и човекот од околу муабети од типот ти си храбра итн, ме наведе да седам во затворена просторија, сама, во темно. Колку да пробам. Не знаете кој страв ко имам преживеано одново и одново. Не можам да ви пишувам во детали зошто се потресувам и нервирам. Од тогаш па навка јас пак не заспав во темно, никогаш. Ден денес ми останаа тие стравови. Тој познат наш доктор ми раскажа како и тој се плашел некогаш од гробишта ( што со мене не е случај) па кога бил на викенд од војска, со другарите отишол на гробита и легнал во некој сандак и му поминал стравот. Ете тоа ми го кажа. Ете јас и ден денес имам последици и го колнам. Психолог да си или психијатар, треба прво самиот да си среден и смирен, па потоа да помагаш на некој. Вие може не го гледате тоа како мене, но ова си е мое мислење и нема да ми се промени. Се сеќааваам дека имав отворено профил на фемина, само за да пишам за овој проблем, па после некоја год отворив др профил, односно овој. Да дополнам. Форумов покрај место за дружба, го сметам и место за информирање. Како што има теми за кои се пишува за гинеколози или кожни лекари и јавно се споменуваат нивните неуспеси, незнам зошто да не зборуваме за и за психолози. Не знам од која причина феминаката се зачленила и пишала тоа што пишала, но сепак мене како информација ми значи и сум и благодарна доколку тоа е вистина. Да можеби вие од ск ќе дознаете кој каков е, но ние од страна што скоро сите плаќаме приватно во ск, немаме како да дознаеме. Форумов е место за информирање и за размена на мислења, па ова е мое мислење, а информацијата која ја добив одлична. Нема да ја озборувам таа личност, затоа што немам потреба, но јас нема да отидам кај неа за ист таков проблем како нејзиниот. Можеби ќе отидам кај неа за др проблем, како стравот и клаустрофобијата, но за брачен проблем не.
Заминавме малце оф. ама морам да ти одговорам, те разбирам , само сакам да ти кажам не мора да значи дека таков ќе се погоди, секој си има различен начин на работа, меѓутоа сигурно некој ќе се распраша пред да оди на псих. На тоа одд. каде што работи психијатарот за кој јас потенцирав има и други психијатри, меѓутоа тие се катастрофа, во тој смисол што не разговараат со пациетите, туку аха имаш од то депресија да да еве ти ова пиј....и женава е преоптеретена шо сите одат веќе кај неа.Но бидејќи сме помал град па тие работи се знаат, значи да зависи кај кого одиш но пак ке речам ти сигурно ќе се распрашаш убаво за тој псих. дали ок работи како се луѓето задоволни од то....и такви раб. а тој ти рекол така оти сакал така да го надминиш стравот,ама ете уште повеќе стресно влијаело то на тебе. А можи да те наведи, за после развод да можиш да продолжиш со животот и да можиш да најдиш некој, во право си знам дека се деликатни темите. Извини шо ипак го сподели то шо ти се случило (иако можеби не сакаше), малце погрешно се разбравме ама ок е мислам. Сепак секој си има право на свое мислење
Општо зборам. Jaс не би имала потреба да знам за приватниот живот на брачниот советник, психолог, терапевт, ватевр. Тоа што во бракот не е се` како што треба, воопшто би ја направило лош избор. Немаат голема поврзаност едното со другото. Различна е успешноста во советување за ситуации од страна и за себепоучување во ситуации од коишто сте дел. Во првиот случај објективноста е поголема на пример, а колку може да бидеме објективни кога наше гнездо е во прашање?
Δ Posledniot psiholog shto go posetiv, shto znam za nego. Deka e psihijatar i psiholog, vo koi polinja e specijaliziran, kolku godini raboti, vo koi bolnici koga ne e na privatno. Ne znam dali e zhenet, bil li nekogash voopshto, ili kolku pati. Ne znam dali ima deca, braka, sestri. Znaev deka ima napishano kniga na pole na koe imav problem, ja prochitav pred da go bukiram. Znam deka vozi motor, oti za vreme na sesiite ednash dojde so skrshena dlanka i go prashav so koj se tepal. Tolku znam. Ako mu plakav jas na nego za da go razglabam negoviot zivot, togash totalno sum utnala prichinata za sesiite. Psiholog pod konec sreden doma mozhe da ne si ja znae rabotata. Od primerot pogore kako psihologot na Okenzi ja tretiral nejzinata fobija kako komshiski muabet i dal takov sovet, da si izbrishe zadnica so negovata diploma, da si zakachi kaputot na zakacalka i da ide da kopa kompiri, ako go biva i za toa.
Итно ми е потребен совет на оваа тема. Пред 3 години со мм се веривме и имаме 1 дете. Почнав да оладувам од мм откако се породив. Несакм да ме допира,мразам секс и се тоа само заради тоа што никогаш не ми дава подршка кај неговите дури и да сум во право. Е сега пред 1 месец бев кај моите и додека одев во маркет се сретнав со мој бифши дечко се поздравивме и тој ми рече дека кога ке сум слободна може да се видам со него да си разговараме. Но се плашам каков е тој разговор со бифши? И тој е оженет има 3 ипол годишна керка. Со него се разделивме на невкусен начин. Всушност додека тој бил со мене одел и со сегашната му сопруга која наводно остана бремена од него. Без да ми каже продолжи да се гледа со мене и наеднаш од мајка ми дознавам дека вечерта имало веридба мегу нив. Сосема полудев кога разбрав зошто многу го сакав. Оттогаш не се ни видов ни слушнав со него. По 1 година се омажив и јас и ете имам дете и сум 3 год во брак. Но утринава ми се јави (незнам од кај му број пошто нов ми е) ми вели можеш да разговараш или си со мти? Врелам да можам а со кој разговарам и ми се претстави . Се стаписав нити сакав да разговарам со него нити пак му затворив. Ме прашува кога ке одам кај моите да се видам со него јас ладно одговорив само со НЗ. Праевме 4 мин муабет го прашав како покрај жена му мисли на друга се насмеа само. И откако завршив со муабет му пишав порака во која му реков дека муабет по улица коа ке го сретнам здраво чао е нормално но да не очекува од мене неверство и дека мене ме има оној кој знаел како да ме задржи и се оженил со мене и да не ми се јавува и пишува. ВЕ МОЛАМ за совет како да се справам со ваквата ситуација и покрај се го сакам мм.
@zelenooo Нели во една тема пишуваше дека не те пушта сама и со дете кај твоите??? Како вака одеднаш отиде кај твоите, па до продавница и го сретна бившиот!? Нели маж ти те потчукнуваше по грбот? Ако дознае сигурно ќе те скрши од ќотек и ќе те избрка. Седи мадро да не носиш модро. Ако си спремна да се разведеш тогаш продолжи со комуникација со бившиот. Само верувај ти ќе се разведеш и ќе му бидеш само швалерка, а тој ќе си ужива во благодетите на сопругата, детето и чат пат со тебе.Прекини секаква комуникација со бившиот. Кога ќе ти се јави и го слушнеш веднаш исклучи без коментар. Ако се сретнете прави се дека не го познаваш. Толку би те посоветувала сега за сега.
Го разбирам тоа и секако дека не сакам развод . Секогаш сум велела се ке траам само да детето ми е срекно и расте со мајка и татко. Кај моите бев со сопругот а во маркетот кој е 50м од моите бев сама. ММ е исто така лјубоморен мн.
Бегај како змија од огин. Ако и најмалку се посомнева ќе имаш расправии. Направи како што ти пишав погоре. Никаква комуникација. Или ако ти се јави кажи му повеќе да не те бара и да не те поздравува, ако случајно се сретнете.Беља ќе си направиш во бракот од ништо.
@zelenooo Јас мислам дека ти сеуште го посакуваш него, и колку и да звучеко тоа уверливо што си му го рекла, знам дека по гласот сватил дека не си ладна кон него. Јас мислам дека нема потреба да се убедуваш себеси деа несакаш да бидеш со него, туку да скроиш план како да се гледате а да не ве фатат. Мислам дека тоа неверство добро ќе и дојде и на двајцата и ќе си ги освежите браковите, колку што сфати тебе не ти оди баш најдобро во брако? Ако е така зошто да венеш и времето да ти поминува туку, така кога можеш да внесеш нови работи кои ќе му дадат една динамика на твојот живот.
Неверство? Можеби длабоко во себе го посакувам но сум мајка која сака детето да е со неа. Ако некој случајно дознае за тоа ? Или неговата сопруга свати па дознае и мм? Се сум си земала во предвид. Јас си барам совет како да се отарасам од тоа и како да си ја вратам заграноста кон мм.
Очигледно си ја згрешила темата тогаш. Пост со содржина како твојата во тема со наслов брачни неверства алудира на желбата и потребата за истот. Која уствари ја имаш ама страв ти е да не те фатат, ете се си земала во предвид кога си размислувала како би се извело тоа неверство и последиците од истото. Да се отарасиш од потребата и желбата за афера мислиш? Ќе прекинеш секаков контакт, целосен игнор и ако и покра тоа од време на време ти иде желба и паѓаш во искушение помисли како типот те изневерил, се верил со друга и те третирал како 0. Помисли и на тоа што ќе изгубиш...ако ништо друго стравот ќе ти биде барем поголем и ќе си седиш мадро. За загреаноста кон сопругот потсети се на периодот пред раѓањето на детенцето. Однеси го на викенд кај баба дедо, среди се (депилација, секси облека..) зготви омилена храна и потруди се да создадеш опуштена атмосфера. А во секојдневието многу разговор, трпение, внимание и љубов. Ништо не се зема во еден брак како да се подразбира. Секој ден се ужива но и се докажува љубовта.
denichap Ti blagodaram za sovetot ke se obidam so ovoj metod mada sin mi ne mi dava mnogu vreme ama ke se obidam. Blagodaram za sovetitte za bifsiot mi pomogna ona so toa da se setam sto mi storil. izvinete za fondot
Секој брак и секој човек има моменти на слабост. Добро е што човек не се оддава веднаш на искушенијата и се труди да ги надмине истите за доброто на оние што му се најважни во животот. Бракот и бебче...е ново и за тебе и за сопругот. Он претпоставувам го има поголемиот дел од финансискиот товар, се труди да обезбеди доволно за подобар живот..и некаде уз пат трпи врската. Од друга страна ти куќата и домаќинството на твој грб, цел ден со детенцето и едвај чекаш он да си дојде од работа за малку нежност. Не ти е сеедно кога е уморен, кога е можеби нервозен или ниту муабет не му се прави. Потрудете се да најдете повеќе време еден за друг и оживувајте мали нешта од вашата љубов. Омилен парк, бар или средба со пријатели...вашите родители сигурно ќе му се радуваат на внучето а и вие ќе поработите на врската. Поздрав и се најдобро
Гледај си го детето и маж ти и не туку изводи, а на тој твој бивши ако уште еднаш ти се јави или ти пише смс одма да му кажеш на маж ти дека те вознемирува. Што се однесува до несакање секс после пораѓај, кај некои жени тоа е нормална појава, но со тек на време ќе ти се јави повторно.Разговарајте, галете се, бацувајте се, нека ви трае предиграта подолго време, ќе ти се присака и те како ако навистина го сакаш. Јас не можам да замислам да немам секс со човекот кој го сакам, чудно ми е и не ми е природно да не сум интимна со него, иако и јас не сум баш многу сега во состојба за тоа, ама многу сакам и едвај чекам да можам како порано.
Aki Ako se pustis vo vrska so bifsiot, prvo nateraj go da se razvede, za da bides na sigurno vo slucaj i ti otposle da treba da se razvedes da mozes da se zemes so bifsiot. Zatoa nikako nemoj da pravis neverstvo, pred toj da se razvede. Koga ke dobies od nego tapija, crno na belo, deka se razvel, togas moze da trgnes vo akcija, no sepak ne zaboravaj da mu ja davas ljubovta i na detenceto, a ne samo na bifsiot. Decata sekogas imaat potreba od majcina ljubov.
Vikas ne bi odela so takvi mazi kako nivnite a celo vreme sama pisuvas i tise komentira okolu toa kako odis ili si odela so bas takov mas. Probuvam da ja razberam tvojata ogorcenost za da mozam da ja razberam tvojata promenlivost vo stavot. Velis gledate niz prizmata na sopruga oti ste soprugi,kako togas ti od tvojata prizma na devojka mozes da gledas pred vreme za kako ke gi realiziras rabotite koga tebe ne daj boze ke ti se desi nesto vakvo? Nemoj da mi kazes deka toa go znaes oti se poznavas sebe si,oti i toa ni go pokaza deka ne e taka.Sama rece deka si mislela deka vakvo nesto nema da dozvolis nikogas da ti se desi no ete ti se desilo. Se soglasuvam so tebe koga velis deka ti samo ne si i kriva na taa sopruga sto mazot i ja izneveril.Dvajcata ste krivi. Pa sto ako ti kazal deka i drug pat ja izneveril?Koja e verojatnosta deka ne te izlazal?Sama potvrdi kolku raboti te izlazal. Ti si povredena i zatoa prifakas se onaka kako sto ti odgovara,no ke ti pomine. Ke ti pomine duri i besot koj navodno go cuvstvuvas za zena mu.Nemoj da ja mesas nejze radi rekla kazala muabeti megi tebe i covekot koj te lazel i tebe i nejze.Taa postoela kaj nego i pred tebe. Ako ne drugo barem se nadevam deka si ostana dostojna vo ona da ne ja velicis celava situacija do dokazi i cuda.Odmazdata si ima golemi posledici.
Здраво јас сум ново и токму за оваа тема се зачленив. Имам еден проблем/маана може да се каже. Во брак сум 4 години но откако се омажив имам ужасна потреба да го изневерам мм. За среќа досега не сум фо изневерила. Многу брзо се заљубувам во друг , но сепак си го сакам и мм. Пред некој ден додека бевме излезени со мм и неговите колеги во ноќен клуб,со еден од неговите колеги разговаравме увце на увце ,онака доближени со образи. От тој ден немам мир во душата,постојано барам начин да го видам ,постојано ми е во мисли. Ве молам за совет како да се справам со ово неќам да го изневерам мм. А притоа колегава секој ден е кај нас.
Ти нема спас жено, купи си ортома. Твоево не е проблем за да бараш решение. Разведи се од човекот па прави си што сакаш. Немој само да кажеш дека го сакаш маж ти, воопшто не го сакаш штом постојано мислиш на други. Твоево испаѓа се мажила дама да не седи сама. Ај создравје.
@colection За да постои проблем треба да има причина. Во твојот случај, причината си самата ти, односно твојата луда потреба да седиш на две столици. Според твоите постапки, припаѓаш на онаа група луѓе што не се создадени за живот во брачна зедница. Тие секогаш ќе пронајдат начин за да се вратат во деновите кога флертувањата се почеток за крај на она што е создадено. Тогаш почнуваат моментите на колебање и потреба од прошка за стореното, се додека не се појави следниот што ќе ги разора мислите и душата. За да не се вртиш во таков круг, разведот е најдобро решение. Барем нема да имаш потреба од совети, а душата ќе ти ја разгалуваат сите што ќе ти шепнуваат на уво.