А бе друже во каша си до грло немам ком.Имап многу опции а дали ако и опростеш ќе нема повторно да те изневери.Размисли што ти одговара најмногу
Na neverstvo veke ako stvarno e neverstvo nema oprostuvanje. Seks e seks ako ne ti e ubavo so partnerot mozes slobodno da razgovaras i seto toa dase promeni no da baras nesto vo drug toa ne se prostuva kulturno razvod i cao prijatno
@tonigeo ти си маж во вистинска смисла на зборот штом си спремен да простиш неверство, но незнам колку твојата сопруга заслужува да и биде простено. Таа како прво не заслужува маж како тебе, маж на кого можела да му го остави малото бебенце за таа да оди да спие со друг човек. Па уште има и храброст да каже авантура е заборави . Никој тука неможе да ти каже што да правиш, ако ти е заради децата и ако си спремен навистина да простиш и заборавиш поради љубов обиди се, секој си е различен карактер некој би простил неверство, некој не. Со ладна глава размисли дали ќе можеш да го поднесеш сето тоа, дали нема да те мачи потоа помислатакаде е таа и со кого, дали си спремен да почнуваш од ново со твојата жена? Дали ќе бидеш среќен така? Дали ти заслужуваш подобро?
Ова е Македонија Марина, овде луѓето АПСОЛУТНО УЖИВААТ да слушаат туѓи маки и да ги осудуваат другите. Добар дел од тие што ти "попуваат" и самите неможеле да го сочуваат бракот или пак трпат физичко и психичко насилство, ама кога ти даваат совет (често неискрен) се чувствуваат подобро за самите себе и нивните животи. Оговарање и ситење се најпрактикуваните "хоби-ја" у МК. А уште ако можат и да се направат паметни и да дадат совет со кој ќе си го исполнат егото?! Пфф - па тоа е највисокото уживање. Со ова што го кажав НИКАКО несакам да го оправдам тоа што си го направила! Си направила нешто ниско (и несакам да те убедувам дека не е така) ама чувствувам дека и самата се каеш (и свесна си) за ова, а ние Православните не го осудуваме човекот, туку ГРЕВОТ. Еве покрај досега-кажаното - и јас ќе си дозволам да ти дадам совет. Според мене, во оваа ситуација е најдобро човек да биде искрен. Незнам дали сум во право, ама според мене, само тоа логично следува дека е правилно. За абортус не сум, пошто тоа е (според мене) убиство. Ова ќе повреди многу луѓе (вклучувајќи те и тебе и братот на маж ти) ама некој друг начин за излез од оваа ситуација не гледам. Како што реков, ова е Македонија и веројатно после ова...па...ќе морате да се сносите со последиците. Најверојатно ќе морате да се иселите и да си одите (барем) во друг град, пошто средината (пак велам: најверојатно) ќе ве осуди. Не дека не сте за осуда - сте (и тоа како), ама ете, вакви работи се случуваат, а животот продолжува понатаму. Имам еден познаник кој беше во слична ситуација (не со толку близок роднина туку со пријател) и по долгогодишно лутење одлучи дека не сака да изгуби пријателство ниту цел живот да го помине во омраза. И сега живее многу посреќно од претходно (а искрено и поисполнето од "дотичниве двајца"). Неможам да речам дека и твојава приказна така ќе заврши (дај Боже на крај сите да бидете среќни) ама сакам да ти кажам дека се' е возможно. Инаку, се зачленив на форумов само за да го напишам ова, па се надевам дека ќе го прочиташ моето мислење. Edit: Има мал милион самохрани мајки чиишто деца на крајот имаат пресреќен живот (иако искрено кажано да бидеш самохрана мајка е многу тешко). Се' што сакам да кажам е - НЕ ИЗБРЗУВАЈ со одлуката.
Значи и овде во оваа рубрика кога некој нешто ке напише, некои од членовите на форумов мислиш цел ден собираат плунка за да настапи едно тешко плукање по единката која напишала нешто. Еднаш не се свати дека колку жители има нашава Македонија толку разни судбини има. Ете така мислела, не размислувала трезвено и и се десило нешто. Па ако незнаеш да дадеш совет или мислење, тогаш не пљукај, не вреѓај !! Ова е тоа што знаеме дека се десило...ете некој имал голем психички притисок и напишал да му олесни со надеж дека ке најде бар еден збор кој ке го упати како понатака...а колку има што незнаеме !!! Немојте така да пишувате и обвинувате, сепак некои луѓе се лабилни и кога читаат куп обвинувања им доаѓаат суицидни мисли. Тоа сакав да напоменам.
Значи сите ние што осудивме секс со деверот или сме разведени или малтретирани во бракот ама при здрава свест не сме? И пошто спомнуваш православие(беспотребно го мешаш овде ама ај) еден од 10 божји заповеди е НЕ ВРШИ ПРЕЉУБА И НЕ ПОСАКУВАЈ НИШТО ШТО Е ТУГО! И да ти кажам искрено нема мн фајде од каење кога ке зезнеш неколку животи.Грешат сите ама некои гревовите на крај скапо ги плакаат.Можејки од сам старт да бидат искрени и да прекинат нешто што не чини они избираат тајни,прељуби,лаги.
Добро, ти го прочита мојот пост? Пошто изгледа како да одговараш на друг пост или пробуваш да ми ставаш зборови во уста! И јас осудив секс со деверот! И јас реков дека тоа не е во ред! Во НЕКОЛКУ НАВРАТИ. Никаде не реков дека СИТЕ што одговараат како да се качени на високото морално брдо се сигурно тепани или на друг начин малтретирани...туку реков дека "Добар дел" се такви. Јас мешам Православие затоа што Тоа е мојата животна философија и сакам секој да сфати "од каде доаѓам". Фала многу, ги знам Божјите заповеди, ама исто знам и дека Христос рекол: Кој меѓу вас е без грев, нека го фрли првиот камен". Лесно е туѓите постапки да ги осудиш, тешко е да пробаш да ги сфатиш! Инаку, дегутантно е да дискутирам со некоја што сама си кажува нешто, а потоа мене ме обвинува за истото. Нивото на таквата дискусија е многу ниска и да сакав такво нешто ќе укључев МТВ-Собраниски канал...
Тогаш не си за на форум... Тука не се тапшаме по рамо ,ниту имаме потреба да му се улизуваме некому . Ти кажуваш Ти што мислиш,ЈАС кажувам јас што мислам.Ако не ти одговара може и подобро е да пуштиш собраниски канал. Но хард филингс ок?
No, absolutely no hard feelings. Али извини, до твојот ник не видов дека е всушност твој форумов па ти одлучуваш што и како смее, а што не... Иначе, сметам дека досега покажав дека моите мислења се искрени и дааалеку сум од улизување и тапшање по рамо. Што се однесува до нивото, не сме сите од ист калап направени...секој нека си тера со домашната култура и понатамошната наобразба. И сите нека си се среќни.
Чудно е да се зачлениш на Фемина само за да оправдаш еден член, нема врска тоа, ти си знаеш. АКО прочиташе подобро, ќе видеше дека дотичната членка ВООПШТО не се кае што го изневерувала сопругот со брат му, туку се кае што направиле бебе. И самата кажа, убаво и било, и ќе си продолжело така и во иднина, ако не се случело ова што се случи.
Имам само едно прашање. Дали некој/а од Вас не направил грев? Сериозна работа, ја мајката. Попови, цркви, матични. Брак е една институција која што во секое време може да се распадне од било кои причини. На крајот на краиштата дали е трол, дали мести некого или навистина е така не е важно, нејзино право што и да одлучи. За членот што се зачленил само за во оваа тема можам само да кажам дека потполно е во право. На крајот на краиштата секое чудо за 3 дена. Едит: За членот што го изневерила жената, добро нека размисли. Сите гершиме, не дека оправдувам неверство, воопшто ( сум простила), ама разгледај ги сите можности и опции пред да донесеш било каква одлука.
Абе види, за некој можеби не е. За мене бракот е сериозна работа, и не гледам зошто некој би се исмевал затоа што јас го гледам така, пошто така нели секој треба да го гледа!!!
Се сложувам дека така треба да биде, ама не по секоја цена да се остане во брак затоа што те венчал поп или во матично.
Не зезајте жени.. Да швалеришуваш наоколу е гадна работа Да швалеришуваш во куката кај те донел маж ти и тоа со неговиот брат е дно дна! И не играјте на картата дека сите прават гревови .Има разлика од лага до лага,од грев до грев.Преку нешто може да се премине,опрости ама вакво нешто ми ептен без смисла.
Се има по светов, па и ова. Ја повеќе искоментирав за бракот инаку ова е баш да го допреш дното. Јас колку што разбрав таа повеќе се омажила за пари отколку од љубов. Сепак мислам дека мести некого или трола како што напишаа многумина. Едит: Туку арно и свекорот не го ставила па да биде „Цело е кога има се“
Ма за што и да се омажила..постојат разводи. Мн помала штета би била за сите.Вака уназадува и упропастува цело едно семејство(ако не е трол) .
Се си читам по ред и да видиш сите што пишувале се во право. И оние кои се оштри на јазик и оние кои ,,галат,, со зборови. Но поентата ми е друга - грев си е грев, швалерај си е швалерај и нема оправдување, посебно не за еба..ње со девер...ама НЕ е оваа рубрика за да ОСУДИТЕ на смрт некого, туку за да дадете совет. Доста од Вас овде сте интелектуалки, учени, образовани, гледам по форумов книги се читаат, рецензии се давааат, па закав да кажам да се бираат зборови.
Psihijatriska ustanova, za dvajcata. Ili vo sluchajov za eden, dokolku se raboti za dosada, oti i dosadata ima granica. Sovet, ne osuda. Na bolen chovek ne e za sudenje. Me potsetuva karakterov na onaa siluvanata, shto se izjasni za zafrkancija otkako chlenki rekoa nie ke prijavime vo policija.