Се извинувaм пoгрешнo сум нaпишaлa декa не пишувaл oд инaет, нaпрoтив пишувaл oд инaет и нервoзa инaче не мислел ништo штo пишaл, тoa биле глупoсти...
SlusAj duso, zivej si so kerkickata kaj I da si bez nego. A pred postapuvam kaj majka ti si. Bez razlika dali pisuval na nekoja li ne, od gore navedenoto zivotot so nego ti bese pekol. Se spasi, uspea da ho napustis, so tebe e malata I ic ne berI si gajle. Ne moze da ti ja zeme, deteto I sleduva na majkata do 7 god., a I mislam deka ne saka da ti ja zeme tuku saka samo da te zaplasi. Vrvi si go zivoto I neka ne te interesira za takvo gomno. Ps. Izvinete za izrazot
Сaмo ми е кривo зa дететo...негoвите ме буцкaa целo време : "зoштo не ти рaсти стoмaкoт" , "aкo не ррoдиш, шo ќе ти прaјме немa дa те чувaме зa укрaс" и сличнo..тoј ниеднaш не им рече ништo..сaмo декa не мoжел дa ги смени...испaднa мaшки фaктoр зa ивф...дoдекa примaв терпијa ми велеa не oд штo мoрaш, ќе речиш декa oд штo сaкaш примaш инекции...пaк пoдгoлтнaв зaрaди ќеркa ми...кoгa си стaвaв инекции им беше језивo бегaa oд сoбa.Врвoт беше кoгa и кaжaвме нa дoтичнaтa декa имaме еднo бебе вo мешетo, сo нaјгoлемa рaзoчaрaнoст рече "САМO ЕДНO?OO..тoгaш рече мм ти кoлку сaкaше? Ами три дa беa бaрем.Е душaтa ми јa изгoре, ме пеплoсa...целa бременoст кaжувaше кaкo некoјa три изнoсилa мaкa не виделa, јaс едвaј еднo и сaмo бoлнa сум билa.сaми си гo кoбеa внучетo ништo не купувaa -"чекaј дa видиме кoгa ќе се рoди тoгaш ќе купиме се". Знaете штo се случи? Кoгa си идевме oд бoлницa се кaрaвме сo мм дaли дa купел хрaнa или пaмперси немaл пaри, a тaa змијaтa ќутеше и се пoтсмевaше...бaбе му немa реченo нa внучетo...ми е кривo штo не знaеше мм дa си јa чувa фaмилијaтa..пет гoдини гo мoлев дa зaстaни дo мене кaкo мaж...не и не...и нa крaј зaслужив пoкрaј се штo стoрив тoј дa пишувa сo некoјa мивкa декa имaл три куќи вселиви a тoј живее вo еднa сoбa, гo учелa дa не ми кревa нa телефoн a тoј и велел декa гo гњaвaм дa јa видел ќеркa му...луѓе 10 денa немa дoјденo дa јa види или дa ме зaмoли мaкaр нa врaтa дa јa изнесaм нa минуткa дa јa види...сегa се сoглaси сaкaл нa брaчен сoветник..вистинa немaм ум...oд еднa стрaнa гo сaкaм сеуште, ми е стрaв зa иднинaтa и кaкo јaс ќе се снaјдaм кaкo сaмoхрaнa мaјкa, aмa не мoжaм дa сфaтaм декa ме пoнижи дo тoлку, дa ме oгoвaрa буквaлнo...изгледa тoa ми е фaлa зa се штo прoживеaв и зa тoa штo му рoдив живo и здрaвo дете кoе штo е целo кaкo негo иaкo нa мaјкaму не и личелo нa никoј..незнaм дaли би мoжелa дa живеaм сo тoa штo гo прoчитaв...дaли ќе мoжaм дa гo пoднесaм рaзгoвoрoт негoв кaкo дoкaз нa суд..зa дa видaт кaкoв е тoј кaкo рoдител дo тoa штo пишувaл декa oд инaет не јa земa ќеркaму...штo мислите?
@Ladybug016 само со две/три реченици без навреда те молам: Треба тотално да си без мозок па да му се вратиш на твојот недораснат, мочко од сопруг и кај твојата психопат свекрва..Уште дете да вратиш да живее со тие не луѓе..Веќе си се тргнала, охрабри се и продолжи без нив..Дете не можи никој од мајка да одземи освен ако мајката е неподобен родител.. "Го сакам" избриши го од речникот. Се извинувам за грубоста но мораш да се освестиш..
@Ladybug016 Целосно се согласувам со @evangelina.ina . Кога веќе си се спасила од него и си самата свесна на пеколот што си го проживеала со него и со неговото семејство треба да си без памет да се согласеш да се вратеш повторно . Ич да не те интересира тој што зборе за тебе и за твоето дете. Знам дека ти е криво но не заслужил да се замараш за него. А таков татко на твоето дете не му ни треба.Детето сака љубов и внимание а не кукање како немал и игнорирање,да не сака да ја виде. Сега е бебе и не разбира сеуште но кога ќе порасне ќе ја боле зошто татко и не дошол да ја земе кај него. Ако знаеш дека таков ќе биде како родител припреми ја ќерка ти уште од малечка за да нема големи очекувања од него.
Чекај малку, дали добро прочитав....фраеров? Каков фраер срц? Од оние што седат у сепаре у Инџиково и пуштаат Шемса на тел? Па уште и љубоморна ќе те прави со некои ефтини лаги на кои ни тинејџерка нема да му поверува. Добро е што си избегала од тој пекол. Ми се згади додека го читав твојот пост искрено. Не ми се веруваше дека уште и во 2017 година се случуваат вакви работи. Фраерот... и после зошто имало земјотреси?? Па видете што се ја гази оваа земја!
На моменти ми делуваш како доволно свесна за ситуацјата во која се наоѓаш а на моменти ми делуваш ко да си бог да чува со ретардација извинувам на изразот ама така делува Свесна сум дека од што си побркана така реагираш Сега да пробам да ти дадам совет Најтешкото и најбитното ти веке си го сторила си заминала до неговата кука Сега пробај да се преселите или под кирија или кај твоите ако сака да е во брак со тебе Ако не го прифати овој предлог тогаш да си го продолжиш животот без него и д ане си ни помислила да се вракаш кај тие доморотци кој што живеат сто годии назад
Тoј тaкa се прикaжувa...имaл мoтoр, ќе си купел бмв зa дa сум си јa aкaлa глaвaтa oд зид, тoј ќе успеел јaс ќе сум прoпaднелa...кo дa рaзгoвaрaш сo тинејџер a не сo фaмилијaрен чoвек...еднo вели, другo мисли, третo прaви...дa сегa му е вo пoследнo хит некoјa вoлиш ли ме oд aцa лукaс, a нејзе и пишувaл декa мрaзи турбo фoлк...и aј...не мислел дa си гo уништувa живoтoт ќе си нaјдел женa...велиш се згрoзи oд тoa штo прoчитa...тoa е мaaaaлo делче oд мoјoт брaк oд кoјштo немaв хрaбрoст a ни пoддршкa дa излезaм, се дoсегa.сегa сите се кaaт штo не ми верувaле тoгaш, aмa џaбе кaењетo - се стoри веќе...жaл ми е зa гoдините пoминaти вo пекoл и немaштијa, нерaзбирaње...тoa е... Дa се врaтaм?НИКАКO!!ни мртвa тaму не се врaќaм!
Ма што ти е бре гајле како он се прикажува? Зошто се замараш со неговите лаги? Батали го, не му кревај на телефон, не му читај пораки, блокни го на сите социјални мрежи. Реши го судскиот процес до крај, а ако ти се заканува, сними го разговорот и пријави го во полиција. Ако се плашиш тоа да го направиш, пиши тука, ќе те упатиме до посебни центри за помош при насилство на жената. Сега дома си? Со кој живееш сега?
Абе што му/им се плашиш ?! Оди таму мафни ги , отерај ги таму од кај што излегле ! Спаси се и поднеси документи за развод ич не му ја мисли ! А за тоа самохрана мајка , па колку има во државава и се снашле ке се снајдиш и ти , што се плашиш не ми е јасно ? Овие , маж ти , и неговите, се ваљда типични сељаци ( според кажувањето од твоја страна) и изгледа се заглавени во 10 век . Ти само ке се спасиш ако си заминеш од таму .... Ке си најдеш и друг живот иде даље
@Ladybug016 Да не се пофторувам со останатите. Вракање кај коњот и племенскиот главатар НИКОГАШ. Е сега братучедка ми е адокат, а вујна ми е соц. работник. И двете се свесни колку не се фер, ама коа не чинат законите тоа е. Ако ти треба совет некој во врска со разводот и гледањето на детето пиши, ке ги прашам ке ти одговорам. Девојчето има две год така? Ти најди адвокат, подај документи за развод. Адвокатот за едно рочиште ке те кошта од 50 до 100 евра, а највеке е можно да имате 3 рочишта. Ако немаш пари направи вака. Читај внимателно. Појди во социјално што побрзо. Биди многу смирена. Ке им речеш дека сакаш да дадеш извјава за твојот брак. Прво ке им кажеш усно, а потоа ке ти дадат некој лист испечатен каде можеш да ја напишеш изјавата. Кажи јасно дека не сакаш да одите на помирување и наведи 5-6 причини зошто на пр: Дека те понижува. Дека за се се договара со неговата мајка. Дека не стоел на дадениот збор пред бракот и во врската. Дека се чувствуваш како роб. Дека не си почитувана. Дека не те смета за брачен другар, туку за измекарка итн. Немој да бидеш арогантна, некој да бидеш гневна. Предходно дома напиши си се на лист во точки и подточки и отиди со листот и читај ако треба. Зошто е важно да биде смирена. Во комисија се по тројца: еден соц работник за брак и семејство, еден за детски права и еден психолог. Секој твој збор, секоја твоја реакција ја проценуваат, а верувај виделе премногу. Како доказ можеш да им дадеш се: од сминени разговори, разговори на фб, сведоци итн. Речи им дека тука не си отидена да се спасува бракот кој ионака не постои, туку дека си поради своето дете, за кое ти е премногу жал, што има таков родител како твојот коњ( маж де) и дека има себична баба ( племенски главатар -ова е го споменувај), која не го сака и која е премногу манипулативна, огорчена, љубоморна и подмукла жена ( кажи им неколку примери). Тие ке мора да го повикаат сопругот и да му кажат дека помирување од нивна страна нема и тој да подаде документи за развод. За да не правиш ти трошок. Државата дава и бесплатни адвокати, ама треба барање во суд да поднесеш. Имај на ум, дека тој што подава тужба е скоро секогаш во право, за тоа стисни се малку за пари, позајми се и подај си ти документи. Разводот може да биде со тужба а може и спогоден. Ке ти објасни адвокатот. Ако сакаш јас уште утре ке ја побарам вујна ми да ми даде некој примерок и ке ти го испратам и ке ја прашам на што највеке да се задржиш. За детето. Кажи дека не го сакаат, дека им смета што е женско, дека сакале машко ( пошто нели тие се со сина крв, некои си тамо лордови, што до вчера биле во котар и за кои светот допрва нели ке дознае мамата нивна хоштаплерска). Кажи дека ништо не купувале за неа, кажи дека тој го нема побарано девојчето, а веке почнал да брка некој лесни ветрушки и дека детето е греота да живее во таква нездрава околина. Дека поради детето се разведуваш, зошто иако ти се си поминала со нив, не можеш да дозволиш да ти го упропастат детето. Дека сега е доволно свесно и почнува да разбира итн Да ти го земе детето нема шанси никакви. А дека ке му дозволат секој втор свикенд да го зема по 2-3 часа, тоа биди сигурна, но ти стигни до тоа, па јас ке ти кажам такви одлични финти да тој сам се откаже од детето, или пак целосно ти да го добиеш , ама има време за тоа Кога ке одиш на суд, ке ти одретат алиментација во висина од 30% од платата на коњот. Имаш право да бараш издршка и за тебе но најмногу до 1500 ден, додека детето наполни 3 год, ама ако си невработена. Ако ти одредат алиментација помала од 5000 ден, со документите од завод дека не си вработена и со документите од пресудата за алиментацијата, ке одиш во социјално и ти следува социјална помош во висина од 4300 ден. Најмала алиментација е 3000 ден, што значи месечно ке имаш помош од 7000 ден. Одмори некое време, нека заврши се, па потоа детето во градинка, ти ке си најдеш работа и така ке си се средиш. Со срека мила и пиши ако ти затреба нешто п.с еден куп жени се самохрани мајки, па се многу поуспешни од некои во брак Ич да си немаш гајле, се ке биде добро верувај.
@okcenzi bravo za postov pogore! Za vakvi informacii da dobies, grdni pari da dades pa nema nisto da ti kazat! Alal da ti e!
Не можам да не помогнам кога читам и гледам вакви случки. Море не ваквите говеда, тулето на трупче и ТРАААП, без туле да си биде и во скутот од мама да си плаче. Ах беее да ми е мене, мамата има да им ја расплачам. Има да им направам такви гадотии да се потепаат мегу себе. Племе котарско. Женава нека стигне до суд, па тој ке го види детето на свети никад. Има 300 документи да му извади дека не е добар во тоа шуплата гла. Паметна жена која сака да се заштити од свински грип, се разведува од свињата .. И ради подобрување на имунитетот конзумира младо пиле. Sea go kopirav od fb Да ви кажам последно што се случува. Моја другарка со која како деца многу се дружевме, се разведе кога малата и имаше 3 месеци. Односно го напушти коњот коа малата имаше три месеци, а официјално се разведоа коа имаше десет месеци. За две недели девојчето ке и полни 4 год. Коњот и мајка му ороспијата ( цел град ја знае) ја немаат побарано малата да ја видат. Ништо не и имаат купено, абе едно пакетче за нова год слепци мамата нивна. Случајно пред некој месец ја сретнал во една сендвичара блиску општината, па ја прашал како е. Девојчето не го ни познава. Е копилето е невработено и не дава алиментација, а треба да плати околу 80000 ден за овие 3 год. Срека па другаркава работи и да ви кажам одлична плата зема па не и фалат тие пари и еве сега ке подава документи за проектов купи кука што е. Коњов работи приватно и тој зема добри пари, ама не дава за алимантација, дека се води како невработен. Море за таквите општокорисна работа, нека ринта, неа копа, сади, гради патишта и државава денар да не му даде нему, туку на детето. Ама јбг ниеден закон кај нас не функционира. И педерот има една фуфа ( иста ко мајка му ) и едвај чекам да ја земе неа, па да му ја ебе мамата. Јас стварно се извинувам за речников ама ми се корне желудникот од вакви слепци. Абе душиче е девојчето, колку е мирно, колку е друштвно. Златенце. Си оди во градинка, убаво црта, се смее и сеа некој педер ке бара да ја земал за викенди. Абе бесилка на плоштад. Оваа новава фува негова му викала дека таа ке му ја чувала малата и коњот се залетува. Лигушка. И соц служби не се асолни, па ја викнаа мајкава на разговор, ама мора и тоа да се помине, а девојчето тој нема шанси да го чепне. И јас ке бидам сведок на судењето пошто тој ке тужел. Ама од мене има фуфки па ке кути (добро не од мене ама од мм) И нема бе нема да ја земе. Вошкар. Жими се телевизии ке викнам, има револуција да направам. Слепец. Пазете жени коа се разведувате да изгледате стабилно и смирено, ако не сакате некоја дроља да ви го причува детето, дур коњот пие кафе со другарите и се прај најдобар татко на свет. Тое е грешката од другаркава, што кога била на суд и во соц служби првиот пат ептен викала, плачела се тресела и зборела се и сешто. Детето му го дадоа нејзе, ама коњот има право секој втор викенд да го зема. До сега ниеднаш не ја побарал, сеа нашол слепка некоја што му го мати умот и што сака да го врзе преку детето ( нели да глуми дека е многу загрижена за неговото дете, пошто него ептен го сака мижи асан да ти баам), па мајкава мора одново да се мачи, пошто сега не му го дава ич.
Ви блaгoдaрaм премнoгу нa целaтa пoддршкa штo ми јa дaдoвте, нa сoветите и пред се штo oдвoивте време зa мoјoв прoблем ❤ Блaгoдaрaм
Абе нека поседи два саата, нека и се размрсулави детето, нека му се приоди во тоалет, или нека поврати (простете ми на речников, ама тоа е реалноста) ќе избега ко ѓавол од крст. Ама јас навистина не ги сваќам тие приглупи мажи кои мислат дека некоја лизи-мизи ќе им ги сака и чува децата од друга жена. Таа одма ќе почне да сака свое, а према ова ќе биде вештица. Сосем друг карактер сеоние кои би стапиле во брак со личност која има дете од претходен брак и ќе покажат грижа. Нема да бидат нахални, наметливи И ДА СЕ ТЕПААТ да го ,, чуваат,, демек им е тоа нож до коска. Многу ќе бидат обзирни, внимателни и трпеливи, а ако се доволно доблесни ќе имаат почит кон мајката. А и детево пази па ќе изгоре по г-ѓицава и по ,, татка си." Аман од такви мажи, нит прав татко во брак, ни при развод дур било мало, сега ќе бил тој татко со сладолед и прошетка во пар. Пих!!!
Vidis, ljubovta ne prasuva za vreme i mesto. Taa doaga bas najmalku koga ocekuvas ili koga ne ti treba. Vo skolo decata se vospituvaat. Dzabe geografija, muzicko, istorija..... sto ja znam uste sto koga osnovnata lekcija vo Mk obrazovanie ne e prenesena. Megu se drugo treba da se ucat decata kade im e mestoto. Toa deka ako go imam pa treba na glava da mi se kaci i gotovo zamene zivotot zavrsi, toa go nema nigde osven vo Mk. Deca da se mesaat vo ljubovniot zivot na roditelite, dali toa e po smrta na partnerot ili vo tek na razvodot ili majka odlucila sama da raste dete bez partner, toa ne e rabota na decata. Treba ednas tie deca da se sednat i da se vospituvaat kako vozdrasni luge. Treba da znaat deka se ragaat na toj i toj nacin, deka se posineti, deka mama ili tato imaat privremen ili postojan partner, deka site koj se rodile treba da umrat, kade se odi po smrta... i mnogu dr. prasanja koj ako se odgovorat nema decata da reagiraat na cuden nacin. Ubavo rekov, cuden nacin. Kako dete od zapadniot svet na ista vozdras ne pominuva niz istite procesi kako i Mk dete. Ako najnovata statistika pokazuva deka tolku i tolku od brakovite skolopeni, 1/3 od taa ista brojka vo istata god. se razvele, dali e vreme da se ucat decata na realnosta ili uste bajki da si kazuvame na sami sebe i na niv deka "brakot e vecen". Brakot ne e vecna rabota, minuva niz fazi i moze i nemora da znaci deka ke prezivee. Ako se na toa site svesni nema ni sto traumi na decata da im se pravi isto vazi i za vozdrasnite.
@Ladybug016 биди силна жено и истерај ја работава до крај , во твоја полза . Имам случај каде биолошкиот татко цел живот не ја има побарано ќерката ниту да ја чуе на телефон , ниту прашал дали е жива ( полу-сестра ми од страна на мајка ми , во нејзини 27 години ниту еднаш се нема чуено со биолошкиот татко ) . Еднаш случајно дојдовме на муабет , дали ако утре тој е на смртна постела и сака да ја види , дали би отишла за прв и последен пат да го види . Одговорот беше не . Такви зборови кажа , што ме расплака мене , вели тој мене цел живот не ме барал , не ме видел ниту кога сум се родила .. Зошто јас да го видам пред да умре ? Не заслужил . На колена да ме моли , нема мрсули ( извинете на израз ) да фрлам на него а не поглед . И мажот ти е од оваа сорта ( според она што прочитав ) . Девојчето , нека ти е живо и здраво , ќе си порасне , со или без него , ќе ја има твојата љубов до бескрај . А за тоа дали ќе се снајдеш како самохрана мајка .. Ќе се снајдеш ич не мисли . Зошто ? Бидејќи си жена , а ние жените сме познати по тоа што сме силни , и до крај лавовски се бориме во животот за она што ни припаѓа нам . Се надевам ќе си го средиш животот во најскоро време и потоа ќе ти тргне од рака , и ќе си најдеш човек за себе кој пред се ќе те почитува и сака како тебе така и ќеркичката твоја . А она говедо од сопруг , ќе си добие казна за животот што ти го направил пекол , од Божјиот суд не може да избега . П . С . Плус и да вика на мало дете ? Зошто ? Дека е кенкаво понекогаш ? Дека е мало па ќе направи беља по дома ? Па тогаш мм треба да избега од дома , кога две мали бебиња ќе се раскенкават по дома , кога двајцата истураат , фрлаат играчки , неретко превртуваат и кршат чаши и чинии .. Секако дека ќе ги прави тие работи .. Па дете е , не разбира дека може да се повреди , не знае да каже дали го боли нешто па плаче итн .. Говедо недозреано .
@toogood ,odamna vo Mk mentalniot sklop na ziveachka e smenat.... nego poveke bi rekla deka Makedonskive doshljaci od pred 50 I kusur god otideni vo drugi zemji za podobar zivot,zaglaveni I zakoraveni Se od vremeto od 16 vek ,a NAJ loshoto e shto generaciski taka se ushte gi vospituvaat svoite generaciski naslednici..ete toa e loshoto..I takvite mentalno zakoraveni lugje nikogash nema da mozesh da Gi pobedish,nego takvite se poveke sposobni za tebe psihichki da Te zabolatat oti site isto razmisluvaat i staro I mlado i shuto I budalo..nema razbirachka so vakvi lugje...