Ne mozesh da me sfatish oti ni samata Ne mozesh da Se razberesh shto sakash da kazesh Toa Ti shto probuvash da go napishesh Se naziva Makedonski mentalitet Zoshto da Si legnam Kaj mene e den .Oti Ne ti odgovara muabetot..Pa ti si taa samo shto plukash za makedonskiot narod Koj zivee vo Makedonija taka??? A ti zaboravash sreko od kade si...Zoshto mislish I zoshto Se pretstavuvash neshto shto Ne si..prozirie vo izobilstvo.. I jas sreko ziveam vo stranstvo kako I ti ,pa zatoa I Se osudiv da Ti repliciram na toa shto go pishuvash za makedonskiot "MENTLITET" iskluchivo za Mk..a jas Ti tvrdam deka beter Se makedoncite Po dijasporite onie shto Se Po sto godini tuka(Ne zboram za onie shto Se dojdeni sega)
@toogood дали ти тоа навредуваш една цела нација дека е закоравена?! Нација на која и сама велиш дека припаѓаш.. Не жено, не припаѓаш.. Знаеш каде им е местото на децата? До родителите. Да, до тој што го направил и до таа што го родила или до оние што ги посвоиле ... па макар и на глава да се качиле. Основната лекција во МК беше многу добро пренесена, дека брак е заедница меѓу маж и жена .. а се што се случува во таа заедница е ексклузивно право на формирачите на истата... се додека не дојдовте вие либералните од западот да создадете една искривена слика за тоа што е брак и семејство.. ! Затоа што нели кај вас е нормално тато и мама да се во брак а да се работат на страна, секој втор има швалер/ка и партнерот не дознава, а тогаш кога ќе дознае, наместо да се разговара за причините за неверство, одма се подаваат документи за развод. Затоа што нели, така е полесно отколку да се разјаснуваш ... Бракот НЕ е вечен, но благодарение на западот, брачните неверства станаа нормална и морална работа ... Затоа пред да не споредиш нас македонците со племиња од праисторијата, помисли кое добро дошло од вас...модерните.
Женски да ве потсетам темата е за ,,брачни неверства,, мање битно на кој крај на светот се случува Ве молам понатамошната дискусија да се одвива околу темата. Секое мислење кое не одговара на насловот ќе биде избришано.
Во последно време бракот како да ја изгуби вистинската смисла на тој збор, како заедница на двајца луге кои се сакаат и се повеќе преминува во некоја пародија на она што треба да претставува бракот. Неверството е само последица за калкулации кои се прават пред да се влезе во брак, луге кои влегле во брак од љубов никогаш ни на крај памет нема да им текне да го изневерат својот партнер. Што е неверство ако не правење будала од самиот себе и од партнерот со кој си створил семејство, многу е попоштено да си заминеш ако мислиш дека тој/таа а подобар од досегашниот партнер отколку да се понижуваш на тој начин. Криза постои во сеокј брак но кризата во бракот не е причина да скакнете во туг кревет мислејки дека ете така ќе го казните партнерот а всушност само се казнувате себе. Јас не го прифаќам она оправување дека партнерот не можел да ги извршува своите должности, имала или има поголема желба за секс од можностите на партнерот не го правел тоа како што таа/тој сакал/а... Кога си во брак треба да седнеш и да разговараш со партнерот буквално за се, подобро и да се навреди од вистината, да не наидеш на разбирање отколку под изговор да не го навредам да се препуштиш на некој друг. Баш би сакал да знам оние што изневеруваат без оглед дали се мажи или жени како успеваат потоа да немаат грижа на совест и со цел памет да го погледнат во очи или да легнат во постелата на партнерот? Тоа што тој не знае ве прави вашата совест да ви е чиста? Па јас чувствувам грижа на совест затоа што јас сум направил нешто лошо а не дали некој за тоа знае или не, а тоа што не ве фатиле не значи дека вашиот партнер е глуп сте помислиле ли дека можеби тој бескрајно ви верува а вие така кукавички ја изигрувате нејзината-неговата доверба? Јас со мојата партнека поминав 19 години во брак и 4 врска, за тој период не помислив ниту еднаш да ја изневерам а камоли да го направам тоа, не ми падна на памет да се посомневам дека ме изневерува или недај боже да и проверувам телефон фб и слично, затоа што и самата во една прилика ми рече, ако посакаш да ме изневериш прво кажи ми да си заминам за да не се брукаш и себе а и мене. Јас се чудам на лугето кога велат сум имал прилика ама не сум изневерил. Јас воопшто не сум имал прилика да изневерам затоа што не сум ги гледал жените на тој начин, затоа што сум знаел што имам дома и сум се трудел секој миг да и го посветам нејзе а не да се замарам со други, да се кријам, па ме видел овој или оној... Што е таа подобра од женами? Тоа што е со мен а јас сум женет многу зборува за тоа каква особа е таа и со таква особа да ја понижам сопругата треба да сум ептен идиот. Да, имало расправии, несогласувања, но сето тоа завршувало со разговор, со извинување ако чувствувам дека сум погрешил или претерал во нешто.... Денес младиве се премногу суетни мислат дека ако кажат извини дека ќе се понижат себеси, а всушност грешките се составен дел од животот и никој не е имун на нив, само разликата е дали ќе има малку човечност во вас да кажете извини или ќе дозволите суетата да ве надвладее.
Пред 10год се заврши 4годишната врска што ја имав со оженет маж,кој се ожени додека бевме заедно.Преголема љубов од моја страна,преголема жртва ,и јас да не се тргнев мислам уште ќе траеше.До ден денес имам чувство на вина што претрпеа во домот поради мене.Никогаш повеќе!!! Сега сум скоро 4 год во брак,а 7 год вкупно со друг.Пред 1 год не благослови Господ со детенце.И од тој момент пресврт-веќе 1 год има паралелна врска,љубов емоции.Не сака да замине,јас сакам,ама не можам да се решам.нормално дека го сакам,бевме блиску до идеалното-барем јас така мислев.Зашто не ме остави???Дали и за претходното искуство со оженетиот исто треба да се прашувам-зашто не ја оставил жена му? Поентата ми е на која и страна да се наоѓаш,се чувствуваш понижено.Нема олеснителна околност освен ако се исклучиш од целаа ситуација со чувствата.За никаде...
Абе неверство некако и ќе разберам, како one night stand, ама паралелниве врски... е тоа никогаш не би простила. Никогаш.
Преубаво пишано и кажано. Се согласувам со секој збор. 15 год во брак и 3 во врска ама ни еднаш не ми отишла мислата да изневерам.Тргнувам прво од моите чувства како би се чувствувала јас ако ме изневери.Затоа едно мало извини не ни е проблем да си кажеме
Ubavo kazano no za nesreka kako sto nitu eden covek e ist taka i nitu eden brak e ist i nikoj neznae sto se sluchuva megju dvajcata. Taka da mozeme da solime pamet kolku sakame odstrana no vistinata megju dvajcata e drugo. Nitu osuduvam nitu sum potpolno sigurna sto ke donese vremeto. Nikogash ne kazuvajte nikogash. Zivotot me naucil na mnogu lekcii koi ni vo son ne sum sonuvala. So sila ne moze ubavina. Koga togash rabotite ke si dojdat mesto.
E sega vaka... Soprugot me izneveruva i imam validni dokazi od razuznavacka agencija koi ke gi prilozam na sud...dali pokraj ovie dokazi moze da mi go zeme deteto Vi blagodaram odnapred..
Мислам дека до 14годишна возраст детето законски останува со мајката а после може само да бира. Сопругот може да ти го земе едино ако приложи докази дека не си добар родител,дека му штетиш на детето и евентуално ако не добиваш редовна плата или немаш соодветно место на живеење
Ne, no nemozes da mu go uskratis pravoto da si go gleda deteto sto sudot ke mu dosudi ako bara kako tatko.
Во тој случај, па плус и покрај неверството нема никаков основ за да ти го земе детето. Едино шѕо може да добие е да го гледа повремено.
Ja ne mu zabranuvam da go gleda deteto no toj mi se zakanuva deka ke mi go zeme a nema pojma deka iam dokazi
Me interesira kade najdovte agencija za sledenenje i kolku vi naplatija?dali osven za preljuba sledat i za drugi poroci kon koi se odavaat sopruznicite?
Да, даваат, пошо ти бараш да го следат, така да све што он прави тебе ќе ти биде доставено со слика и видео запис најверојатно. Зависи во која агенција ќе се обртиш, ама мој совет внимавај, затоа што многу од агенциите за обезбедување нудат такви услуги, а всушност се што прават е возат зад него еден на мотор еден во кола. МИслам по саат се плаќа, Не знам како беше дали 500 ден саат, не ме држи за збор. А има и по специјализирани агенции каде што инсталираат уред на колата и тоа точно дава во секое време на која локација е, а има и за во кола внатре урреди. За сите што се сомневате, само да се сетам мислам имаше и маркет голем мислам после Ново Лисиче беше, ама не ме држете за збор каде што вие сами можете да ја купите легално оваа опрема и да си ја инсталирате. Нема кванта физика во начинот на набавка и инсталација. Ама пак на тој начин бар во секое време ќе си знаете на што сте.