Мина! Дали некогаш ја запраша мајкати зошто останала во брак после све?Што мислиш,дали била финансиски и стамбено спремна да може да го остави твојот татко?Ние очигледно забораваме дека каде живееме.Значи,не зборувам ова од мое лично искуство,меѓутоа познавам толку многу жени кој живеат во пекол кој немаат каде да одат(доволно е да се погледне само околу себе).Во комшии имам еден таков пример.Веке здравствено е не способна за работа,тепана од својот сопруг скоро секој ден,нејзините не ја примаат назад и каде да оди таа ,со 3 деца?
ама за вакви работи е многу лошо тоа што при развод жената заминува од дома. Никаде во странство не е така, секаде децата остануваат со мајката и нормално живеалиштето им припаѓа ним, зошто како и да се дели правно, децата имаат многу голем дел од имотот а таткото останува со својот еден единствен дел(да не навлегуваме во правни работи). Сепак кај нас сеуште важи тоа жената дошла, жената си оди, ајде ок доколку се живее во куќа на мажот(со неговите стари и доколку куќата била изградена од старите), меѓутоа доколку е станот изграден, купен за време на брак, тогаш мажот нека си оди бре. Ама тоа е нашата Македонија
пердија,тоа е така,зашто на мажот баш му е гајле,обично они се тие што изневериле и ги дознале и ќе трпат се,само да има некој да им зготви нешто или случајно испере.да го изварала жената него,да видиш мажот како парталите ќе си ги земе и низ врата.така што,жената си оди,зашто мажот абер нема тоа да го направи,а не може да издржи
Јас мислам дека жената на жалост лета од дома во секој случај. Ако е изневерена неможе да издржи и тоа доброволно. А ако таа изневерила лета на клоци. Жално многу ама така е, освен кога ке се поведе постапка за развод, тогаш се дели се, ако е стекнато во брак.
Јас се согласувам со Мина.Подобро да се разведеле нејзините отколку да бидат заедно а сепак да живеат како куче и маче.И не само тие туку сите.Децата подобро ќе растат и живеат ако се разведат отколку ако останат заедно а нема љубов разбирање и почитување.Односно кога нема ништо.
tvoite primer a i site drugi koi samo izmisluvaat pricina da ostanat vo pekolniot brak se samo luge na koi im nedostasuva volja i luge koi cuvstvuvaat starv od toa javno da se soocat so problemot neverstvo i razvod! polesno im e da trpat ponizuvnje, tepanje, neverstvo otkolku javno da priznaat deka ne funkcioniraat dobro vo bracnata zaednica! sekoj zasluzva sansa da zivee podobro! no nekoi se pomalku hrabri i se bez volja da si ja ponudat taa sansa! najzalno mi e koga ke slusnam deka se ostanuva vo brak zaradi decata! toa e ogormna laza! nemojte da mislite deka tie ne cuvstvuvaat deka semejstvoto im se uriva,i nemojte da mislite deka ke im bide polesno vo razurnato semejstvo otkolku vo semejstvo so eden roditel! i uste ova...kolku poveke ja citam temava tolku poveke svakam deka neverstvoto go imete prifateno za normalna rabota pa duri i sviknuvate da vi se slucuva i vie samite da go pravite (arhangel ova ne e licno za tebe)
Mnogu ubavo kazano.Mislam deka ne postoi zena kojasto ne pominala niz takvo ili slicno iskustvo...Toa e veke sekojdnevie vo nasite zivoti.Tvojata postapka e za pofalba.Zenata e taa koja go cuva semejstvoto i kukata a mazot...Ti si pobednikot
BAS TAKA FEMINA,KAENJETO NE PRETSTAVUVA NOSENJE NEGDE I KUPUVANJE SE I SESTO,TOA E SAMO ZA DOTICNIOT DA SE POCUSTVUVA PODOBRO,DEMEK EVE I NA ZENAMI I OBRNUVAM VNIMANIE,NE E ZAPOSTAVENA,I TUKA E SEBICNOST AKO RAZGLEDUVAME PODETALNO,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,SEKOJ MOZE DA ZGRESI I NE OBVINUVAM NIKOGO,NITU ARMAGEDON,NITU NIKOJ,NO SE GRESI EDNAS,A NE SE PRODOLZUVA,ZA MENE DURI NE POSTOI NI ZBOROT ,,ISKUSENIE,,ZA DA IZVRSIS NEVERSTVO,ZNACI ILI SAKAS ILI NESAKAS,,,,,,,
Kate Ivanova da sum na tvoe mesto ili go ostavam vednas mazot i begam so drugiot ili brisi se ovde sto si napisala. Zosto malku podobar kompjuterdzija moze da doznae za koja licnost stanuva zbor. Me cudi kako mazot ti voopsto ne poglednuva vo kompjuterot sto pisuvas i kade. Ne te osuduvam voopsto za ona sto si go napravila kolku sto te osuduvam za ova sto si go napisala. "Katastrofalna greska".
Му раскинав со тешко срце и душа, ова е вториот ден без него а јас само плачам, и плачам, како да го преболам , како да останам со овој новиов дечко кога несакам ни да го бакнам... Си го сакам истиот со кој бев 3 години, иако беше оженет, покрај него бев најсреќна.... а сега, ништо ќе пропаднам...сакам да му се вратам знам дека можи грешам што го сакам олку, и тој ме сака се правеше за мене (освен што не е разведден се уште)... ШТО ДА ПРАВАМ НЕМОЖАМ ДА ЖИВЕАМ ВАКА..........
oooo znam kako ti e. Ne treba, pogresno e, nedozvoleno e a ti go sakas! Veruvaj deka kolku poveke mislis da go zaboravis, da ne go sakas da go prebolis.....tolku poveke ke mislis na nego.Zatoa se prepusti na sudbinata.Ako go sakas seuste zivej so toj fakt,prifati deka go sakas! Megutoa ne zaboravaj i toa deka za se treba vreme.Sega imas nov decko,nemoze ti preku nok da go prebolis stariot so koj si bila 3 godini vo vrska i naednas da go sakas noviot.Daj si vreme samata na sebe,nemoj so sila niti da se vljubuvas niti da se odljubuvas.Pomini period so noviot decko,aa ko vidis deka nemozes da go usrekis ni ti nego ni on tebe, prekini so taa vrska bidejki nikoj ne zasluzuva da zivee vo lagi,neli? Mnogumina sigurno ti rekle za toj stariot decko deka ako te sakase ke se razvedese no,tie zborovi se tolku lesni da se izustat,no da se napravat?! Mislis e sala da se rasturi edno veke sozdadeno semejstvo ? Ili e mala rabota? Mozebi ljubovta so tebe ni on ne ja planiral, mu dosla duri izvesno vreme posle brakot.Nikoj nikomu ne moze da naredi ili kaze koj kogo i koga da saka.Zatoa devojko edno vreme najdobro e voopsto da ne se gledas so stariov decko, vidi toj dali ke te bara, stavi ja na test ljubovta vidi sto ke se slucuva.....Ne pritiskaj nikoj na nisto ona sto treba da se sluci ke se sluci.Zivej go zivotot, smej s e,zabavuvaj se....ona sto treba da se sluci ke se sluci.I, najvazno od se....ONA STO E TVOE KE SI DOJDE !
navistina imas prekrasno ramisluvanje i bas ona vistinskoto sto treba. znaci ,,stariot,, decko ne moze da se pomiri so faktot sto sum mu napravila denes cel den mi pise sms kako mu bilo tesko, no jas mu pisav razvedi se, ako sakas da sme zaedno, moram taka, ne paniram cel zivot dda mu bidam vtora, a drugiov decko, me bara, no nemozam da izlezam, ako saka neka me pceka, nemozam odma da mu se frlam vpregratka, makar sto mislam deka pak ke se vratam na stariot sto bi bilo sosema pogreno. sceto i razumot se borat kaj mene sega.....
значи уште од првиот ден кога се сретнавме, јас прво нешто шо го прашав беше ,,како е женати,, бидејќи беше останата бремена тогаш само шо се запознавме.... и тој ми рече УШТЕ ПРВИОТ ДЕН ЗНАЧИИ неможам да живеам со некоја што не ја саакам кога-тогаш ќе се раведам, не оди!!! и еве... не е разведен, денес и вчера цело време ме бара ми казжува дека ме сака и живеел со диазепам, немој ми вика да ме оставаш, стварно му е тешко, знам. денес му реков кажи дали планираш да се разведиш, ако не планираш јас ке заминам со другиов (сеуште го одбивам него) и ми рече ,,СТРПИ СЕ СЕ ВО СВОЕ ВРЕМЕ ЌЕ СИ ДОЈДИ. јас мислам дека 3 год не му биле доволни за он да ме запознае она баш нај, нај па сака да одиме 3,4 год па постепено да се разведи..... пукната сум од нервози незнам како уште сум жива, стварно
И јас би ти го рекла истото. Ако за вакви битни прашања не се избориш за своето место и за право на мислење, не очекувај дека во иднина ќе бидеш посреќна со празни ветувања. Ако стварно типот не сака да се врати со жена му и сака да биде вистински со тебе, тогаш требаи тоа да го покаже со дела.Тој е себичен, а ти му удоволуваш. Според мене време е да покажеш малку себичност и цврсто да стоиш на она што тебе ти треба, а тоа е претпоставувам една нормална, сериозна врска. Среќно!
Eeeeeee duso moja... eve ti eden licen sovet. seto ova go preziveav i JAS!!! 4 godini bev vo vrska so zenet covek. posle 300 problemi - on na kraj se razvede (t.e. si otide od doma), zemavme kuka pod kirija i pocnavme poinakov zivot. Veke ne se trpese taka ni 5 min. Jas bev bolno ljubomorna - sto na samata pomisla NEMOZEV veke da bidam so nego.A seto toa se sluci vaka.... Mu kazav deka poveke nesakam da se gledame, on na negova - jas na moja strana. On po dolgi razgovori - se soglasi na toa. Taka narecenata posledna vecer - si se iznaplakavme i dvajcata i resivme deka e kraj! On nemoze da se razvede (a saka) od X pricini, a jas sakam poinakov zivot. Pominaa 5 dena - od nego ni traga ni glas. Jas pocnav da izleguvam (onaka drugarski) so eden decko. Odevme kaj ti ne - kade jas sakam (deckoto bese zaljuben vo mene) i pravese se sto posakuvam jas.Toa traese samo 5 dena dodeka ne doznal on.A koga doznal deka se gledam so drug- pobudale!!! Odese po mene , me cekase od rabota, pred kuka - zvonese na tel kako lud i sto ti ne napravi za da se otkacam od deckoto. Posle 3 dena jas se soglasiv povtorno da razgovarame i mu rekov - ili ke se razvedes - ili ti so mene nema poveke da bides ni sekunda... Mu ostaviv vreme da razmisluva kolku saka.Vecerta mi se javi i mi vika - spremi se - ke te nosam vo Ohrid na vikend. Toa bese grom od vedro nebo!!! -Otidovme za prv pat jas i on nekade zaedno 2 dena!!! Toa e moeto najubavo patuvanje, najubav vikend vo zivotot moj - sto nikogas nema da go zaboravam - nikogas!!! On mi kaza deka razgovaral doma so zena mu - i i rekol koga ke se vrati , da si odi ona od kaj nego. Def. saka da se razvedat. Koga se vrativme - on otide doma - a ona seuste bila tamu. Nalevo krug - on pobara kuka pod kirija (jas ova ne go znaev) Istiot den nasol i vecerta bevme zaedno! Od toj den - jas i on sme nerazdelni. Posle mesec dena pocna razvodnata postapka - zena mu se iselila od stanot i koga zavrsi sve - jas i on se vselivme tamu so komletno renoviranje i skroz nov namestaj. Za celo ova vreme - i jas i on - imavme celosna podrska od roditelite. Negovite znaea kolku e on nesreken so taa zena, a moite kolku go sakam... Za tia 4 god dodeka bev vo vrska so nego - jas ziveev za nego!!! (i seuste) Eve pominaa veke 5 godini - jas i on sme zaedno - mn sme srekni...mn ni e ubavo! Imame i detence skoro 3 godini. E pa duso moja...eve ti vistinita prikazna od mojot zivot. Sega samo pomisluva kolku ti e tesko - i se sozivuvam so tebe... no izdrzi uste malku...ako on e vistinskiot za tebe i ti za nego - ke go pominete i najlosoto - i pak ke bidete srekni i zaljubeni. Jas ne mozam da ziveam bez nego seuste... go sakam kako od prviot den!!! Sega navistina ne bi znaela kako ke go preziveev seto toa ako se razdelevme IZDRZI duso moja i bidi silna na tvoite stavovi!!! Samo taka mozes da uspees i toa se isplati - veruvaj mi! Pozzzzz i pisi mi
noddy, sekoja cest na hrabrosta tvoja, navistina,,, gledam deka na moi godini ti se slucuvala seta taa ,,bura,, so sega veke tvojot soprug... eve jas i toj znaci celo vreme se karame no nemozime eden bez drug, ednostavno mnogu se sakame nikoj ne go razbira toa no eve ti si cist primer, moja kopija... kaj nas problemot e vo nego. jas mislam deka sum spremna na se, od okolu i kazav i na majkami, da bidi spremna, a koga mu kazav na nego se naluti mi vika ,,majkati utre ke mi dojdi i ke me otepa,, znaci uvidov deka toj se plasi od toa sto sleduva., deka ne e spremen na toa, edinstveno nesto e toa sto na zena mu i kazal deka ima druga, znaci i navestuva nesto. jas mu kazav, IAKO ne go sakam, mi e odbiven ke izleguvam sega so drugiov decko , pa so saka neka bide neka uvidi kolku mu znacam koga ke me vidi so drug, kako bolii pa da vidime sto ke pravi togas, ako se razvede ke bidam so nego ako ne...... nema,,,, a ovue dena stvarno mi dokaza deka mu e tesko, mnogu, no i mene mi e tesko sto ne pokreva inicijativa za razvod.... a voopsto neubo zivee so zena mu, ne ni odi doma (samo za spienje) pisi mi pak...ti mi si edinstvena uteha NODDY P.S dali toj imase decaod orviot brak, i sega dali zena mu ve ostava na mira, kade e taa i kolku godini ste razlika
i uste nesto me interesira kako reagiraa i kako reagiraat tvoite roditeli? majkami mislam deka nema da prifati nikogas