@Oneo вервај ме се гадам од такви мажи и би го обесила за муда да виси така а ја да го нишам.. Одвратно говедо. А инаку нека и се јаува ако со тоа ќе си олесни нека и се јавува. Не мора да е силна. Доволно и е тешко сега па да ја осудуваме. @Outlook знаеш колку женети ми се пуптале дека сум слободна? Ама не бре не. Не можам и несакам да сум свесно со некој кој не ни крие дека е женет. Не фала.
I da ne prifakjas, ne ti treba vrtlog vo koj mazot kje te igra i tebe i zena mu, zenet maz spored mene nema sto mn da ponudi. Ama ima zeni prifakjaat, mazeni, nemazeni, se pustaat na zeneti, ima se, ni site mazi se isti nitu site zeni se isti.
Ведвај ме најмногу ми е страв да не наседнам на некој да не знам дека е женет. Има и такви. Ама мене ме дал господ фби па одма сечам. Не можам и не сакам да бидам причина за солзи на деца кога жената ќе се кара со мажот заради третата.
Ако една го одбие, тоа не му дава да право да изневерува. Може да се контролира. Воопшто не е за оправдување. Тоа што неговиот брак се распаѓа е само поради него и никој друг. Колку и таа да се пикала, тој можел и требало да ја одбие.
Со колку пари ќе ја наполниш сметката? Која е таа сума што можеш да ја заштедиш доколку имаш континуирани трошоци и која е таа сума што не може да се дотроши при вакви ситуации? Тој може се хефта со други, ама не значи па дека ќе ѝ ги даде децата. Шо ако не сака да ги даде? Ќе му ги остави? Ќе ги земи дури не е тој дома за да ја пријави за киднапирање? Или ќе му ги остави него за да не си ја погази гордоста? Не е толку едноставно кога има деца, да си сам и на улица ќе спијаш. Еве сама си даде пример за комплицирана ситуација. Еден куп жени остануваат во вакви бракови или уште полошо во бракови со насилството, оти не се вработени, немаат финансии ниту поддршка од некој близок. Затоа не осудивајте. Не велам дека е во ред и дека треба да се трпи, ама за жал државата наша не ти нуди некакви услови и помош. Среќа, членката има барем решен станбен дел. Сѐ шо треба е да почека да се стопли, за да не мрзнат таму. Ни јас не би носела едномесечно бебе во куќа што нема греење сред зима. Дотогаш таман ќе се соземе и ќе можи смирено да разговара и да му објасни сѐ на поголемото детенце, а и да разговара со сопругот околу разделба, поделба итн. Сметај дека ова е шок и за детето, преку ноќ семејството да ти се распадни. И ако не се размислува со ладна глава, се прават сцени пред децата за да имаат цел живот трауми. А за да разговараш смирено, со ладна глава мораш да ги смириш емоциите, шо не се прави преку ноќ.
Ne se razbirame, moeto mislenje ne go opravduva mazot, naprotiv, odgovornosta e negova da go cuva i zastiti semejstvoto, a ne da go rastura. Poentata mi bese bas toa "toj ako sakal da vara, ovaa ako go odbiela, druga kje prifatela", suma sumarum, ne mozes da gi brkas zenite koi mu se lepat na maz ti, tuku so mazot se rascistuva sto treba.
За тоа што ја мислам да работам, почетна плата (ја од тоа што читав по нет ) е 32,000 али знам дека има и за 25,000.У иднина нема да треба да плаќам кирија, така што трошок помалце ќе имам.Зборам ако не сум во брак.Сама да живеам, овде трошковите за живот се ситни, сите сметки укупно 100€ фаќаат.Најсериозно.Другото за јадење ќе иде.Сѐ што ќе остане, ќе собирам, полека полека.Имам испити за полагање за да стекнам лиценца што ја сакам, така што некои јаки пари нема да зимам одма. Ама не би си дозволила да влезам во брак потполно зависна од мажот, не сакам едноставно, не викам дека тие шо го напраиле тоа се полоши од мене, али ја од мала сум учена да не зависам од ниеден маж и да барам рамен спрема себе пошто не заслужувам ништо помалку.Значи не зборам за сума од милион денари.Ама рачунај дека ја лично, би завршила факс до 22 ако е сѐ топ, а пред 28 не ни мислам да се мажам.Имам време за 6 години да акумулирам средства.Не сум некоја која се распиздува со пари, не сум нерационален трошач. Мислам, знам кај живееме, свесна сум дека 80к работат за минималец овде, ама не можам да се помирам со тоа жена да е зависна од маж и крај.Ја не ги судам, ама едноставно сакам да сме сите независни, да сме слободни, и да може е во вакви моменти да се спакуваме и чао
Секоја чест за тебе и за твоите родители. Дај Боже сѐ во животот да ти тече по план. Ама да претпоставиме дека еве и јас сум планирала како тебе, па поради сплет на околности не сум завршила факс на 22, ниту сум успеала да најдам работа одма после дипломирање. Или дека немам кај да живеам, па морам да плаќам кирија. Или целата заштеда од тие 6 години или 10 или 15,сеедно ја дадам за учество за стан за да не живеам со свекрва. Не е во животот сѐ така подмачкано. Тие што имаат услови знаат шо треба да прават. Ретко кој од нив останува, а не дека ги нема и такви. ПС: си го едитирав мислењето, на грешка го имав испратено пред да допишам.
Проблемот овде не се само пари, жената е породена пред еден месец со уште едно мало дете. Во таков период проблем е да најдеш време основни работи да завршиш како одење до вц, туширање и јадење, а не пак да треба преселби да правиш сред зима. Да не збориме колку физички треба да си спремен и за чистење на новиот дом а да си сеприсутен и за децата. И зошто да го остави мажето пак без обврски? Тие деца не се само нејзина одговорност па сама да ги гледа баш во овој период. Јас да сум има и да чисти, и да пере и да готви дури не одлучам дали и кога ќе си заминам.
Da baram maz ramen na sebe.... Interesno. Vo brak se vleguva od ljubov , se ragja deca od ljubov. Dali e ramen Ili neramen ako ima ljubov ,pocit, razbiranje ima se. Kolku e ramen na tebe zavisi od tvojata percepcija za sebe. Ne se mazete sprema ramnini tuku sprema chuvstva.
Срце се тоа на хартија е убаво напишано, хартија трпи... Реалноста не е таква. Никогаш не сум зависела од никого... Погоди кога почнав да зависам? Во моментот кога се земавме отидов кај него со поебана цела заштеда (за опрема на стан) и 300 денари во џеб. Плата немав земено 2 месеца. А инаку и јас зборев како тебе. Додека животот не ми покажа да не летам. Дај Боже да си исполниш ти се што сакаш не ме сваќај погрешно ама не е секогаш според плановите.
Некои од овие ставови се нереални.. од искуство кажувам, особено болдираното. Нема многу да собереш, секогаш изглегуваат некои непредвидени ситуации, и плус малку ќе ти остане од платата ако исклучиш сметки, јадење и кирија (доколку плаќаш) за собирање. Ова, навистина посакувам да гледам се помалку и помалку жени да се во ваква неизвесност и болка. Многу жал ми паѓа, ми иде да ги гушнам..
Знам И многу ми е криво.Неаме сите иста среќа, судбина што и да е.Ама не сакам едноставно некоја жена да треба да седи во ист стан со копук кој не заслужува ни да ја погледне, не па да дели простор со нејзе.Мора нешто да се направи, сериозно. Не знам шо ама мора И не ме сфаќајте грешно дека флексам или дека судам некој, само сакам да сме сите еднакви. а пред тоа? На лото го наоѓаш? Не се запознаваме сите со некој дечко?
Znaes sto znachi maz ramen na sebe? Toa znachi Ako imam Stan I toj da ima Stan ,Ako imam nekoj fakultet I toj da ima slicen po tezina fakultet, Ako imam kola I toj da ima kola, Ako moite roditeli se od visokoto drustvo I negovite da se, da ne e od selo. Ako imam rabota I toj da raboti.... Karakterite se vo druga kategorija I moze da se slichni Ili razlichni , obichno lugje so razlichni karakteri se privlekuvaat, Ako sum introvert me privlekuva ekstroverten chovek....
Kolku se ponatamu kompatibilni vremeto ke pokaze zasto lugjeto se menuvaat I imaat razlicen razvoj vo brakot.Ne mozes so sigurnost da procenis sto ke bide po 10, 20 Ili 5 godini.
Не гледам ништо грешно ако некоја девојка сака дечко со факултет или стан или кола. Секој си има свои критериуми и важност според која бира. Јас не сум материјалист и воопшто не ми е важно колку пари има дечкото, но важно ми е да има факултет. Значи не може да очекувам дека моите важни работи ќе се важни за сите други. И да, спротивностите на долг рок не функционираат. Луѓето не се менуваат поради други луѓе, се менуваат само доколку тие самите сакат да се сменат.
Многу ми е жал што повеќето размислувате вака. Јас кога бев помал, често пати ме советуваа да гледам да земам жена што нема браќа, да имало за мене наследство, па и уште постарата ако е, топ. Од сите женски (три имав) двете беа со постари браќа, дури и од мене. Ако не те почитува некоја, те лажи итн. џабе е се. Си размислувам еве ај порано си викам моите се само со уназадени малку мислења или да речам конзервативни, ама еве и на форум се водат дебати на тоа сеуште....