Ne predvidov od iskustvo so deca sto se na gradinka i znam kako e. Jas ne cekam od maz mi da mi donese, jas rabotam i zemam solidna plata. Bas zatoa sto rabotam i znam kako e tesko da organiziras za gledanje na dete.
Ако нешто ме теши е што поновиве генерации ги гледам уште појаки од мене. Прави мадр факери лавици бре! Нит на работа трпи нит дома трпи. Пројде тоа комуњарското- ааа па коа го зимаше рече и во арно и во лошо.
Ne sum zavisna, rabotam i zemam solidna plata. Finansiski ne sum zavisna, imam podrska i od moite dokolku nesto ne funkiconira nesto kako sto treba imam kade da odam, ne sum bez pokriv nad glava.
Не сум ти рекла никогаш, ама искрено, ти се воодушевувам на потегот. ... и мене ми е надежта во децата. Тие се иднината
од преска ме игнорираш зошто не ти одговара фактот дека јас не сум незрело дете. ајде повели збори со мене колку е тешко организирањето. повели.
Ако твоето се разболело не значи дека и нејзиното по некоја логика. Збори си за твоето само,за туѓи деца ќути си.
Не ме разбираш. Сакав да кажам дека девојчиња и девојки треба да се научат дека не треба да бидат пасивни во свој живот. Не дека треба да имаат палати и се подмирено. Но да работат на себе, да имаат повисоки дострели во животот.
Новиве генерации фала богу што се многу посамосвесни за својата вредност. Ама сепак зависи од околината во која се движат..
Од друга страна, останува проблемот на оние кои се веќе во лоши бракови и немаат услови да заминат. Каква помош имаат од државата? Никаква! На никој не му е гајле.. а Македонија е, демек Социјална Држава. Во Уставот ни пиши. За украс!
За самохрани има. За здрави прави жени, зошто треба помош? Доволно е да не дозволат да се скока алиментација, да се плаќа редовно. Поише што да напрај државата? Да и нае нов маШ што нема да вара?
Е тука не можеш ништо. Имав една познаничка, мажот и доби дете со друга, она остана со него и плус му роди друго дете. Уште се во брак!!! И сега? Јас ја советував да го остави, се по ред.. Она?? Роди жено 2 ро дете!!!! А за држава... Тоа никој да не се надева на држава. Засукјте ракави и уздај се у се и у своје кљусе.
не беше наменето за тебе лично. По форумов има многу личности со проблеми,кои решението го бараат по врачеви,бајачки и сл,место да разговараат со психолог,да поработат на себе,на својата самодоверба,да научат да се сакаат и почитуваат и свесно да го решат својот проблем,кој позитивно ќе влијае пред се на нив,па на децата и останатите.
Нема лабаво.Жени сме. Како беше ,,жена мајка кралица” Ја под дејство на дрога пишувам затоа не е реалистично
Никако. Една настинка на децата колку кошта само. Кај се сметки, храна, алишта, патики, трошоци за во училиште, родендени, итн. Уште ако не плаќа алиментација таткото редовно, а многу има такви, за храна нема да им стига.
So edno dete si taka, jas imam dve i toa edno na uciliste drugo na gradinka, sekoe dete sto odi na gradinka se razboluva , ne samo moeto. Dokolku nemas nekoj blizok da ti pomogne da go gleda ti dodeka si na rabota e tesko. Moite rabotat, maz mi raboti i jas rabotam. Kaj maz mi na rabota e postrogo i ne moze da si dozvoli sekogas da zema odmor. Od druga strana na mene kaj rabota e poslobodno mozam i od doma da rabotam, megutoa ima mnogu sto ja nemaat taa moznost. Dokolku e sama mnogu tesko ke uspee da organizira okolu gledanjeto na bebeto, a da ne pravine muabet i za drugite dve deca. Ednoto nosi na uciliste, drugo na gradinka.
Како некоја баба заглавена во минатиот век си со размислувањата И јас како @Feminka22 ниту сум мажена, ниту имам деца, ама целосно ја поддржувам. Од прееска те читам и навистина нервите ми играат. Ако децата ти се во прв план тогаш децата не заслужуваат да живеат со двајцата родители кои имаат токсичен брак исполнет со кавги, неверства и психофизички малтретирања. За доброто на децата не се разведуваат и ќе трпеле, слободно трпете ако сакате да им ја сјебете психата на децата, одлични родители сте. Мислите лесно им е на децата да ја гледаат мајка си расплакана, нервозна, како плаче и пие апчиња за смирување, важно децата живеат заедно со мајка и татко, браво голем успех... И не го кажувам ова како некоја од Марс падната, туку на своја кожа знам како е да си дете кое живее во токсичен брак, како поради сето тоа немам самодоверба, на секој повишен глас јас се штрекнувам и мислам аман ете пак почнаа да се караат, па да се тресам од страв нивната кавга да не премине во тепање... Само затоа што имам баба со најпримитивно размислување како твоето немој ќерко да се разведуваш, врати си се кај маж ти, арно добро тој ти е маж, си го одбрала, си го земала сега ќе си го трпиш Па таман мајка ми се охрабрила да го остави, ете ти ја баба ми ја предомислила, јас џабе плачи, викај да не се враќаме, ама таа ја убедил, читај со други зборови ја избркала, па немајќи поддршка и финансии враќај се назад во пекол... Само јас знам низ што сум поминала, колку диазепами имам испиено и нема да дозволам мое дете во иднина да поминува низ истото. Макар немала од никој поддршка, би била многу похрабра и поборбена од мајка ми во животот. Ама некој недоквакан маж кој не ме сака, цени и почитува, кој ме изневерува или малтретира нема да трпам ни во сон колку и да ми е тешко сама да одгледувам дете/деца.