Полека девојче,ко ќе се најде некој емотивно да те растресе ќе ти кажам,се супер се твоите амбиции и размислувања ама од emotional damage не се бега така лесно,мислам животов не е како по книга и не секогаш можеме да влијаеме на нештата,запамти го ова допрва ќе имаш искуства.
И шо има врска тоа со муабетов? Ако ја неќам дете, ќе ми го всади? Неќам дете бе ако ја и он не може сами да се прераниме.Ако имам таква среќа да работам за минималец, шо ќе ми е дете? Ја да можам едвај да се наранам, па и него да го мислам? Не се рани дете со љубов
На мое хипотетичко прашање што би направила во таква ситуација таа сама си кажуваше како нејзиниот брак е бајка. Сама си го тоа спомена што не ни беше во контекст со прашањето поставено.
I so fakultet ima mnogu rabotat kako sankeri i kelneri.Jas so zavrsen fakultet so 9 ipol prosek rabotev vo prodavnica za 10 000, i toa na zdrav mozok ke te pravat nesalam,cekajki rabota na struka, nemoze, odreden period ke cekas ama posle ke rabotis bili sto. Taka kako sto planira feminka na 45 ke se zeni, dali i togas. Osven ako ne e od tie sto imaat jaki vrski ili partiska kniska pa pravo od fakultet na rabota. Vremeto e pred nas. Jas dobro ti odgovoriv dva pati ama koj kako ke razbere od toa sto go pisav.
Ваљда ќе се мажи, али нема везе. Што е проблемот тука? Не сфаќам. Сигурно подобро ќе и е, него да трпи секој ден живот со некој грам почит што нема за неа.
Не знам како да ти објаснам... Еве вака најпросто, темата е за коментирање, дебатирање, размена на мислења. А, не за изнесување лични информации за својот живот. Не се коментира твојот или мојот живот. Се коментира дадениот проблем на членката. Освен што ете кажа дека имаш совршен брак, одличен успех, кола, работа, просек. Тоа не е испревртување, сама си ги изнесуваш овие факти за кои не ја гледам потребата.
Tuka e odgovorot izborot na toj so kogo ke se mazis, karakter, ne samo fizicki izgled, zatoa sto sekoj staree ,ubavinata e prolazna a karakterot tesko se menuva. Da najdete nekoj koj KE VE SAKA I POCITUVA.PARITE OD MAMA I OD TATO SE TROSAT.[/QUOTE]
Па и тогаш да се мажи, не значи дека совршен брак ќе има. Бракот го прават луѓето, не годините. Баш во тие години фаќа средновечна криза, особено кај мажите.
Toa go iznesov bidejki dojdovte do zaklucok deka site zeni se bez rabota i se finansiski zavisni od mazot, toj zaklucok go donesovte i za mene, sto ne e tocno.
Каде е тој заклучок, посочи ми. Те читам, ги прочитав страниците и никаде не се дојде до тој заклучок. И пак ќе кажам, ова не е дискусија ни пак некогаш ќе биде.
И на 45 еве тебе треба да те прашам кога? боље на 45, а до 45 среќна, него на 45 да се рокам со дијазепами и хелекси пред децата пошо иам говедо од сопруг а тоа со книшките блабла, вие постарите генерации го напраивте.Ај Снеже детево ако сакаш препорачај го.Ај Иван види ако имате слободно место, ќеркава сега дипломираше...и така почиња тоа.И шо се трча пред штаб за едно сендвиче. не сме ние младите криви, ние каматно ќе го папаме ради вашата мрза. Некој некогаш го мрзело да го мрдне гзот, свртел еден број/пратил телеграма, и тако други и тречи, и ете ти зачаран круг.Ја да не сум крива шо сите се врскаџии ? Има и квалитетни кадри шо се буткаат со врски сигурно, пошо од неработници на ред не се доаѓа Ја знам луѓе шо немаат АПСОЛУТНО никаква врска со работата, преку ВМРО на времето успеал да влезе во општина, го избркаа едно време, сеа го вратија и ми вика ,,брат денеска искуцав 2 листа на работа, ептен лабаво" wowww дури 2 листа.Дури ДВА знам дечко со диплома, млад е бе уште, 25 има, работи ко мрднат, и петок и сабота, има можност да работи у една фирма, преку мајка на другар негов, вика јас уште не се осеќам спремен за таму, срам ми е да не ја посрамам. Братучед мој, влезе со врски во една фирма, ама не знаеа дека е со врски, неќеше да се знае чиво дете е.Абе маста му ја извадија од работа, стекна одредено знаење, смени после уште 2 работни места за 3 години се надоградуваше во областа, пошо сегде истото го работеше, сеа лапа кузнае колку илјади долари, си нашол компанија америчка, си пратил CV, гледаат дека работел у добри фирми.Илјада долари сигурно зима и више, не сум го прашала пошо е глупо. Имав другарка, живеат нејзините од 22,000 укупно, абе СТО работни места и` најдов за да им олесни, неќе бе.Неќе едноставно.Нејзините кој плата, кој социјално, госпожа чекаше ние да ја частиме, и нејзините и тоа малку што го имаа им го зимаше за по кафичи... Друг пример знам, докторка специјализант (као се вика не знам, не е општ доктор, да не ја кажувам струката) морала на Клиника да работи, неќела ни приватно (пошо знае дека ќе треба да работи, а не ги гледа парите пази), не седеше дома? небитно, забегав од темата...поентата е дека има СВАШТА има и работа, има и работници и неработници.Овде е најчудно што СИТЕ викате ,,нема пари, ниски плати, сите се врскаџии" a реално секој од нас бар за нешто во животов фатил врски.А никој не збори и за луѓе со ништо не работат.На ФБ па е друга ситуација, таму секој втор се жали како администрација ништо не работи а зимаат плати, ова она.Овде има и членки шо доста добро живеат..Има луѓе што од ништо нешто створиле.Знам на другарки родители со средно, почнале од чиста 0, сега имаат свои бизниси.Го бивало за Х работа, заштедата ја вложил во бизнисот.Сеа рани 2 деца, одат по одмори, ова она. најлесно е да кукаш на Фемина ,,абе врскии требаат, нема работа" а пуштиле оглас у една фирма, ги одбиле и толку.Дигаат раце еве требаат да кажеме у 80% од ситуациите, тие 20% кај се? така лесно ќе се откажуваме на секое? абе како сивоња ќе праќам CVто на секоја можна фирма. Дур да најдам, логично ќе работам било шо.Ја бар не се срамам од ништо.Нема со гладен стомак да седам.
Sekoj si e krojac na svojot zivot. Te imam citano deka deckoto tvoj treba da ima fakultet i neznam ti sto, kako toa da e najbitno, zatoa velam koga ke se mazis ne da se mazis deka drugite toa go napravile,tuku od ljubov i so covek koj znaes deka te saka i pocituva i togas koga ti ke si spremna na toj cekor.Pari i ke specalite i ke potrosite, ubavinata ke pomine, ljubovta e taa sto pridonesuva za harmonicen brak, ama obostrana ljubov i istata treba da se neguva. Vo vrska treba da procenis dali toj dovolno te saka i pocituva tebe. POCIT e nesto sto vo posledno vreme go nema. Devojkite denes gledam deka gledaat deckoto samo da imat BMW, audi ili ne ti znam kakva marka, fakultet. Vo zivotot se ke se postigne samo treba trpenie. A za cv nekoj poveke da ima isprateno cv od mene neznam dali ima. Jas odev i od firma na firma ako nema oglas prasuvav da ne im treba rabotnik. Slusaj patalec bez vrski tesko do rabota. Ama ko sto gledam ti imas vrski, i zatoa taka zboruvas. Kako bratuced ti imal vrski ama neznaele deka e so vrski.
Општо ти кажувам,дури и за врска,не за брак еве,не е исто да си во огнот и од страна да кажуваш како да се згасне. Чекај чекај,мислиш дека ако подолго бираш ќе го одбереш правиот и совршениот? Знаеш колку од жените што пишале во темава мислеле дека имаат совршен сопруг? Во никого ме можеш да имаш 100 % верба,т.е ти можеш да си имаш ама немој да си сигурна дека нема да ти ја изиграат.
Се согласувам со ова. Не можам да ја читам цела дискусија, не ни знам за што точно веќе се збори ама ова мислење ми падна во очи. Исто како што брак не е да го договориш од денес за утре така не треба да биде ни развод. Според мене не во смисла дека треба да се простува неверство, насилство и било што друго, туку треба да се купи време и да се изигра паметно, а не да се трча веднаш. Тука сите за секој проблем викаат развод и точно, во многу ситуации треба развод ама не секоја жена е во иста положба. Добро ситуирана жена со поддршка од семејство, пријатели, со заштеда на страна може уште утре да најде адвокат и да се разведе. Од друга страна, жена што е во потешка финансиска положба и нема луѓе да ѝ бидат ветер во грб, не може одма да се напнува да се разведе. Факт е дека тука треба време и помош а не празни совети. Што ако се советува разведи се одма, кога буквално може да остане на улица. Затоа оставете им простор на луѓето и не бидете толку н а п а д н и. Последно, сите се различни. Не сите се справуваат со стрес на ист начин ниту пак со вакви големи животни предизвиици, па не ни може секој исто да се бори и подеднакво да издржи. Затоа споредби се комплетно апсурдни и непотребни, дурии навредливи. Уште нешто, надвор од ова, прочитав пак она старото останување заради децата. Ве молам сите така што мислите да си ставите во глава дека тоа останување значи траума за децата, многу посреќни би биле истите тие деца со разделени родители отколку во токсична средина која што сте им ја креирале затоа што не сакате да се разведете. Better late than never.
Свашта се изнапишавте, а ниедна не кажа решение каде да оди членката доколку нејзините не ја поддржат и мажов не сака да испадне од домот?
Леле бее... Кој-како сакате живејте. Шотуку му кажвате на другите како му е? Сами си знат. Сакате јас да ви кажам како ви е на сите? Да ви гатам, да ви гледам