Девојче, не зборам само за мажење туку и за пари и за студирање и за се...олабавате малку со тоа колку имате планови во животот и ништо никој не ви може.
Ова мислење нека биде како поука од све што се напиша. На членката и посакувам се најдобро, од се срце. Јас не сум никој и ништо за да ти кажувам што да правиш, би ти дала само еден пријателски совет. Не знам дали имаш ќерка, ако имаш биди цело време тука за неа, учи ја и советувај ја. Идните генерации мора да се подобри од нас. Нека создава и нека прави. 1000 пати е се полесно кога е така.
зависи од човекот. вчера ЕДНИ мене пробаа да ме стават на тапет со простачки буцкања и измишљотини- ама не им пројде. Не се спуштам на толку ниско ниво па шо сака нека е. Коа ќе се кренат на мое-може да се кавгаме. До тогаш од горе ќе им мафтам
Секоја чест на силните жени тука на форумов што со 15000 плата ќе се разведат, ќе плаќаат кирија, трошоци, ќе носат дете во градинка и ќе преживеат. Ве читав и не ве ни дочитав. Колку само не сте свесни и не знаете колку е тешко да направиш таков чекор со дете, со бебе, тек со две или три деца. Мислам реално смешно е како скокате. Дефинитивно поддржувам развод, сметам дека никој не треба да останува во несреќен брак, дека секоја жена треба да се залага за себе да биде самостојна, независна, да си пружи поубав живот себеси и на децата, АМА разберете дека не е воопшто лесно, посебно дека не е чекор кој се прави така непромислено како што тврдите вие, собери парталите и замини. И каде? На улица? Каква е таа добра организација ве молам просветлете ме? Какво е тоа позајмување пари од другарки и оставање на детето да го ПРИЧУВА? Секој ден ќе го причува по 8 саати додека сте на работа? Во случајот на членката две деца и едно бебе од месец дена? Верувајте од се срце им посакувам и на членката која го сподели проблемот и на сите други како неа, да се борат и да успеат, ама воопшто не им олеснувате, ниту помагате, со целото осудување и скокање како вие можете СЕ, додека тие се тие кои се наоѓаат во безизлезна ситуација.
Секој што стигнал до тука да прашува за совет се чувствува дека е во безизлезна ситуација.И да не е така психата така им вика.Тоа е живот разводот не е одлука што се носи наеднаш.Најчесто им треба време прво нивниот мозок да го процесира се тоа.И најсмешно ми е што после три дена од пишаното ќе и речат на членката што одлучи.Не е тоа така лесно.
Какви и да се, совети се, а не знаеме колку плата зема дали е 15000 но се дадоа доста совети за да она или било која друга што чита да види дека постојат опции и ситуацијата не е секогаш безизлезна. Конкретно членкава не се осеќа дека е во безизлезна ситуација и донесе одлука за себе. Не знам зошто ви пречат советите. Ако некоја одлучи дека сака нешто да смени во животот макар и едно покачување на плата да е или унапредување, вие ќе ѝ кажете, седи мирно има и полошо. И пак е безизлезна ситуација. На сите решението ви е работа на бракот а не објаснувате што подразбира тоа.
Чоек треба да се збори на темиве, ко што кажав и вчера, ама без вреѓање и судење и ,,јас знам ти не знаеш" муабет.. Треба себеси, гордоста и мирот да ги ставиме пред парите, комфорот и луксузот.Дајте да збориме како да се се снаоѓаме во такви ситуации, што да се прави, како да се изједствува. Некое конкретно решение.Да не е седи во бракот, ради децата.Да имале своја соба или не.
НемогуЌе!!! Кај родителите да се вратат!!!??? Па, нели денешниве млади бре без сопствени приходи, стан и се остало не се мажат/женат!? Како тоа ќе се враќаат кај родителите! o
Јас кажав еднаш здравјето кога ќе го изгубиш- пиши си Х на чело. Тие стресови,нервози и стравови се одразуваат врз сопственото тело. Највеќе страда жената,ретко мажот.
Јер математиката е заебана наука а и либералниот капитализам. Во идеални услови, се мажам на 25, раѓам на 27 и имам никаква кариера барем до 34, јер или активно гледаш дете (сите се посебно болежливи до таа возраст) или имаш дадилка за активно да го гледа детето, дур ти бркаш кариера. Ако се роди уште некое дете подоцна, рачунај уште едно одолговлекување. Математички, колкави се шансите да имаш фантастична кариера? Жените, од ,,непознати,, причини, за исто работно место се помалку платени од мажите. Е сега, кога отприлика рачунаш дете за пораснато, за да има простор за развод? Кога отприлика е доволно пораснато за да не претставува финансиски издадок тоа дете? Колку години има истата жена кога ќе биде постигнато тоа. И колку пари се потребни за финансиско независно живеење, без обезбедено живеалиште? Прашањава погоре не се однесуваат на жена финансиски зависна од маж. Се однесуваат на тоа, што е потребно за една жена да биде финансиски независна.
"амаа мора да се работи на бракот", уствари мажот исто ќе си го ладе, а жената ќе си подголтнува и потиснува во себе секогаш кога ќе се присети на неверството. Е тоа е "работата".
И тоа го кажав наназад со други зборови. Жената ќе се труди за сѐ и пак мажот незадоволен. Иако е сторија од пред 20 години сепак и ќутенката има своја болка.
Па за жал така е.. Копуци едни, шо влагаш во брак ако не си спремен, созреан, или еве и понатака ако се јави желбата за промена, зарем на секое искушение се поделгнува? како им се уништува брак, хармонија. за еден секс не сфаќам.Башка како не им е жал (не во смисла сожалување) за жените? Она ти верува, она влегла во брак со тебе, решила да има деца со тебе итн, а ти пошто сакаш промена ќе го фрлиш тоа во вода. Не ги сфаќа мозокот мој тие работи.Јас сум рекла, дур не видам дека сум созреана за врска и дека може да се посветам на еден дечко, не влагам во врска.Никој не е должен ја да му набивам рогови, да си играм со неговите чувства и да му го трошам времето. @Biljarkata епа затоа ( за тоа што викаш на 25 мажење) кога реков дека не ми се брза за брак, ми рече една ,,како што тргнала Феминка на 43 ќе се мажи" , @Directioner005 доби коментар дека сама ќе остане ако продужи така да се мисли.Значи ни вака ни така е овде. Јас затоа, бар јас лично, пред 30 не би правела дете, а не би ни се мажела, и да се мажам, не би одма дете, дур не стекнам некој свој денар, или да видам во брак каков е. и после ќе ми речат, ама животот не знаеш што ти носи, живееш во розов свет, не е се` планирано.А дете и брак ако не се планира, не знам што се планира итн...и џабе вергламе уствари
Ова моево што си го цитирала математички, либерално, капитално итн се однесуваше на пример: жена способна, со големо дете, веќе во брак, бара пари да оди на кафе со другарки од мажот? Зошто? Не, стварно ме занима зошто. Голем дел жени во нашава држава се ова, колку да ви е неверно. Ете, повели, објасни ми. И мене лично би ми било доволно да си имам некој денар настрана ЗА СЕБЕ, не знам некој мир ќе имам ваљда. Зошто жена се толку ослонува на мажот? И пак ќе кажам не мислам на жени со новороденчиња и болни деца. И мислам од вакви теми веќе нит сакам да се мажам нит па да имам деца. Ова што го кажувате мене ми изгледа на жив хорор Ах и да се доедитирам, немам некои амбиции да бидам жена шеф или слично.