Дека има закон кај што одговара кривично тој што требаше да види ќе види.Ние само не знаеме да се избориме за нештата кои следуваат на децата,боже Господе. @Noemi и она е веќе на таков став,само да и се тргне од животот.Не дека е присутен,ама за пасоши треба да одиш во социјалното да се докажуваш дека не ги гледа па тек тогаш да добиеш пасош без негов потпис.Ама од друга страна несака да мисли дека слободно ќе може да си ужива по одмори а она да неможе да скрпи крај со крај.Дека пари неможе да му земе јасно и е.Веројатно на тој начин сака да го казни.И до некаде ја подржувам.Како знаеш да ги створиш така ќе најдеш и пари,ако не ене ти ја Шутка.
Koja si pa ti da kazhuvash koj smee da komentira na temava?! Bez ogled na brachen status i na toa dali ima ili nema deca, sekoj shto saka mozhe da komentira na temava. Jas ne rekov konkretno ti da mi obrazlozhish tvoi prichini za ostanuvanje vo brak! I da, koga nemash argumenti pochnuvash so mislenja i komentari od vakov tip: koja si pa ti i sl.
Пиши бе девојче кирилица,очи ми изваде. Со оглед на тоа дека 90% од членките што верглате за самопочит,финснсиска независност и слично,нит сте во брак нит имате деца кажува доволно,и дај нека дојде модератор да ја заклучи темава на некое време.
Живеам во странство. Имам пријателка, самохрана мајка на две малолетни, живее во општински стан за кој плаќа минамална кирија, работи за просечна плата, добива некои пари од државата заради нејзиниот статус. Не и стасуваат парите за две деца. Таа е светлиот пример, таа другата што работи за минималец, не ја спомнувам. Ама тоа е ваљда пошто овде не се праат слави со кифлички, инаку ќе им беше се погодено. А вие, дури пишете цел ден на форум, можевте еден курс да завршите денес, за да бидете посамостојни утре, во светот на бајките. Добра ноќ.
Добро, видов дека алиментацијата е исклучок, но ти се вртиш во круг. Прво се молите на судот да реагира за да плати, ама не сакате да го гоните за да не случајно заврши во затвор?! Што точно очекувате од судот, а тоа да не е предвидено со закон?
Полесно ли ти е вака за читање? Не е битно дали сме во брак дали имаме деца и сл, не треба ни да те интересира тоа.
Кој сака нека коментира, "хартија" сѐ трпи. Без оглед на брачен статус, без оглед на тоа дали има или нема деца се испишаа 30+ страни за образложување на нечии мислења, ставови и одлуки на деца, чија што обврска е да напишат домашно и паметно да го потрошат џепарлакот за викенд. Имам аргументи кои немам намера да ти ги образложувам тебе. Една мајка за своето дете/деца не спие ноќи и денови додека тоа не цица, не јаде, болно е, има температура од вакцина, треба да оди во градинка, тешко се адаптира во градинка, не зборува, се повредило, има домашно, тешко му оди математика, треба да полага испит... Се крати себеси и потиснува свои желби и задоволства од немање време, начин или финансии, бидејќи треба да се купат витамини, лекови, пелени, облека, школски прибор, студии... Не можам да набројувам какви надчовечки жртви прави една мајка за своите деца, најмало нешто е останувањето во брак за обезбедување подобро утре на детето. Дури не се остварите како мајки не можете да гледате со овие очи, не знам како да ви објаснам.
Кога немате аргументи, веднаш следат коментари, немате право да кажувате ако не сте во брак или немате деца. Секој има право на свое мислење и секој може да коментира колку сака. И да, сосема е во ред прашањето на членката.
Точно дека мајчинството е најнесебичното, најискреното, и најсилното чувство на светот. Се си држи вода. Ама на секое дете му треба мајка со здрава психа, жена која остава пример што треба да се следи. Раѓање деца не значи дека вашиот живот запрел. Не сте најдобри мајки на свет ако не се гледате и цените себеси. Токму поради оваа мисла, многу од мажите и знаат дека нема да заминете и го искористуваат тоа против вас. Ги користат вашите деца за да ве задржат дома иако ве вараат(не зборам за тебе лично). Според ова што го пиша, мајките што се развеле и се борат самостојно, се помалку мајки од оние што се “жртвуваат “и трпат варање?
Nema da sfati sekako. Ne se objasnuvaj bez potreba. Mene me interesira kaj e tatkoto vo celata prikazna. Zaahto tatko sho ne deli obvrski okolu decata so majkata( pa ona i na rabota odi i so decata i se ona pravi) toj ne e tatko, tuku spermodonor.
Кажав нижа вредност во смисла дека утре не дај Боже во случај на развод, имам каде да одам, од што да почнам, родители кои стојат позади мене, не сум неспособна и пак не можам да паламудам како некои овде. Имам стравови и покрај се'. Да не зборувам за амбиции и како се не се силев додека бев студент. Почнав да барам работа и веќе ништо не беше исто...
Освен доењето, за сите други работи може да се погрижи и таткото, а и лице кое не е родител на детето. Секое дете нема родители, а на она кое има родители не му се секогаш достапни.Па, за овие деца се грижи друга личност од семејството или им помага на родителите. И доста со она ќе станеш родител, ќе видиш, ќе смениш мислење. Не сите менуваат мислење откако ќе станат родители! Да повторам.Седи, ќути и трпи не води кон добро. Останување во брак со насилник или изневерувач не му обезбедува подобро утре на детето, туку му дава лош пример.Тоа дете страда чувствувајќи ја тензијата меѓу родителите и сведочејќи на нивните расправии.Како возрасен може да ги прави истите грешки како родителите.
Pa ja koa ja prashav kaj e tatkoto vo prikaznata nishto ne odgovori. Nema ona da se objasnuva so vas nezreli sho ne ste vo brak i nemate deca, treba da vi se zabrani da pishete na temata zashto ne pishuvate stavovi koi se sovpagjaat so nejzinite.
Членки во брак, со деца, разведени членки кажаа милион аргументи и вие 3-4 пак едно те исто 'немате аргументи, немате аргументи'. Ви реков, да ви ги дадам очиве мајчински па да гледате со нив, дотогаш ништо нема да ви е доволен аргумент. Ако го прочита ти тоа што ме цитираше пред да ми го поставиш прашањето, ќе знаеше колку не треба да поставиш такво прашање, ама ок, ќе ти објаснам. Пишував за самопочитта шо ја барате цело време. Детето е пред мене, секогаш, без разлика дали таткото е тука или не, жив или не, верен или не. Епа јас побрзо би се разведила од маж шо не дели обврски во домот и семејството отколку од маж шо флертувал со друга. Точно. Затоа реков, под простување подразбирам вртење нов лист, а не секој ден кавги и расправии за истото. Ако може некој да премине преку неверство и да се прави како никогаш да не се случило, нека простува. Ако не, се знае шо е друга опција. И да знаеш дека ќе смениш многу погледи во животот кога ќе станеш родител.
А како може да се има доверба во некој кој изневерил? Никогаш нема да се посомнева сопругата на неговото задржување после работа, на деловни состаноци и патувања од работа? После неверство, доверба нема. Кадешто нема доверба, ретко атмосферата во домот да е убава, а тоа има влијание врз децата.