Секој пат исто на оваа тема, ќе пише член/ка две-три мислења и ќе ја снема, а овде за врат ќе се фатат меѓусебе останатите членови.
Кога имаш прво претчувство дека човекот не е баш најнај, и може да стане агресивем-бегаш. И најрано во врската се гледа тоа. Мене фала богу сам ми раскина, имаше лош темперамент. Од километри се гледаше дека има anger issues, и страв ми беше да сум околу него ако се налути за било што. Не се знае како ке реагира.. Се надевам ниту едно девојче/жена нема да подлегне на слатки зборови и гушки, кои подоцна ќе се преобразат во гадни навреди и тепања.
Кога веќе имав претчуство, касно беше, летаа шамари... Затоа ни треба ССО во школите. И ова го има во програмата. Како да се заштитат, што значи давање согласност, што значи почитување на туѓите желби, ама кај нас сакаат религија да се предава... Прости, прости, прости... однесени!
Мори шо збораш. Покорисно е да знаеме во кој пасус пишуе дека мастурбацијата е грев, одколку да ги учиме новите генерации на заштита од било која сфера.
Не се 'фаќаме за врат', дебатираме. Шо корист има од твојов пост во случајов? Ништо. Само колку да се пиши нешто. или вклучи се во дебатата со аргументи на темата, или ќути си. И да не е таа, има илјадници други што се во иста ситуација ко нејзе. Може некоја ќе прочита нешто што ќе и' е од корист. Башка, паметно е за оние кои не се во брак, со време да си знаат на што се' треба да внимаваат. Посебно за финансиската независност.
Многу ми е жал што насилството не е сфатено сериозно. Као, само те удрил, замини си. Не... Не треба да остане само на заминување, треба интензивни мерки да се превземат за мороните што си дозволуваат да повредат женско.
Една работа е тепачка помеѓу рандом особи, друга работа тепање сопруг-сопруга.И двете спаѓаат во насилство. Но... Во вторава ситуација не се замара мн мн МВР со причина ај бубете се и ќе се смирите. До сега така се испоставило дека функционира. Маж ако натепа своја сопруга никому ништо, или ќе и речат оди си од насилникот или во најлош случај ќе ја вратат кај него. Треба ептен некогаш не знам што да се случи да направат записник, а камоли тужба.
Точно. Посебно, затоа што домашните насилници (партнерските насилници) се рецидивни. Со секоја партнерка се насилни. Цело време, некоја жена е под ризик заради таквите. Да му го тргни кубуро ко девојката од Велес! Е то треба да се случи! Госпо да ми прости, ама кога нема друго и ова е решение. Затоа има закони кои се спроведуваат во организирани системи, за да нема улична правда.
Баш така... не за џабе викат старите: Сит на гладен не верува... Тажно ми е многу. Ми се плачи за вакви работи, ми се рика!!
Ах кога би имале доволно свест и знаење, да се спротивставиме на системот шо не угнетува сите... За никој не чини ова...
Stvarno ne mi e jasno kako na nekoi zheni koi ne rabotat i se na grbot na mazhot cel zhivot kako ne im e sram da baraat pari od nego za da idat na kafe ili da kupat vloshki. Ne e samo prichinata nasilstvo, zhenata mora da raboti. Kako ne im e neprijatno, neubavo da se na tugj grb cel zhivot so izgovori: deca, kukja i sl?! Rabotosposobni zheni, vo brak se, a se zavisni od mazhot kako tinejdzerki. Kako?! Stvarno ne mi e jasno.
Не осудувај пред да осетиш. И јас кога немав деца се лупав во гради на ист начин. Ама сега разбирам. Не поддржувам, но разбирам. И не секогаш во животот се иде по план. Болест, губење работа, обврски околу деца и се тоа се сериозни пречки, а не изговори. Особено луѓе кои што имаат деца, а немаат луѓе околу нив за помош.
Ne velam za odreden period zhenata da ne raboti: kako na primer da izgubi rabota ili e na porodilno ili e bolna. Toa e vo red. No, odreden period da e. Velam CEL zhivot RABOTOSPOSOBNA zhena da ne raboti e sramota. Moja mnogu bliska lichnost pochna na rabota koga bebeto i beshe samo 9 meseci, ideshe 8 saati na rabota sekoj den. Znachi koga ke se trgnat izgovorite se mozhe se. Znam zhena koja e vo brak, imaat 3 deca, mazhot se ubiva od rabota da imaat pari, ona e doma, a pritoa decata se golemi, ne se mali pa da ne mozhe da sedat doma sami.
Еве, јас не работам и да ти кажам право, ама ич не ми е срам. Јас и тој сме едно. Кога земам јас пари и тие се наши. Иако поголем дел од бракот сум невработена, сум инвестирала наслетство во станов и со тоа сметам дека е доволно. Друга работа, јас му перам гаќи, му чистам, го тешам, го сакам, се грижам за него... и со тоа мислам дека си го 'заработувам лебот'. Проблем е ако ти брани да работиш, или ти крати финансии за да те манипулира. Мене, се' ми е дозволено. Фала му на Бога! Ама школото го научив од тие претходните, посебно од тој шо ме тепаше и од силувањето. Можеби се тешки трауми, ама како ќе ти се опулат очите, двете-четрнајсе ќе ти се напрат! Убо ќе биди, да не мора никој да учи ко мене, туку совреме да се поучиме една со друга *Заборајв да кажам... Да сум сега, дефинитивно многу повеќе би се посветила на школо и кариера. Искрено... на овие години, мрза ми е... а и можам да си дозволам... сум имала среќа... ... а можеше поинаку да испадни... Прво себе си ќе си се изградите, после градете врски. Нема попаметно од то. Ко мајка ви кажвам
Абе мисли си дека е така. Дај Боже во живот да ти биде се по план, па да не се најдеш и ти во оваа ситуација. Јас на период останав без работа, осетив како е. Имав среќа, живнав ама не секој има. И тоа што знаеш жена, знаеш комшика, стринка, баба, не значи ништо зошто секоја животна ситуација е различна. А и да ти кажам, немој да мислиш дека одгледувањето деца не е работа само оо себе, особено 3. Ти не сфаќаш дека тие деца одат во градинки, училишта, курсеви или спортски активности, приватни часови, јадат, пијат, болни се. Се тоа треба некој да го прави за нив. Затоа, не осудувај пред да осетиш.