Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Брачни неверства

Дискусија во 'Брак' започната од kateivanova12, 21 ноември 2009.

1. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Немој така да велиш за жртва.

Секакви луѓе биле жртви на семејно насилство, и финансиски независни и самостојни и храбри...

На Осе, boo3 и Didajo им се допаѓа ова.
  2. Veselina23

Veselina23 Активен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2022
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    50
    Морам да одговорам на ова дека ниту една буква од пишаното не е точно. Јас на човекот 2 години му повторувам дека не го сакам и дека сакам развод, мислев искреноста ќе се исплати па му кажувам ми сметаш ти ми смета се твоето размислување,ставови, не разбирање ние немаме ништо повеќе заедничко , ние не можеме ниту една минута да ја испланираме заедно,ние сме во токсичен брак од кој двајцата само се гушиме. Ама со нечовек нема разбирачка. Па ни тој не ме сака. Љубов,молење нешто слично дека сакам и очекувам се последно нешто.

На A94, ZAHRA, Angie1432 и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Не си ми јасна, ти чекаш он да те пушти за да си одиш?!
    А во меѓувреме, му готвиш, го переш, пеглаш, му чистиш? Па како чистачка да одиш некаде барем твои пари ќе се.

На Oneo, Feminka22 и Серотин им се допаѓа ова.
  4. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Епа смени тактика.
    Не му кажувај ништо и почни процедура за развод.
    Донеси го пред свршен чин.

Вака го доживува само како празна закана, а и изговор да биде насилен со тебе...

22.jpg

Последна измена од модератор: 16 декември 2022
    На SINOLICKA_123, Victorian, stsmua05 и 8 други им се допаѓа ова.
  5. tambelina

tambelina Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    636
    Допаѓања:
    1.642
    @Veselina23 те молам оди во темата семејно насилство . Ќе ставам сега слики од А до Ш каде СЕ можеш да се обратиш и што СЕ може да се превземе.

На KateKane, Feminka22, Zorina и 3 други им се допаѓа ова.
  6. tambelina

tambelina Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    636
    Допаѓања:
    1.642
    Феминки знаете што е двојна виктамизација на жртвата?! Епа немојте луѓе.И јас сум се чукала некогаш во гради ,,јас ова-она би му направила,, ама не се случува ова преку ноќ туку полека и дур сфатиш во што си влегла те обзема страв и паника како ќе излезеш од ваква склопка,и сама себе се обвинуваш меѓудругото!
    Еве за себе ќе кажам , никогаш повеќе не се вратив на таа старата јас,дури и после разводот и кривичната пресуда.
    Иако сум сега омажена за човек на место(народски кажано)имаме пристоен живот и добар брак, лузните ми останаа.

На MarijaMi90, Victorian, Oneo и 18 други им се допаѓа ова.
  7. Серотин

Серотин Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2022
    Пораки:
    987
    Допаѓања:
    2.392

Никој не ја виктимизира со тоа што и вика дека треба да биде по цврста,да не биде лабилна .Никој нема да ја извади од пеколот ,ако тоа го очекува.Она се врти во круг.

8. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Како не и' викаш, кога баш тоа и го кажуваш?
    И' велиш дека е нестабилна и не е цврста.

Знаеш како е да си жртва на семејно насилство, немој сега да се објаснуваме за вакви работи.

Се' можеш да кажеш, без директно да ја обвиниш жртвата.
    Доволно е што институциите ги обвинуваат, не им треба ваков однос и од остатокот од популацијата.

На MarijaMi90, flower30, senjorita-v и 5 други им се допаѓа ова.
  9. Серотин

Серотин Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2022
    Пораки:
    987
    Допаѓања:
    2.392

Единствено добро е тоа што знае дека е жртва,мнолгу не се свесни дека се жртви.Има надеж ако стегне заби да се извлече од пекол.

На WildMk и Dentina им се допаѓа ова.
  10. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.825
    Допаѓања:
    39.509
    Како викаат, не прашувај гаталец, прашај паталец, ама сите имаме во животот некои нездрави односи кои кога ке се повлече црта ни носат штета, но не ги прекинуваме долго ради оваа или онаа причина. Со блиски особи, кост бенефит анализа не се прави така лесно. Многу различни околности те правар фрагилен, и да, за мене не е навреда да речеш некому не е цврст, ама не знам туѓите уши и мозок како восприемаат.
    Само знам дека не можеш да спасиш некого, условно речено, кој не сака/не е спремен да биде спасен.
    Кога ќе е , битно е да има сојузници, а на крај краева скоро се' може и сам. Ако знае како.

На baby-star, senjorita-v, KateKane и 6 други им се допаѓа ова.
  11. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    На тој што е на дното, не мислам дека ќе му е мило да слуша такви зборови.

На senjorita-v, Angie1432 и Осе им се допаѓа ова.
  12. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    Ова ако немаш пари си никој и ништо не е од сега, туку одамна и не само во брачна заедница ( од странична гледна точка) туку и во општеството. За жал…

На A94, senjorita-v, Just.do.it и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Zorina

Zorina Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2022
    Пораки:
    128
    Допаѓања:
    1.027
    Во право си за ова, сосем добра супституција е кога се вели да се обрати на психолог, ама имаш личности кои на диво магаре ќе те качат и ова ако им го спомнеш, така што никако не си на чисто.
    Ама како и да е вистината е таа, свесна е дека е жртва следно е акција.
    Убаво и пиша и ти како да изигра со сопругот, а и многу членки убаво ја упатија конкретно каде да се обрати. Е имаше и такви што дополнително заплашуваат или навредуваат поради што таа мораше постојано да се правда и дообјаснува, а тоа воопшто не и треба, залудно да си губи енергија и време.
    Неа и треба само упатување конкретно кај личности кои можат стурно и точно да ја посоветуваат.

Друго да и се даде пари и се тоа е минливо, убаво спомна некоја тука за женава треба трајно решение, а тоа опфаќа што е побрзо да и се најде работа, живеалиште или место за престојување со децата и наоѓање градинка. За помош ја упатија кај отец Оливер, за него сигурна сум и дека помага при вработување.
    И се дадоа многу корисни совети, има опции, само наведе стравот ја кочи и затоа во право си треба многу внимателно да се избираат соодветни зборови, без дополнителни заплашувања.

Последна измена: 1 декември 2022
    На WildMk и tambelina им се допаѓа ова.
  14. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Да де...

Со причина е креиран терминот 'двојна виктимизација'.
    Кога ги омаловажуваш, дополнително ги виктимизираш.

На A94 и Zorina им се допаѓа ова.
  15. Zorina

Zorina Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2022
    Пораки:
    128
    Допаѓања:
    1.027
    Така е.

Само да бидеме најреални дали јас, ти или таа погоре како ќе ја нарече дали лабилна/ нестабилна или не, неа не треба, во идеален случај или идеални услови да ја допира, ама ранлива е и јасно е дека ќе ја допре.
    Кај неа побитно е што блиските така ја третираат и жалосно е што и надлежни служби поточно полицијата постапила тотално непрофесионално. Таа сега е сама и затоа пишав баш не и треба ваков третман и дополнително дозаплашување.
    Совети и се дадени и во оваа тема, а сега прочитав и во другата тема @tambelina се неопходно и споделила, па нејзино е да преземе акција.

На tambelina и WildMk им се допаѓа ова.
  16. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Секако дека ја допира.
    Во пакет со бидување жртва на насилство, доаѓа и огромно чувство на себеобвинување и ниска самодоверба.
    И од искуство го знам ова и од стручна литература.

Затоа, најпаметно е да внимаваме како им се обраќаме.

На Angie1432 и tambelina им се допаѓа ова.
  17. Zorina

Zorina Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2022
    Пораки:
    128
    Допаѓања:
    1.027
    Ама не треба да ја допира, сепак пишав ранлива е и се и е собрано, а за себеобвинувањето и се приметува дека имала афера па тој ја тепа, па таа трпи.
    Не не е виновна буквално за ништо, дури и многу е искрена и тука на темава и со него, само убаво и пиша треба да си ја смени тактиката и да започне да си гледа само за себе и децата.
    Нема потреба од себеобвинување и ниска самодоверба и на се да реагира, ама тоа соодветно стручни лица ќе и го објаснат, пред се учеле и имаат искуство од таа тема.
    Ете во другата тема споделено е да бара во полициска станица лице кое работи во област на семејно насилство иако и најобичен полицаец си знае како треба да постапи, а како таа била истретирана од нив е катастрофално.

На tambelina и WildMk им се допаѓа ова.
  18. Серотин

Серотин Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2022
    Пораки:
    987
    Допаѓања:
    2.392

Таа ? Нели читаш дека две години го молела да се остават наместо во институција да пријави ..и после стабилна била,ахаа сигурно. Пак ќе речам заби додека не стисне сите коментари ќе ја болат,ќе ја боли кога ќе види дека само на себе може да се ослони .Греота ако има дете,тоа ќе страда . (знам по мене )

19. Zorina

Zorina Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2022
    Пораки:
    128
    Допаѓања:
    1.027
    И за табе и за секоја таа од претходните мислења се однесува, ама не до толку само за тебе па да си земаш при срце да ми се објаснуваш.
    Не, не сум прочитала се и не ме занима до ситници, а најмалку ме занима да етикетирам без да дадам совет. Ти и даде совет каде да се обрати нешто ете и тоа не прочитав?

20. Серотин

Серотин Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2022
    Пораки:
    987
    Допаѓања:
    2.392
    Ама за да пријави треба да стисне заби ,да не и е страв да пријави .Ете членките и кажаа каде да пријави ..пријави ли ? И треба самодовербата да ја врати што насилникот и ја намалил .

На Zorina му/ѝ се допаѓа ова.