edna prijatelska pregratka ti prakam, edna stara veli:"državata ja čuvame od neprijateli, a ženata od prijateli" isto e sigurno i obratno mažot od prijatelki
Не треба никого да чуваме. Секој има мозок да размисли пред да ги направи постапките кои би го повредиле партнерот.
Točno e i toa ali ima i mn ljubomorni i zavidlivi prijatelki i se ke naprave samo da rasture vrskata brakot na drugarkata
Ovaa moja ne-prijatelka se pravi deka i e mnogu tesko vo nejziniot brak,deka imala tesko detstvo se zali placi i postepeno ti vleguva pod koza ,se pravi nekoja zrtva i taka ti go kopa grobot.Pred mene mi glumese deka mi e najdobra prijatelka mi pomagase i pomagav,zaedno placevme zaedno se smeevme a zad grb mi se ismevala i mi kopala grob.Ama jas ne ja obvinuvam samo neze i dvajcata se vinovni.Koga gi otkriv mi vikase bev pijana bese samo dva tri pati mi se pusti toj ,a istata prikazna ja kazuva i toj.Koj i da bil inicijator drugiot ako bil svesen nemalo da se sluci ama i dvajcata si sakale i dvajcata se vinovni.Samo sto jas znam a nejziniot maz ne znae i toj e budala ko mene beskrajno ja saka.
Takvite se naj opasni so pamuk duša vadat, kolku možes gledaj da ne se nerviras, i za drug pat vnimatelno so "prijateli" ne sekoj so ti pomaga ti e prijatel
Ti si osetliva duša i zatoa tesko ti odi i ja sum takov, a u denešno vreme da si osetliv ne čini ič, ke bide podobro ne se griži
Fala ti za utehata se nadevam I na toa pomisluvam ama nesto me kochi.Nemam hrabrost toa da mu go kazam na moite roditeli tie go sakaat kako sin,toj niv gi pocituva i ako mu kazam ke se unistat.Sega za sega se trudam da se oporavam da ne mislam mnogu a za ponatamu neznam.
Што има врска тоа?Он со тебе е во брак не со твоите родители.Не треба ич да ги почитува кога он тебе не те почитува те изневерувал.Треба отворено да им кажеш на твоите.Не се држи брак со сила поради туѓи интереси.Ти си во тој брак а можеби ти си бараш такво оправдување.
Извини ама ти си возрасна жена нема што да се мислиш за мајка ти и татко ти. Ти треба да живееш секој ден со некого што кога ќе го погледнеш ќе ти искача пред очи со друга не тие.
Toj tebe ne te pocituva i svoite deca ne pa tvoite roditeli, ako ve pocituvase nemase da se ebava so komsikata, izvini ako sum direktna ama smesno e da ostanes vo brak zaradi ovoj izgovor.
Nena48Активен член Здраво ,јас сум нова на форумов и би сакала да најдам решение за нашиот проблем.Во брак сме со сопругот 30 год.и имаме три ќерки.Поминавме низ многу бури ама успевавме некако да надминеме се.Мојот сопруг е човек со две лица ,некогаш е душа а некогаш е сосем спротивно.Проблемот е алкохол и почнува се почесто скоро секој ден.Кога е трезен е се ок ,а кога е пијан се претвора во друг човек.Почнува со смеење а завршува со плачење,малтретирање ,кршење, ,неконтролирано викање, навреди,па дури и тепање.После такви настани другиот ден плачи ,се извинува,ветува и се колни дека е последно и до кога ? По некој ден истото .Децата се страмат ,почнаа да го одбегнуваат.Пред една год.имаше срцев удар ,веќе е и дијабетичар со препишана инсулинска терапија која што ја прекина и пак продолжува со истото.Јас цел живот сум навредена ,понижена,дури престанав да излегувам со него ,го кријам од моите,трпам се и сешто ај се надевам дека ќе се смени ама ништо.И на крај ме изневери со прва комшивка и си призна се колни дека било на пијанство дека се страми од нас за се што направил дека ќе се смени ама не се сменува.Јас и покрај се сум покрај него и искрено го жалам и се плашам да не му се случи нешто.Не молеше мене и децата да му простиме оти ако не му простиме ќе се отепа.Јас му простив со уста ама не можам со срце.Значи алкохолот прво го уништи него ,а покрај него сите страдаме.А не сака да слушни за лечење .Секако пробувам и со арно и му се заканувам ако не престани ќе го оставам и децата ќе се тргнат од него и не вреди.Ве молам за совет. Ептен контрадикторно.После изневерување, физичко,вербално и психичко насилство.Ти имаш оправдување и жал.Едно во една тема пишуваш друг муабет во друга тема.
Јас кога сум пијана гледам креветот каде е, а ако сум ептен пијана гледам лавабото каде е. Пијанството не е оправдување за таква работа, пијан човек не прави такви работи. Трезен да. Нека не се вадат на пијанство. Кога е пијан што не легне со тебе што со друга зошто тебе те вреѓа и малтретира? Веќе он доволно штета ти нанел со тоа што те омаловажувал. Како стареат луѓево така се бетер и бетер се, не зборам конкретно за твојот случај.
@Nena48 Ти ги прочитав и претходните мислења и стварно незнам каков совет очекуваш. Маж после 30 години брак да те изневерува, да те малтретира и психички и физички, да се пијанчи - и со сето тоа влијае на децата и на тебе НЕГАТИВНО. Значи му викаш - или утре се пријавуваш да се лечиш во Негорци/Бардовци или толку од нас. И крај на приказната.
Со оглед на тоа дека и физички напад имал подобро ништо да не му вика. Да си ги собере децата и да поведе постапка за развод. Нема потреба од дискусија со човек кој изневерил, вреѓа и тепа тој веќе е исклучен од светов едино ако му префрли нешто може и полошо ќе биде затоа по паметно ако си сними дека ја тепа, вреѓа итн да си пријави во полиција и да има он забрана за приближување.
Па искрено зависи од менталното здравје на човекот. Можеби е недијагностициран психички проблем. - Може да проба да се излечи. Можеби со терапија би бил подобар. Бидејќи колку и да негираме, психичката состојба знае да издоминира над човековата рационална свест. - Кога би одел на психијатар, и да речеме да има подобрување и да се разведат, е подобро за сите, најмногу за децата. - Доколку го убеди да оди на лечење, ќе има доказ за неговата ментална состојба во случај да се разведат. Бидејќи татко како татко, ќе има право да си ги гледа децата. Како мајката ќе биде мирна ако ги прати со него, а тој везден пие и малтретира. To sum up, таткото ваков не е добар ниту за мајката ниту за децата. И да се разведат, децата до него не би биле сигурни. Доколку се убеди да оди на лечење, е најдобро за сите дали разведени или не. p.s. @Nena48 Кога те малтретира физички, се вика полиција и се оди на лекар да си извадиш лекарско уверение.
Ништо не може да оправда изневерување. Можеби ова шѕо го кажуваш влијае на алкохолот али не и на неверството. Од друга страна пак не се знае како ќе реагира и да му каже дека треба да се лечи. Може би збеснал повеќе па дазаврши со лош исход.